Daily Express se izvinjava zbog objavljivanja lažnih tvrdnji da je Rusija ukrala AstraZeneca formulu za vakcinu

AstraZeneca
6 komentara

Drugi britanski tabloid The Sun, prvi koji je objavio ozloglašenu lažnu „ekskluzivu“, nastavlja da plasira navode da Moskva pokušava da ukrade poslovne tajne iz Velike Britanije, uključujući formulu za vakcine.

Britanski tabloid Daily Express izdao je ispravku članka od 11. oktobra, u kojem lažno tvrdi da je „Rusija kopirala formulu vakcine AstraZeneca i koristila je za izradu sopstvene vakcine“. Mediji su materijal objavljen u članku nazvali lažnim, uz napomenu da su informacije o grupi koja je stvorila rusku vakcinu Sputnjik V, Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleia, javno poznate.

Britanski tabloid se izvinio zbog objavljivanja tvrdnje o lažnoj krađi i pokušao da „popravi rezultat“ objavljivanjem zvaničnog odgovora Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine Sputnjik V.

“Sputnjik V zasnovan je na dobro proučenoj ljudskoj adenovirusnoj platformi čija se efikasnost i bezbjednost dokazuju decenijama. Stvaraoci Sputnjika V, centra Gamaleia, godinama su koristili istu ljudsku adenovirusnu platformu za svoja ranija revolucionarna istraživanja, uključujući vakcine protiv Ebole 2017. i MERS 2019. za brzi razvoj ruske vakcine protiv COVIDA-19. Nasuprot tome, AstraZeneca za svoju vakcinu koristi adenovirusni vektor šimpanze, a ne ljudski vektor koji koristi Sputnjik V “.

Tvrdnje da je ruski špijun ukrao formulu vakcine AstraZeneca za stvaranje Sputnjika V – prve u svijetu registrovane vakcine protiv COVIDA-19-prvobitno je objavio drugi britanski tabloid, The Sun.

Kremlj je odbacio te tvrdnje kao “nenaučne”, dok je RFZO detaljno objasnio zašto su takve izjave lažne. The Sun, međutim, još uvijek nije povukao članak koji sadrži lažnu tvrdnju, već je umjesto toga objavio još jednu laž u kojoj se tvrdi da Rusija ne samo da je kopirala formulu vakcine, već se i rutinski bavi krađom komercijalnih tajni iz Velike Britanije.

AstraZenecacjepivoDaily ExpressrusijaThe Sunvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 godine prije

Pa tu ne treba previše pameti za zaključivanje tko laže:

Rusi su da svojim cjepivom izašli 5 ili 6(?) mjeseci ranije.
Rusi su imali prvi cjepivo za ebolu. 2014. Službeno, 2915., Gvineja.
Rusi su radili na cjepivu za prvi SARS.

Btw, ma kako to da to rusko cjepivo ne izaziva takva čuda?
Nosi cijeli spike (adenovirus). Nije mRna. I taj Spike izazove stvaranje antitijela. To je sve.
Vjerojatno je trik u tome da adenovirus odnosi Spike u određenu stanicu. I tamo se Spike razgradi odmah nakon izazivanja stvaranja antitijela?

Max
2 godine prije

Rusi ne moraju krasti. Imaju svoje.

Liara
2 godine prije

)) Dobrodošli na najbolji sex dating site — H­o­ts­e­n­n­.­C­om

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI