Budućnost NATO-ovog nuklearnog sporazuma u pitanju? Njemačka se bori da zamijeni stare Tornado zrakoplove

Panavia Tornado F3
16 komentara

Prema NATO-ovim obvezama za nuklearno oružje, koje datiraju još iz vremena hladnog rata, njemački zrakoplovi trebaju nositi američke bombe u slučaju atomskog udara. Iako su Tornado zrakoplovi pri kraju radnog vijeka i porezne obveznike već koštaju milijune dolara, još uvijek nije jasno koji će ih zrakoplovi zamijeniti.

Njemački pilot otkrio je kako su uvjeti u zrakoplovnoj bazi Büchel, gdje se kaže kako su američke atomske bombe pohranjene u skladu s “sporazumom o nuklearnoj razmjeni” (koji vlada nikada nije potvrdila) “prilično kruti”. Prema podacima, krajem studenoga samo 12 od 45 Tornado zrakoplova je operativno, a kasnije se taj broj smanjio na “nekolicinu”.

Problem održavanja i buduće zamjene zrakoplova koji potiču iz ranih 1980-ih, ali još uvijek ispunjavaju NATO-ove obveze nuklearnog oružja, već dugo izaziva zabrinutost. Drugi zrakoplovi u zemlji nisu u stanju ispuniti zadatak nošenja američkih nuklearnih bombi u slučaju krize. Jedan neimenovani zastupnik tvrdi kako svake godine dolazi do povećanja troškova za zrakoplove, koji se bliže kraju njihovog operativnog vijeka, a troškovi su za sada “brutalno visoki”. Prema dokumentu Ministarstva obrane koji je Deutsche Welle dobio u 2018. godini, održavanje, nabava i razvoj zrakoplova koštali su oko 562 milijuna dolara, a ove bi se brojke, ove godine, trebale povećati na 700 milijuna dolara.

Prije samo nekoliko godina, kada je vojska još uvijek mogla iskoristiti dijelove ranije umirovljenih zrakoplova, nisu trebali proizvoditi nove dijelove posebno za Tornado zrakoplove. Ali sada, kad im ih je ponestalo, oni moraju proizvesti dijelove za preostalih 85 zrakoplova ili ih uzeti iz drugih zrakoplova koji su na održavanju. To dovodi ili do povećanja troškova ili kašnjenja prije nego što se Tornada mogu vratiti na nebo.

Ovo stvara probleme pilotima, koji se trude ispuniti tražene sate leta kako bi zadržali svoju dozvolu. Također se kaže kako postoji nedostatak zrakoplova što se tiče sporazuma o podjeli nuklearne energije.

Šefica Tornado održavanja, popravka i remonta zrakoplova Njemačke, Katharina Semmler-Schuler, rekla je kako su rezervni dijelovi problem. Prema njezinim riječima, produžava se rok održavanja Tornadosa (što je otprilike 350 dana) za 20 dana.

“A sve je teže i teže”, rekla je.

Neimenovani vladini i oporbeni političari, kao i pripadnici njemačkih zračnih snaga složili su se da se s rješavanjem potrebe zamjene Tornada ne može čekati, jer je njihova operativna sposobnost zajamčena tek do 2025. godine.

Produljenje flote Tornado za pet godina više moglo bi koštati 13 milijardi eura. U isto vrijeme, ako uskoro bude sklopljen ugovor o nabavi zamjene, koji bi mogao iznositi čak 10 milijardi eura, Njemačka će morati pričekati nekoliko godina prije nego što njezine zračne snage prime zrakoplove.

“Mi samo želimo zrakoplove koji mogu odraditi svoj posao. Vrijeme istječe”, rekao je pilot Tornada, čiji identitet nije otkriven.

Njemačke oružane snage dugo su tražile prikladnu zamjenu za zastarjele zrakoplove, koji su u službu njemačkog zrakoplovstva stupili u službu 1983., ali odluka još nije donesena.

Iako je Berlin prije razmišljao o kupnji zrakoplova F-35 tvrtke Lockheed Martin, koji je sposoban izvoditi i kopnene napade i zračne misije, kako bi zamijenio Tornadose, ukinuo je te planove u 2019. godini. Berlin je, kako se izvješćuje, odlučio odabrati između američkog zrakoplova F / A-18 ili Eurofightera, koje proizvodi europski gigant Airbus.

Sporazum o nuklearnoj razmjeniTornado zrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Imam utisak da Nemačku državu vojska ne interesuje iz razloga što SAD vodi glavnu reč u Evropi i ne dozvoljavaju im da samostalno donose važne političke odluke i da naprave jaku vojsku, a onda kada ne mogu da imaju jaku vojsku ne žele ni da investiraju i namerno zapostavljaju oružane snage da u slučaju nekog većeg rata na istoku koji SAD eventualno pokrenu mogu da kažu, mi trenutno nismo u stanju da ratujemo, sačekajte 5 godina, da se osposobimo (naravno samo da ne bi učestvovali)

Dopizdilomi
4 godine prije

Ukoliko se već “mora” izabrao bih Eurofighter.

politicki nekorektan
4 godine prije

…svabe opet nesto svrbi…koliko da su dobili po njonji, nista nisu naucili…

Ico
4 godine prije

Njemačka, odnosno EU treba zamijeniti svoje zrakoplove sa Sukhojima – 57!

Ivo
4 godine prije

Ovo je stara priča. Njemačka ima Eurofightere i Tornade, I želi zamijeniti veeć zastarje Tornade sa novim varijantama Eurofightere, kako bi imala jedan tip aviona. Amerima to ne odgovara jer žele da se kupuje njihova roba, i iz tog razloga ne žele certificirati Eurofightere za nošenje njihovih nuklearnih bombi, čime ih sile da kupe američke avione. Tornado ima taj certifikat, premda je tehnološki zaostali ji, tako da je u pozadini, kao i uvijek, američko reketarenje.

Stjepan
4 godine prije

Gdje je link izvora ovog texta? Tko je napisao i objavio original ove vijesti??
Neozbiljno kao i kod onih bezvezijanera koji potpisuju s; Uredništvo i sl. …

zoran
4 godine prije

gospodo u avio industriji ne postoji skini sa ovog pa ugradi u onaj drugi.to je zakonom o vazduhplovstvu u celom svetu kaznjivo.ako skinete banalni sraf morate staviti nov a stari se baca,to su pravila i od njih se ne odstupa.ako je stvarno tacno sto pise onda su oni pukli ko balon,i ja nebih bio u njihovoj kozi,narocito na mestu odgovornog avio mehanicar aviona i pilota,jer onda im je bolje da dobro pripreme sedista za katapultirnje i toplu sobu ged ce da odleze jedno 15.godina.a jos veca bruka ako se to zataskava i to jos u nemackoj vojsci,jer to na njih ne lici.
pozz.serviser

Alex
4 godine prije

Hitler se okreće u grobu 😂

Max
4 godine prije

Pa Logično bi bilo da uzmu Eurofighter jer je to i njihov avion. s druge strane F18 A Hornet SuperHornet je vjerojatno jeftiniji a borbeno testiran . A F 35 je ultra skupi leteći kontejner s kojim ni sami Amerikanci ne znaju što će.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI