Jemenska vojska „odjednom“ dobila napredne protuzračne sustave i „pokazat“ će ih Rijadu

Maverick raketa Google Satelit
16 komentara

Nakon što su jemenski borci oborili saudijski „Tornado“ na nebu iznad istočnih područja Sane, što je kasnije potvrdio i Rijad, Saudijska Arabija je u znak odmazde poslala napadačke dronove koji su proveli udare po civilnim područjima i ubili 35 civila, od kojih 26 djece.

Visoko jemensko zapovjedništvo je  pohvalilo presretanje i obaranje saudijskog ratnog zrakoplova „Tornado“ u provinciji Al-Yawf, naglašavajući da će 2020. godina biti godina jemenskih sustava protuzračne obrane koji će promijeniti tijek rata protiv saudijske koalicije.

Glasnogovornik zrakoplovnih snaga Jemena, major Abdullah Al-Jafri izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za vijesti kanala Mirat Al-Jazira da rušenje „Tornada“ nesumnjivo potvrđuje da će 2020. godina biti godina modernih i naprednih sustava protuzračne obrane koji će pratiti, gađati i obarati neprijateljske zrakoplove.

Ponovio je primjedbe glasnogovornika jemenskih oružanih snaga, brigadnog generala Yahye Sarija, prema kojem su jemenske raketne jedinice postigle visoku efikasnost u gađanju neprijateljskih borbenih zrakoplova.

“Ovo je kvalitativni i strateški razvoj. Sari je napomenuo da će 2020. godina biti godina proturaketnih snaga i sustava protuzračne obrane. Djelujemo prema motu: „Od sada kršenje jemenskog zračnog prostora više neće biti šetnja'”, dodao je Abdullah Al-Jafri.

Viši jemenski časnik primijetio je da jer vođa pokreta Ansarullah, Abdul-Maliq Al-Huti, govorio o sustavima proturaketne obrane zračnih, kopnenih i pomorskih snaga, što je znak znači da će to naoružanje ući u službu i omogućiti sjajne pobjede jemenskim snagama. Jafri je dodao kako će se uskoro otkriti moderni raketni sustav koji je oborio saudijski „Tornado“.

Zatim se osvrnuo na saudijske izjave da jemenske snage snose punu odgovornost za sigurnost pilota oborenog aviona, ističući da glasnogovornik jemenskih oružanih snaga nije rekao ništa o zarobljavanju saudijske zrakoplovne posade.

“Ako se dokaže da su piloti još uvijek živi, očito ćemo započeti pregovore prema međunarodnim načelima predviđenim Ženevskim konvencijama”, poručio je Jafri, misleći na pregovore o razmjeni zarobljenika s Rijadom.

Oružane snage Jemena su poručile kako će uskoro izložit svoje nove sustave protuzračne obrane s kojima su oborili brojne neprijateljske letjelice.

“U narednih nekoliko dana će snage Jemena predstaviti niz sustava protuzračne obrane koji su nedavno raspoređeni u jedinicama PZO ili će im biti isporučeni u skoroj budućnosti”, izjavio je jučer glasnogovornik jemenske vojske, brigadni general Yahya Sari.

Dužnosnik je naglasio da ovi sustavi imaju modernu i naprednu tehnologiju i uspjeha u iskustvu rušenja brojnih letjelica, od neprijateljskih dronova do helikoptera i borbenih zrakoplova.

General Sari je upozorio Saudijsku Arabiju i njene saveznike da će od sada „mora brinuti, jer nebo Jemena više nije mjesto za odmor i rekreaciju” .

Prema jemenskom ministarstvu obrane, jemenske snage Osovine otpora su od početka agresije koju je u ožujku 2015. pokrenula Saudijska Arabija, uspjele oboriti ukupno 335 neprijateljskih dronova, helikoptera i zrakoplova.

Jemenci su posljednjih tjedana dokazali kako su, nakon šest godina sukoba, poboljšali protuzračnu obranu i promijenili ratne taktike, što ih vodi ka strateškoj pobjedi protiv koalicije koja je vjerovala da je dovoljno kupiti oružja za nekoliko stotina milijardi dolara i tako dobiti rat. Ispostavilo se da su napravili veliku pogrešku i sada je upitno kako će se Rijad izvući iz ovog rata, a da, uvjetno rečeno, ne „izgubi obraz“ u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija i njeni saveznici pokrenuli su razorni rat u Jemenu u ožujku 2015. s ciljem vraćanja na vlast bivšeg predsjednika Mansura Hadija i rušenja pokreta Ansarullah. Američka organizacija ACLED za istraživanje sukoba procjenjuje da je rat u posljednjih pet godina uzrokovao preko 100 000 žrtava. Ujedinjene nacije kažu kako preko 24 milijuna Jemenaca očajnički treba humanitarnu pomoć, uključujući 10 milijuna ljudi koji pate od gladi.

Saudijci u Jemenu pretrpjeli jedan od najvećih poraza od 2015. (VIDEO)

Jemensko nebo za agresore više nije sigurno – Huti oborili saudijski „Tornado“

Za oboreni „Tornado“, Saudijci ubili 35 ljudi, od kojih 26 djece (VIDEO)

Tornado zrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Čitam juče su Turci sa dve rakete gađali Su24 i nisu ga pipnuli već na protiv uništeni su;čime su ga nabudžili kada odjednom postadoše nedodirljivi.

Siniša
4 godine prije

Elem…šta čekaju do sada sa tim, očigledno imaju sučim napraviti odlične sisteme a znanje mogu dobiti od Iranaca ili bilo koga drugog.
Zanimljivo je to ratište, sa jedne strane Huti bosonogi i u sandalama ratuju a sa druge strane oficiri i vojska sa zbilja respektabilnim mogućnostim ali te mogućnosti se očigledno ne koriste u punom kapacitetu;očigledno da mogu svašta napraviti.

Trubadur
4 godine prije

Ako čemo po onome, da boj ne bije oružje, nego srce u junaka onda možemo reč, da su Hutijski borci barem 50 puta bolji od saudskih plačenika.. A i znanje je neprikosnovno….Stariji oficirski kadar su se svi školovali u CCCP a mlađi u Iranu…Nađe se i pokoji oficir Hezbolaha među njima, tako, da srce ima a bogami ima i znanja…. Kad se doda i oružje, koje je potpuno namjensko, svrhi , kot Hutija, dobijamo, smesu, izuzetno, hrabre, dobro vodene i svrsishodno naoružane armije, koju,ne može , da pobedi na njihovom terenu ni puno jača vosjka od plačeničke i potpuno nesposobne Saudske boranije…

Alex
4 godine prije

Dok ponovno značajnije ne raspale po Rijadu,Saudijci se neće otrijeznit,a to bi moglo prouzročit pad režima,jer vlast u Rijadu počiva na dogovoru divergentnih plemena, kojima je već pun….rata i štete u džepu.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Jučer ili prekjučer Jemenci su skinuli i jedan helikopter.
Nema video potvrde međutim Saudi su priznali gubitak helikoptera samo po običaju tvrde da je pao radi tehničkog kvara.

istina boli
4 godine prije

Hutiji su najbolje osvjezenje u medjunarodnoj areni…..samo neka peglaju. Sve najbolje im zelim!

Perun
4 godine prije

Huti imaju nove pracke sa radarskim navodjenjem …..Saudijcima je izgleda sprema dzenaza u pravom smislu te rijeci…..P.S Saudijska boranija i gubi na svim frontovima i na finansijskom planu i na politickom planu ….

istrazuj
4 godine prije

“… sada je upitno kako će se Rijad izvući iz ovog rata, a da, uvjetno rečeno, ne „izgubi obraz“ u arapskom svijetu…”
.
Najbolje bi bilo za sav Arapski svijet (a i Svijet u opste) – da Jemenci razvale tu cionisticku (zidovsku/dönmeh) tzv “kraljevinu”…
Dakle – do Rijada!
To ce biti najbolje “izvlacenje” za cijeli Svijet.

Max
4 godine prije

Praksa je pokazala da Jemenska vojska zna praviti rakete a imaju i pomoć bratskih naroda..

Lucija
4 godine prije

Mislim da je zbilja jadno što se nitko niti iz jedne državice Balkana nije sjetio skupiti hrane za jedan brodić pa poslati…znam i da kod nas ima gladnih i da gadovi mogu presresti brod, ali ipak…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI