fbpx

Ludog sultana treba zaustaviti na vrijeme

Erdogan - Sultan

Rastući antieuropeizam Turske i  neoosmanska retorika tijekom nedavnog napada na Grčku ima svoje korijene i zahtijeva opširniju analizu „europskog“ bolesnika s Bospora.

Idlib, 27. veljače. Skupina turskih vojnika pada pod vatru neidentificiranih aviona, najvjerojatnije Rusa, čak i ako odgovornost snose Sirijci. Ankara u početku negira da je u bombardiranju bilo mrtvih, a zatim priznaje da može biti „nekih žrtava“. Konačno je priopćila javnosti da je u napadu bilo 33 mrtvih. Klima između Rusije i Turske usijavala se u tjednima koji su prethodili napadu zbog ekspanzionističkih ambicija ove zemlje nad sjeverom Sirije, čime Ankara flagrantno krši sporazume iz Astane, uz rizik od urušavanja krhkog primirja i nesigurne ravnoteže postignute nakon poraza  terorista Islamske države.

U međuvremenu, Ankara nikad nije skrivala da intervenirala u sirijskom ratu u taboru protiv Assada, a onda je stvorila „tampon zonu“ u susjednoj zemlji iz koje  ima pravo glasa u zemlji i kontrolu, koja joj služi i za borbu i iskorjenjivanje kurdskih jedinica koje su tamo prisutne.

U turskoj ofanzivi pogođene su i proiranske milicije, poput položaja Hezbollaha i vojnih baza koje posjeduje osoblje Teherana, čime je poslana poruka da nitko nije potpuno siguran i svi mogu biti pogođeni „sultanovom“ osvetom. Svjestan da bi masovni napad na Damask mogao nagnati Kremlj da žestoko intervenira, turski predsjednik poziva NATO saveznike i, ako izbije sukob, traži mogućnost aktiviranja članka o kolektivnoj obrani, što mu je uskraćeno. Ipak, Recep Tayyip Erdoğan ne gubi hrabrost, jer je već imao na umu rezervni plan s „izbjeglicama“.

Zapadnim saveznicima daje ultimatum i otvara „kapije“, kako je rekao, stotinama tisuća tražitelja azila u zemlji, koje su tamo na temelju kontroverznog sporazuma potpisanog 2016. godine, koji košta europske porezne obveznike više od šest milijardi eura. Grčku more je odjednom preplavljeno barkama, a kopnom maršira žestoka vojska koja ne izgleda poput azilanata. Imaju suzavac, sukobljavaju se s policijom i uništavaju sve što im se nađe na putu.

Pritisci Ankare povećavaju se sa svakim danom. Najprije se šalje 1000 pripadnika specijalnih policijskih snaga koji prate da grčke vlasti ne bi koristile nasilje u odbijanju „azilanata“, a šokantne slike s jednog od graničnih mjesta prikazuju tursko oklopno vozilo kako napada barijere i pokušava probiti grčku graničnu ogradu.

U drugim vremenima, ili još bolje, u drugom kontekstu, vojno oklopno vozilo koje je pokušalo probiti granični zid, okruženo timom specijalnih agenata, naoružanih do zuba, djelovalo bi kao „casus belli“. Grčka bi mogla i morala reagirati na takvu gestu, pravi ratni čin, sa svake točke gledišta, ali za ovim pasivnim otporom postoji razlog, a on se zove Europska unija. Nitko neće pomoći Ateni u mogućem sukobu s Ankarom, posebno ne saveznici NATO pakta.

Ako je itko bolestan i luta Starim kontinentom 2020. godine, to nije Turska već Europa. Turska demonstracija sile  se može objasniti iz dva razloga. Ili je to strategija „ludog sultana“ ili Erdogan ima prešutnu podršku glavnog saveznika.

U prvom slučaju, Erdogan je shvatio slabost europskih čelnika i svjestan je da može od njih dobiti sve što želi, bez rizika od odmazde. Oklopljeni i nasilni migranti poslani su protiv Grčke, kao kada je mornarica s „turskog“ Cipra protiv Italije. Govorimo o nesreću broda „Saipem 12000“ kompanije ENI u veljači prije dvije godine.

Istovremeno se radikalni imami koriste protiv ostatka Europe, koji u svojim propovijedima u velikim džamijama koje je Ankara gradila u posljednjih dvadeset godina radikaliziraju muslimane Starog kontinenta, pretvarajući ih u oružje Europe. Sve ovo stvara atmosferu u kojoj se Europska unija boji „ludog sultana“ i preferira „smiriti napetosti“.

Ali tu je i drugi razlog, prešutna podrška glavnog saveznika. U srpnju 2016. neki su kemalistički vojnici u dogovoru s  mrežom Fethullaha Gülena pokušali svrgnuti vladu. Državni udar nije uspio, ali je Erdogan u njemu ozbiljno riskirao da izgubi život. Zaboravljajući na trenutak teoriju lažnog i od Erdogana insceniranog „vojnog udara“, uzmimo da je sve bio scenarij u kojem je tadašnji predsjednik Barack Obama odlučio kako se mora riješiti neugodnog predsjednika. Međutim, Obamin se plan nasukao na prepreku Kremlja, gdje su odlučili spasiti sultana u zamjenu da u Trumpovo doba odustane od neprijateljstva u Siriji.

Kao i njegov prethodnik, Trump u početku nije osobito simpatizirao turskog kolegu, a potonji je pokušao strategiju „ludog sultana“ i s Washingtonom, tijekom krize oko pritvora evanđeoskog pastora Andrewa Brunsona. Trumpova administracija reagirala je brzo i žestoko, pokrenuvši mali trgovinski rat protiv Ankare kojeg su pratili špekulativni napadi na tursku liru, uvjerivši Erdogana u nekoliko tjedana da odustane, oslobodi pastora i odustane od svih antiameričkih istupa u svojoj vatrenoj retorici.

Bio je to trenutak kada su Sjedinjene Države i Turska počele surađivati. Trump je shvatio da može upotrijebiti jakog ali podređenog sultana, dajući mu razne zadaće za Europu i na Bliskom istoku, kako ne bi morao uzimati resurse iz rata koji je posebno važan za Bijelu kuću, onog protiv Kine.

Nije slučajno što je Erdoganova antieuropska retorika rasla u kombinaciji s Trumpovom inauguracijom za predsjedništvo Sjedinjenih Država, koji je također bio zainteresiran, ali iz drugih razloga, za širenje nestabilnosti na Starom kontinenti i urušavanje neugodne i snažne francusko-njemačke osovine.

Višegodišnja migrantska kriza idealan je alat kojim se vrlo lako mogu oslabiti čak i najveći moćnici, pogotovo ako zemlja,  ili savez država u ovom slučaju, ne pokažu volju za reakcijom i dalje vjeruju u novčanu diplomaciju, zanemarujući geopolitičku dinamiku koja stoji iza obrasca ove migracije.

Istovremeno, što sada postaje sve jasnije, Erdogan također obavlja antirusku funkciju, provodeći agendu koja se suprotstavlja onoj Kremlja u gotovo svakom geopolitičkom kazalištu u kojem dvije sile imaju svoje interese, od Bliskog istoka do Sjeverne Afrike, od Balkana i Kavkaza do Središnje Azije.

Kupnja sustava S-400 je bila paravan, nadajući se da će Rusiju nasukati na tanak led. Za Tursku nema sankcija, protjerivanja iz NATO pakta, nikakvih narušenih odnosa sa Zapadom, da je na kraju logično zaključiti da su se Erdogan i Trump složili oko ovog igrokaza da istovremeno obmanu i ​​Ruse i Europljane.

Ipak, Turska uopće nije toliko jaka kao što se čini. Ima napadima vrlo izloženo gospodarstvo, ovisno o stranom kapitalu i izloženo fluktuacijama tečaja na međunarodnim tržištima. Točno je da pokazuje snalažljivost u vanjskoj politici, ali samo zato što je svjesna da ima potporu na koju može računati, zbog čega u odnosima s europskim „saveznicima“ koristi silu i bez straha se okružila neprijateljima.

Iz tih razloga, Europska unija ne smije popustiti u migrantskom ucjenjivanju već provesti višedimenzionalnu protuofanzivu, a to se mora učiniti prije nego što se Ankara razvije i doista postane velika sila koju Europa neće moći zaustaviti.

I čini se da se ide u tom smjeru. Nakon što je pretrpio udarac u Moskvi, odakle se vratio u Ankaru doslovno bez ičega, osim ako za uspjeh ne smatramo staus quo u kojem se sirijska vojska i saveznici pripremaju za nastavak ofenzive u Idlibu, ni EU nema namjeru popustiti. Bilo je nekakvih ideja oko toga kako bi se Ankari moglo dati nešto manje od milijardu eura ili da se ponudi sjever Idliba za smještaj izbjeglica, ali to nitko nije uzeo u obzir i sve se više stvara konsenzus oko stava Viktora Orbana, Sebastiana Kurza i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa da ovaj put nema popuštanja i, ako bude trebalo, EU će doslovno blindirati granicu Grčke i Bugarske s Turskom.

S druge strane, Moskva je napravila neuobičajen potez kako bi dočarala što se događalo tijekom pregovora Erdogana s Putinom u Kremlju. Prvi kanal javnog televizijskog servisa Russija 24 je objavio snimku kako Erdogan, umoran i nervozan dolazi u Kremlj, gdje ga nije odmah dočekao Putin, kao što je bio slučaj na stepenicama rezidencije u Sočiju, gdje ruski vođa nikada nikoga nije ostavio da čeka, već mu odmah ide u susret i prima svjetske čelnike srdačno i uz sve počasti.

Osim toga, doček i kratko obraćanje pred novinarima su priređeni uz portret Suvorova, carice Ekaterine Velike i skulpturom koja simbolizira rusku pobjedu u ratu s Osmanlijama za Krim.

VIDEO: Dolazak Erdogana u Kremlj, čekanje i simbolični detalji u susretu s Putinom

Erdogana se mora zaustaviti i na Mediteranu

Erdogan se naprosto mora zaustaviti prije nego što realizira svoj san o neoosmanskom preporodu, a on se ostvaruje na kopnu i moru, gdje je s takozvanom Vladom nacionalnog sporazuma Libije potpisao sporazum o razgraničenju kojeg nitko ne priznaje i kojim Erdogan otvoreno izaziva Egipat, Grčku, Cipar, de facto vladu Libije i generala Haftara, ali i Rusiju neke zaljevske monarhije koje žele smanjiti utjecaj Muslimanskog bratstva, koje sa svojom „demokracijom“ prijeti njihovim apsolutističkim režimima.

Rečeno je i ostaje činjenica da će neoosmanska politika koju je Erdogan odlučio provoditi naštetiti Europi. Sada vidimo da se to događa na više frontova, od izbjegličke krize do uzurpacije istočnog Mediterana, na kojeg Ankara misli da polaže pravo s postojanjem nepriznate Turske Republike Sjevernog Cipra.

Scenarij sjeverne Sirije nepopravljivo je kompromitirao Tursku u očima Rusije, ali i Irana. Međutim, „adut“ kojeg je Ankara bacila na pregovarački stol s Rusijom proizveo jadan rezultat. Erdogan je dobio položaje u Siriji u totalnom rasulu i od sada više ne može tvrditi kako se bori protiv islamskog terorizma, čiji je on bio jedan od financijera.

S druge strane, na istočnom Sredozemlju rastu napetosti između Grčke, Cipra i Turske, koji prolaze kroz kritičnu eskalaciju. Turska je počela bušenje na moru, uz obalu sjevernog Cipra, teritorija na kojem je blokirala talijanski usred radnih aktivnosti. Drugo poglavlje otrovnog trokuta tiče se proglašenja isključivih gospodarskih zona. Kao što smo već istaknuli, takozvana „libijska vlada“ Fayeza  Al-Sarraja je još 2018. s Erdoganom potpisala sporazum o uzajamnom priznavanju s odgovarajućim ekonomskim institucijama, što je dovelo do oštrih protesta Cipra i Grčke, koji tvrde da su Ankara i Tripoli uzurpirali dio njihovog mora.

No, Erdogan i Al-Sarraj su sve podigli na razinu „međunarodnog prava“ i proizvoljno proglasili državni ekonomski gospodarski prostor, iako je očito da se svi sporovi sa susjednim državama trebaju rješavati na odgovarajućim mjestima.

Pomorska pitanja između Grčke i Turske pojačala su se nedavno, kada je Atena odlučila provesti zakon o granicama svog teritorijalnog mora odlazeći do 12 milja od svojih obala, čime se suprotstavlja posebno definiranim granicama dviju zemalja, jer je sporazum da se granice teritorijalnih voda u Egejskom moru postavljaju na samo 6 milja.

FOTO: Sporno „razgraničenje“ između Libije i Turske

Turska - Libija - Erdogan
Turska – Libija – Erdogan

Za Europu je u ovom trenutku Erdogan važan akter i europske će zemlje morati zauzeti jasan stav o grčkoj ili će Kyriakos Mitsotakis tražiti saveznike na bilateralnoj razini.

Prvi scenarij u kojeg se uklapa turski položaj sada je, kako se čini se, gotovo zaboravljen, a to je libijska kriza. Intervencija s turskim trupama na tlu Libije, zajedno s Al-Sarrajom, nesumnjivo je mnoge natjerala da počnu razmišljati kako Tursku pritisnuti, politički i ekonomski. Blokada izvoza sirove nafte iz južne Libije prijeti da potpuno uništi krhko libijsko gospodarstvo. Turska intervencija je osvijetlila uloge ostalih aktera i sada Francuska, Rusija, UAE i Egipat bez zadrške podržavaju Haftarovu armiju.

Ovdje je posebno važno pitanje plinovod EastMed. Nakon regulacije turskih i „libijskih“ ekonomskih institucija, konzorcij koji želi izgraditi najduži podvodni plinovod na svijetu od 1900 kilometara morat će se suočiti s Ankarom, koja ima sve interese da ne promovira projekt kojeg podržavaju Grčka, Cipar, Egipat i Izrael.

Zapravo, Egipat je na čelu podrške generalu Haftaru. Francuska je sa svoje strane zainteresirana za izgradnju cjevovoda, jer je francuska tvrtka Edison već započela eksproprijaciju zbog polaganje cijevi u Otrantu u Salentu. Prema posljednjoj energetskoj strategiji koju je Italija objavila 25. siječnja, ovaj plinovod više nije strateški za talijanske planove, dijelom i zato što se Rim sve više fokusira na obnovljive izvore i vodik, dijelom zato što drugi krak plinovoda TAP ne bi koristio nikome i ovdje turska uloga postaje odlučujuća, možda s mogućnošću pregovora o opskrbi plinom iz Azerbejdžana, koji prolazi kroz TANAP-TAP, čiji se radovi bliže kraju.

Dakle, Italija bi bila praktički mirna na frontu opskrbe energijom, jer dobiva energente iz Alžira, Libije, Azerbejdžana i  Rusije, a ima i projekte za LNG.

Zato nije teško razumjeti zašto talijanska diplomacija koketira s Turskom, kao kada je na Twitteru talijanska ambasada u Ankari objavila poruku u kojoj izražava sućut turskim žrtvama među vojnicima koji se bore u Idlibu, uz želje za što bržim oporavak ranjenika.

Ali Rim opet ne gleda dugoročno, čak ni srednjoročno, već se vodi trenutnim interesima, što je odlika ove zemlje kroz povijest, posebno u oba svjetska rata, kada je usred sukoba Kraljevina Italija promijenila stranu

Erdogan sigurno nije najuvjerljiviji i najpouzdaniji akter s kojim se mogu sklapati sporazumi, što mogu potvrditi Moskva, Teheran i Bruxelles, ako potonji uopće nešto znači, u smislu da unutar EU nema konsenzusa oko nijednog pitanja.

Turska prisutnost u libijskom scenariju je vrlo opasna i ako potraje, tamo će se stvoriti ista situacija kao u Siriji, gdje će Erdogan stvoriti tampon zonu, iz koje će vršiti utjecaj na Mediteranu, a naivne Talijane u trenutku može zatrpati s desecima tisuća migranata.

Talijanski zamjenik ministra vanjskih poslova Manlio Stefano putovao je nedavno u Alžir i sklopio trgovinske sporazume zbog kojih će morati sjesti za stol pregovarati međusobne granice gospodarskog pojasa, koja je Italija tek nedavno odlučila definirati. Ali ako se s Alžirom i može dogovoriti, nadati se da je Erdogan akter na Mediteranu kojem možda ne mogu vjerovati, ali s njim „barem neće imati problema“, krajnje je naivno.

U svakom slučaju, turski „sultan“ je uglavnom otkrio karte, što je pozitivan ishod cijele priče. Sada barem nema iluzija koji su njegovi ciljevi, bili i ostali, a takva strategija traži adekvatan odgovor. Ako se Francuska i Njemačka u tome slože s Rusijom, tim bolje. Ako ne, svatko će igrati za sebe, a kasnije će se svesti računi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
115 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije

Uskoro će Rusi ući u oslobađeni Konstantinopol

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  Undertaker

uskoro ce moskva biti islamska jer sve prognoze idu u tom pravcu, googlaj malo, uvjeri se sam!

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  mr.no

Erdija treba ostaviti da radi što veću štetu pancirima.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije
Reply to  mr.no

@ mr.no guest_381786 : nismo ist!!Nece biti ni jedni ni drugo!!(Undertaker)

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  mr.no

bez velike borbe, nikako

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  mr.no

Ajde lipo, kevu provociraj.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  mr.no

mr.no
no

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  mr.no

Sanjaj vehabijo sanjaj

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  mr.no

Tipka se da Turska povijenog repa povlaci tesko naoruzanje … Putin Erdi obecao Lejzer-icu..i maleg ljutog medu , a za sigurno mu je obecao i Kruzera..ma ono sto brzo leti po nebu , a prije spavanja mu je ispricaoi legendu o Posijedonu… Turkey begins heavy weapons withdrawal from Idlib, a… Pročitaj više »

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  mr.no

mr.no ti si zamjenio Moskvu za London, hahaha

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Undertaker

Carigrad, a ne Konstantinopol!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Undertaker

Odlicna je ova slika gore, cirkusanti, upravnik cirkusa.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  nessy

A Di mu je bila kosuja …?

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  nessy

Nisam zna da je Suludan aktivan i u kazalistu …Ma di nade vrimena…. Nessy ma upravnik cirkusa je gore na vrhu skalina …oli mu ne vidis uniformu A nas suludan je madionicar…..vidit ces da ce nestat iz Sirije,,,,A u Libiji je 1000 Turskih vojnika poveca na 500…ko zna zna.. a… Pročitaj više »

Turska Balkan
Gost
Turska Balkan
1 godina prije

Saradnja sa Tursko bila bi najkoristnija i najplodonosna strategija da se stvori Savez za Balkan.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Turska Balkan

Sultan nije sam mogao ni pre nekoliko vekova tako da sve što i danas radi ne radi sam bez podrške. Turci bi odavno otišli sa Balkana da nisu tako da kažem trgovali sa britanskom krunom….dali su im Balkan a sultan njima zauzvrat tertorije bliskog istoka, SA, korisćenje Bosfora itd

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Turska Balkan

samo može “turčin” reči

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Turska Balkan

Erdi hoće komad sirije a ovi mu ne daju, hoće komad libije a ovi mu ne daju, hoće grčke otoke a ovi mu ne daju, hoće na balkan a poturice mu ne daju, ali zato ima kravatu po pariškoj šik modi.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Europa je stara kurba,a države članice,uz možda izuzetak Sandinavije,su ljigave prostitutke svjetske politike…pfuj! Erdogan,ma kakav bio,nije glup i zna kako razvalit nogom u jaja,a ne ustručava se. Međutim i Rusi guraju Erdogana,jer im treba i kao trgovinski partner i kao vojni protivnik koga lako mogu srediti i tako demonstrirati moć… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  Alex

Skandinavija izuzetak?!? Nekad bilo, sad su američke podrepne muve kao i drugi evropljani. Uostalom dosta se sjetiti Švedske uloge u slučaju Snowdwn ili Danske uloge u sabotiranju plinovoda sjeverni tok i jasno je da skandinavci nisu nikakav izuzetak

Nil 1
Gost
Nil 1
1 godina prije

Turski mentalitet ljudi je jednostavno odbojan.. to je divlji narod porijeklom iz srednje azije… Treba ih ratom razbit da budu ponizni.

Atila barbarski huni
Gost
Atila barbarski huni
1 godina prije
Reply to  Nil 1

Turki nisu zlotvorni barbari …

Can
Gost
Can
1 godina prije

Na poslu sam odgajatelj , miltikulti grad..mali od 8 godina, salutira I kaže SVI kurci su vojnici!!
Dodatak..on je još iz liberalne familije…3.generacija!,,,nemam komentara

Can
Gost
Can
1 godina prije
Reply to  Can

K~T

Pesterac
Gost
Pesterac
1 godina prije
Reply to  Nil 1

Ajd u evropu kada kazes Srbin svi Beze

Dali
Gost
Dali
1 godina prije
Reply to  Nil 1

Bravo legendo… Upravo to. Treba ih dobro nauciti pameti i staviti ih vec jednom na svoje mesto, u kucice za pse…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nekad voice of merica , danas voice of teheran odzvanja balkanom , osim lakija i nere teheranca , svi ostali , na ovaj ili onaj način ,suradjuju s turskom… Eh da , onaj neidentificirani avion nije ruski , već sirijski ,komanda je došla iz teherana , od kud drugo.. Nakon… Pročitaj više »

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Alen

“bez vladajućih alavita” hahaha, progutao i ti izraelsku propagandu. jejeje, SVE bi bilo drugačije u Siriji da nema alavita, hahaha

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Ako je itko bolestan i luta Starim kontinentom 2020. godine, to nije Turska već Europa. Turska demonstracija sile se može objasniti iz dva razloga. Ili je to strategija „ludog sultana“ ili Erdogan ima prešutnu podršku glavnog saveznika.” “Prećutnu podršku glavnog saveznika” – ovo je osnovno ali da prvo pogledamo neke… Pročitaj više »

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  shumadinac

n. babic „autor“ ove quasi analoze , tip je jednostavno opsjednut erdoganom, mislim da je to vise mrznja nego neko objektivno pisanje, TR ima jasnu strategiju i plan rasta do 2030 u tome je nece ni rusi ni evropljani zaustaviti a ni tvoje pisanje!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  mr.no

@guest_381786
Niko ti ne može zabraniti da voliš Erdogana kolega ali ćeš se setiti mog pisanja kad ti zbog njega gurnu pušku u ruke. Možda i neće ako Turska na brzinu završi sa Rusijom 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Čuj gurnu pušku ? A s one strane puškometa , biće ko ? I ko će tome nekom gurnuti pušku ? Čovjek hoće reći da ova patološka mrznja ka turskoj nije normalna , i šta sad neko treba pucati jer neko mrzi tursku ? A evropa pisluje s turskom ,… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Alen

Više puta sam pisao Alene: kad emocije uđu razum izađe. I nisam napisao ništa različito od onoga što i sam pišeš, samo sam upotrebio druge reči. Ali da ne ostane nedorečeno, ja nisam video ni kod koga mržnju dok je Erdogan poštovao dogovor. Sada Erdogan napada vosku države koju je… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

No to baš i nije tako , ja sam vam opisao o čemu se tu radi no vi odbijate prihvatiti činjenice i dalje se pišu poluistine uzimajući se samo istina jedne strane .. Turska nije napala nikog , krivac je iran , turska nema nikakvih pretenzija ka siriji. Koristi migrante… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

To ti je bila odmazda za gadjani konvoj , nikakva agresija nije u pitanju.. Kao sto hrvatska ili srbija nemaju pretenzije na BiH teritorij , ali osjećaju obavezu za narod u bih , isti slučaj je s turskom , nemaju nikakve pretenzije ali imaju obavezu prema dijelu sirijaca koji su… Pročitaj više »

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Alen

E sad si promasio citavu loptu

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Madrid

Ma nije promasio loptu , vec igraliste sa cijelim nogomentim timom..
A libija , A sirija , A irak , Cijeli narod drzi teroristima Kurdi, a slijedeca je Grcka kojoj obara ograde puca po njima …Alene stani na balun ….

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Alen

@guest_381769 Ma što pričaš???? A zašto je gađan konvoj? Radi krajnje agresivnog ponašanja Turske i opetovanih pokušaja rušenja ruskih aviona. Negiraš očitu činjenicu da su Turci ispalili čitavu kanonadu MANPAD-a, prema ruskim avionima i da su sa tom praksom prekinuli tek poslije “ravnanja” konvoja. Kao što zaboravljaš veoma prljavu i… Pročitaj više »

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije
Reply to  Alen

Дај Алене уразуми се!?

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  Alen

@guest_381769
Oni ne da ne shvataju nego odbijaju shvatiti. @Tau se naljutio kad sam rekao “čoporativno”…
Nažalost, pomen Turske na ovom portalu budi samo ono negativno kod novinara i komentatora.

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Alen

alene kažeš ti odmazda za gađani konvoj, a taj konvoj je bio – gdje? U Turskoj? Ono, vrtio se po Adani malo da protegnu noge, kad ono – ničim izazvan napad na turski teritorij! Kažeš ti svi trguju s Turskom, pa šta će kada im je Allah dao glupacima takvu… Pročitaj više »

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  Alen

Seres mnogo,

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Alen

Dečko, kao da si upravo stigao sa brzog kursa antiiranskog ispiranja mozga iz Bočinje. Kako si počeo pušiti “vehabijsku drogu” pred očima imaš mrak tako da ne vidiš elementarne činjenice iz geopolitike. Iranu nikako nisu protivnici Turska ni Rusija nego USA i Izrael. Turska i Iran mogu imati lokane čarke,… Pročitaj više »

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip
1 godina prije
Reply to  Alen

Kako su se njegovi poturcili prije 300 godina I prodali veru za veceru, tako se sad I on prodaje za sendvice I pise gluposti. Nista nova, nastavlja tradiciju, lijepo.

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  Franjo Josip

Pa i Krscani su prodali veru za veceru po istom principu …najveca gkupost je krscana sto napadaju muskimanr sto su muslimani….pa sto ste vi krscani,pravo je univerzalno gospodo nije samo za jedne!

Miloje
Gost
Miloje
1 godina prije
Reply to  Alen

Ja ne znam zašto podržavate te gurbete (turke) kakve veze vi imate s njima, samo čitam i čudim se !!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Gdje u bosni samo ili duž balkana ?

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene kod kojeg vehabi šejha si završio kratki kurs antišiizma?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Kod abu Babić al teherani..

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  mr.no

mr.no, pre će biti da si ti opsednut Babićem. Ti pokazuješ mržnju prema svakome ko ne veliča Erdogada.

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  eks

nikoga ja ne velicam, samo sam misljenja da svaka zemlja ima pravo da se razvija onako kako hoce bez da igra onako kako drugi to zele, u ovom slucaju zapad, opet ponavljam uspon TR je nezaustiv svidjalo se to kome ili ne!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  mr.no

@guest_381797
“svaka zemlja ima pravo da se razvija onako kako hoce” – To važi i za Veliku Srbiju kolega?

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Vec su i Srbija i Hrvatska “velike” srazmerno broju stanovnika.

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Velika Srbija je ideja i to fasisticka,to nije drzava,brkas pojmove!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  mr.no

TR je nezaustavljiva u propasti Turcin naprcin Erdogan nije shvatio da postoji liga iznad Turske. Zahebavanje sa velikim deckima ce skupo platit

Dali
Gost
Dali
1 godina prije
Reply to  mr.no

To da li je nezaustiv, to cemo jos videti…

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  mr.no

mr.no , Turska je , zajedno sa Amerikenjcima, SA i Izraelom, suosnivač ISIL-glavoseča, najmonstruoznijih zločinaca na BI . Erdogad je sve vreme glumio borbu protiv terorizma, a “iza zavese” saradjivao sa zločincima u pljačkanju sirijske nafte. Erdogad je ljigavac i podmukli lažov, po tome ne zaostaje za Amerikenjcima .

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  eks

TR je u ovaj rat uvucena bez da je htjela to, arapsko proljece nije krenulo iz istanbula, nego iz rima i pariza!

Vuk
Gost
Vuk
1 godina prije
Reply to  mr.no

Ne lazi arapsko proljece je krenulo iz Telaviva
-Washingtona

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  eks

Erdogan je za sada najbolje riješenje za Tursku I za odnose Turske prema Siriji, Iranu I Rusiji. Zato što sile koje bi smjenile Erdogana žele totalni rat Turske sa Rusijom a to zadovoljstvo im Erdogan nema namjeru pričiniti. Hoću reći da se poslije smjenjenog “ludog” Erdogana može pojaviti netko tko… Pročitaj više »

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  mr.no

TR je usla u slijepu ulicu Erdogan jos nece dugo

NIje bitno tko govori nego sto govori
Gost
NIje bitno tko govori nego sto govori
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kada bi Hrvatska mobilizirala sve veterane, odnosno ucesnike domovinskog rata koji to nisu ali su stekli status, cin i penziju netko je tocno primjetio: “Mogli bismo osvojiti Ankaru!”. Jos kad im pribrojimo sve neprocesuirane ratne profitere, kadrovirane, tzv. uhljebe, sve opsjednute drugim svj. ratom, predstavnike sudstva i bespravne drzave, sponzoruse…… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
A ako Hamlet sprema omlet ?
Tipka se,tipka,
Erdo Putku jaja pipka ?

Ćazim
Gost
Ćazim
1 godina prije

@Nebojša lijepo ti to napisa da Erdogana se mora zaustaviti ali tko će ginuti za to? Hajde ti prvi pa eto nas za tobom. Ja sam prvi protiv neosmanizma i islamizma jer volim rakiju više od svega ali nije mi rado ići na tursku vojsku. Ali eto ako baš ti… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ćazim

Ako svako doprinese koliko može Ćazime problem će biti rešen. Misliš li da bi Evropa smela da bude ovako jalova kada bi se stanovništvo diglo? Ali kako je stanovništvo nemo…

Ćazim
Gost
Ćazim
1 godina prije
Reply to  shumadinac

E, šumadinac šta jes-jes. Erdogan radi budale iz EU kako mu pukne a te njegove izbjeglice i nisu izbjeglice u našem smislu riječi nego ili ekonomski migranti ili veterani ISIL-a koji su se sklonili u Tursku. Ja odavno nemam povjerenja u europsku politiku čim vidim kako Erdogan se poigrava s… Pročitaj više »

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  shumadinac

za pocetak ti preporucujem da imas barem 3 djece da bi ti plan uspjeo, ja recimo imam 5 djece i zivim na zapadu, djeca su mi vjerski odgojena tako da svoju vjeru zive a druge vjere poznaju i postuju, odlicni ucenici, e to je buducnost evrope, a tako je od… Pročitaj više »

Ćazim
Gost
Ćazim
1 godina prije
Reply to  mr.no

Jadna ti Europa ako joj je takva budućnost sa vehabijskim džematima. Ja sam momak, nisam se ženio ali uvijek se nađe neka bijela, crna, žuta. Nešto ne volim kad se previše motaju pa ne vidiš šta riba nudi. Fino domindžos najbolje kad nose pa da vidimo hoćemo li u akciju.… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  shumadinac

jeste. za svo ovo sraj.e su krivi sami ljudi. nekad su bili ustanci i revolucije. danas telefoni i fudbal na 10 kanala istovremeno. a za to vrjeme politicari nas u grob guraju. tako če ostati ako se ljudi ne probude ili jih neko ne probudi

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Euro

Euro.kakav narod takva vlast.ne trebamo se izvlaciti na politicare kad smo mi njihovo ogledalo.svi pricamo kako oni ne valjaju , a vecina nas obicnih bi bili gori od njih da nam se ukaze prilika.ne govorim ovo da bih ih branio.naprotiv.

mr.no
Gost
mr.no
1 godina prije
Reply to  Ćazim

nisi ti nikakav cazim, ti si jedan obicni djikan, provaljen si ne glumi majmuna!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  mr.no

A ti turcin naprcin

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  mr.no

A ja taman da mu napisem da bi ga ti na kolac, zato sto nije vehabija. a voli i rakiju, Kaurin.

Ćazim
Gost
Ćazim
1 godina prije
Reply to  mr.no

@mr.no vidim ja od kojih si ti. Da se nađemo u birtiji rado bih ti pokazao dokumente. Ćazim od rođenja, tako mi ime dali. E sad ja ti baš ne držim do kurana i tih stvari. Mislim da nemam puno zajedničko sa pustinjskim nomadima iz 7. vijeka kojima je netko… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

“Rastući antieuropeizam Turske i neoosmanska retorika tijekom nedavnog napada na Grčku ima svoje korijene i zahtijeva opširniju analizu „europskog“ bolesnika s Bospora.” Problem je u tome, da nas nema puno, koji smo svijesni toga. Te zbog korumpiranosti, te zbog Bildreberg politike, te zbog (možda nama) nepoznatih činjenica. Sve u svemu,… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  jbg

revolucija je bilo i bit će ih. ali ljudskom rodu treba evolucija,.

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  jbg

Zasto je Turska Europski bolesnik…cuj neko to usvojio i prihvatio,pa pola EU je veci bolesnik,po svim parametrima…ljudi ajmo realno analizirat!?bez tendencija itd….i razmislit !Po meni neosmanizam je isto sto i fasizam bilo tajni bilo liberalni,svako se za sebe bori!Neko je nesto Srbima i Hrvatima rekao da trebaju cuvat,ustvari minorni narodi… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Prije par godina sam (uz par litara vina) razgovarao sa (danas pokojnim) pukovnikom francuske vojske, koji je bio za vrijeme rata u BIH kao oficir UN-a za komunikaciju. U jednom od tih razgovora rekao mi je, kako je največi problem EU-a njegov konsituativni članak, koji govori o ljudskim pravima. Na… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  jbg

@guest_381801 Nije islam problem kolega, nisu ni ljudi koji u to učenje veruju već oni koji ga zloupotrebljavaju. Zbog takvog stava se i ovde ljudi osećaju povređeno (recimo Alen) a to je strašno. Strašno je trpeti ničim zasluženu krivicu – sve zbog generalizacije, generalizacije koja će nas ponovo uvući u… Pročitaj više »

Can
Gost
Can
1 godina prije
Reply to  jbg

Kažeš radnu snagu…ma pojam lijenost I neodgovornost možda treba preimenovati..živim tu I imam’ kontakt dnevno sa 50 ..60..nacionalnosti…nema tu ni r od radnika…da ne duljim…

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  jbg

jbg mama Merkel u naseljavanju ološa ne vidi jeftinu radnu snagu za spas penzionerskih fondova! Otkud ta teza da migranti u Evropu dolaze da rade za tu Evropu? Hajde razmislite malo – muslimani, 20 – 30 godina starosti, vrlo agresivni i neobrazovani dodju u bogatu zemlju Evrope, ne žele da… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Baba Merkel danas izjavila da će vjerojatno 70% Nijemaca dobiti corona virus. Koji je preimenovan, vidjela jučer iz imena Covid-19 u SARS-Cov2. Pa se ispostavlja da je moj prvi komentar na pojavu ovog virusa točan: mirovinski fondovi i umirovljenici…minim. 5 mil. Nijemaca. Pamet u glavu. Ni kod nad nisu… Pročitaj više »

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  jbg

Pogresno,moze Islam u Evropu al nek se svako prilagodjava,ustvari vise je do ljudi nego Islama…znate izbjeglice su najnizi sloj u svojim zemljama,nisu vam one reprezent nicega,Evropa bi se morala branit od toga.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

A moze biti i to da hijene kao Erdo osecaju/mirisu slabost Ojrope.
Jer Ojropa je predmet za zajebanciju. Nesto, samo malo, bolja od balkanskih prcija. Svi je pritiskaju, svako cepa svoje… ne lici ni na sta.
Najbolji saveznik mu je neki Orban. Taj je rastura iznutra.

Cometa
Gost
Cometa
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ne mogu da vjerujem koliko su ovi komentari naivni….cuj Turska ovo ono….pa nije Turska,reprezent kao glavni kocnicar Evrope,sta vam je ljudi,recite to USA,Izraeku,Rusiji….itd ovo su samo posljedice!

Max
Member
Max
1 godina prije

Turski sultan je već doživio poraz i u Libiji i u Sriji zato što je precijenio svoju snagu.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije

Virus ,NATO vježbe u lipnju,blizu Ruske granice ,bijes ljudi koji će do tada narasti i tražit će krivca,sve se bojim da se priprema velika nevolja.

Ahmadinedžat
Gost
Ahmadinedžat
1 godina prije

ZABLINDIRATI EVROPSKU GRANICU I TO BI MU BIO POČETAK KRAJA..

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Nece Prdogan jos dugo. Gulenisti samo cekaju

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Suze Roni, Gulenisti nisu dobro riješenje za Tursku, možda ua USA ali za turski narod nikako.
Ako sami ne riješe problem, neće im nitko.

Lovran
Gost
Lovran
1 godina prije

Ovo je postao bolestan portal…kao da ga Seselj uredjuje

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Lovran

Lovran, ako na ovom portalu vidiš Šešelja onda imaš ozbiljan problem sa vidom i percepcijom ! Nakapaj si malo “Visine” (al’ ne iz visine .. 🙂 🙂

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije

Baš bi bilo zanimljivo šta bi novinarče Babić savjetovao R.Tursku da radi u svim ovim turbulencijama!? Jel to Turci trebaju kod svih ovih geopolitičkih oluja gdje bjesomučno nadmudrivanje među državama, nacijama, blokovima, regionima, savezima,alijansama …itd traje 24h dnevno, jel oni trebaju mirno sjediti i primati izbjeglice sa svih strana svijeta… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PiriReis

Okrenuta im je pila naopako , nisu ni skontali , tačno je to što pričaš , još će ih zapasti i dabiq pod onih 80 zastva kako su krenuli..

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  PiriReis

A tebe izgleda uhvatila amnezija pa zaboravio ulogu Turske u STVARANJU izbjeglica? Zaboravio svu vojnu, financijsku i logističku pomoć ekstremističkim skupinama kroz sve ove godine, tisuće cisterni ISIL-ove nafte koju su Turci otkupljivali i financirali daljnji kaos? Zaboravio si i tursko članstvo u najvećoj terorističkoj organizaciji NATO-u, na temelju kojega… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Turske bezbednosne snage pucale su na grčko vojno vozilo, koje se nalazilo na grčkoj strani granice, prenosi Katimerini. Kako navodi, to nije prvi takav incident u kojem su turske snage pucale na grčke vojnike. Početkom nedelje pripadnik grčke pogranične službe našao se pod vatrom, ispaljenom sa turske strane.” vestinet.rs(b92.net, tanjug)… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Lucija

Što će biti ako se Grčka u nekom trenutku pozove na članak 4 ili 5 NATO saveza? 🙂
Jel se bude pomelo sve pod tepih, stavilo u ladicu s natpisom “Ležerno puškaranje iliti Friendly fire”…. ili nešto treće?

Abu Toni ajde mi popusi ....
Gost
Abu Toni ajde mi popusi ....
1 godina prije

Ahhh tugo moja velika … raspravljamo ko je veci antipod kome (EU – USA – OTAN vs TR – IRAN – ISLAM. SVET vs RUS & Co)!? Nego sta je sa Kinom?

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije

Babićeve proruske ostrašćenosti i antiturske histerije ne bi se postidjeli ni Informer, Kurir, Alo i ostali tabloidi. Iako ne podržavam Erdogana u njegovim avanturama, ali ove analize nas polagano uvode na teren krstaških ratova – gdje su sa jedne strane zle Osmanlije a s druge strane dobri Krstaši.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Koji su 1202 god.tokom pohods na Jerusalim,spalili skoro milion svoje braće hrišćana Konstatinopolja

Pesterac
Gost
Pesterac
1 godina prije

Znaci vi trebaju da se vise pitaju u Turskoj od Turaka!!?? Da rusi Bombarduju a Turcima izbeglice…Da svi imaju pravo da iatrazuju gas u Turskom Dvoristu osim Turaka!!?? E pa Nemoze i neda Erdogan!!! 50 godina Evropa laze Turke za prijam u Eu,Prekipelo Erdoganu i nece vise da im bude… Pročitaj više »

Juxel
Gost
Juxel
1 godina prije
Reply to  Pesterac

Neka si im zabiberio , pravo pesterski . Jedino si zaboravio da imenujes glavnog krivca za ovo stanje u Siriji i Turskoj , Erdogana.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Pesterac

Pesterac
Samo polako. Među migrantima koji su sad na granici je samo 4% Sirijaca. A lako je zamisliti koja je to vrsta. To više ni kod eu ne prolazi. Neka ih Erdo vrati otkud su došli.
Čak niti u onom prvom valu većina nije bila iz Sirije…većina sirijaca se vratila.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ma stari dobri SRAC na svakih 300 metara i ni ptica neprolazi.
A ta gamad samo to izasluzuje.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

koliko svršavaju naše komšije iz federalnog dela BiH na Erdogana,,,se može videti na svaku vest o Turskoj ili Erdganu pa i ovoj,,to je nezabeleženo u ljudskoj istoriji da je neko toliko očaran bivšim okupatorom,,ma to i ne postoji sem kod federalaca BiH,,

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Babo alija im obecao novo otomansko carstvo.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
1 godina prije

Cek ako se ovako natezu tr i gr, onda je ono prorocanstvo Pajsija na pragu ostvarenja?
Nadam se da je maglovito bilo kad je gledao u buducnost…

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  SamoPitam

Samo Pitam …sve se poklapa za sada….ali nije Pajsija jedini …

milan
Gost
milan
1 godina prije

EU nije Turska, nije Islamska

farre
Gost
farre
1 godina prije

Cim se spomente Turska (obavezno u negativnom kontekstu), pocne Srbadija da onanise. Valjda bi da se “svete” Turcima za stoljeca “ugnjetavanja (premda je Srbima bilo bolje pod turskim nego pod srpskim kraljevima)”. Kompleksi su cudo Ovo je dokaz da Erdo radi sve ispravno U Turskoj su kamate CB pale sa… Pročitaj više »

nbl
Gost
nbl
1 godina prije

Juce ostavih komentar u vezi uređivačke politike i danas ga nema, ceka validaciju…ccccc pa zars e kritika ne omže pondijeti nimalo

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Ovaj je zaista poludio. Nek ide igrat Total War!

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

A vidis ona ludaca zabrlja pa njemu daje u ruke sudbinu 400 milijua europljana!
Dobro sto je on lud,
tko je pogani kreten u ovoj prici?

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Nece biti globalnog klasicnog rata jer svih isti strah hvata. Sve mocne zemlje i politike igraju se saha geopolitike, svi su oni jarani boli ih tita za raju . Svaki od njih zivi u svom privatnom raju. Manipuliraju, lazu, kradu svi su oni za svjetsku nad vladu. Budale se njima… Pročitaj više »

Pesterac
Gost
Pesterac
1 godina prije

Draga Gospodo!! Da je Turska slaba kao sto vi prizeljkujete ,mnogi lesinari bi se obrusili na Tursku!!! Da nije jaka mebi bila ovolika Anti Turska navala vec bi je gazio svaki Gavran kao sto Gazi,Srbiju,Bosnu,Makedoniju,Crnu Goru!!!! Sto se Ekonomije Tice Pogledaj te malo da je medju 20 Najjacih Drzava. A… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik