Tajvanski mediji predviđaju posjetu Pelosi

Nancy Pelosi
27 komentara

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi mogla bi stići na Tajvan u utorak, objavila je lokalna TV stanica u ponedjeljak. Rezervacije za američku delegaciju na čelu s jednim od najviših zvaničnika u zemlji napravljene su u hotelu s pet zvjezdica, navodi TVBS News, pozivajući se na izvore.

Prema izvještaju, Pelosi i njena pratnja treba da ostanu u hotelu Grand Hyatt u istočnom vladinom okrugu Xinyi u Taipeiju. Poduzeti su odgovarajući sigurnosni aranžmani kako bi se osigurala njena sigurnost, navodi agencija.

Rezervacije su također napravljene u drugom hotelu u okrugu Zhongshan, dodaje se u izvještaju, pozivajući se na glasine.

Pelosijeva moguća posjeta kineskom ostrvu s vlastitom samoupravom izazvala je ljutu reakciju Pekinga, koji je rekao da se Washington “igra vatrom” i da bi kao posljedicu mogao “izgorjeti”.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine, a Peking ga je smatrao dijelom svoje teritorije pod svojom politikom jedne Kine.

Uprkos slaganju s politikom jedne Kine na papiru, SAD održavaju snažne nezvanične veze sa ostrvom od 23,5 miliona stanovnika, prodajući oružje Taipeiju i podržavajući njihovo nastojanje za suverenitetom.

Na listi destinacija za njenu azijsku turneju koju je govornica podijelila s javnosti nije bilo ostrvo. Tajvanska vlada nije htjela komentirati bilo kakve planove za dobrodošlicu Pelosi.

Peking je pokrenuo vojnu vježbu u blizini Tajvana dok je Pelosi prošlog vikenda otputovala iz kontinentalnog dijela SAD-a na Havaje. Neki kineski mediji spekulišu da bi njen avion mogao proglasiti vanredno stanje kako bi bio izgovor za slijetanje u Taipei.

kinaNancy PelosiPosjetaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

rafal isped nosa ,i svaka kuja podvije rep i bjezi, tako ce i ova gdja

Augm
1 godina prije

Bravo Pelosi, please, please otvori drugu frontu sye*bay US Rane I spasi svijet

Mlata
1 godina prije

Ako ne bude cirkusa tamo onda će u “regiji”…negde mora, ove jeseni

C.F.
1 godina prije

Tajvan je sluzbeno Republika Kina i ako Nensi dode zna se , poticanje na terorizam , rusenje drzave itd.. hapsenje i zatvor.

Zanima me kako na to gledaju Ukro Natoidi sa portala

bruegel the elder
1 godina prije

Vještica iz Salema.

burt
1 godina prije

to im je i cilj da ponize kinesku komunističku vlast sa događajima oko Tajvana, kad su Putina ponižavali sa Ukrajinom državom u kaosu, bezvlašču i korupciji i državnim prevratom od strane opskurnih ultradesničarskih stranaka i pojedinaca za vrijeme ZOI-a u Sočiju koji su pljunuli na Putina može se očekivati da će i Xi Jipinga poniziti sa Tajvanom koji je uređena i stabilna antikomunistička demokracija

tuf
1 godina prije

Jel nosi kolače?
Btw. šuška se da je glavni razlog njezinog odlaska na Tajvan industrija poluvodiča (uslijed nove američke CHIPS inicijative vrijedne 250 milijardi dolara), ne toliko geopolitičko zveckanje. Tajvan bi mogao biti luzer u priči ako je cilj amera preseliti dio industrije na vlastito kopno, bukvalno poništavajući geostrateški značaj (čitaj:monopol) Tajvana u tom vrlo važnom području.

Max
1 godina prije

Zadržala ju je kakifrka.

Tupko Glupko
1 godina prije

Da tajvanska vlast ima imalo pameti, odbila bi ju primiti.

Tajvan je otok od 23,4 milijuna stanovnika i 95% stanovništva čine Han Kinezi.
Tajvan kao nezavisnu državu u svijetu priznaje tek 13 država (uglavnom “jake” snage poput Haitija, Gvatemale, Belizea, Maršalovih otoka, Naurua, Pavalua, Tuvalua i sličnih), kao i Vatikan.
Ne priznaje ih ni SAD kao nezavisnu državu.

Josip
1 godina prije

Što ne ubiju ovu krmaču kada je još na 10.000 metara visine?

Lobos
1 godina prije

Prije par godina naletim na grupu turista u starom gradu u Budvi. Izgledali mi kao kinezi pa viknuh:Chinaaa? A oni k’o u jedan glas meni Taiwan! A ja na to odgovorih: well, that’s the same!! A oni svi uglas: NOOO ! Nasmijah se i ja a i oni..:-)

Babi će naćveć neki zdravstveni razlog za otkazivanje posjete.Da ima onu stvar, došla bi, a ovako ne dolazi. U stvari, nemaju Usranci generalno cohones. Samo gledaju kako im se svijet, koji su kreirali po svojim zahtjevima, polako ali sigurno raspada pred očima..

tihobl
1 godina prije

Vidi tajvanaca, kazu: ako baba dodje smjesticemo je u hotel na sledecim koordinatama.

Mali zloco
1 godina prije

Ova jedino na metli moze doleteti na Tajvan.

burt
1 godina prije

kad je Victoria Nuland išla u Ukrajinu prije prevrata nisu je u svome naumu mogli spriječiti Putin i Yanukovicz, tako i Xi JInping ne može spriječiti Pelosi da dođe na Tajvan, po ovome posjetu se vidi da Biden nema kognitivne sposobnosti da bi potpuno kontrolirao situaciju i provodio odluke ali zato je tu stara ekipa iza zavjese Wolfowitz, Nuland, Rubio, Bolton a skupa s njima i Pelosi koju su podržali i republikanci i demokrati da posjeti Tajvan i ponizi kineske komuniste

Robert
1 godina prije

5 sotona na dvije noge : Pelosi , Ursula , Elisabeth of England , Hilary i Angela – Zmije

tata mata
1 godina prije

debelom je ovo supermacka,slini cin je ugleda

Josip
1 godina prije

Umjesto da su krmaču odmah zaklali..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI