Chelsea Manning pokušala je samoubistvo dok je bila u zatvoru zbog odbijanja da svjedoči protiv advokata WikiLeaksa

Chelsea Manning
20 komentara

Bivša obavještajna analitičarka vojske SAD Chelsea Manning, koja je u zatvoru godinu dana zbog odbijanja svjedočenja pred saveznom porotom koja je istraživala WikiLeaks, pokušala je samoubistvo pred suđenje, izjavili su njeni advokati.

Manning je u bolnici i oporavlja se, izvijestio je Gizmodo u srijedu pozivajući se na pravni tim pritvorene aktivistice. Kako se izvještava, 31-godišnjakinja je navodno koristila čaršaf da se objesi u pritvorskom centru Aleksandrija u Virdžiniji, piše Daily Mail. Izvještaj nije zvanično potvrđen.

Manning je pritvorena od marta 2019. godine, kada je odbila da se pojavi pred Federalnom porotom i svjedoči protiv WikiLeaksa. Sudija Anthony Trenga optužio je aktivisticu za nepoštovanje suda i naredio pritvor, kasnije dodavši veliku kaznu od 1000 dolara dnevno zbog nepoštovanja pravila. Do sada su novčane kazne došle do preko 250 000 dolara, koje osiromašena Manning nema načina da plati.

Sudija Trenga trebalo je u petak da sasluša Manning o prijedlogu da se sankcije.

Ovo je bio treći put da bivša obavještajna analitičarka vojske SAD pokuša da si oduzme život dok je u zatvoru. Prethodna dva pokušaja su se dogodila 2016. godine, dok je Manning služila 35-godišnju federalnu kaznu za predaju WikiLeaks-u važnih dokumenata Pentagona i State Departmenta koji se odnose na ratove u Iraku i Avganistanu.

Tu kaznu je izmijenio predsjednik Barack Obama na kraju svog mandata, a aktivistica za slobodni govor puštena je iz zatvora u maju 2017., samo da bi ponovo bila zatvorena zbog odbijanja sudskog poziva u slučaju WikiLeaks.
„Radije bih umrla od gladi nego da mijenjam mišljenje u vezi s tim. A kad to kažem, to mislim doslovno,” rekla je Manning novinarima u maju 2019. godine.

Mjesec dana ranije, izdavač WikiLeaksa Julian Assange izvučen je iz ekvadorske ambasade u Londonu. Trenutno čeka ishod saslušanja o izručivanju na osnovu optužbi SAD za pružanje pomoći Manning u hakovanju računarskih sistema Pentagona, zbog kojih bi mogao biti osuđen na 175 godina.

Chelsea Manning
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
4 godine prije

Nije ‘pokušala’ već ‘pokušao’. Dotična osoba je muškarac ali eto nešto mu se poremetilo pa se umislio da je žena. Ne čini ženu šminka i odjeća, već je spolnost. Za ludu uzimanje hormona i brijanje dlaka, priroda ti je odredila tko si..

Alen
4 godine prije

Dobra pi..a 😂😂😂😂

Kgfjč
4 godine prije

Mala ima muda na više načina 😁

igi
4 godine prije

….chelsea…nisam dostojan ni obuću da ti čistim…tvoja hrabrost i ustrajnost može se usporediti sa junacima grčke tragedije…da je takvih poput tebe život u ovoj dimenziji poimanja stvarnosti bio bi mnogo ljepši.

Ive
4 godine prije

Ocito nisu bili dobri pomocnici, za slijedeci puta ce se CIA i FBI pobrinuti da ima iskusnije pomocnike, pa ce samoubistvo uspijeti iz drugog ili treceg pokusaja.

Max
4 godine prije

Samoubojstvo je bilo iz zasjede pa ga nisu dobro naciljali.

Asma
4 godine prije

Gde je onaj advokat što je cinkario Trumpa, da se nauči ponašanju.

Zen
4 godine prije

Ovakve ljude smrt nacini besmrtnima. Umrijeti će čovjek ali ne i ideja.

Jured
4 godine prije

Super

Alex
4 godine prije

Neuspješni samoubojica 😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI