Comey je požurivao istragu protiv Flynn-a lažnim predstavljanjem ruskih kontakata

Flynn - Comey
6 komentara

Bivši direktor FBI-ja James Comey požurivao je istragu Trumpovog imenovanog savjetnika za nacionalnu sigurnost (NSA) Michaela Flynn-a uprkos nedostatku bilo kakvih dokaza da je Flynn podijelio tajne podatke s ruskim zvaničnicima, otkriva novo-otpečaćen memorandum.

Comey je u januaru 2017. rekao predsjedniku Baracku Obami i ostalim zvaničnicima administracije da „novoimenovani NSA Flynn često razgovara sa ruskim ambasadorom Kislyakom“ na sastanku dokumentovanom u memorandumu savjetnice za nacionalnu bezbjednost Susan Rice, čiju je nerevidiranu prvu stranicu dobio CBS u utorak.

Direktor FBI priznaje da “do sada nema naznaka da je Flynn preneo tajne podatke Kislyak-u”, i nema stvarne osnove za insistiranje na tome da se istraga nastavi.

Šta je jedino što podupire njegovu pretpostavku da bi susreti generala i ruskog diplomate “mogli biti problem”?
“Nivo komunikacije je neobičan”, kaže Comey Obami, po riječima Rice, nagovještavajući da bi Savjet za nacionalnu bezbjednost “potencijalno” trebalo da izbjegne Flynnovo prenošenje “osjetljivih informacija u vezi sa Rusijom”.

Direktor FBI nije razjasnio šta bi trebalo da bude „neobično“ u vezi novoimenovanog spoljnopolitičkog zvaničnika koji je razgovarao sa ruskim kolegom, posebno usred onoga što je tada bilo brzo razbijanje diplomatskih odnosa dvaju zemalja sa Obamom koji je protjerao 35 Ruskih diplomata i uvođenjem sankcija zbog navodnog, ali nikad utemeljenog „izbornog uplitanja“. S obzirom na okolnosti, izostanak komunikacije mogao bi biti neobičniji. Ali tajming je svakako povoljan.
Rice, Flynnova prethodnica koja je bila autor tog memoranduma, kaže da je sastanak 5. januara slijedio “brifing rukovodstva o ruskom hakovanju tokom predsjedničkih izbora 2016.”

Prethodnog dana terenska kancelarija FBI dodijeljena istrazi Flynn-a pokušala je da zatvori slučaj protiv njega, nazvanog CROSSFIRE RAZOR, nakon što nije našla „nikakve optužujuće informacije“ koje bi opravdale nastavak uključivanja u sveobuhvatnu CROSSFIRE HURRICANE istragu (istraga „ruskog dogovora“). To je blokirao agent Peter Strzok, koji je rekao da naredbe da se istraga nastavi dolaze sa „sedmog sprata“ – tj. Iz rukovodstva agencije. Istraga o Flynn-u vodi se od avgusta,i počinje dan nakon što je Strzok razgovarao sa Comey-jevim zamjenikom, Andrewom McCabeom o „polisi osiguranja“ koja je trebalo da spriječi tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa da stupi na dužnost.

Dok Comey opisuje svoju istragu Flynn-a “postupkom po pravilima”, nakon što Obama više puta naglašava da želi samo istragu “po pravilima”- obje strane se vjerovatno nadaju da će izbjeći ono što se trenutno dešava – nedavno – neotpakovani dokumenti iz slučaja protiv Flynn-a ukazuju na to da je general uhvaćen u zamku, sa ciljem FBI-a da ga „progoni ili otpusti“, putem zasjede pripremljene u obliku intervjua.

Ostvarili su obje svoje želje – nakon što su ga agenti nagovorili da počnu ispitivanje bez prisustva advokata, Flynn je optužen da je lagao o svojim kontaktima sa Kislyakom, otpušten je sa mjesta u Bijeloj kući, a potom je priznao krivicu za laganje saveznom agentu.

Ministarstvo pravde odustalo je od optužbi protiv Flynn-a, navodeći grube zloupotrebe i zloupotrebu vlasti u FBI, za koje tvrdi da nisu imali osnova za pokretanje istrage. Međutim, američki okružni sudija Emmet Sullivan pokušao je blokirati otkaz, postavivši penzionisanog sudiju kao nezavisnog tužioca koji će se protiviti potezu Ministarstva pravde i pokrenuti lažne optužbe protiv Flynn-a – u osnovi optužujući ga za laganje.

U utorak je Flynnov advokat podneo mandat na Apelacioni sud SAD za okrug DC, tražeći od njih da prisile Sullivana da odstupi i omogući odbacivanje optužbi.

FBIjames comeyMichael Flynn
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Ispričavam se na skretanju sa teme. Neka istraže Hilari Clinton ako smiju.

Max
3 godine prije

Kazneno djelo koje treba sankcionirati.

Bosanac
3 godine prije

Ajde Trump uhapsi jedno trojicu i posalji ih na el. stolicu 🙂 …da vidimo je’l si nas il nas folirash 🙂

Patriot
3 godine prije

Ovaj jazavac Comey treba da Flynnu vrati sve sto je covjek zalozio da plati sudske troskove. Comey bi trebao u zatvor, skupa sa Clinton-Obama kultom. Crooked Hilary i njen psiho suprug su prosli neokrznuto u aferi Pizzagate skupa sa onim stakorom Podestom. Ima tu jos svega u aferi Epstain, neke su klijentice progovorile….

Bosanac
3 godine prije

Eto Vam ovdje parsa vs. ostali..opisana tuzba u klipu audio na nasem jeziku ..pa mozete stvorit sliku o cemu se radi kad Trump napada Kinu ..i ove ostale u U.S. https://youtu.be/s4phHv5XJFQ

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI