SSSR je prekršio sopstvene zakone da bi predao Krim Ukrajini

Krimski most
23 komentara

Predaja Krima Kijevu 1954. godine, čime je poluostrvo postalo deo Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, bila je moguća samo zbog neviđenog broja kršenja zakona, izjavio je u subotu za RIA Novosti Vladimir Konstantinov, šef krimskog parlamenta. Viši poslanik vodi posebnu parlamentarnu komisiju koja ima zadatak da sprovede pravnu reviziju procesa.

Poluostrvo je postalo deo Ruskog carstva krajem 18. veka. Ranije je bio pod kontrolom Krimskog kanata, protektorata Osmanskog carstva, od 15. do 18. vijeka.

U sovjetsko vrijeme, Krim je u početku bio zasebna autonomna republika unutar SSSR-a prije nego što je postao dio Sovjetske Rusije – RSFSR – 1945.

Tek 1954. je sovjetski vođa Nikita Hruščov prenio poluostrvo u sastav Ukrajinske SSR, navodeći logističke i ekonomske razloge. Promenu je prvi put omogućio dekret Prezidijuma Vrhovnog sovjeta, koji je delovao kao kolektivni šef države u SSSR-u, u februaru 1954. Odluku je potom odobrio sam Vrhovni sovjet – dvodomno telo sa zakonodavnim ovlasti koja se smatrala najvišom državnom vlašću u SSSR-u – aprila iste godine.

Prema Konstantinovu, postupak je bio pun zakonskih nepravilnosti i povreda. „Primopredaja Krima [Ukrajinskoj SSR] sa žaljenjem je pokazala rekordan nivo pravnog nihilizma i nemara prema tada važećim zakonima“, rekao je on za RIA Novosti, dodajući da ne zna šta je sprečilo sovjetske vlasti da sprovedu proceduru. legalno. On, međutim, nije naveo nikakve detalje o navodnim nepravilnostima.

Specijalni komitet modernog krimskog parlamenta na čelu sa Konstantinovim planira da podnese žalbu ruskom Ustavnom sudu tražeći pravnu reviziju odluke iz 1954. godine.

Visoki poslanik tvrdi da su transferom prekršena tri ustava – Ustava Ukrajinske SSR, RSFSR i SSSR.

Krim je automatski postao dio moderne Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Vlada u Kijevu je odbacila niz plebiscita tokom 1990-ih s ciljem ponovnog uspostavljanja Krima kao nezavisne republike. Godine 2014. ljudi u regionu su velikom većinom glasali na referendumu da postanu dio Rusije nakon puča na Majdanu u Ukrajini.

Kijev i njegovi zapadni pristalice i dalje smatraju da je poluostrvo „nezakonito aneksirano“ ukrajinsko područje. Predsjednik Vladimir Zelenski je u augustu 2022. rekao da će Kijev zauzeti Krim “na svaki mogući način”. On je takođe zahtevao da se ruske trupe povuku sa poluostrva, kao i drugih teritorija na koje polaže pravo Kijev. Rusija je odbacila zahtjeve kao da su odvojeni od stvarnosti.

Ukrajina je pokrenula veliku kontraofanzivu u junu 2023. s ciljem zauzimanja bivših ukrajinskih teritorija koje su sada dio Rusije. Operacija nije dovela do većih promjena na linijama fronta, uprkos velikim gubicima na ukrajinskoj strani.

KrimrusijaSSSRukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Maslo Ukrajinca Hruščova.

7 mjeseci prije

samo tako. a sad istraziti kako je kijevsko komunisticko vodstvo izmanipuliralo moskovske gruzijce u sprovodjenje holodomora u istocnoj ukrajini, vecinom etnicki ruskim podrucjem.

HRvoje
7 mjeseci prije

Odgovorio bih ti barem nešto, ali te skoro pola toga ne razumijem. Jadni ovakvi portali sa takvima poput tebe!

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Ovo nije nova stvar, da je bilo nezakonitosti pri prijenosu Krima iz Rusije u Ukrajinu.

Čitala to ranije negdje, možda i prenijela ovdje?
Nije poštovana procedura.

anti antifa
7 mjeseci prije

koja je ovo propaganda. a da se pise kako je milosevic pripojio vojvodinu srbiji putem antibirokratske revolucije tzv jogurt revolucija.

Ante
7 mjeseci prije

Ako zemlja koja traži neovisnost nije u milosti zapada onda nema neovisnost. Kurdima je obećana država, onda su došli Turci ameri su se odjednom povukli svoju priču o Kurdskoj državi. Mediji su odjednom zašutili o Kurdskoj državi. Ukrajina nema važniju državu za amere za susjeda zato sada krekeću o potpunoj neovisnosti Ukrajine. Do posljednjeg Ukrajinca.

xyz
7 mjeseci prije

Zapad ima toliko za reči protiv komunističkog sistema a nema ništa protiv što je taj komunistički sistem prekrajao granice bez dozvole naroda, ako to ide zapadu u korist.

Janko
7 mjeseci prije

Putin je odigrao povijesni grostrateški potez,povratkom Krima Rusiji, i time sprečio Angloamere da preko Zelenskog ovladaju Krimom i Crnim morem i time spostave kontrolu na južnim granicama Rusije ,a rusku crnomorsku flotu blokiraju u Azovskom moru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI