fbpx

Demantirane sumnje u zajedničke uspjehe sirijske i iračke vojske (FOTO – VIDEO)

Potvrda spajanja iračko-sirijskih snaga

Nakon nedavnog velikog uspjeha sirijske vojske i saveznika, koji su prekjučer izbili na iračku granicu i osujetili planove američke koalicije da se dvije skupine takozvane “Slobodne sirijske vojske” iz područja Al-Tanfa spoje sa “Sirijskim demokratskim snagama” na sjeveru i tako preuzmu nadzor nad sirijsko-iračkom granicom, pojavile su se proturječne informacije jesu li se sirijska vojska i iračke Hashd Al-Shaabi snage i fizički spojile ili nisu? Ovisno o “crtačima karata”, jer jedni zapadno pustinjsko područje Iraka oslikavaju kao “crno” i pod kontrolom “Islamske države”, dok drugi navode kako tromeđu Iraka, Sirije i Jordana drže Hashd Al-Shaabi snage iračkih šiita.

Da pojasnimo. Ako ćemo pratiti kartu syria.liveuamap.com, onda se sirijska i iračke snage nisu spojile, jer ona prikazuje kako su iračke snage na došle sirijske granice, kao i uspjehe sirijske vojske, ali na jugozapadu Iraka tvrdi kako snage iračkih šiita drže gradić Al-Rutbah i cijelu iračku granicu uz Jordan, dijelom i uz Siriju, ali ne i da su se fizički spojile sa sirijskim kolegama.

No, druga interaktivna karta, ona koju objavljuje Syrian Civil War Map potvrđuje da su samim zauzimanjem grada Al-Rutbah, zapadno od Ramadija, iračke snage sebi osigurale nadzor nad najmanje 90 kilometara granice sa Sirijom i samom tim i dijelom kojeg od prije dva dana drže sirijske snage.

Osim toga, ranije ovog tjedna je zamjenik zapovjednika Hashd Al-Shaabi snaga, Abu Mahdi Al-Muhandis, dao izjavu za novinare, čestitao svojim borcima na pobjedama i najavio nove, a onda se osobno sastao iračkim premijerom Haiderom Al-Abadijem kako bi razgovarali o predstojećim aktivnostima njegovih snaga, koje su od premijera dobile punu podršku u čišćenju granice sa Sirijom od terorista “Islamske države”.

Karta stanja na sirijsko-iračkoj granici

Karta stanja na sirijsko-iračkoj granici

Dakle, problem je što su mnogi skloni vjerovati kartama na kojima se nenaseljena i pustinjska područja u Siriji i Iraku pripisuju ovoj ili onoj skupini, ovisno o autoru, dok tamo zapravo nema nikoga i može se govoriti samo o nadzoru nad naseljenim područjima i prometnicama ili ako imamo dokaze o stvarnom prisustvu većih trupa, kao što je slučaj sa sirijskim snagama koje su na iračku granicu poslale pojačanja i inženjerijske jedinice, koje grade grudobrane i ukopavaju tenkove i topništvo.

Zapovjednik Abu Mahdi Al-Muhandis i irački premijer Haider Al-Abadi zajedno na sirijskoj granici

Jučer je dozapovjednik iračkih Hashd Al-Shaabi snaga, Abu Mahdi Al-Muhandis, dao izjavu za medije u kojoj je naglasio kako je njihova kampanja u Mosulu završila s uspjehom, ali ne samo.

Njegovi su borci oslobodili 14 000 četvornih kilometara i 360 sela, dok je u borbama zapadno od Mosula poginulo oko 2 000 terorista.

Također je rekao kako su njegove snage potpuno spremne osloboditi Tal Afar, grad koji se nalazi oko 50 kilometara zapadno od Mosula, potpuno okružen šiitskim milicijama i blokiran na sjeveru kurdskim snagama Massouda Barzanija.

Abu Mahdi Al-Muhandis je potvrdio da su njegovi borci oslobodili između 50 i 60 kilometara iračko-sirijske granice na sjeverozapadu zemlje, a kampanja se nastavlja.

“Naše snage čekaju zapovijedi premijera i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, Haidera Al-Abadija, za napad na Tal Afar”, rekao je Al-Muhandis.

No, prošlog su tjedna su njegove snage uspostavili nadzor nad cijelom regijom Al-Baaj u blizini sjeverozapadne granice sa Sirijom, a kasnije su oslobodili i nekoliko sela prema jugu. U svibnju su oslobodili susjedni Qayrawan.

Abu Mahdi Al-Muhandis je izjavio kako njegovi borci nisu ušli na sirijski teritorij, ali su dva dana ranije stigli do sela udaljenog samo dva kilometra od granice topništvom gađali neke od položaja terorista na sirijskoj strani.

Dakle, Hashd Al-Shaabi snage imaju nadzor i nad sjeverozapadnim dijelom granice sa Sirijom, ali i na jugu u zapadno Anbaru, a plan, kojeg je odobrio premijer, je spojiti južni dio sa sjevernim i tako zapečatiti završiti priču s “kalifatom” u Iraku.

U međuvremenu vladine trupe čiste preostali dio kojeg ISIL drži u Starom gradu u Mosulu, ali ove snage zbog većinski sunitskog stanovništva ne sudjeluju u tim operacijama.

Grad Tal Afar, kojeg ISIL drži od 2014. godine, također mora biti oslobođen, posebice jer je ranije sve učinjeno da grad bude izoliran i zapravo je enklava ISIL-a zapadno od Mosula, ali Glavni stožer još nije donio odluku hoće li tu zadaću dodijeliti šiitskim postrojbama ili specijalnim jedinicama iračke vojske, prenosi Iraqi News.


FOTO – Karta područja u Siriji i Iraku 10. 06. 2017.

Stanja na frontu - Irak - Sirija

Stanja na frontu – Irak – Sirija


VIDEO – Abu Mahdi Al-Muhandis i irački premijer Haider Al-Abadi u selu blizu sirijske granice

https://www.youtube.com/watch?v=Vkjdduya-RY

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jirźi
Gost
Jirźi
3 godine prije

Smrt fašizmu – sloboda narodu

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Čudesnom providnošču ciovehabije zauzele baš sve putne pravce prema Iraku, osim onog na sjeveru. Rusija mora omogučiti Siriji da povrati pravac do Deirzora i prema Iraku, to je biti ili ne biti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Mislim da je sto se tice sirije i inteziteta polako gotovo.. Trump je toga svjestan te se povecava ulog.. Sukob Iran-ksa-turska…. Opet da ponivim ,kako se sukob u siriji priblizava pobjedi tako je blizi puno veci regionalni sukob…

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Nešto se govorka da je SAA zračnim napadima ubila Abu Bakr al-Baghdadija ?
To bi bila (još jedna) odlična vijest u nizu. Bude Obama plakao za svojim saveznikom, Hillary će završiti na aparatima a Merkel bi mogla pozvati na suzdržanost od daljnjih akcija.

Janez
Gost
Janez
3 godine prije
Reply to  tuf

Taj (Abu Bakr al-Baghdadi) ima više života od mačka.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  tuf

Abu Bakr Al-Baghdadi je lazno ime izraelskog agenta. O tome sam vec govorio na ovom portalu pre nekoliko meseci .

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  rodoljub

rodoljub…Šimon Eliot??

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  rodoljub

I više je nego očigledno da je Izrael mama ISIL-a, no bilo bi dobro da se njihove plaćenike eliminira po redovnom postupku – ne smije biti milosti jer ovi iskorištavaju svaku slabost.
Jedan od većih izazova za Siriju biti će trajno osiguravanje granica, ali i rješavanje pitanja separatista, prije svega Kurda, na koje će amerikanci nastaviti računati kao remetilački faktor u Siriji. I dalje nije isključeno da se Kurde podmetne kao dežurne idiote nad kojima će se napraviti false flag napad kao preduvjet opće američke invazije na Siriju. Nekoliko “zvjerskih napada režima na kurdsku djecu” i da vidiš kako će ameri preko noći sa svojim vehabijama opet orati po Siriji. Nemaju više alternative, ostale opcije su pogubili, a zadatak Assada bi sada trebao biti naći diplomatski modus za pregovore s Kurdima kako bi se situacija (i podjela teritorija) stabilizirala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik