Putin najavio podršku zabrani poređenja SSSR i Hitlerove Njemačke nakon tvrdnji iz knjige „Sovjeti su bili gori od nacista“

SSSR Zastava
48 komentara

Ruski predsjednik kaže da se slaže sa sugestijom da upoređivanje akcija SSSR i nacističke Njemačke treba zabraniti, nakon objavljivanja knjiga koje ispituju istorijsko vođstvo obje nacije.

Predlog je predsjedniku u utorak iznijela poslanica Elena Jampolskaja, šef odbora za kulturu ruskog parlamenta i član vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. Prema Jampolskoj, dvije inostrane knjige, nedavno izdate u Rusiji, povlače paralele između SSSR i nacističke Njemačke, a jedna kaže da su „Sovjeti bili gori od nacista“. Nije imenovala dotične knjige.

„Nažalost, mi prevodimo i objavljujemo tako drska, neutemeljena, uvredljiva sra** u našoj zemlji“, objasnila je Jampolskaja. „Prva knjiga imala je 45.000 objavljenih primjeraka, a druga 80.000. Obje su popularne među mladima“.

Po mišljenju Jampolske, takve moralne ocjene su „apsolutno neprihvatljive“ i treba ih učiniti nezakonitima. Putin je pozitivno primio prijedlog, kada je objasnio da su i druge zemlje donijele slične zakone, poput kriminalizovanja negiranja jermenskog genocida.

„Slažem se sa vašim sugestijama. Moramo biti oprezni, ali naravno, uraditi to“, odgovorio je predsjednik. „Sam Bog nam je vjerovatno rekao da imamo odgovarajuće mehanizme za zaštitu istine o skorijoj prošlosti.“

Posljednjih godina predsjednik Putin je više puta izrazio volju da zaštiti nasljeđe doprinosa Sovjetskog Saveza Drugom svjetskom ratu, izražavajući svoju želju da se bori protiv pokušaja „iskrivljivanja istorije“. Na da 23. februara – ruskog praznika u znak sjećanja na one koji su služili u oružanim snagama zemlje – predsjednik je primijetio da je Crvena armija pomogla oslobađanju ne samo SSSR, već i većine Evrope.

„Nećemo dozvoliti da se precrta ova herojska stranica u istoriji“, rekao je Putin. „Otkrivat ćemo sve pokušaje iskrivljivanja istorije i dopuštanja da duh savezništva i borbenog bratstva ne bude prepušten zaboravu.“

Ranije ove godine, zvanični Twitter nalog Bijele kuće u Washingtonu izazvao je kontroverzu nakon što je tvrdio da su SAD i Britanija pobijedile u Drugom svjetskom ratu, potpuno izostavljajući doprinos Sovjetskog Saveza.

Nacistička NjemačkaPutinrusijaSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
3 godine prije

Da nisu Nijemci za vrijeme drugog svj. rata dirali zhidove, danas bi se Hitler tretirao kao velikan, incijativa bi dosla iz zapada, iz Njemacke.
Danas bi Hitler bio kao vizionar jer je htio napraviti ono sto anglo-saxi radu a to je satrti Rusiju i zagospodariti svijetom.

Austrijanac101
3 godine prije

I komunizam i fašizam su lijeve ideologije po austrijskoj školi. Jedina “bitnija” razlika između njih je bila što je fašizam imao nacionalnu, a komunizam internacionalnu komponentu. Obje su socijalističke politike.

Znači ja ovo neću smjeti reć u Rusiji??
Pasji život ali ne daju lajat.

3 godine prije zadnji put uredio Austrijanac101
nekoime
3 godine prije

Mislim da bi jedini ispravan sud mogle dati zemlje koje su bile okupirane od strane obije ideologije.

sedban
3 godine prije

Da su Sovjeti bacili dvije pecurke na Njemacku ne bi Nijemci isli u revizionizam nego bi bili dobri kao Japanci naspram Amerikanaca.

Plavi
3 godine prije

Svi ste zaboravili da SSSR tj. rusi, NIKAD ne bi pobjedili Njemce da nije bilo Američka pomoći.
Danas Rusi priznaju da su dobili 19 MILIJUNA TONA pomoći od Amerikanaca.
Ako oni toliko priznaju, onda je toga bilo puno više.
Ameri su im slali od Žita pa sve do aviona i tenkova.

Zadranin
3 godine prije

Neki bi trebali pročitati biografije preživjelih njemačkih vojnika sa Istočne fronte. Usrali bi se u gaće od brojki i statistike.

Rus kad krene nadirati.. ne staje dok te ne zgazi.

Okupe 100000+ vojnika i vojne mašinerije u roku nekoliko sati.. NATO-u treba par mjeseci, i to ako uopće skupe vojnike koji su spremni umrijeti za nečije “sumnjive, i moralno upitne argumente”.

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI