Saudijci u Jemenu pretrpjeli jedan od najvećih poraza od 2015. (VIDEO)

Uništeni tenk Saudijske Arabije
31 komentar

Iako smo ranije ukratko izvijestili o najnovijim zbivanjima u Jemenu, vijesti iz te zemlje ne plijene pozornost kao one iz Sirije ili Iraka, na primjer, što je pogrešan pristup, jer tamo vojska u kožnim papučama gazi najskuplju ratnu mašineriju arapskog svijeta.

Krvava kampanja koju je saudijski režim pokrenuo protiv Jemena sljedećeg mjeseca će ući u šestu godinu, ali Rijad nije postigao svoje ciljeve zbog otpora jemenskih boraca, koji nisu samo uspješno reagirali, već su i nanijeli značajnu štetu saudijskoj ratnoj mašineriji.

Dana 25. siječnja jemenske trupe i savezničke Huti milicije su pokrenuli veliku ofenzivu kodnog naziva Bunyan Al-Marsus, kako bi se ozbiljnije pozabavili s agresijom saudijskih snaga koje su krenule na glavni grad Sanu. Jemenski protunapad ne samo da je spriječio planiranu saudijsku ofenzivu, već je oslobodio sva područja okruga Nihm u provinciji Sana. Ogromna operacija bila je podržana dronovima, modernim bespilotnim letjelicama „nepoznate tehnologije“

Jemenska televizija Al-Masirah, pozivajući se na jemenskog generala Yahyu Sarija, detaljno je navela da je operacija Bunyan Al-Marsus dovela do oslobađanja velikih područja u sjevernoj provinciji Jawf, te u središnjoj provinciji Marib. Jemenska vojska zaustavila je važnu ofenzivu saudijskih militanata protiv glavnog grada Sane.

Tijekom konferencije za novinare, Sari je dodao da su jemenske snage iz kandži okupatora oslobodile 2500 četvornih kilometara teritorija. Jemenske snage također su uspjele zarobiti desetine tenkova, oklopnih vozila, vojnih vozila, topova i skladišta oružja, dodao je.

Jemenska protuzračna obrana i njihovi saveznici oborili su izviđački zrakoplov saudijske koalicije na nebu iznad regije Jizan, koja graniči sa Saudijskom Arabijom. Sari je rekao kako je „eliminirano“ najmanje 1500 vojnika saudijske koalicije, a još 1830 ih je ranjeno u operaciji. Jemenske snage su zarobile još 170 osoba, dodao je.

Spomenuta operacija je započela 30. Siječnja i dovela je do uništenja 17 neprijateljskih bataljona, dodao je zapovjednik jemenske vojske. General Yahya Sari je tvrdio da je u masovnoj operaciji proveden najmanje 41 zračni napad jemenskim borbenim bespilotnim zrakoplovima, a svi udari su provedeni po položajima saudijskih snaga u Jemenu i Saudijskoj Arabiji.

Prema izvješću, jemenske snage si izvele i 21 raketni napad na ciljeve poput zračnih luka Jizan i Najran, dvije južne provincije Saudijske Arabije, te na Abhu, glavni grad saudijske provincije Asir. Raketni napadi pogodili su i naftne objekte kompanije Saudi Aramco, koju su jemenski projektili i bespilotne letjelice napali prošle godine. Jemenske snage preuzele su kontrolu nad velikim područjima u okrugu Nihm u provinciji Sana i provinciji Jawf.

VIDEO: Oružje zarobljeno u operaciji Bunyan Al-Marsus

“Patriotski osjećaj plemena u Maribu i Jawfu, te plemena Nihma, uvelike je doprinio oslobađanju područja Nihma u blizini Sane, Masjzara u Maribu, te Al-Mutuna, Barasha i Safara u Jawfu, kao i većine područja Madaqal u Ma’ribu, Qayl i Al-Qalq u Jawu. Pravac ka gradu Hazam, koji uključuje glavni grad pokrajine Jawf, je područje sukoba, kao i neki dijelovi okruga Al-Qayl i Madaqal u Maribu. Naše snage su ojačale isturene položaje u blizini grada Mariba i zarobile velike količine vojnog materijala, uključujući teško i srednje oružje. Neprijatelj je imao preko 1500 mrtvih i 1830 ranjenih. Imamo i na stotine zarobljenika“, rekao je general Sari, a naknadno je televizija Al-Masirah objavila priloge o jednom od najvećih poraza saudijske koalicije od početka rata u Jemenu.

VIDEO: Kampanja Huti boraca istočno od Sane

Bunyan Al-MarsusHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…..sta dodati ? smrtonosne sandale u naletuuuu !!

TomRy
4 godine prije

“Boj ne bije svijetlo oruzje,
Vec boj bije srce u junaka”

Ivo
4 godine prije

Ne mogu vjerovati. Zemlja s jednim od najvećih BDP-a na planetu da doživi takav poraz, i to od nezaposlenih sandalaša. Halo, zasra majstore, što se događa ovdje??
To da koriste najmodernije oružje Made in USA i imaju flotu od 200+ modernih F-15 da ne spominjem. Misterija…

Činjenica
4 godine prije

Onaj psihopata Breivik je bar jednom imao pravo kada je izjavio: “Jači je jedan s vjerom, nego stotinu nevjernika”.
Bez vjere osoba kalkulira i uvijek gubi.
Huti vjeruju u svoj put prema cilju.

nije bitno tko
4 godine prije

U koju god saudijsku vojnu bazu Hutiji upadnu, svugde nalete na slike američkih precednika. To je dokaz, da je SA američka kolonija.

Zvrk
4 godine prije

Mislim da ova operacija nije gotova. Pokret Ansarulah je najavio oslobađanje Hazma i Mariba. S time bi praktički oslobodili središnji dio zemlje.

Max
4 godine prije

Samo vi pišite o Yemenu otamo uvijek ima dobrih vijesti izvrsno izvedena vojna operacija nedostaje samo prijevod naziva.

sobravia
4 godine prije

Saudijci su niš koristi. Sve poslove i radove im omogućuju potplaćeni stranci. Vojsku nemaju, ali imaju nesposobne plaćenike. ,,Gospoda” se šeću u bijelim haljama i rađaju se sa zlatnom žličicom u ustima. Kada dođe dan da ih Usranci procijene beskorisnima, gotovi su.

Max
4 godine prije

Našao sam sa Engleskog se prevodi “Solid ” Structure” “Solidna” “struktura” Ili ” Čvrsta građevina”

oko
4 godine prije

Tata ministra sline u ekstazi kad vidi kako Huti plene mine 82mm i bebice za osu . Odradice reprizu pljackanja Krusika i magacina vojske

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Kad gledam ove video uratke Huta, koji su obično jako dobro napravljeni, ostanem zapanjen krajolikom.
Opći krš, bezvodno , rijetko škrto grmlje po neko slabašno stablo i to je to.
Od čega žive tamo u pm?
Tko tamo preživi taj se rodi s temeljnom vojničkom obukom do zrelosti je specijalac 🙂
Hebote po onoj kršini prosto lete u onim svojim papučama a sve smireno.

Mada da se primijetiti kako su zarobili hrpu vojne opreme, pomalo im se promijenio outfit 🙂
Prije je bilo pravilo tradicionalna roba plus obavezni sako i papuče. Sako je bio naprosto obavezan.
Sad ga je nestalo a i pola ih ima zaplijenjene čizme.
Čini mi se da su tek sad Saudi nahebali .
Ako su ih ovako tjerali u papučama što će da im rade tek u čizmama 🙂

Mercury
4 godine prije

Najveći dobavljač oružja Hutima = Saudijci 🙂

Miki maus
4 godine prije

Na snimci se vidi puno punjenja za “Osa”, a to je vjerojatno iz kontigenta nekoliko tisuca tona oruzja koje je RH prodala Saudijcima. U svakom slucaju su sa ovih prostora.

stojan
4 godine prije

false flag operacija, ili sami Saudijci platili neke ugovorce da pogode, naftne ciljeve, rafinerije i busotine, ili su se dogovorili sa Hutima, Saudijcima ocajno treba skok cena nafte, a ako se zakuva dovoljno i osteti dovoljno terminala, ode nafta gore ! Saudijci imaju veliki deficit u budzetu, mnogo nezaposlene mlade populacije, skoro 40 miliona stanovnika, a cena koju traze godinama je oko 80 $ za barel.

rover50
4 godine prije

Kad jemen počisti napadače, tko bi im zamjerio da uzmu pola SA kao ratnu reparaciju (po mogućnosti onu plovicu koja nešto vrijedi).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI