Članica NATO-a označila je ključni problem ukrajinske vojske

Petr Pavel
21 komentar

Oružje isporučeno sa Zapada pretvara se u “skladišnu robu” zbog nedostatka streljiva, kaže češki predsjednik Petr Pavel

Nedostatak streljiva ograničava sposobnost Ukrajine u pogledu obrane od ruskih snaga ili u uspješnom pokretanje svoje protuofenzive, rekao je češki predsjednik Petr Pavel.

Pavel je razgovarao s medijima u nedjelju, nakon povratka iz trodnevnog posjeta Ukrajini, tijekom kojeg je razgovarao s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i drugim dužnosnicima u Kijevu. Također je otputovao u grad Dnjepar, koji se nalazi nedaleko od prve crte bojišnice, postavši tako prvi inozemni čelnik koji je otišao u istočni dio zemlje, od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva prije više od godinu dana. Češki predsjednik rekao je da su njegovi brojni razgovori s ukrajinskim dužnosnicima pokazali da je “sasvim jasno da je ono što Ukrajina danas najviše treba za uspješnu obranu jest streljivo”.

“Naravno, nedostaje i opreme, ali kritični nedostatak streljiva ne samo da ograničava sposobnost Ukrajine u učinkovitoj obrani, već u određenoj mjeri ograničava njezinu sposobnost pokretanja uspješne protuofenzive”, rekao je za češku novinu Ceske Noviny.

Prema Pavelu, koji ima iskustvo u obavještajnim poslovima, a osim toga bio je predsjednik Vojnog odbora NATO-a između 2015. i 2018., ruske snage imaju prednost u kvaliteti i količini svog streljiva i mogu ispaliti četiri ili pet puta više metaka na dnevnoj osnovi nego ukrajinske postrojbe.

Zapadni podupiratelji Kijeva opskrbljuju zemlju “učinkovitom opremom”, uključujući glavne borbene tenkove poput Leoparda 2 njemačke proizvodnje i britanskih Challengera, ali oni dolaze s ograničenom količinom streljiva, rekao je.

Ukrajinci to oružje mogu rasporediti na terenu samo nekoliko dana, a nakon toga ostaju bez streljiva; ta oprema zapravo “postaje roba za skladištenje”, rekao je predsjednik, dodajući da situacija “stvarno nema previše smisla”.

Prema Pavelovim riječima, Prag će nastaviti tražiti “kreativne načine” za povećanje opskrbe streljiva ukrajinskim snagama iz vlastitih izvora i suradnjom sa svojim saveznicima.

U svom intervjuu za nordijske medije u petak, Zelenski je uvjeravao da će se “protuofenziva dogoditi” i izrazio nadu u to da će biti uspješna. Međutim, prošlotjedno izvješće lista Politico ustvrdilo je da su glavne podupirateljice Ukrajine, Sjedinjene Američke Države, zabrinute i da smatraju da bi dugo najavljivana protuofenziva mogla biti daleko ispod očekivanja.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji sada služi kao zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti zemlje, inzistirao je na tome da će ruske postrojbe uništiti ukrajinsku protuofenzivu, ako se ona doista dogodi, dok će ukrajinskoj vojsci nanijeti “maksimalni vojni poraz”.

Moskva je tvrdila da vojne isporuke Zapada Kijevu samo produžuju sukob. Kremlj je također više puta upozorio NATO da isporukom naprednijih sustava Ukrajini postaje dublje uključen u sukob, čime potencijalno riskira izravan sukob s Rusijom.

ČeškaPetr Pavelukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A sad i goriva – od noćas 😁 .. Spičili Rusi raketama , NAJVEĆE SKLADIŠTE GORIVA U UKRAINE 😁 ! Eno .. Dimi sve do Rumunjske 🤣 .. Nešto okolo 79 tisuća tona po procjenama … Tak da ove Challenger , Abrams i ostale POD HITNO na … Eco Standarde 😁 .. Na struju 😁 .. Bem ti Putina pa i trafo stanice gađa 😡 ! Ništ onda … Na .. Alcohol ?! Ili naprosto … Konjičke postrojbe pa kud puklo – da puklo !!!

Miro
11 mjeseci prije

Treba zbuniti neprijatelja. Obje strane kukaju nemamo čime ratovati, neko će biti prevaren.
Od debakla jedne od strane za sad ništa ali je EU diplomacije do nogu dotučena.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Tenkovi bez streljiva neće niti voziti, već će biti ‘roba za skladištenje’ kako govori Pavel. Još im govori da nedostatak streljiva ograničava ne samo uspješno pokretanje protuofenzive, već i obranu od ruskih snaga. Na lijep način Pavel je rekao Ukrima da će im tenkovi bez streljiva biti nepokretne mete, tj. roba za uništavanje. Ukri bi bili blesavi da ih skladište grupno u hangarima. Ali gdje ih sakriti na terenu? Dok/ako ne dođe streljivo. Tek 18% Ukrajine je pokriveno šumom, ali većina šuma je u krajnjem zapadnom dijelu Ukrajine (Karpati). Rat se odvija na suprotnom dijelu, u istočnoj Ukrajini. Većina Ukrajine je poljoprivredna ravnica. Čitav taj dio Ukrajine istočno od Dnjepra je nadmorske visine od 0 do 250 metara, a čitava crnomorska obala koja formalno pripada Ukrajini je od 0 do 150 metara nadmorske visine (u stvarnosti Ukrima je od crnomorske obale ostala tek Odesa na krajnjoj zapadnoj strani). Upravo taj… Čitaj više »

Dux
11 mjeseci prije

Pavel kao bivši general NATO-a vjerovatno zna o čemu se radi, ali mislim da je ovo što govori “pila naopako”. Informacijski rat. Samo malo su se prevarili, zaista je zapad nafilao Ukre municijom i opremom, samo Rusi to kvalitetno prate, sačekaju da se skladišti na jedno mjesto i onda BUM, nekoliko “klizećih” i adio Mare.

Ivan
11 mjeseci prije

Kljucni problem je Zelenski kojeg trebaju sto prije upucati i rijesiti Ukrajinu zla..

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Nizozemska policija prije par dana zatražila je vozačku dozvolu od pijanog vozača koji se malo iza ponoći zabio u stup u blizini mosta Emma u Groningenu.
Na ukrajinskoj vozačkoj dozvoli slika Borisa Johnsona, njegovo ime, prezime, datum rođenja, a ‘izdana’ je 24. srpnja 2019. godine, na isti dan kada je Johnson preselio u Downing Street 10 i preuzeo vodstvo britanske vlade.
Također piše da vozačka vrijedi do kraja 3000. godine.
Glasnogovornik policije Thijs Damstra izjavio je da osoba nije željela otkriti pravi identitet i odbila se podvrgnuti alkotestiranju.

Schroder
11 mjeseci prije

Nato zavai i vladaj Kome je Nato donio mir? Mir se ne postize oruzjem nego pregovorima za stolom

tihobl
11 mjeseci prije

A sta je sa proljetnom kontraofanzivom?
Prodje 30.4., prodje i 1. maj, a nikako da se pokrene burtovih milion vojnika sa 1500 tenkova.
Cijelu zimu smo cekali da se tlo smrzne i krene zimska kontraofanziva, a kad je smrzlo i snijeg zapadao rekli su da ce cekati da se snijeg otopi pa da krenu u proljetnu.

abc
11 mjeseci prije

Rusi prvo čekaju da se skladišta municije napune, pa tek onda sledi uništavanje. A ratni stroj bez municije i goriva postaje neupotrebljivo željezo i laka meta.

Buničar
11 mjeseci prije

Pisu britanci da su talijani isporucili Ukrajini 20 neispravnih samohodnih haubica. Talijani s epravdaju da su ukrajinci trazili da im isporuce i retnu tehniku koja zatijeva popravak. Ukrajinci tvrde da su im talijani poslali i minobacace 120mm koji su losiji od starih ruskih iz drugog svjetskog rata.Stara je istina da su rusi oduvjek proizvodili naoruzanje koje je istina kaksakalo za zapadnim po najnovijoj tehnologiji ali je vrlo cesto na terenu bilo daleko pouzdanije. Trazilo je osjetno manje odrzavanja od npr americkog. Poznajem lika koji je bio dio ekipe kada je bivsa juga prodala tenkove M84 Kuvajtu. Bili su tamo i Abramsi. Nasi su dobili priliku malo zaviriti u njih (borbena postaja vozaca). Pricali su da je bila opremljena aparatom za kavu, hladnjakom za pice itd), da ne pisem o tapecirungu. Za razliku od Abramsa, M84 je bio “zubarska cekaonica” ali je odluka o kupovini upravo tog tenka pala na temelju… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Daj pa daj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI