fbpx

Izraelske balističke rakete kratkog dometa pogodile su plutajuće ciljeve

Izraelske balističke rakete

Ispitivanja sistema artiljerijskog oružja dugog dometa (LORA) izvedena su na moru zbog koronavirusnih ograničenja, ali uz upotrebu bacača sa kopna.

Sistem LORA ima utvrđeni domet od 400 kilometara i kaže se da je tačan do 10 metara, navode iz izraelske vazduhoplovne industrije.

Izraelska vazduhoplovna industrija (IAI) obavila je dva ispitivanja jedne od balističkih raketa kratkog dometa sistema LORA, uspješno pogodivši dvije male plutajuće mete na moru na udaljenosti od 90 i 400 kilometara. Prema izjavi kompanije, oba scenarija dokazala su da projektili i sam sistem oružja zadovoljavaju ciljeve probnog rada.

“U oba scenarija, projektil je lansiran na svoju putanju, usmjerio je svoj smjer do cilja i pogodio ga s najvećom preciznošću. I sistem naoružanja i raketa uspješno su ispunili sve ciljeve ispitivanja”, navodi se u saopštenju.

LORA je sistem „more-zemlja i zemlja-zemlja“ sa balističkim napadnim mogućnostima za višestruk domet, sa preciznošću od 10 metara. LORA je razvijen od strane IAI, nacionalnog i globalnog tehnološkog centra za protivvazdušnu odbranu, radare, satelitske i druge tehničke potrepštine sa sjedištem u Izraelu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
3 mjeseci prije

Ne samo da se kriju iza putničkih aviona već se kriju i u komercijalnim brodovima. Sramota za “ratnike” “izabranog naroda”

Gungula1950
Gost
Gungula1950
3 mjeseci prije

Nick ti odgovora, rusi su prvi koju su raketne sustavi skrili u brodske kontenjere, ne valja nikog blatit bez obrazlozenja. Da izraelci igraju cistu igru odavno bi bili u moru, to je njihov stil. Zato i drze pola kugle, ne moze posten vladat

Borik
Gost
Borik
3 mjeseci prije

Nije problem gađanje nepokretnih meta na tim daljinama problem je gađanje pokretnih meta, brod je pokretna meta i treba imati dobro navođenje na brod jer ovaj stalno mijenja položaj tako da je potrebna komunikacija sa raketom preko neke izviđačke platforme. Ono što se meni čini da je ovo samo zemlja zmlja raketa, koja može gađati nepokretne objekte na moru. Ništa novo.

Ad astra
Gost
Ad astra
3 mjeseci prije

Borik, dobro si detektirao bit ove problematike. Ja bih još dodao da su, vjerovatno te rakete cjenovno prihvatljive ili bolje rečeno “jeftine”. Sad si mogu zamisliti njihovu namjenu. Hezbolahova skladišta, vojarne, instelacije. Zašto riskirati s naletima zrakoplova kad je ovo jeftinije i sigurnije.

Ad astra
Gost
Ad astra
3 mjeseci prije

Neznanje, daj mi, molim te kaži kako se to kriju iza putničkih aviona. Kakvi su to S sustavi koji ne mogu rješiti taj problem. Čitali smo priče o radarima koji detektiraju avione na 400 km, koji prate stotinjak ciljeva odvojeno iniz drugih gluposti. I onda, dođu Izraelci i sakriju se iza putničkog aviona.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Izraelci uvijek imaju nešto novo a otkad sam komentirao iron dome na ovom portalu , Kad odem na topwar.ru tamo me dočekaju oglasi za Izraelske rakete.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x