Nove rakete Sjeverne Koreje mogu izbjeći sisteme protivvazdušne odbrane

Rakete
36 komentara

Novi izvještaj američke Službe za kongresno istraživanje (CRS) skrenuo je pažnju na tri rakete koje je nedavno razvila Demokratska narodna republika Koreja (DPRK), za koje kažu da su dizajnirane da izbjegnu mreže protivvazdušne odbrane i izvrše taktički napad.

Izvještaj o nuklearnim i balističkim raketnim sistemima DPRK objavljen u utorak od strane CRS postulira nedavnu raketnu probu socijalističke zemlje „može biti više od jednostavne političke izjave i može biti namijenjena povećanju pouzdanosti, efikasnosti i održivosti njihove snage balističke rakete.”

„Čini se da je nedavni napredak u programu testiranja balističke rakete Sjeverne Koreje usmjeren na razvoj sposobnosti za poraz ili degradiranje efikasnosti raketne odbrane raspoređene u regionu: Patriot, Aegis balistička odbrana (BMD) i Terminalna odbrana s visine (THAAD) “, navodi se u izvještaju.

„Pored toga, napredak Sjeverne Koreje sa balističkim raketama koje su lansirane sa podmornice sugeriše pokušaj suzbijanja raketne odbrane THAAD na kopnu izvođenjem napada sa mora u položajima izvan THAAD radarskog vidnog polja, mada bi lokalni Aegis BMD sistemi vjerovatno mogli još uvijek pratiti ove projektile.”

Izvještaj se fokusira na tri nova raketna sistema koja je DPRK testirala posljednjih godina: KN-23, KN-24 i KN-25. Sličnost balističkih raketa kratkog dometa dovela je do zabune, kada su ih testirali 2019. i 2020., da bi mogli biti isto oružje.

Tri sistema su doduše slična: sva tri se ispaljuju iz mobilnih bacača sa kamiona, slijede „atipične staze leta“ dizajnirane da zavaraju sisteme protivvazdušne odbrane i dijele prilično ograničen domet. Čini se da je najudaljeniji, KN-23, domet manji od 430 milja, prema istraživačkom centru Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Izvještaj CRS napominje da KN-23 „predstavlja najznačajniji napredak“ za DPRK u oblasti manjeg naoružanja, pošto je primijećeno tokom jednog testa da raketa izvodi „pull-up“ manevar koji ima za cilj da zbuni protivvazdušnu raketu ili sistem ciljanja. I druge rakete, poput protivbrodskih raketa Harpoon američke mornarice, imaju sličnu sposobnost.

KN-24, navodi se u izvještaju, „pokazuje sistem navođenja i manevrisanje tokom leta za postizanje preciznih udara“, a dokument upozorava da bi projektil mogao da ima sistem dvostrukog kapaciteta, što znači da može da bude opremljen nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama.

KN-25, navodi se u izvještaju, “zamagljuje liniju između rakete i projektila”, opremljena “naprednom tehnologijom, inercijalnim i satelitskim sistemom za navođenje i aerodinamičkom strukturom.” Čini se da je ovo oružje svojevrsna raketna artiljerija, slično sistemu HIMARS američke vojske, a u izvještaju se napominje da bi Korejska narodna armija mogla masovno da ih lansira kako bi nadvladala neprijateljsku odbrambenu mrežu.

Izvještaj japanske vlade koji je objavljen ranije ove sedmice sadrži slična upozorenja o raketnim sposobnostima DPRK, posebno napominjući da Pjongjang možda razvija balističku raketu niske putanje koja bi mogla izbjeći japansku mrežu proturaketne odbrane i izvesti udar nuklearnog oružja na japansko tlo.

Izvještaj je Pjongjang nazvao “ozbiljnom i neposrednom prijetnjom za bezbjednost Japana”.

Američke snage snabdijevaju već dio sistema BMD širom Južne Koreje i Japana, i dok su se decenijama specijalizovale za praćenje i gađanje strateških raketa, američke mogućnosti vazdušne odbrane kratkog dometa bile su uporedno zanemarene. Nakon napada bespilotnim letjelicama na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u septembru 2019. godine, Pentagon se preusmjerio na odbranu kratkog dometa.

Veliki dio napora usredsredio je na protiv-bespilotnu odbranu, poput sistema za bespilotne letjelice „Howler“ i topova postavljenih na brod, ali američki marinski korpus je takođe odmjerio mogućnost ponovnog postavljanja nekih svojih Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) Humvee zamjene za nošenje protivvazdušnih raketa kratkog dometa.

Pentagon je zamalo kupio nekoliko sistema Iron Dome od Izraela, ali dogovor je propao u maju kada je Jerusalim odbio da komandantima američke vojske obezbijedi izvorni kod sistema koji bi mu omogućio da se integriše sa drugim sistemima.

balističke raketeraketeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stock
3 godine prije

Ja imam sistem na sportskoj koji izbjegava 13 tačnih.

Komentator
3 godine prije

Što reći!? Sj. Koreja je trn u peti svih demokratskih država oko nje, pa i dalje! Jedan dobro odmjeren preventivni udar i da se više ne priča o toj “naprednoj zemlji” i njenom vođi umišljenom debelom zločincu!

alex
3 godine prije

Pol tih raketa je popadalo nazad na glave…zaborave napunit gorivo…😂

mislim
3 godine prije

ja sam čuo, da u sjevernoj koreji konoplja raste onako usput, ko korov.
jel to istina ?

Max
3 godine prije

Govorio je Prof Milinović o tome . Oduševljen je mogućnostima te rakete i kaže da se zovu Ki Puk Song.

nessy
3 godine prije

Nije mi jasno odakle vodstvu S. Koreje hrabrost da se deklariraju kao DPRK, tj., Demokratska Narodna Republika Koreja. USA je jasno dala do znanja da to nije demokratska zemlja. Pa, valjda oni znaju, oni su jedini arbitar koja zemlja jeste demokratska, a koja nije. Pogotovo kada im USA pomogne u demokratizaciji, uspjeh je zajamcen. Vidimo iz primjera Libije, Iraka, Afgana, itd…

Ad astra
3 godine prije

Ajmo malo napasti s druge strane. Dosadno je stalno hvaliti rusku i kinesku vojnu moć pa sad ajmo malo o S. Koreji. Pentagon u panici. S.Koreja ispalila raketu. Super, neka jačaju svoju obranu. Svaka zemlja im na to pravo. U pauzama propagande neka žive svoj život. Neka ne ugrožavaju nikoga i sve super. A to da su oni neki bitan vojni faktor, teško. Jedino što imaju nuklearno naoružanje ali isto ne smiju upotrijebiti. A to kako žive, to je njihov problem. Meni su simpa oni časnici s tekicama koji prate “velikog vođu”. Iz ponašanja se vidi da ga cijene i zapisuju svaku njegovu riječ. Prekrasna država. Dao Bog da svi oni koju ju hvale otiđu tamo živjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI