Cijene dionica NATO proizvođača oružja rastu

Oruzje
10 komentara

Najveće vojne i odbrambene korporacije zemalja članica NATO-a doživjele su povećanje tržišne vrijednosti od 21,5 posto u 2022. usred vojne operacije u Ukrajini i ponovnog naoružavanja u zapadnoj Evropi, objavio je u srijedu moskovski dnevnik Vedomosti.

List je citirao podatke Defense News i Tradingview analitike.

Prema procjenama, kombinovana tržišna kapitalizacija korporacija porasla je sa 579 milijardi dolara u decembru 2021. na 703 milijarde dolara u decembru 2022.

Na rang listi je uključeno 25 kompanija sa kapitalizacijom od preko milijardu dolara kojima se trguje na berzi i čijim prihodima dominiraju vojni proizvodi, a takođe su aktivno uključene u isporuku oružja Ukrajini.

Autori izvještaja navode njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall kao najveći dobitnik u posljednjih 12 mjeseci, uz rast cijene dionica od 122%. Francuski proizvođač dronova i projektila Thales povećao je tržišnu vrijednost za 54%. Američki obrambeni izvođač Northrop Grumman porastao je za 44%, dok su dionice proizvođača raketnih bacača HIMARS Lockheed Martin porasle za 42%.

Ostala značajna spominjanja u izvještaju uključuju BAE Systems (+40%), Kongsberg Gruppen (+37%), General Dynamics (+24%) i Raytheon Technologies (+19%).

U izvještaju se ističe da vrijednost NATO-ovih vojnih divova raste, dok je ukupni zapadni korporativni sektor prošle godine potonuo za 16 posto, prema indeksu S&P 1200, što sugerira da su proizvođači oružja vjerovatno bili glavni korisnici političke krize u Evropi.

berzaDioniceukrajinavojna opremazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zok
1 godina prije

Dobro jutro. Amerika ne šalje oružje i ne gura Europu u sranja zato što voli Ukrajinu.

tata mata
1 godina prije

tako se to radi ,,izazovu problem i onda se pojave ko spasitelji i kao sve to kosta ,i debelo naplate da bi zivjeli i dalje lagodno ,,njih saka zmradova …bas kao i za koronu ..sad malo meni da se poboljsaju financije ,,pa sad malo tebi ,,pa poslije toga onom trecem i tako dalje

Karma
1 godina prije

Gamad

Max
1 godina prije

Oni su i htijeli rat i od njega profitiraju.

Promatrac
1 godina prije

Ako se tko sjeća, ggovorio sam ranijih mjeseci da smo u ratnoj ekonomiji. Osim značajne dokapitalizacije vojne industrije, svijedoćit’ ćemo referentim kamatnim stopama središnjih banaka koje pogoduju takvom razvoju događaja. Na taj će naćin cijela ekonomija biti okrenuta ratu.
Ujedno je to najuvjerljiviji zapadni adut za dugotrajno icrpljivanje Rusije. U takvim okolnostima tržišta moraju iznaći i novu nišu koja će generirati kapital. Kud’ bolje toga sjedaju teme energetske tranzicije i četvrte industrijske revolucije.

deki
1 godina prije

zato ce rat i potrajati…a onda u razvaljenu Ukrajinu dolaze banke,da pomognu obnovu i razvoj

Boba Lazarević
1 godina prije

Past će te dionice kad “saveznici” otkažu narudžbe nakon što se svo američko oružje pokazalo inferiorno ruskom. Turska već kupuje od Rusa, a Saudijska Arabija je zainteresirana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI