Centralni komitet KP Kine održao sjednicu i usvojio deklaraciju o Hong Kongu

Nacionalni Kongres KP Kine
12 komentara

Peking je u petak upozorio da neće tolerirati nijedan izazov upravnom sustavu Hong Konga koji funkcionira po modelu „jedna zemlja, dva sustava“, a iznio je i planove za jačanje patriotizma u gradu, te dao punu podršku upraviteljici autonomne regije Carrie Lam, koja se nosi s višemjesečnim demonstracijama prozapadnih pobunjenika.

Peking je također rekao da će spriječiti strano uplitanje u poslove Hong Konga, a ova tema je bila na raspravi na glavnom četverodnevnom sastanku Komunističke partije kojim je predsjedavao predsjednik Xi Jinping osobno, navodi se u priopćenju vrha partije.

Središnja vlada u Pekingu je za sada izrazila povjerenje glavnoj izvršnoj direktorici Hong Konga Carrie Lam i gradskoj policiji u suočavanju sa sve jačim prosvjedima.

Ali sve su oči bile uprte u to hoće li partijsko vodstvo, ako demonstracije izmaknu kontroli, uspostaviti veću kontrolu nad situacijom.

Bivšu britansku koloniju potresaju višemjesečni prosvjedi na kojima su se kritizirali gradski čelnici za narušavanje temeljnih građanskih prava, te zbog sudbine Chan Tong-Kaia, ubojice svoje trudne zaručnice zbog koga je u hitnu proceduru upućen zakon o izručenju zločinaca kontinentalnoj Kini i Tajvanu.

Shen Chunyao, direktor Komisije za osnovno pravo Honga Konga i Macaua, je  rekao da su se čelnici partije na sastanku u Pekingu složili da će „dodatno poboljšati sustav upravljanja središnje vlade u regiji“ i održati „dugoročni napredak i stabilnost“.

„Kina nikada neće tolerirati nijedan čin koji ima za cilj podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti“, rekao je Shen Chunyao.

Jedinice Narodne oružane policije raspoređene su ljetos u Shenzhenu, gradu koji graniči s Hong Kongom, što je potaklo nagađanja da bi Peking mogao intervenirati ako zatreba.

Točno je da izvršna upraviteljica Hong Konga nije izravno izabrana, što je izvor glavobolje za same čelnike grada, jer nemaju mandat od naroda. Carrie Lam je postala čelnica grada nakon što je dobila podršku gradskog odbora nakon što je osigurala 777 glasova. Međutim, složeni izborni proces dopušta da gradski odbor bude biran na slobodnom izborima, ali kandidate za mjesto izvršnog upravitelja Hong Konga mora odobriti Peking. Taj je izborni sustav bio okidač za demonstracije 2014. i istim akterima koji su se sada pobunili protiv zakona o izručenju, da bi na kraju tražili odcjepljenje od Kine.

Shen je rekao da su vođe Komunističke partije razgovarale o načinima „poboljšati mehanizma imenovanja i smjenjivanja izvršne vlasti i ključnih dužnosnika posebne administrativne regije od strane središnje vlade“.

„Također će se poboljšati pravni sustav grada kako bi se očuvala nacionalna sigurnost”, rekao je Shen Chunyao, bez davanja dodatnih detalja.

Rekao je i da kineski komunistički čelnici žele da od sada nadalje glavno tijelo onih koji su odabrani za upravljanje Hong Kongom i Makaom čine patrioti.

Peking je u srijedu izrazio odobravanje i podršku diskvalifikaciji vođe pobune u Hong Kongu, Joshue Wonga, za sudjelovanje u predstojećim lokalnim izborima.

Jousha Wong je jedan od najistaknutijih ljudi pokreta koji zagovara samoodređenje do odcjepljenja Hong Konga i čest je gost Washingtona i američkog konzulata u Hong Kongu.

Izborna komisija Hong Konga je odredila da nominacija Joushe Wonga za izbore ovog mjeseca nije valjana.

U međuvremenu je policija Hong Konga zbog nedozvoljenih demonstracija, nošenja oružja, napada na policijske službenike, te nošenja zabranjenih maski tijekom protesta u Hong Kongu je za četiri dana privela 249 osoba.

Demonstranti su palili barikade na području Mong Koka i zabranili su vatrogascima da ih gase. Na mjestu događaja pronađeno je i vozilo s vrećama prekrivenim aluminijskom folijom koja sadrži eksploziv.

Podataka za petak nema, jer su prosvjednici iskoristili takozvanu „Noć vještica“ i na ulice izašli maskirani kao vampiri, zombiji, vještice i s drugim maskama tipičnim za ovaj događaj. Bilo je sukoba s policijom, a nasilne skupine su napale i uništile glavni ured državne novinske agencije Xinhua u Hong Kongu.

U dokumentu Komunističke partije, objavljenom nakon sastanka Centralnog komiteta, Peking je rekao da će “uspostaviti i ojačati pravni sustav i mehanizam za zaštitu nacionalne sigurnosti u Hong Kongu“.

The Guardian navodi kako Peking možda ukazuje da se priprema preuzeti stvari u svoje ruke i da će Nacionalni narodni kongres možda dati izdati pravno tumačenje dokumenta kojim se nameće njegova provedba. U tom slučaju će Peking odrediti što znači „jedna zemlja, dva sustava“, a ne Joshua Wong i njegovi mentori.

KP Kine
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arcibald Rajs
4 godine prije

Sad ce se pojaviti “mali zeleni” patrioti iz Hong Konga koji ce uvesti red. Nesto poput onoga sto je uradila Rusija na Krimu samo ipak drugacije. Kina ce naravno tvrditi da su to gradjani Hong Konga a ne njihova policija i da podrzavaju patriotizam i delovanje svojih odanih gradjana. Dzosua Vong i kompanija ce dobiti po p…!

Status za Hong Kong
4 godine prije

Hong Kong treba da dobi status nezavisne i slobodne republike!

dulebg
4 godine prije
Restart
4 godine prije

Plaćenićka bagra bi da budu Englezi na kineskoj zemlji.
Ko im brani, pravac engleska!

kgfjč
4 godine prije

Hong Hong je Kina, a gluparija sa dva sustava je kolonijalizam koji odbija krepati. Svi imaju demokratsko pravo da odhebu u Englesku.

Lurker
4 godine prije

Hong Kong nema teoretske sanse za neovisnost cak i da je 100 posto Hongkonzana za istu. Kina je prejaka.

Sarmat
4 godine prije

Roditelji Wong dadoše svome sinu ime Joshua. Vrlo vrlo zanimljivo! I neobično. Kinez, pa Jošua. Naime, ima jedna cijela knjiga u Starom zavjetu, a zove se JOŠUA. Prvo poglavlje te knjige počinje ovako: Poslije smrti Mojsija, sluge Jahvina, reče Jahve Jošui, sinu Nunovu, pomoćniku Mojsijevu: “Moj je sluga Mojsije umro; zato sada ustani prijeđi preko Jordana , ti i sav taj narod, u zemlju koju dajem sinovima Izraelovim. Svako mjesto na koje stupi vaša noga dajem vam, kao što obećah Mojsiji. Od pustinje i od Libanona, pa do Velike Rijeke, rijeke Eufrata i sve do velikog mora na sunčanom zapadu – sve će to biti vaše područje. Nitko neće odoljeti pred tobom u sve dane tvog života; ja ću biti s tobom kao što sam bio s Mojsijem… Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš , s tobom je Jahve, bog tvoj (Knjiga Jošua, 1:1-5) I tako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI