fbpx

SAD razvija nove rakete koje nisu bile u skladu sa INF sporazumom

Krstareća raketa BGM-109G Griphon

Pentagon je objavio da SAD namjeravaju da razviju nove rakete koje su prethodno bile zabranjene INF sporazumom. Ova objava je stigla baš na dan kada je ovaj sporazum prestao da važi, jednostranim napuštanjem sporazuma od strane Washingtona.

“Sada kada smo se povukli ministarstvo odbrane će u potpunosti istrajati u razvoju ovih konvencionalnih raketa koje se lansiraju sa zemlje” rekao je portparol Pentagona.

Sjedinjene Drćave su okrivile Rusiju za navodno kršenje INF sporazuma, što im je poslužilo kao izgovor da se povuku iz njega u februaru, kada su suspendovali ovaj sporazum na šest mjeseci.

Prema Pentagonu, Rusija je “stvorila ofanzivne sposobnosti koje su zabranjene ovim sporazumom” čime je ugrozila SAD i njene saveznike.

Ova optužba se odnosi na projektil 9M729 za koji Moskva tvrdi da je u skladu sa sporazumom o kontroli naoružanja srednjeg dometa u Evropi.

Optužbe Sjedinjenih Država o modelu rakete 9M729 zasnovane su na procjeni i izvještajima obavještajne zajednice prema kojima ova raketa ima domet znatno veći od 500 kilometara čime krši INF sporazum.

Mjesecima prije objave da SAD napuštaju INF sporazum, John Bolton je posjetio Moskvu pri čemu je nazvao sporazum reliktom Hladnog rata, neprikladnim za novu stratešku stvarnost koja uključuje i druge zemlje osim Rusije i SAD-a.

“Jedini razlog zašto su SAD napustile ovaj sporazum leži u činjenici da su zbog ovog sporazuma SAD bile decenijama sputane u gradnji projektila srednjeg dometa baziranih na kopnu” rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov.

Niko neće dobiti na propasti INF sporazuma, rekao je Rjabkov dodavši da će svačija bezbjednost biti u opasnosti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Nakon što je propao američki plan antibalističke zaštite zbog ruskih interkontinentalnih hipersoničnih projektila USA su se našli u inferiornom položaju te zbog svojih sporih interkontinentalnih projektila razmjestaju projektile srednjeg dometa blizu Rusije. Sve u svemu vrijeme za provjeru lažne uzbune je desetak puta kraće. Tolko je i fatalni sukob bliži.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Po mojim informacijama razvijaju ih vec 6 godina. Zato su i napustili sporazum.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Kako 6 godina??? Pa USrAnci su poznati po tome da se strogo drže dogovora. Možda je to bilo ipak 6 minuta u vrh glave 6 sati prije isteka sporazuma. Treba ih razumjeti malo se zaigrali a ima i onih , brkatih pa i onih morž-astih koji nisu mogli cekati do isteka zadnjeg milisekunda sporazuma.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Prije 4-5 bilo je testiranja atomskih bombi male snage u Nevadi iako postoje sporazumi o prestanku izvodjenja testova.

Istovremeno su radjene i rakete koje ce to nositi.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ovakvi naouražavanje je neodgovorno i opasno za čitav svijet-

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x