„Zašto je posjet Šojgua Beogradu doveo do histerije srpske liberale“

Sergej Šojgu posjetio Srbiju

„Posjeta ministra obrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua Srbiji izazvala je burne reakcije lokalnih medija. Uvjetno rečeno patriotski listovi opisuju ovaj događaj s oduševljenjem, dok je liberale obuzela antiruska histerija. Potonji nisu u stanju prepoznati da je suradnja ministarstva obrane dvije zemlje bila predodređena NATO politikom“, piše ruski politolog Dmirtij Bavjirin.

„Volio bih komentirati bez političkih klišeja, ali Šojgu je zaista posjetio „bratsku“ Srbiji, što je bilo posebno upečatljivo u pregovorima s ministrom obrane Vulinom, jednim od glavnih „rusofila“ u srpskom vodstvu. Interakcija između obrambenih odjela Rusije i Srbije dosegla je bitno novi nivo. Sa svoje strane mi ćemo učiniti sve da održimo zamah u razvoju odnosa u vojnoj sferi“, obećao je ruski gost Vulinu i dodao kako se građani Srbije s pravom mogu ponositi svojim oružanim snagama“, piše Bavjirin.

„Histerija koja je obuzela srpske liberale, ili bolje rečeno, prozapadne medije u Srbiji, bila je nepovezana s događajem. Prisjetili su se Ukrajine,  pa čak i Bjelorusije , te činjenice da je “Rusija glavna prijetnja europskoj sigurnosti”, općenito, koristili su čitav niz etiketa suprotne barikade. Naročito je srpska liberalna opozicija bila iritirana “kraljevskim počastima” koje su dodijeljene generalu Šojguu. Među njima su Vulinova reakcija na posjet kolege, izravni pregovori s predsjednikom Srbije Vučićem, koji je gostu ponudio tradicionalnu čašu rakije i, što je najvažnije, počasna pratnja lovačkih zrakoplova MiG-29 koji su dočekali službeni zrakoplov ruskog ministra“, nastavlja ruski politolog.

„Ali čemu ovo iznenađenje. Ovi su zrakoplovi poklon ruske strane. Prije dvije i pol godine je u sklopu vojne i tehničke pomoći Srbiji osigurana isporuka šest zrakoplova MiG-29 i 10 oklopnih transportera BRDM-2MS. To je dio paketa akcije spašavanja srpskog vojnog zrakoplovstva koje se nije moderniziralo od 1999. godine. Srbija je trenutno najveći uvoznik ruske vojne opreme u Europi. Posebnim ugovorom je Beograd kupio i  protuzrakoplovni sustav Pancir-S1, što je povećalo političku težinu republike. U stvari, Moskva je preuzela zadaću  naoružavanje srpske vojske i njezino dizanje na razinu opće sposobnosti, jer je prije bilo sve prilično tužno, prije svega zbog posljedica ratova, sankcija i ekonomske blokade, koje se i dalje osjećaju. Ali stvar nije samo u opskrbi oružjem i održavanju već isporučene opreme, već i u činjenici da srpski kadeti besplatno studiraju u Rusiji, a trenutni časnici srpske vojske imaju priliku u Rusiji poboljšati svoje vještine. Grmljavina liberala u tom pogledu može izgledati kao crna nezahvalnost, ali to nije tako, jer oni rade gotovo u skladu s priručnikom za obuku“, nastavlja Dmirtij Bavjirin.

„U 2014. godini su SAD u više navrata pojačale napore na protjerivanju Rusije s Balkana . Štoviše, “protjerivanje” nije metafora, već izravna teza, koju su više puta ponavljali američki političari i stručnjaci. U tom je pogledu trebalo ubrzano uključiti republike bivše Jugoslavije u NATO. Uspjesi su, kako kažu, evidentni, što se vidi u Crnoj Gori, koja je zapravo prekinula odnose između Moskve i Podgorice, a uskoro će i Sjevernoatlantski savez apsorbirati Makedoniju , koja se zbog toga čak odrekla svog imena, postajući  Sjeverna Makedonija.

Srbija je trebala biti sljedeća u ovom redu. Poznat je stupanj alergije koju među Srbima izaziva NATO, ali atlantisti su polazili od toga da će želja da postanu dio EU, a ona je zaista jaka, nadjačati i da će Beograd promijeniti svoju “multivektorsku” politiku, koju u Rusiji obično uspoređuju s pokušajem sjedenja na dvije stolice, te da će Srbija zauzeti čisto prozapadnu politiku. Pokazalo se obrnuto. Ne odustajući od svojih težnji ka EU, Srbija čvrsto jača vojno-tehničku suradnju s Rusijom. Ali takvu je situaciju izazvao i sam NATO, gdje su, naravno, „željeli najbolje“, ali odavno su zaboravili kako se nadati i djelovati nije isto.

Ključni događaj u tom pogledu dogodio se širenjem NATO pakta prije 11 godina, što srpskom rukovodstvu nije ostavilo drugog izbora osim da budućnost svojih trupa poveže s Ruskom Federacijom. Budući da je tada bilo rano za nedvosmislen izbor u korist NATO pakta i nabavu opreme iz zemalja Sjevernoatlantskog saveza, Beograd se okrenuo Moskvi. Drugi najvažniji faktor je situacija na Kosovu, gdje je politika Sjedinjenih Država i EU za smirivanje kosovskih Albanaca dovela do toga da je Priština potpuno izmakla kontroli i demonstrativno se protivi volji svojih pokrovitelja. Zbog toga, novi rat za Kosovo, o kojem se prethodno samo šaputalo u krugovima moći u Beogradu, sada tamo smatra posve mogućim scenarijem, iako krajnje radikalnim“, piše dalje Bavjirin.

„Konačno, ne može se isključiti ni situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, koju se također pokušava ugraditi u zajednički euroatlantski prostor. Zbog toga je  bivši predsjednik Republike Srpske i aktualni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, više puta najavio predstojeći izlazak Republike Srpske iz BiH, čak i da je “taj put nepovratan”. Ako je u pravu, to neminovno znači početak novog rata u Bosni. Drugim riječima, jačanje vojno-političkog saveza između Rusije i Srbije, posebno vidljivo na primjeru suradnje dviju zemalja preko ministarstava obrane, izravna je, pa čak i neizbježna posljedica politike NATO-a u regiji. To je činjenica koji srpski liberalni mediji, koji pišu o „autoritarnom savezu Beograda i Moskve“, nisu primijetili. Očito ne žele riskirati i kritizirati svoje nalogodavce. To je razumljivo je, ali na kraju dobivamo pretjerano jednostranu antirusku histeriju“, u svom osvrtu na posjet Sergeja Šojgua, Beogradu zaključuje Dmitrij Bavjrin.

Pogled

NATOPosjetaSergej Šojgusrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
143 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kgfjč
4 godine prije

Podržavam sve što živcira trulu Europu. Jer oni živciraju mene!

tihobl
4 godine prije

Atlantiste muci onaj S-400 sto je ostao u Srbiji.

Svemir
4 godine prije

Ti srpski radikali su oduvek bili na platnom spisku zapadnih službi sa ciljem da smisle i propagiraju onaj najgori vid, karikaturu srpskog nacionalizma koji će najviše štetiti samoj Srbiji. I u tome su uspeli i ceo svet se smeje. A da predstava bude još ludja, iznedrili su “naprednjaka” Vučića, očiglednu marionetu zapada.

Konobar
4 godine prije

Srbija je prokazana onog trena pre 500 godina kada nije poslala svog predstavnika na poklonstvo kod Pape kojim bi priznala njegovu vlast nad Srpskom Pravoslavnom Crkvom (Rusi su poslali svog predstavnika), a sto je bilo uslov za slanje vojne pomoci pred nadiranjem Turaka. Papa to nije mogao da oprosti i zato je Turska ostala na Balkanu sve do pocetka XX veka u cemu su je vojno i diplomatski podrzavale i Velika Britanija i Francuska (kao i u Krimskom ratu protiv Rusije 1856), cime je Zapad pokazao svoju neverovatnu mrznju prema neposlusnima i da su im blizi Muslimani i kad su osvajaci i koljaci, a sto traje do danas. Zato je Srbija pred izborom dobrovoljne predaje (totalnog unistenja kao kazne za stare “grehove”, ) i borbe za opstanak. Ceo XX veki nakon oslobodjenja od Turaka je prosao u istoj borbi za prezivljavanje, ovog puta protiv jos jaceg i jos goreg neprijatelja… Čitaj više »

njofra
4 godine prije

Konkretno gospodo! Kako EU nije truli politicki konstrukt?! Jedna Njemacka je u Eu, ulozila, brojke pisem a samo jednom sam procitao, 160 milijardi Eu a dobila nazad 120 milijardi Eu. Kazu to joj iide kao, Njemackoj, ulaganje u promidjbu! Jer zauzvrat je isisala mnoge milijarde iz EU na raznorazne trgovacke nacine. Pretezito sve ostale clanice EU su dobile vise Eu nego su ulozile! Moze li ovakav konstrukt postojati i biti zdrav? Meni tu nesto nestima. Znam da na Zapadu nema djabe nista a ono odjednom izvijesca da su neki nofci dobijeni na lipe oci 😀

basso
4 godine prije

Politicka slika svijeta se promijenila i jos uvijek se mijenja,tako da sada zemlje imaju izbor koju stranu da izaberu.Logicno je da se srbija okrene prema rusiji nakon nato bombardovanja.Srpski politicari samo glume da zele u EU,oni vrlo dobro znaju da nikada nece biti primljeni,a i sami su se vec odlucili za rusiju.

Siniša
4 godine prije

Radikala…nemoj mi reći da Šešelja smatraš za nekoga relevantnog među Srbima?
To te pitam kao clan SRSa od 1997. i koji bi tako rado video leđa Šešelju i zabranio Nikolu Pašića.

Tom i dzery
4 godine prije

EU je bastion demokracije,ljudskih prava,slobode i mjesto gdje njeni gradjani mogu zivjeti dostojno covjeka od svog rada i znanja.Medjutim u EU se doklatilo na milijune neradnika,lezilebovica,kriminalaca,vjerskih i ideoloskih fanatika.Svi bi oni leba bez motike i zivot bez odgovornosti kao sto su zivjeli u svojim vukojebinama iz kojih su u Europu dosli traziti azil ili kao ekonomske i rstne izbjeglice. Europa i da hoce nema sto pljackati po balkanu,jer su domaci skakavci u ovih 30.godina sve opljackali,jedan veci Europski grad ili tvrtka ima veci proracun od kompletnih balkanskih nazovi drzava,tako da ne znam o kakvoj bi se tu pljacki moglo raditi,odnosno sto bi se to moglo pljackati u sirotinjskim nedodjijama. Rusi su idealan partner za balkanjerose jer imaju isti nivo svijesti,to je svijet kriminala,ne znanja,ne rada i ne odgovornosti.Misljenja sam da bi Europa sa olaksanjem trebala predati balkan pod rusku cizmu,dakle pozdravljam posjet glavnog ruskog dzenerala balkanu i zelim im sto… Čitaj više »

Riddick
4 godine prije

Istina je da što se tiče vojske, remonta i nabavke nove opreme i naoružanja mi nemamo drugog izbora nego da nabavimo od Rusije, zato što skoro sva zaostavština JNA je sovjetskog porekla, a prelazak na zapadnu opremu i preobuka bi bila skupa, rusko polovno ili novo naoružanje ima najbolji odnos kvalitet cena u svetu, a sa druge strane čak i da kupimo neku Američku ili Nemačku vojnu opremu zbog političkog antagonizma po pitanju Kosova rizikujemo da nam otkažu tehničku podršku baš onda kada nam bude naj potrebnija, tako da je vojno tehnička saradnja sa Moskvom jedina realna stvar, da nije toga morali bi smo da mnoge rodove vojske ugasimo zbog nemogućnosti obavljanja zadataka. Vičić i ljudi oko njega su pro zapadno orijentisani, mi smo potpisali IPAP sporazume koji predstavljaju najviši mogući nivo saradnje sa nato a da nismo članica nato, dok Rusima u humanitarnom centru u Nišu nismo dali ni… Čitaj više »

eks
4 godine prije

NATO i CIA uspeli su u Srbiji, posebno u Beogradu, stvoriti jaku petu kolonu, koja se predstavlja kao demokratska opozicija. Predvodnici pete kolone – Sergej Trifunović, Nenad Čanak, Djilas, Jeremić , Šutanovac(vodeći NATO agitator i plaćenik) , svi oni , radi otimanja vlasti u svrhu pljačke Srbije, ušli su u savez sa silom tame . Rusija smeta svim rusofobima , jer je spremna da pruži pomoć legitimnoj vlasti , kako bi se odbranila od žestoke kampanje , koju protiv nje vode državne mafije zapada, na čelu sa USA i VB .

Alex
4 godine prije

Što više blijede uspomene na SSSR,to su Rusi sve više dobrodošli na Balkan,jer dok Ameri nude šuplje fraze i lažna obećanja,od Rusa stiže konkretna pomoć i energenti po bratskim cijenama. Prodane hrvatski dupelizci,klečeći pred Zapadom,vode zemlju u propast,a narod se iseljava,čak i na Istok.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Anarho ili ko već jutros zakasnio na posao pa lokalni jazavci izgmizili iz smrdljivih rupa.

nije bitno tko
4 godine prije

Članstvo u EU nije nikakva garancija da češ imati veču platu i bolji istandard. Hrvatska je lepo dokaz. Od kad je ušla u EU, plače ne idu na gore, standard pada, a svaki mesec ode iz države preko 5000 mladih ljudi. isti slučaj je sa Bugarskom, Rumunijom i još nekim članicama EU, koje su htele živjeti od evropske milostinje. A evropska milostinja ne postoji. Uz to moram izricito napomenuti, da je Hrvatska zapadnim državama prodala ili poklonila sve šta je imala vrednoga. Skoro nema više hrvatskog otoka, koga nebi pokupovali stranci. Slično se dešava i sa hrvatskom rodovitnom zemljom. Stranci sve pokupe ali standarda živora domačih ljudi ne podižu. Dapače, oni ga snižavaju na minimum.

nije bitno tko
4 godine prije

Balkanci su svi jedna te ista zaostala govnarija, koja je u mentalnom smislu još uvjek na plemenskom ili čak pečinarskom nivoju. Političari se ne birajo po pameti i znanju, nego po izgledu, poreklu i izkvarenosti. Što je veči mafijozo i nacionalista, to ga zaostali balkanci više cjene.

nije bitno tko
4 godine prije

Balkanci su tako duboko zaronili u govna mitomanije, nacionalističke i vjerske mržnje, da če jim trebati 500 godina, da se tih govana riješe. Hrvatska je lep primjer kako korumpirani političari s pomoču mitomanije mogu da unište državu i narodu opljačkaju sve što se opljačkati može. Slovenci i Srbi nisu ništa bolji, a o muslimanima, Šiptarima i Makedoncima bolje i da ne govorim. Prodali bi se za jedan euro.

puki
4 godine prije

Dovođenje ruskih predstavnika u Srbiju je kozmetika, da se zavara onaj pravoslavno-konzervativni dio srpskog stanovništva, tradicionalno naklonjen Rusiji i podozriv prema Zapadu. Međutim, Vučić i ekipa su igrači Zapada i duboke države, kao i Kolinda, Plenki, Milanović, Josipović i svi ostali kod nas. A to što se “liberali” u Srbiji ljute,– to su sorosčad. I sve to je gluma i igrokaz. To je slično, kao kada se naša sorosčad iz Index i brojnih NGO-ova, stalno ljuti na Kolindu i Plenkija, a ustvari svi rade za iste gazde: i Index, i Kolinda i Plenki… Vučić je blefer kao i Cipras. Cipras je prije 5 godina, grmio da će GRčka izići iz EU, pa se tako više puta kozemtički demonstrativno sastajao sa ruskim predstavnicama i na kraju je pokazo svoje pravo lice Sorosevog trola: prodao je Grčku lihvarima i primao migrante bez ograničenja, tako je Grčka propala država. Međutim, da su Vučić… Čitaj više »

Монах Аналойный
4 godine prije

Логично.сом если ето Святий Юрий или католицизмы другой VITEZ.

Монах Аналойный
4 godine prije

Святый . Юурый од бухарского манастира?

Монах Аналогний
4 godine prije

Каторий ето VITEZ, святые Юрий об Болгарии илы каторый другой?

Perun
4 godine prije

NATO ne nudi sigurnost ,poslije konferencije u Munchenu i poslije masakra u Hanau Njemacka ne moze sa sigurnoscu reci ,,Europa” je pod okriljem Nato-a sigurna od ispada (citaj excesa extremnih org. ili pojedinaca)….Ako je Sojgu dosao u Beograd ne znaci da nece posjetiti i ostale zemlje u okruzenju u bliskoj buducnosti…..Liberalizmom se siri strah i panika pod izlikom ostvarivanja ljudskih prava u zajednicama koje liberalizam dozivljavaju kao ,,drang nach osten” …A sta reci za tradicionalne Srpske prijatelje Francuze pa i oni su kacili bombice za vrijeme Nato bombardovanja….Sjediste Nato-a iz Napulja premjesteno je UK ,boga pitaj zasto ….Vatikan ne kaznjava pedere i pedofile u vlastistim redovima pa zbog toga podsjeca da Kurija visi lici na Lozu Veikog majstora masonerije nego na Crkvu ….Crnogorcima se nesto snilo ,pa im se dogadja Milo i kralj Nikola …..A u Lijepoj nasoj casove pjevanja na predsjednickoj inauguraciji drzi senilna baba Josipa Lisica cije pjevanje… Čitaj više »

Meštar
4 godine prije

Srbi su imali odličnu diplomaciju i vrhunske političare. A onda se vlasti dočepao Milošević koji se nije znao orijentirati u vremenu. Cijene takvih promašaja koje je on napravio Srbija će dugo plaćati. Rusi igraju svoju igru i potpuno mi je nejasan iracionalni odnos koji srbijanski političari imaju prema njima. Crnogorci su me iznenadili sa svojom diplomacijom. Pokazali li su se puno spretniji od Srbijanaca. Onako mali i malobrojni podsjećaju me na Dubrovnik u srednjem vijeku.

Perun
4 godine prije

Netko u Srbiji navija Za Crvenu Zvezdu neko za Partizan a ja sam navijac FK Radnicki Nis ,samo bog zna zasto je to tako mozda radi FK Buducnosti i FK Slobode…..P.S Za NK Slaven vezu me emocije A Za NK Hajduk bijela boja …..I nakraju NK Dinamo da ne kazu da sam pokvarenjak plave krvi….U tom pogledu trebalo bi ubrzano uključiti republike bivše Jugoslavije sada drzave u protjerivanju NATO-a. Uspjesi su, kako kažu, evidentni, što se vidi iz prilozenog materijala i dnevnopolitickih dogadjanja u regionu i okolici….razbiti informacijsku blokadu koju promovira NATO- pakt i visokog,viseg i najviseg predstavnika NATO-a poslat tamo odakle je dosao( citaj u tri P.M)….A ove koji saradjuju sa NATO majmunima proglasiti sestom kolonom ili sestokolonasima i izdajnicima *naroda ( citaj ,,naroda” u mnozini)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI