Civili poginuli kada je Donjeck pogođen balističkom raketom, navodi DNR

Donjeck pogođen balističkom raketom
30 komentara

Zvaničnici Donbasa saopštili su da je u granatiranju poginulo najmanje 17 ljudi.

Balistička raketa Točka-U lansirana je u ponedjeljak na Donjeck, glavni grad Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštili su zvaničnici. Incident se dogodio u vrijeme ruske vojne akcije u Ukrajini.

Portparol vojske DNR Eduard Basurin rekao je da je projektil presretnut i uništen u vazduhu, ali je jedan od njegovih eksplozivnih dijelova uspio da pogodi grad. Zvaničnici odbrane DNR saopštili su da je najmanje 17 ljudi ubijeno, a 28 ranjeno.

„Da projektil nije oboren, imali bismo mnogo više žrtava“, rekao je medijima šef DPR Denis Pušilin. On je dodao da je dio projektila pao u centar Donjecka, nedaleko od glavne zgrade vlade.

Pušilin je tvrdio da je projektil bio napunjen kasetnom municijom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Moskva taj incident smatra terorističkim aktom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio: „Izvan svake sumnje, to je napad na civilno stanovništvo.“

U međuvremenu, Pavlo Kirilenko, regionalni ukrajinski zvaničnik, optužio je Rusiju da je u ponedjeljak granatirala grad Avdejevku, sjeverno od Donjecka, raketama Točka-U i drugim projektilima. On je rekao da su pogođene kuće, škola, hemijska fabrika.

RT nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri nijednu od ovih tvrdnji.

Prema Zvezdi, zvaničnom TV kanalu Ministarstva odbrane Rusije, vojska zemlje je 2019. zamijenila balističke rakete Točka-U sistemima Iskander.

Avdejevka se nalazi unutar granica DNR, ali je pod kontrolom ukrajinskih snaga od 2014. godine, kada se republika odvojila od zemlje nakon puča u Kijevu.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije DNR i susjedne Luganske Narodne Republike. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO.

Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dvije republike.

Održano je nekoliko rundi mirovnih pregovora, ali su strane do sada uspjele da se dogovore samo o putevima evakuacije iz opkoljenih gradova.

balističke raketebombardovanjeDonbassdonjeckukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
olio
2 godine prije

Kako vas nije sramota i pisati o jednom proektilu a gdje su pojektili okupatora rusije imate li humanosti imalo pa pogledajte snimke sravnjenih predgradja i gradova. Kakva sramota bolesni ste.

An ti fa ši sta
2 godine prije

koliko čitam rusi sa skinuli projektil dok je letio na sjedište kvislniške proruske vlasti. Pa je pao na civile.

2 godine prije

8 godina su pucali po Donbas regiji, nekažnjeno.
Sada tome dolazi kraj. Počinioci tog zločina sada su poznati.
Objavili ruski mediji.
Ove specijalna operacija počela je i zavrit če se, kad te osobe doleti zaslužena kazna.

tihobl
2 godine prije

Rusi su oborili raketu tocke U koja je letjela prema Hersonu. A ona sto je trebala biti ispaljena na Luganjsk zaglavila se u blatu u nekom sumarku, pa su je ostavili napustenu.

To je bio americki odgovor za napad na njihovu bazu – kasetnom municijom po civilima.
Mene cudi nesto drugo – rusi su im razbucali prije ove jos tri baze, pa se nisu ljutili. Ovaj put mora da je poginuo neko javko vazan cim ovoliko histerisu.

Mihael
2 godine prije

Ovaj portal nastavlja s ruskom propagandom. Gadite mi se.

Max
2 godine prije

Rusija više ne koristi sustave Točka U . Imaju ih Ukrajina S Koreja Iran Sirija. Ali ih RF još posjeduje.

tihobl
2 godine prije

Novo:
Украјинска војска поново је употребила тактички ракетни систем „Точка У“ – гађана је градска четврт Солнечни у Макејевки (ДНР), а том приликом је повређено 10 особа, саопштио је Спутњику представник хитних служби ДНР.

Stjepan
2 godine prije

Inače, može se donirati za humanitarni projekt za Donbas preko stranice zukunftdonbass.org. Na drugim mjestima je taj humanitarni projekt blokiran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI