CIA je desetljećima bila tajni vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača uređaja za šifriranje

Švicarska - AG Crypto
22 komentara

Obavještajne agencije Sjedinjenih Država i bivše Zapadne Njemačke su u tajnosti bile vlasnik vodećeg svjetskog proizvođača uređaja za šifriranje, kompanije Crypto AG sa sjedištem u Švicarskoj, koja je tijekom Hladnog rata uživala izravan pristup strogo čuvanim tajnama više od 120 zemalja, objavio je u utorak Washington Post.

“Bio je to obavještajni udar stoljeća. Strane vlade dobro su plaćale Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Njemačkoj za privilegiju da njihove najtajnije komunikacije čitaju najmanje dvije, možda pet ili šest. stranih zemalja”, citirajući izvješće CIA-e javlja Washington Post.

Desetljećima, od Drugog svjetskog rata pa sve do XXI stoljeća, Crypto AG je prodavao sofisticiranu opremu za kodirano dopisivanje državnim klijentima diljem svijeta, a među njima su Iran, Indija i Pakistan, zemlje Latinske Amerike, čak i Vatikan, navodi se u izvješću.

Prema američkom listu, od 1970. CIA i Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) su, zajedno sa svojim njemačkim partnerima, kontrolirali  gotovo sve aspekte poslovanja tvrtke, uključujući „odluke o zapošljavanju, dizajn tehnologije, sabotiranje algoritama i usmjeravanje prodajnih ciljeva.“

“Tada su američki i zapadnonjemački špijuni sjedili i slušali”, piše Washington Post.

“Oni su pratili iranske vjerske vođe tijekom talačke krize 1979. U američkom veleposlanstvu u Teheranu, preuzimali su obavještajne podatke o argentinskoj vojsci i tijekom Falklandskog rata ih davali Velikoj Britaniji, pratili su ubilačke kampanje latinoameričkih diktatora i presreli razgovor libijskih dužnosnika kada su jedan drugom čestitali za bombaški napad u diskoteci u Berlinu 1986. godine“, dodaje WP.

Sovjetski Savez i Kina, glavni protivnici Amerike, nikada nisu bili kupci ove opreme, oprezni od rizika zbog takve „suradnje“.

Njemačka špijunska agencija BND napustila je operaciju početkom ’90-ih, prodavši svoj udio u kompaniji Crypto AG američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA), koja je odustala od ove vrste „poslovanja“ tek 2018. godine, navodi američki list.

“Oni su ostali i godinama su pratili iranske vjerske vođe. Iste se godine tvrtka raspala, ali njeni se proizvodi i dalje koriste u više desetaka zemalja“, piše Washington Post.

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
4 godine prije

Ovo mi se čini prenapuhano. Naročito u slučaju Irana. Navodno su CIA i Pentagon imali na dlanu svu povjerljivu korespondenciju Irana pa ipak je Iran sve ove godine napredovao i vukao USA i Izrael za nos….

Emiliano Zapata
4 godine prije

Bitno da Ameri Kineze optuzuju da skrivaju u proizvodima spijunske djelatnosti…

Friedrich Dr.
4 godine prije

Ovo ako je “istina” mijenja pogled na svijet.
Nije moguće, čudi me posve!?

Žukov javi se
4 godine prije

Gdje nam je American Dream aka Žukov da nam objasni kako se to radi na modernom zapadu? 🙂

Kgfjč
4 godine prije

Koji idiot ide kupovati takvu opremu od nekog
drugog? Vjerovati Švicarskoj neutralnosti? Samo njihovoj ljubavi prema zlatu, pa dolazilo i u obliku zuba.

HEKPCT
4 godine prije

Kao da je danas drugačije.

emi
4 godine prije

Švicarska je crna rupa Evrope. Počnite samo od razdoblja uspona Hitlerovog, onih razgovora između “zapadnih saveznika” i nacista barem od početka prolječa 1944 nadalje, otvorite svoju glavu u vezi načina, na koje su nastale i opstale najznačajnije Š. banke, provjerite, koliko tona zlata iz Aušvica.. je stiglo u te riznice čovječanstva, provjerite, što to događa u Baselu več jako jako dugo, provjerite možda, kako je moguče, da u Š. postoji banka, gdje se odlučuje sve najbitnije u vezi financijskih poslova cijele planete i onih najtamnijih poslova, pa možda saznate i to , koliko je crnog novca nacista i svih drugih bilo oprano u poslednjih 80ak godina, što su tamo radili gospoda Dulles, koliko je zlata odjeto iz bivše SFRJ u Š. …it itd. Ali nečete, naravno, zato i zaslužujete ovakvu Švajcarsku i ovu bijedu, u kojoj živite. (dodajte i istraživanje, kojeg nečete napraviti u vezi Luksemburga, Lihtenštajna.).

Max
4 godine prije

Moram priznati vrhunski odrađeno a sad im to više nije potrebno jer nsadziru svjetske konunikacije internet telefone satelite medije i ostalo.

Isto Ime
4 godine prije

Danas drukcije? Da, Viber , wathapp. Telegram , kineski bla bla, niko ne spija. Osim “ako” treba , a da ne pricamo o slucajevima na vrhu piramide. Tako da je najpametnije pomiriti se stim. Shvati sve sto pisemo po potrebi se analizira! Ešalon je dijecija prica prema sadasnjim mogucnostima. Zat Kinezi pokusavaju ostvariti kvantnu komunikaciju.(Kazu, nema prisluskivanja)

GostPovremeni
4 godine prije

Svaki proizvođač takve opreme,tj.hardwarea ili softwarea
MORA osigurati backdoor za CIA-u ili neke druge obavještajne agencije demokrata amerikanaca…ili to ili zna se….

Busola
4 godine prije

CIA i NSA su vlasnici pravi Windowsa, MacOS, IOS-a, Androida… i na puno gori način sve koriste da nadziru ljude u svijetu i vlade.

kimicak
4 godine prije

Vaš komentar…Ma nnije moguce…!!??

tedi
4 godine prije

Internet je vojni projekat SADe,da vlada svijetom,tko to ne zna ponovo u skolicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.