Što je spasilo Sovjetski Savez od nuklearnog udara za vrijeme Hladnog rata?

Balisticka raketa
59 komentara

Interkontinentalne balističke rakete znatno su doprinijele sigurnosti SSSR-a u jeku Hladnog rata, početkom 1980-ih, kada je tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan notorno nazvao Sovjetski Savez “Carstvom zla.”

17. prosinca obilježena je 40. godišnjica od ulaska u službu triju naprednih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM): RS-16B, RS-18B i RS-20B u sovjetske oružane snage.

Evo kratkog uvida u povijest interkontinentalnih raketa, koje su zasigurno puno doprinijele tomu da Sovjetski Savez ne bude meta nuklearnog napada za vrijeme Hladnog rata.

RS-16B

Ova modernizirana verzija R-16 ICBM nesumnjivo je bila oružje na koje je trebalo računati, posebno s obzirom na snagu do 16 Mt, koji je bio znatno snažniji od atomske bombe “Fat Boy,” koju su Amerikanci bacili na japanski grad Hirošima u kolovozu 1945. godine.

RS-16B dug 30 metara imao je operativni domet do 13.000 kilometara, što je značilo da bi mogao doći do bilo kojeg američkog grada u slučaju lansiranja.

Raketa je bila opremljena autonomnim zračnim sustavom za ciljanje, “Meridian”, koji je omogućio lansiranje rakete i ulazak u putanju čak i nakon moguće nuklearne eksplozije u blizini mjesta lansiranja. To je značajno povećalo sposobnost preživljavanja ICBM-a u slučaju prvog udara potencijalnog neprijatelja.

RS-18B

Ova ICBM nosi šest bojevih glava s time da svaka ima snagu od 750 kilotona, kao i niz sustava za probijanje kroz neprijateljski proturaketni štit.

S operativnim dometom do 10.000 kilometara, RS-18B sposoban je nanijeti ogromnu štetu potencijalnom protivniku, nešto što je zasigurno potaknulo Pentagon na to da ovu raketu percipira kao jednu od glavnih prijetnji američkoj sigurnosti.

Značajno je za reći da su ažurirani RS-18B i dalje u upotrebi i da nose najnovije Avangardove hipersonične bojeve glave.

U nedavnom intervjuu za ruske novine Krasnaya Zvezda (”Crvena zvijezda”), zapovjednik strateških raketnih snaga u zemlji Sergej Karakajev izjavio je da su ove raketne sustave kao nešto što stoji „prije stvaranja novih vrsta naoružanja, ali na ulazu u eru strateškog hipersoničnog oružja”.

RS-20B

Raketa je modernizirana verzija RS-20A, teškog dvo-stupanjskog ICBM-a s tekućim gorivom, kojeg je NATO nazvao kodnim nazivom “Sotona” i koji je nadaleko poznat kao najmoćnija balistička raketa na svijetu.

Oružje je dizajnirano za uništavanje svih vrsta ciljeva zaštićenih modernim sustavima PRO, a ima operativni domet do 16 000 kilometara.

Što se tiče RS-20B, bio je sposoban nositi 10 bojevih glava kapaciteta od jednog megatona za uništavanje ojačanih podzemnih bunkera kao i zapovjednih i kontrolnih mjesta. Modernizirana verzija preciznija je, pouzdanija i jednostavnija za proizvodnju.

Ruske oružane snage trenutno su opremljene ažuriranom verzijom RS-20B, RS-20V, koja će zauzvrat uskoro biti zamijenjena najsuvremenijom interkontinentalnom, balističkom raketom “Sarmat”.

balističke raketeSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
3 godine prije

Totalan fijasko portala…..ovo vam nije trebalo! Svaki koji ima zrnce soli u mozgu zna da su rusi i ameri podelili interesne zone po planeti…..glume neprijatelje i tako “pale” miševe od naroda! Ameri su Ruse mogli da poraze na svim poljima posle pada zida u Berlinu ali im to nije palo na pamet, čak su im i pomogli da se izvuku iz haosa! Dve bande u gradu uvek postoje, jedna drugoj i štite leđa….ne daju trećem da se umeša. General Patton je bio besan zašto ga je Vašington zaustavio u pohodu na Berlin……nije kapirao da je interes Vašingtona bio da se zajednićki uđe u Berlin….znamo svi kako je Patton, ikona američkih vojnika tada završio karijeru

Ua političari
3 godine prije

Treba dodati i “Perimetar” ili kako ga SAD zovu “Mrtvačka ruka”.
Kako bi rekli u Alan Fordu, odista dobar sistem koji garantuje uzvratni udar čak i kada je sve uništeno i srinuto.
Od kada je pušten u funkciju SAD traže da se isključi jer “predstavlja pretnju po čovečanstvo” u slučaju da se autonomno aktivira ali nije “baćuška” toliko naivan i ne kopča se na leđima da bi to uradeo.

preseren3
3 godine prije

Neobično teoretisiranje… NATO se nada uvuči Rusiju u rat obaranja aviona, potapanje brodova, gdje uz potporu 30-tak zemalja ima nadmoč… Samo SAD imaju 13.000 aviona, prema 2000 Ruskih… A obično uličko pravilo kaže, razbij vođu bande, za bolnicu, sve ostalo če se razbječi…Zato, jedino, šta Rusiji treba, je uništiti domovinu zla, od onda nadalje, svijetu če zavladati mir…

Brainstorm
3 godine prije

sto je spasilo?
spasilo je sto su ameri imali plan B ispod radara.
taj plan se genijalno ostvario. sovjetski savez je porazen do daske oruzjem kulture, ideologije, znanosti i ekonomije.
bombe su bile oruzje odvracanja paznje i iscrpljivanja.
sad se priprema hladni rat protiv kine koji ce se voditi kineskom metodom. zapad uvodi masrksisticko-kapitalisticki model kojemu su korona idiotizmi tek sredstvo implementacije.

Brainstorm
3 godine prije

Poveži se sa facebookom?

Sirius
3 godine prije

Carstva su postojala od davnina. Svako je imalo zelju da pokori sve pred sobom. I da vlada svijetom. Ali nisu imala potrebnu tehnologiju i znanje za taj poduhvat. I tako je bilo tisucama godina. Sve dok tehnologija i znanje nisu dopustili da svijetom vlada jedna vlast. To se naravno nije dogodilo jucer. Vec se odavno razvila tehnologija potrebna za taj podvig. Nista lijevo nista desno, sa svijetom se upravlja iz sredine i jedna je vlast. I do tog zakljucka se dolazi koristeci cistu logiku. Kakav komunizam vs kapitalizam. Sve su to ideologije za koje se ljudi vise ne ni smjeli dati upecati. Svakojaki napoleoni bi trebali postati stvar proslosti.

3 godine prije

Moram reći da sam pitkije textove o nauružanju čitao od onog Daltona.

kurzzkahlic
3 godine prije

prodali su vam hladni rata pa su vam prodali sletanje na mjesec pa su vam prodal 9/11 pa su vam prodali coronu prodat ce va sve ste im padne napamet naprimjer napad led žarulja iz druge dimenzije i poslat ce vas u podzemna sklonista da zivite ispod zemlje i tamo ce silazit jednom godisnje obuceni ko gej jesus i vi ce te cekati svoju godisnju vakcinu i smtrat ce te to vrhunskim duhovnim iskustvom a izabrani ce pit sampanjac u prirodi i guzit ce djecu dok vi buljite u tv i navijate za svoj klub koji lovi štakore po kanalizaciji

Max
3 godine prije

Da snaga Sovjetskih raketa i zrakoplovstva to je bilo klijučno ali John F Kennedy i Nikita Hruščov.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI