Članica NATO-a priznaje da više nije preostalo oružja koje se može poslati Ukrajini

Petr Pavel
40 komentara

Prag je Kijevu već poslao sve što može iz svojih zaliha, kaže češki predsjednik Petr Pavel

Češka je već učinila sve što može kako bi pomogla Ukrajini u sukobu s Rusijom, rekao je predsjednik Petr Pavel. Kapacitet države da proizvede više streljiva ograničen je zbog nedostatka radne snage, dodao je. “Ne samo da smo isporučili ono što smo mogli iz vlastitih zaliha, već smo i kupili materijal u inozemstvu”, rekao je Pavel u intervjuu za njemački Süddeutsche Zeitung u srijedu. Češka je još uvijek sposobna proizvesti nešto protuzračne obrane i streljiva koje Ukrajina treba, ali je “ograničena nedostatkom radne snage”, rekao je. “Imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Europi. Do radnika je teško doći. Ali postoje mogućnosti, na primjer, kroz dovođenje radnika iz Ukrajine”, objasnio je Pavel, koji je 9. ožujka inauguriran kao predsjednik. Sugerirao je da će ova godina biti “odlučujuća” za ishod sukoba u Ukrajini.

Češki predsjednik, koji ima iskustvo u obavještajnim službama i bio je predsjednik Vojnog odbora NATO-a između 2015. i 2018., upozorio je da će zapadna potpora Kijevu “smanjiti s vremenom” zbog takozvanog “umora od rata”.

U SAD-u će se 2024. održati predsjednički izbori na kojima će fokus američkih birača biti prebačen s vanjskih na unutarnje poslove, rekao je.

“Gotovo je nemoguće da Europljani sami održe trenutnu razinu potpore Ukrajini. Ako potpora SAD-a oslabi, oslabit će i potpora niza europskih država”, rekao je 61-godišnjak. Ukrajina to mora uzeti u obzir kada planira svoje sljedeće poteze na bojnom polju, jer “sljedeće godine vjerojatno neće moći započeti nikakvu veliku i razrađenu operaciju”, rekao je Pavel.

Prema češkom ministarstvu obrane, ta je zemlja tijekom sukoba Kijevu opskrbila oružjem u vrijednosti od 2,3 milijarde eura (2,5 milijardi dolara). Prag ne otkriva vrste isporučenog oružja zbog, kako ih naziva, sigurnosnih i taktičkih razloga.

Rusija je u brojnim prilikama kritizirala isporuke oružja i streljiva Ukrajini sa Zapada, tvrdeći da one samo služe eskalaciji i produljenju borbi bez promjene rezultata. Prema Moskvi, isporuke oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskih postrojbi već su učinile zapadne nacije de facto stranama koje sudjeluju u sukobu.

ČeškaPetr Pavelukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Stvarno su EU clanice glupe da gluplje ne mogu biti. Na zalost niti Plenkovic nije puno pametniji od tih budaletina pod vodstvom korumpirane Ursule jer nas je upetljao u svoj rat za koji nije dobio mandat. Nadam se da HDZ banda vise nikada nece dobiti tu priliku. Sto mislite hoce li nam Rusi oprostiti sto je EU filala fasisticku Ukrajinu i onu gnjidu Zelenskog zbog americkih interesa i politike?

Kardinale
1 godina prije

Nato uhljeb moze rusu dudat

Sasa
1 godina prije

Dosta se krili iza ženske suknje. Sad na crtu

burt
1 godina prije

sve su to dezinformacije da više nema oružja i municije, dolaze suvremena oklopna vozila Leopard, Abrams, Challenger, Bradley, Stryker, Mardar, CV90 a na ruskoj strani pokazuju snimke tenkova T-54 koji se iz unutrašnjosti Rusije transportiraju prema Ukrajini a još od prije koriste T-62, BTR-50, BRDM-2 sve zastarjela oružja ali u ruskim skladištima još ima T-34 i BTR-40 tako da će vjerojatno i njih koristiti kad dođe vrijeme, umjesto što zavaravaju stanovnike Krima da će to zauvijek biti Rusija bolje da se što prije evakuiraju prema Rusiji dok ne počnu pucačina

nepoželjni
1 godina prije

Dakle, postaje mi očito da cilj rata u Ukrajini nije bio samo uvođenje “pravde” i “slobode” na teritoriju ugroženog ruskog stanovništva i odvlačenje pažnje sa Korona agende, nego se ide u razoružavanje svih NATO članica jer se u novom poretku neće smjeti dogoditi da male “države” imaju borbenu moć. (stanovništvo je također razoružano preko sve restriktivnijih zakona o oružju)
To razoružavanje i iscrpljivanje je započelo prije više od 30ak godina sa uništenjem Jugoslavije, zatim Iraka, Sirije, Libije pokušava se to sa Iranom. …i eto sada su, kako vidimo, perfidno razoružali svoje članice, naročito one vazalske pridošlice s istoka i učinili ih još većim ovisnicima o Americi

Tupko Glupko
1 godina prije

Češka priznaje da je isporučila vojnog naoružanja u vrijednosti 2,5 milijarde dolara Ukrajini.
To je kap u moru potreba Ukrajine – Zelenski već dugo vremena javno govori da mu treba 6 do 7 milijardi dolara na mjesečnoj bazi da bi Ukrajina mogla funkcionirati u ratnom stanju.

eks
1 godina prije

Kao i uvek, NATO laže i ne sme im se verovati, jer prikrivaju koje podlosti spremaju. USA-NATO je imperija zla .

eks
1 godina prije

Prema obaveštajnim podacima u Artjomovsku (Bahmut) više od polovine boraca u Ukro uniformama su Poljaci i Rumuni, dok sami Ukrajinci čine manje od polovine. Artjomovsk je za vreme SSSR-a gradjen kao sklonište od nuklearnih eksplozija, ima mnogo podzemnih tunela u preko 10 nivoa . Trenutno se u njima nalazi blizu 10.000 boraca .

Steve
1 godina prije

Eh, da su kojim slučajem moji Sloveni pametni…

Ne mogu šutjeti
1 godina prije

Kako nemaju šta poslati? Pa sad će u zamjenu za migove “jeftino” dobiti američke helikoptere.Jednostavno, neka ih ameri odmah pošalju u Ukrajinu a Česi samo nek srede papirologiju.

Steve
1 godina prije

Reče Poćorek…

Ringo10
1 godina prije

Lazu

Gojko
1 godina prije

Opasnost leziĺ u ruskim zalihama naoružanja. Kažu Rusi da su tek počeli povlačiti tenkove T 54 iz zaloha. A koliko još imaju tenkova T34. Zapad će se iznenaditi ruskim zalihama i kvalitetom.

tihobl
1 godina prije

Sta kuka ostalo mu je vojnika i oruzja. Duzan je sve to da posalje.
A onda neka plijeni oruzje od pucanstva i neka hvata rezerviste po ulicama. Dobra je i lovacka puska jer su rusi ostali bez oruzija i bore se asovima.

Max
1 godina prije

Cilj i nije bio naoružati Ukrajinu nego razoružati sve druge.

burt
1 godina prije

službeno rusko objašnjenje za vraćenih 30 tenkova T34/85 iz Laosa je da su vraćeni zbog muzejskih i ceremonijalnih razloga ali nije slučajno da su vraćeni baš u siječnju a ne prije nekoliko godina kad Rusija nije bila u ratu

nessy
1 godina prije

Sve clanice su ispraznile svoje ratne rezerve i poslale ih. Iz Kijeva je stigla izjava zahvalnosti srdacne “Malo je to, treba jos puno vise. A moglo je biti i prije”. Cijeli zapad zajedno, ne moze pribaviti dovoljno granata, koliko bi ukrajinci htjeli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI