Njemačka želi da se nuklearni sporazum pod Bidenovom upravom proširi na iranske balističke rakete

Iranska balisticka raketa
18 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je u petak da zemlja treba pregovarati o iranskom nuklearnom sporazumu sa SAD-om, unatoč zavjetu Teherana da se neće upuštati u nove razgovore, već da će se vratiti izvornom sporazumu.

“Povratak na prethodni sporazum neće biti dovoljan”, rekao je Heiko Maas za Spiegel. “Morat će postojati neka vrsta dodatka postojećem nuklearnom sporazumu, što je također u našem interesu.”

Iran je 2015. godine potpisao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA) s Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Velikom Britanijom i SAD-om, što je značilo da je prihvatio ograničenja svojih nuklearnih sposobnosti u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Predsjednik Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. godine, ali kako se zemlje polako pripremaju na eventualno Bidenovo predsjedanje SAD-om, razgovori oko obnavljanja i dodatnog definiranja sporazuma s Iranom sve se više intenziviraju.

“Odlučujući faktor bit će eventualno ublažavanje ekonomskih sankcija od strane SAD-a prema Iranu,” rekao je Maas u petak. “Obje strane moraju se dogovoriti.”

Objasnio je da je Njemačka trebala sporazum “upravo zato što imamo nepovjerenje prema Iranu”, zahtijevajući njime da Teheran odustane i od nuklearnog oružja i od svog balističkog raketnog programa; programa za koji je rečeno da je prijetnja Bliskom Istoku.

No, Maasov iranski kolega, Mohammad Javad Zarif rekao je u četvrtak kako Teheran ne želi ponovno pokrenuti “dvogodišnje pregovore” sa SAD-om i ostalim potpisnicima JCPOA-e.

Zarif je ponovio prethodni stav Irana, koji je glasio da bi se Iran radije vratio izvornom nuklearnom sporazumu, za koji je tvrdio da ga nisu podržale europske zemlje i Trumpova administracija, koju je Iran označio kao “pobunjeni režim”.

Biden je ovog tjedna potvrdio da će se SAD, u slučaju da on naslijedi Trumpa na mjestu predsjednika, vratiti nuklearnom sporazumu, u sklopu “daljnjih pregovora,” pod pretpostavkom da je Iran održao svoju stranu dogovora.

balističke raketeHeiko MaasiranJCPOAjoe bidennjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Imaju pravo. Zašto bi im vjerovali kada je Iran već započeo dva svjetska rata?

Kažun d.d.
3 godine prije

Razoružati Iran,a pojačati isporuku oružja:S.Barbariji,
UAE,Katar,Tursku ,Izrael i ostalu braću.
Ministar je genije.Trebao se baviti medicinom,već bi
odavno imao Nobela.

Adriana
3 godine prije

Zašto samo iranske balističke rakete, izraelske imaju u dometu isto, pa više nego iranske, a razlika je i u nuklearnoj bojevoj glavi. Razlika je i u tome što protiv Iranaca nije bilo holokausta (za sada).
Inače, ovaj njemački SDP-ovac (namjerno) ima sve morskije ideje u vanjskoj politici, problem je što ga donekle čak i zarezuju.

Bojan
3 godine prije

Bit ću koncizan netko če shvatiti a netko ne.
Kako to da sarađuju kohabitiraju dve suprostavljene strane kroz krvavu prošlost po jednu koja je platila cjenu od tih 6 milijuna pobijenih Židova.
Možda je broj i veči mi to ne znamo?
Kao što ne znamo da li je sudski proces u Numbergu bio pravi ili farsa…
Ali utisak je jak kako to da sarađuju pripadnici suprostavljenih strana na jednoj SS i SA a na drugoj Irguna i Hagane što je isto sa znakom jednakosti ili bez njega.

fvrfvrfverfvbrztvubr
3 godine prije

Ispravak netočnog navoda, oni koji upravljaju Teutonijom još od Franačke to žele a ne bešva.

Max
3 godine prije

Mišljenje Njemaca je nebitno, Oni ga i nemaju.

Bosanac
3 godine prije

Ne zeli Njemacka, nego politicke vladajuce strukture Njemacke, koji su se ufurali da predstavljaju Njemacku…..ko in ovi nashi ovdje.

Stara kuka
3 godine prije

Shvaćam zabrinutost njemačkog ministra. Njemačka u ovom trenutku nema veće i važnije brige od iranskih raketa. Jer stotine, amožda i tisuće njih u ovom trenutku su usmjerene prema Njemačkoj dok iranski tenkovi na njemačkim granicama već pale motore i vrše zadnje pripreme pred napad.

pera
3 godine prije

Pa da, kao da postoji patent na znanje. Zapad u silu boga zeli da se pita za licencu. E pa to nije vrli slobodni svet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI