fbpx

Bidenovo ”moje vrijeme”: sovjetske novine prikazuju što je demokratski kandidat radio za vrijeme SSSR-a

Joe Biden

Postojalo je vrlo poznato Bernie Sanders putovanje u SSSR 1988., no Joe Biden, budući demokratski predsjednički kandidat, posjetio je američkog hladnoratovskog protivnika godinama ranije, kada je geopolitička situacija bila znatno kompliciranija.

Joe Biden posjetio je Sovjetski Savez u kolovozu 1979., u sklopu petodnevne misije Senata, kao dio razgovora o razoružavanju.

Kratak članak, objavljen u novinama ”Pravda” 27. kolovoza 1979., sažeto je prikazao Bidenov posjet Lenjingradu, kojeg je on obavio kao čelnik američkih senatora.

Navodno su na lokalnom groblju odali počast žrtvama Drugog svjetskog rata, kada je tada 36-godišnji Biden govorio: „Čovječanstvo je zahvalno Lenjingradu na njegovom ogromnom doprinosu. Mir koji je ovdje izboren mora biti cilj naših života“.

Članak nastavlja i kaže da su Amerikanci također otišli u muzej Hermitage i Peterhof palaču, nakon čega su prisustvovali zajedničkoj večeri s članovima gradskog izvršnog komiteta.

Biden, tada demokratski senator iz Delawarea i šef Pododbora za europske poslove, koji je bio u sklopu Odbora za vanjske odnose, vodio je skupinu zakonodavaca koji nisu bili sigurni u Razgovore o strateškom ograničenju oružja (SALT), koji su se vodili sa Sovjetskim Savezom.

Mjesec dana prije posjeta, dvije nuklearno opremljene supersile potpisale su sporazum SALT II, kojim su se trebala nametnuti ograničenja u pogledu eventualnog korištenje oružja za napadačke svrhe. Kongres SAD-a odbio je ratificirati sporazum, a Biden, glasni podupiratelj sporazuma, odveo je neke od senatora u SSSR, kako bi ih pobliže upoznao sa stvari te kako bi usput educirao sovjetske vođe o njihovim zabrinutostima.

Putovanje je na njega ostavilo dojam da je sovjetsko rukovodstvo istinski spremno razmotriti ono što za Ameriku i svijet znači posjedovanje njihovog nuklearnog i konvencionalnog arsenala, ali da je spreman razmisliti i o ratu u Afganistanu, koji je započeo u prosincu 1979. No SALT II međunarodni ugovor nikada nije ratificiran. Skupina senatora pod vodstvom Bidena posjetila je i Moskvu, gdje su se sastali s tadašnjim sovjetskim premijerom Aleksejem Kosyginom, ministrom obrane Dmitrijem Ustinovim i nekolicinom drugih visokih članova vlade i parlamenta (neke pojedinosti vezane za putovanje stavljene su pod oznakom tajnosti).

Podsjetivši na te razgovore tijekom posjeta Rusiji 2011. godine, Biden je rekao da je sovjetski vođa Leonid Brežnjev bio “bolesniji nego što smo mislili tada”.

Biden se prisjetio: “Ispričao se i napustio sastanak prerano te je nastavak svoje riječi predao premijeru Kosyginu, koji je u svom uvodnom izlaganju rekao sljedeće, nikad to neću zaboraviti, rekao je: “Prije nego što započnemo našu raspravu, senatore, složimo se s time da ja ne vjerujem vama, kao što vi ne vjerujete nama. I mi i vi za to imamo dobar razlog”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
6 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nekdo.
Gost
Nekdo.
7 mjeseci prije

Gdje se nalazi taj muzej Hermitage? Zar nema riječi na slavenskim jezicima? ERMITAŽ!
Na ruskom, slovenskom, hrvatskom, bosanskom, srpskom…

Isto Kosygin. Zašto upotrebljavati engleski zapis?

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Nekdo.

Vidiš da nema.. mora zvučati malo zapadnjački, da bolju prođu ima ..

Milance
Gost
Milance
7 mjeseci prije

Sada proruská propaganda před izbore u Americi nastojati ce oceniti Bindena dá Trump pobjedi kojí je u rukama Ruskih obavjestajnih sluzbi i Putina.Nece uspjeti proruskoj propagandi kako misle..své sto řadě sada protiv zapadá i Amerike, svojim proruskim dezinformacija, své ce im se to Duplo vrátiti.Novi staljin-Putin novim ustavom sada moze kao faraon zatvarati, progoniti své one kojí sú protiv njega i njegove mafije.Ruski národ sada bude sretan u gulagu.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
7 mjeseci prije
Reply to  Milance

Milance… Ti izgleda još spavaš, dzingis kan je davno umro…… A klintonova u septembru ide na sud, TRUMP rastura podefile, trudo ne smije da dođe u DC, itd itd a ti pjenis o putinu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Promatrač
Gost
Promatrač
7 mjeseci prije
Reply to  Milance

Došao Milanče da zaradi svoju trolovsku platu.

Moskovski Kreml
Gost
Moskovski Kreml
7 mjeseci prije

Sovjetsko ruski KGB spijun

POVEZANE VIJESTI

Izbornik