Moskva iznenađena Borrellovim komentarima na posjetu, kaže da su u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama

Josep Borrell
11 komentara

Borrell je u nedjelju izjavio da je sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom za njega bio „veoma komplikovana“ posjeta, tvrdeći da se Rusija „progresivno odvaja od Evrope“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u nedjelju da je iznenađeno komentarima šefa spoljne politike EU Josepa Borrella na njegov sastanak sa Ruskim najvišim diplomatom Lavrovom, dodajući da su oni u stvari u suprotnosti sa izjavama koje je Borrell dao u Moskvi.

„Moguće je da je po dolasku u Brisel šefu spoljne politike EU rečeno kakve naglaske treba da istakne, ali onda to samo dokazuje ko zapravo stoji iza politike EU“, rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova novinarima upitan o Borrellovim komentarima u društvenim medijima.

U svom ličnom blogu, Borrell je napisao da se „Rusija postupno odvaja od Evrope i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju“. Međutim, govoreći u Moskvi, šef spoljne politike EU rekao je da iako su odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih, diplomatski kanali treba da ostanu otvoreni.

„Iznenađeno smo pregledali Borrellove ocjene posjete Rusiji, one su u snažnoj suprotnosti sa njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi“, rekao je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova novinarima komentarišući primjedbe.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Borrell je dobio priliku da da ocjenu razgovora u Rusiji tokom moskovske konferencije za štampu i iskoristio je tu priliku. „Niko ga nije ograničio ni vremenom ni formatom“, rekao je predstavnik ministarstva.

Borrell je takođe napisao da je znao za odluku Moskve da protjera tri diplomate EU zbog društvenih mreža i lično je zatražio od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da poništi ovu odluku, ali „bez uspjeha“.

Neovlašteni skupovi održani su u ruskim gradovima 23. januara, 31. januara i 2. februara u znak podrške opozicionom aktivisti Navaljnom, koji je uhapšen po dolasku u Moskvu iz Njemačke, gdje je liječen zbog navodnog trovanja. Rusija je u petak protjerala tri evropska diplomate – iz Njemačke, Poljske i Švedske – zbog učešća u neovlaštenim skupovima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je savjetovalo strane političare koji su komentarisali situaciju sa Navaljnim da poštuju unutrašnji zakon i rješavaju sopstvene domaće probleme. Lavrov je primjetio da su njegove zapadne kolege vidno radosne izbacile gotovo identične izjave.

Portparol ruskog predsjednika nazvao je organizatore demonstracija provokatorima, dok je predsjednik Vladimir Putin rekao da svi imaju pravo na slobodu mišljenja, ali „sve što nadilazi zakon nije samo kontraproduktivno, već i opasno“.

Josep BorrellPosjetarusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucidus
3 godine prije

Nek pocisti ako smije u svom dvoristu pa nek palamudi zeni doma ako smije. A te EU kvazi slobode fino da si zabije u ….

nekoime
3 godine prije

Što bi Borell rekao kada bi Rusija podržala nezavisnost Katalonije?

Ganicus
3 godine prije

https://www.facebook.com/100007874430932/posts/2879971722275281/?sfnsn=mo
Toliko o demokratiji u EU mogla bi sjeverna koreja postati zemlja slobode uskoro.

Umpah Pah
3 godine prije

Josepa je žensko ime ?
A da se uhvati pletiva ?

Ришона Вилон
3 godine prije

После доласка на власт франковаца Шпанијом не управљају чисти шпанци. Сетите се кодираног позива на метеж: «Над всей Испанией безоблачное небо»
Борел је русофоб.

Malimali
3 godine prije

EU se dogadjaju slične stvari ko Jugoslaviji krajem devetdesetih, kombinacija diletantizma te demagogije i podmuklosti. A Borell je pored toga što je marioneta i priglup: što drugo da se kaže o diplomatu koji ide u diplomatski nepripremljenu posjetu u MOskvu i tamo drži pridike domaćinu…

Max
3 godine prije

Boreli je očito došao kao Provokator . Ali Rusija se ne da provocirati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI