Francuska je uspješno testirala lansiranje balističke rakete preko Atlantika s podmornice

Francuska testirala balističku raketu
14 komentara

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je ispalilo balističku raketu preko Atlantskog okeana. Ispaljivanje rakete M51 (SLBM) s podmornice nadgledale su francuske i američke snage, a test je označen kao “uspješan” i “neophodan za francusko nuklearno odvraćanje” i suverenitet.

U petak je francuska raketna podmornica Le Temeraire ispalila M51 SLBM sa zapadne obale Francuske prema Karipskom moru, objavilo je francusko ministarstvo odbrane.

Le Temeraire je druga najstarija od četiri Francuske podmornice s balističkim raketama klase Triomphant, iz 1998. Svaka od podmornica može nositi 16 SLBM. M51 nosi opterećenje između šest i 10 višestruko neovisnih nuklearnih bojevih glava (MIRV), što znači da svaki brod Triomphant može potencijalno da izvrši 160 odvojenih nuklearnih udara.

Međutim, prema Udruženju za kontrolu oružja, američkoj nevladinoj grupi, Pariz ima na raspolaganju samo 300 nuklearnih bojevih glava. Ministarstvo odbrane je primijetilo da u petak nije bilo bojeve glave na testnoj raketi.

Nekoliko dana prije testiranja Le Temeraire je primijećena kako izlazi iz luke sa ogromnim testnim antenama pričvršćenim na svoj jarbol, pri čemu su posmatrači primijetili da su to vrste koje se koriste za raketne testove.

Ministrica odbrane Florence Parli pohvalila je test u izjavi na Twitteru u petak, rekavši da njegov uspjeh „pokazuje našu tehnološku izvrsnost i našu privrženost francuskom suverenitetu. Čestitam svima onima čija je posvećenost doprinijela uspjehu ovog testa. Njihova posvećenost je od suštinskog značaja za francusko nuklearno zastrašivanje i za naš suverenitet.”

Prema francuskim posmatračima odbrane, projektil je prešao 6000 kilometara da bi se spustio u zapadno Sargaško more, otprilike 650 kilometara sjeverno od Portorika.

Otprilike u vrijeme izvođenja testa, služba za praćenje aviona Aircraft Spots primijetila je dva aviona elektronske obavještajne službe u blizini mjesta ispucavanja: Falcon 50 francuske mornarice i RC-135S Cobra američkog vazduhoplovstva, gdje se posljednji eksplicitno koristi za praćenje raketa. Ovo je bilo tek deveto lansiranje M51, koja je prvi put ispaljena 2006. godine.

balističke raketefrancuskaM51SLMB
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

kaze isusivac nevidljivih mocvara da ce on pregovarati s rusijom o kontroli nuklearnog oruzja ali pod uvjetom da ruje dovedu kosoke za stol, kao da su kosoki ruski poslusenko kao njemacka. dalje kaze trump da francuska, izrael i engleska ne trebaju biti za stolom.
valjda ga radi toga i neki nasi komentatori hvalu, vidu u njemu vizionara. jos dok sam bio klinac gutao sam kaubojske romane i jedan se zvao isusivac nevidljivih mocvara i tko je mogao onda i pomisliti da je pisac tog romana imao tako veliku viziju.
narancasti je bacio svijet u kaos
ubacio kosokima virus pa njih optuzio, izazvao ekonomsku krizu, izazvao nerede u zemlji slobodnih i obmanutih bogastvom koje im je nudio, unistio medjunarodne zakone itd lista bi se mogla nabrajati, uglavnom nista dobro, lista promasaja, prijetnji i kaosa
ali ovaj put puno kaosa i kauboj nece izvuci koristi

Borik
3 godine prije

Dobar rezultat za zemlju sa 300 vrsta sireva i najboljim konjakom.

Weteran
3 godine prije

Francuska proizvodi dobro i kvalitetno naoružanje!

Max
3 godine prije

Franuska je ipak velesila pa i u raketnom području. Ali treba mudre na čelu a ne neke bezveznjake.

Arkaj
3 godine prije

Di su sankcije i zgražanje medija? Kad je Sjeverna Koreja radila svoje testove balističkih projektila mediji su bili krcati zgražanja i tumačili to kao provokaciju. U konačnici francuskoj niko ne prijeti a to se ne može reći za sjevernu koreju…

Dopizdilomi
3 godine prije

Gdje su udruge, gdje su kazne, gdje je UN i slični. Odmah embargo Francuskoj.

Marlov
3 godine prije

Njihove rakete su” DEMOKRATSKE”, ne terorističke, socijalističke, diktatorske, itd. Sa njima nam donose slobodu, svjetlo, blagostanje, ljudska prava, i jednakost. Obična svinjarija, pocrkali dabogda

dulebg
3 godine prije

E sad mi puno lakše – kad Francuska ima samo 300 bojevih glava. Nekako ne vidim kako bi Beograd mogao da promakne mimo spiska (( Naravno, ako to padne na Terazije – ja ću imati vremena da pobegnem za Malu Ivanču, tamo si bezbedan.

piždro
3 godine prije

Hvala Rossiya

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI