Čelnik Pentagona će biti general James Mattis, poznat kao “Ludi Pas”

General James Mattis
33 komentara

Američki Kongres je dao zeleno svjetlo za novog čelnika Pentagona, generala Jamesa Mattisa (66), nadimka “Ludi Pas”, koji je vodio ratove u Afganistanu i Iraku, cijeni filozofa Marka Aurelija, a među uzrečicama mu je jedna od omiljenih: “Na svijetu postoje čudovišta na koja samo treba pucati.” Što se može očekivati ​​od generala Mattisa, koji je jasno rekao da ne voli Kinu i Iran, dok se još nije otvoreno izjasnio o Rusiji?

Tijekom godina službe, general Mattis je više u znak poštovanja u vojnim krugovima, nego pogrde, dobio nadimak “Ludi Pas” (Mad Dog). Za razliku od generala Philipa Breedlovea, koji je od prvih dana krize u Ukrajini na sve načine pokušao zaratiti s Rusijom, general Mattis je podržao novoizabranog predsjednika Donalda Trump u odluci da poboljša odnose s Rusijom.

“Imali smo stalne kontakte s Rusijom čak i u najmračnijim danima Hladnog rata, stoga se slažem s novoizabranim predsjednikom koji je odlučio uspostaviti odnose s Rusijom”, rekao je Mattis.

Međutim, pozvao je na suočavanje s Rusijom u onim područjima u kojima SAD ne mogu surađivati s Moskvom.

“Ako Rusija odluči raditi protiv naših interesa, moramo se braniti”, rekao američki general.

Mattis je rekao “kako su uznemirujuća izvješća o povredi Ugovora u raspoređivanju nuklearnih projektila srednjeg dometa, korištenja hibridnih taktika ratovanja i destabilizacije drugih zemalja, kao što su Gruzija i Ukrajina, te ona o kibernetičkim napadima i informacijskom ratovanju”.

“Za Sjedinjene Države je trenutno najvažnije vidjeti namjere Moskve”, govoreći na saslušanju pred Odborom za oružane snage američkog Senata je istaknuo Mattis.

General je izrazio spremnost da u Pentagonu razvije učinkovit i sveobuhvatan sustav suzdržavanja Rusije. Umirovljeni američki general je odgovorio na pitanje proširenja američkih sankcije protiv Moskve i navodnim kibernetičkim napadima koji se pripisuju Rusiji.

“Odluka o ratovima se ne donosi automatski”, kratko je izjavio Mattis.

Međutim, puno više od Rusije, general je  kritizirao Iran, uključujući i politiku Obamine administracije poboljšanja odnosa s Teheranom .

“Iran je najozbiljnija prijetnja stabilnosti i miru na Bliskom istoku”, nekoliko puta je istaknuo Mattis.

“Ubijati ih, to je prokleto zabavna  stvar”

Podsjetimo da je upravo Bliski istok godinama bio područje operativnog djelovanja generala Mattisa, koji je tamo vodio kampanje američke vojske. U marincima je služio 41 godinu, nikada nije bio u braku, niti je htio imati djecu, zbog čega su ga u službi zvali “ratnik-redovnik“. Mattis je sudjelovao u vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku (2001. i 2003.). U vrijeme ove dvije kampanje je dao puno izjava po kojima je ostao upamćen, koje i danas mnogi citiraju.

“Na svijetu postoje čudovišta koja samo zaslužuju metak”, izjava je po kojoj je ostao upamćen u vojnim krugovima.

Još jedna popularna izjava generala Mattisa glasi: “Došao sam k vama u miru. Sa mnom nema artiljerije. Ali, molim vas, sa suzama u očima, ne pokušavajte me zaj***ti, inače ću vas sve pobiti!”

O operacijama u Afganistanu je dao mnogo izjava.

“Zabavno je pucati u neke ljude. Kažem vam iskreno. Vi dođete u Afganistan gdje muškarci tuku žene jer nisu stavile veo. Kažem vam da nema nimalo hrabrosti u tim tipovima. Dakle, pucati na njih je pakleno zabavna stvar”, pred američkim vojnicima na obuci u San Diegu je rekao Mattis.

Na noćnom ormariću Mattis uvijek drži spise rimskog cara Marka Aurelija, koji je u povijesti ostao upamćen kao vladar, filozof i uspješan vojskovođa. Kada je rekao koga će imenovati za čelnika Pentagona u prosincu, Trump ga je nazvao “pravim muškarcem i generalom nad generalima”.

“Za uspjeh naše vojne strategije mi trebamo prave ljude koji će biti na čelu Ministarstva obrane, a Mattis je jedan od najboljih generala u Sjedinjenim Državama već više desetljeća”, rekao je tada Donald Trump.

Generali Mattis i George Marshall su dvije iznimke u američkoj povijesti

Da bi omogućili generalu Mattisu da postane čelnik Pentagona, Odbor za oružane snage američkog Senata je morao uzeti u obzir jednu stvar. Američkim generalima i vojnom osoblju je uspon na civilne dužnosti, što je i mjesto ministra obrane, dopušteno sedam godina nakon što su napustili službu ili otišli u mirovinu. Međutim, James Mattis je napustio mjesto čelnika Stožera američkih oružanih snaga tek 2013. godine.

Zbog toga je morao glasati i Kongres, koji je omogućilo Mattisu da preuzme dužnost ministra obrane. Potvrđen je s 34 glasa republikanaca i demokrata, dok se protiv njegovog imenovanja izjasnilo njih 28. Ranije je i Senat odobrio kandidaturu Mattisa. Ovakav je rezultat bio očekivan, obzirom da i američki Senat i Predstavnički doma Kongresa kontrolira Republikanska stranka, koja podržava i Trumpa.

General James Mattis je druga osoba u posljednjih 70 godina zbog koje je senatski Odbor za oružane snage napravilo ovakvu iznimku. Ranije je to, ali kroz izmjene i dopune zakona, bio general George Marshall, koji je radio u administraciji predsjednika Harryja Trumana ranih ’50-ih. Usput, general Marshall je bio inicijator plana koji je u povijesti ostao upamćen pod njegovim imenom.

Teheran i Peking

Politički analitičari podsjećaju da Mattis došao iz visokih vojnih krugova koji su tradicionalno neprijateljski raspoloženi prema Iranu.

“On je služio u ‘Korpusu marinaca’ i tamo je postao general, a poznato je da u američkoj vojsci upravo marinci gaje najveću mržnju prema Iranu. Među njima je to tradicija još od vremena eksplozije u njihovoj vojarni u Libanonu 1983. godine, za koju se sumnjiče Hezbollah, kao izvršitelji, a Iran je, navodno, stajao iza pripreme plana napada. Američki marinci su tada sramotno pobjegli iz Libanona i od tada vječno traže izgovor za osvetu”, u izjavi za ruski Pogled tvrdi Viktor Olevič, poznati stručnjak za pitanja Sjedinjenih Država.

Olevič je također podsjeća da je tijekom izborne kampanje, ali i prethodnih godina, Trump u više navrata rekao kako posao Obamine administracije i normalizacija odnosa s Iranom, te sklapanje multilateralnog sporazuma za rješavanje nuklearne krize nisu u sladu s američkim interesima.

“Trump na ključne pozicije u upravi sada imenuje dužnosnike koji su se dokazali kao tvrdi protivnici Teherana. To nije samo budući ministar obrane, general James Mattis, nego i budući čelnik CIA-e, Mike Pompeo, te niz drugih političara koji vjeruju da je vanjska politika prethodne administracije bila premekana, ne samo u odnosu na Iran, nego i s Kinom”, rekao Viktor Olevič.

Osim toga, Olevič smatra kako Kina treba očekivati zaoštravanje politike Washingtona.

“Prvi znak pooštravanja odnosa je  telefonski razgovor između Donalda Trumpa i čelnice Tajvana, Tsai Ing-wen. Potom i imenovanje za novog američkog trgovinskog predstavnika, koji je ujedno  i autor knjige s jasnim naslovom ‘Smrt od Kine’, Petera Navarra”, objasnio je stručnjak.

Prema Oleviču će anti-iranski i anti-kineski sentiment kod Trumpa i u njegovoj administraciji utjecati i na budućnost rusko-američkih odnosa.

“Teheran i Peking su strateški partneri Rusije. Možemo očekivati ​​da će nova američka administracija, kao uvjet za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, predložiti Rusiji zahlađenje odnosa s Iranom i Kine”, predviđa stručnjak.

“Stvarno se nadam da Mattis nije političar”

Politolog Boris Mežujev je za ruski list Pogled istaknuo da bi Mattis kao političar bio vrlo upitan, jer su uvijek političari i civili izazivali ratove, skoro nikada vojnici.

“Nadam se da je izabran na mjesto ministra obrane kao vojnik, a ne kao političar. Naime, on je tipičan predstavnik u američkoj vojsci, kako kažu, sovjetske ere”, rekao je stručnjak, te dodao kako vojnici na čelu Pentagona nikada nisu dobili dovoljno vremena.

“Ministarstvo obrane tradicionalno vode  civili. Trump je odlučio prekinuti tu tradiciju. Ali treba podsjetiti da su civili, a ne vojnici, koji su vodili američko Ministarstvo obrane u pravilu izazivali nove ratove”, naglasio je Boris Mežujev, ali i dodao “kako se general Mattis još nije dokazao kao osoba predana miru, nego upravo suprotno”.

Stručnjak se također nada da će vojnik na mjestu čelnika američke vojske biti slabiji kao političar, puno slabiji od čelnika State Departmenta, Rexa Tillersona.

Međutim, Mežujev već vidi da će Trumpova administracija biti vrlo teška za Rusiju.

“Glavna je stvar da se Rusija sada suzdrži preraspodijele svijeta u dogovoru sa Sjedinjenim Državama, te da zaštiti svoje nacionalne interese. Prijateljski odnos sa Sjedinjenim Državama na globalnoj razini nas može koštati skupo, jer su vrlo jaki anti-iranski, anti-kineski, anti-latinoamerički stavovi Trumpove administracije. Sumnjam da će obični ljudi kao što je Rex Tillerson će moći obuzdati te osjećaje. Zajedničko planiranje budućnosti svijeta s ovom administracijom je teško moguće. Moramo braniti svoje interese”, zaključio je Boris Mežujev.

Povezana vijest: Trumpov rat protiv Kine – Predizborna retorika ili uvod u rat?

Boris Mežujevludi pas
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
7 godine prije

Dosadašnji podanici mnogo više cijenili sina tog imperatora, ali ako on cijeni filozofa Marka Aurelija, onda bi trebao biti i spreman na kompromise.

Moradoh da osjetim i ja zadovoljstvo komentiranja prije čitanja cijelog teksta 😀 odoh sad pročitat cio tekst

subaru
7 godine prije

Adekvatan biorobot za nadolazeći rat.

Alen
7 godine prije

Finu ekipu okuplja trapm ,sve priznati mirotvorci ..mislim da s ovakvom ekipom zbilja se imamo cemu nadati..svaka cast donalde..

nisam robot
7 godine prije

Drazi su mi ovaki straight tipovi, nego oni, malo bi piskio a malo bi kakio.

nonwo
7 godine prije

Aldous Huxley , “Vrli novi svijet” opisuje “proizvodnju” različitih slojeva novog robotiziranog autističnog društva na način da im se u umjetnim posteljicama duž nepregledne “proizvodne”trake uskraćuje kisik…Što manje kisika to gluplji sloj..Sposoban samo za određene zadatke..Koliko su kisika uskratili tim autističnim narcisoidnim,vojnim ,kako kaže subaru-biorobotima…i o kome ovisi život na planeti..jesus

4 x
7 godine prije

Nije Tramp okupio Generale, oni su njega doveli. Za sve što su uradili treba mnogo hrabrosti i pameti. Mislim da ćemo im biti zahvalni.

Ola-ro
7 godine prije

Ministar obrane “ludi pas”.
Ministar vanjskih poslova “doktor za spolne odnose”
Ministar za prosvjetu “Fake News”.
Ministar za ekonomiju “Desna ruka, lijevi djep”
Predsjednik US-ranih – Golden Showers
Oni koji navijaju za Ameriku – “Korisne budale”.

Tonny
7 godine prije

…pa po fotografiji, po crvenim ocima, on je pijan kao majka…..obicni pijani Amerikanac.

hiber
7 godine prije

Američka politika je davno zaokrenula prema Kini, budući je upravo Kina postala najslabija karika. Kina je upala u prezaduženost i vrlo brzo gomilanje dugova, kako bi očuvala kakav takav rast. Pred prijeko potrebno restruktuiranje gospodarstva zadnje što joj je potrebno je sukob sa USA ili Japanom. I naravno da Trump to osjeća. Kina je, do sada, u finacijskom smislu, iz koristi držala leđa Putinu usput ga dobro reketareći, a posljedica je da je izgubila primat u posjedovanju američkih obveznica što je u međuvremenu postao Japan, te je tako izgubila mogućnost ucjenjivanja sa prodajom obveznica. Drugi cilj, zbog bliskosti sa Izraelom neminovno postaje Iran, a što će približiti i Saudijsku Arabiju koju je Obama udaljio. A gdje je tu Rusija i Putin. Zapravo su nebitni, nakon što su izgubili Ukrajinu. Gospodarstvo im je na aparatima i žive na inekcijama Kine koja je zauzvrat stvorila tisuće eksplatacijskih ugovora Sibira i Dalekog Istoka.… Čitaj više »

eu-Raj
7 godine prije

Ovo je vijest: Americka vojska se iskrcala u Norvesku.
Nekad su iz Norveske nacisti ugrozavali Rusiju a danas Amerikanci.
Tad, Biden dobije “freedom”medalju. LOL

eu-Raj
7 godine prije

Kaze njemacki ministar obrane Frank-Walter Steinmeier – pitomi pas – da ga brine Trump-ova izjava da je NATO pakt zastario.
Nek ne brine on nista za to nije jedini …ima i po Hrvatskoj njih uhljeba koje brine ta Trump-ova izjava. Lakse je sluziti NATO paktu nego ici raditi u privredu osim toga dobro su i placeni.

Arkaj
7 godine prije

Profesionalni vojnici su posebna sorta ali generalski položaj u miru ipak u principu dobivaju ljudi koji koji nisu tako plošni da se jednostavno mogu opisati nadimkom “Ludi Pas”. I definitivno ne mogu bit budale ma kakvi čudaci i osobenjaci bili. Sve da i “Ludi Pas” gori od želje da zapali koju državu ne vjerujem da bi se olako zalagao za vojne opcije protiv Irana i Kine. Sami Iran je respektabilna i mnogoljudna država a što je najvažnije s dovoljno homogenim stanovništvom koje će podržati svoju vladu a postoje i saveznici na koje se Iran može osloniti. O Kini ne treba ni pričati, najmnogoljudnija država s nuklearnim oružjem koja je uz to silno napredovala u zadnjih trideset godina. Veze između Rusije i Kine postale su strateške prirode i uistinu ne vidim načina da se SAD obruši na jednu a da druga ostane po strani, dakle ako se pokuša udarit jednu obje… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Ludi pas laje na zvijezde , pametnije bi mu bilo da manje laje , jer bi mogao podvijena repa i uz cvilez bjezati sa bliskog istoka i sa istoka europe.Prosla su vremena americkih ludih pasa koji se nasladjuju ubijanjem domorodaca koji se brane lukom i stirijelom , nadam se da je upozant sa tom cinjenicom a ako nije, ceka ga veliko iznenadjenje 🙂

Bill Clinton
7 godine prije

Bilo bi veoma korisno istražiti ko bješe ova američka zvijer u prethodnom životu…

Bill Clinton
7 godine prije

Bilo bi veoma korisno istražiti ko bješe u prošlom životu ova američka zvijer…

Otrovni Big Mac
7 godine prije

Vidi mu satanskih očiju! dva različita oka!

Deda Brada
7 godine prije

Trump je dobio izbore između ostalog i zato što je obećao Amerima da više neće da im šalje decu u ratove koji se vode u korist establišmenta. Pobesnelog ratnika bi teško mogao da uklopi u takvu politiku. Stoga mislim da general nije takva besnara, bez obzira na nadimak. Rekao bih da je većina njegovih ratničkih izjava pred kongresom iznuđena, jer je bio svestan da ga ocenjuju i takvi kreteni kao što je McCain. Znamo da u Kongresu ima i republikanaca koji nisu naklonjeni Trumpu, pa ni njegovim izabranicima. Kako bi drugačije dobio saglasnost za funkciju, tamo mirotvorci nisu baš omiljeni. U svakom slučaju, sve ovo što mi pišemo su puka nagađanja, vreme će da pokaže ko je u pravu.

goltanco
7 godine prije

Siguran sam da ce Ludi Pas dobiti nobelovu za mir iz nato zemlje Norveske od NATO gnjide Stoltenberga po preporuci nato stakora Donalda Tuska i Merkelice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.