Brazil ignoriše zahtjeve SAD

IRIS Dena
17 komentara

Brazil je dozvolio dva iranska ratna broda da pristanu u njihovoj zemlji. Posjeta u nedjelju dolazi nakon diplomatskog odlaganja i uprkos pritisku SAD-a.

Iranski ratni brodovi IRIS Makran i IRIS Dena pristali su u Rio de Janeiru, što je potvrdio zamjenik načelnika brazilskog mornaričkog štaba, viceadmiral Carlos Eduardo Horta Arentz, u Službenom glasniku države (Diário Oficial da União). Brodovi će tamo ostati do 4. marta, kada polaze dalje za Panamski kanal koji dijeli američki kontinent.

Odluka je došla uprkos upozorenju američke ambasadorke u Brazilu Elizabeth Bagley Braziliji da ne dozvoli iranskoj mornarici pristup južnoameričkoj luci. Ona je na konferenciji za novinare ranije ovog mjeseca rekla da su ovi brodovi „ omogućili ilegalnu trgovinu i terorističke aktivnosti. Ona je dodala da do danas nijedna druga država nije obezbijedila luku za ova plovila.

Iranski ratni brodovi započeli su svoje putovanje u januaru, polazeći sa juga Irana kako bi oplovili svijet. Prvobitno je planirano da Brazil primi brodove u januaru, ali je odgođeno kako bi se umirile SAD.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji se obično naziva jednostavno Lula, planirao je put u Washington kako bi se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i odložio je ulazak brodova u luku svoje zemlje. Nakon što su se dva lidera sastala ranije ovog mjeseca i, kako kaže njihova zajednička izjava, “ponovo potvrdili vitalnu i trajnu prirodu odnosa između SAD-a i Brazila “, Teheranski brodovi su ponovo dobrodošli u Rio.

Lula ima istoriju odnosa s Islamskom Republikom, pozdravljajući tadašnjeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u Braziliji 2009. godine kako bi pokušao posredovati u nuklearnom sporazumu između Washingtona i Teherana.

SAD i Iran imaju dugogodišnji animozitet jedni prema drugima, koji datira još od Islamske revolucije i talačke krize 1979-81. SAD se također snažno protive mogućem razvoju nuklearne energije Irana, tvrdeći da bi oni toj bliskoistočnoj zemlji odobrili pristup atomskom oružju. Washington je također optužio Teheran za sponzorisanje terorizma. Pentagon je 2019. ubio jednog od najmoćnijih iranskih generala – Kasema Sulejmanija, u zračnom napadu, događaj koji je samo povećao međusobni antagonizam.

BraziliranRatni BrodoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

SAD je tigar od papira.
Da im svi saveznici i poslušnici najednom okrenu leđa, postali bi irelevantni u svijetu.
Sve veći broj nezadovoljnika oko svog vođe, a u stvari zlostavljača lako bi mogao izuzetne svesti u svoje okvire regionalne sile.

Dokurčilomi
1 godina prije

Tko je SAD da zahtijeva eventualno to može UN ali on ne postoji odavno.

Zvrk
1 godina prije

Meni sad to nije jasno, nekmoli logičarima. Zar taj isti Lula nije igrač bankara, WHO-a, klaus švaba i sličnih spodoba koji je namještanjem smijenio heroja slobodarskog svijeta Bolsonara? Kako sad to da ne da svojim američkim prijateljima dolazak? Ništa mi nije jasno.

Max
1 godina prije

Brazil je suverena zemlja i Iranski partner u BRIKSU.

tihobl
1 godina prije

Max pusti BRICS ameri kazu da je to njihovo dvoriste, a sad im iranci zapisavaju po dvoristu, a ameri ne smiju ni da beknu.

nessy
1 godina prije

Svakom normalnom covjeku na planeti, puna je kapa ove USA odvratne, silovateljske politike. Ameri sebi uzimaju za pravo da prijete i vrijedjaju suverene drzave, samo zato jer su suverene i ne slusaju diktat. Ali, ni oni koji slusaju ne prodju puno bolje. Kao sto se kaze, ne znas je li im bolje biti saveznik ili ne.

Teheranac
1 godina prije

ISPRAVKA ::::: Pentagon je 2019. ubio jednog od najmoćnijih iranskih generala – Kasema Sulejmanija, u zračnom napadu.
Napad je bio 3. januara 2020. godine.

Matko
1 godina prije

Juicer u Americi trazu zestoke sankcije protiv Brazila

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI