Deset američkih država tuži Google zbog sklapanja posebnih ugovora s Facebookom radi namještanja tržišta internetskih, reklamnih sadržaja

Google
1 komentar

Koalicija od deset američkih država predvođenih Teksasom pokrenula je tužbu pitanja povjerenja protiv Googlea, optužujući tehnološkog diva za zlouporabu monopolističke moći i za dosluh s Facebookom radi namještanja aukcija za oglašavanje.

U svojoj tužbi, podnesenoj na američkom Okružnom sudu u Teksasu, države tvrde da je Google postigao “nezakonit sporazum” s Facebookom, nakon što je tvrtka 2017. shvatila da bi društvena mreža Marka Zuckerberga mogla biti njegov snažan konkurent u internetskom oglašavanju.

Prema žalbi, posao, kodno nazvan po liku ”Ratova zvijezda” (nije jasno koji je, jer je samo ime obrisano u tekstu), trebao je ukloniti konkurenciju.

U zamjenu za Facebookovo odustajanje od nadmetanja za čelno mjesto, Google je navodno dao tehnološkom suparniku informacije i brzinu, između ostalih prednosti i prednost na aukcijama reklamnih sadržaja, koje Google svakog mjeseca u SAD-u provodi za oglašivački inventar mobilnih aplikacija izdavača.

“Google je monopol u vrijednosti od bilijuna dolara koji drsko zloupotrebljava svoju monopolističku moć i ide toliko daleko da tjera više rukovoditelje Facebooka na pristanak na ugovorni prijedlog, koji potkopava srž konkurentskog procesa”, rekao je teksaški državni odvjetnik Ken Paxton, predstavljajući tužbu. Dodao je da tehnološki nemir iz Silicijske doline uništava slobodno tržište jer “u osnovi trguje” insiderskim informacijama, “djelujući istovremeno kao sudac i porota”.

U tužbi, koju su podržali Arkansas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Južna Dakota, Sjeverna Dakota, Utah i Idaho, također se navodi da je Google koristio i druge taktike protiv konkurencije tijekom prodaje, kupnje i aukcije internetskih oglasa. Primjerice, tvrtka je koristila i različite trikove kod oglašavanja i prikazivanja oglasa te je natjerala izdavače na prekid konkurentske razmjene oglasa.

Taktike koje uništavaju konkurentnost, a koje je monopol koristio naštetile su izdavačima, jer su smanjili njihovu sposobnost unovčavanja sadržaja, dok su povećani troškovi oglašavanja na kraju naštetili potrošačima, rekli su tužitelji. Ta se praksa nadovezuje na ono što je parnica nazvala “monopolskim porezom” na poslove koje u konačnici dovode do viših cijena i niže kvalitete robe, usluga i informacija koje ta poduzeća pružaju.”

Deset država zahtijeva suđenje pred porotom i želi presudu kojom bi sud prisilio Google na plaćanje odšteta za višestruke kazne.

Google je izjave za reklamne tehnologije nazvao “bezuspješnima”, inzistirajući na tome da pružaju “vrhunske usluge za reklamne tehnologije koje pomažu tvrtkama i donose korist potrošačima.” Također je rekao CNBC-u da tvrdnja o dosluhu s Facebookom nije bila točna, jer je alat za oglašavanje društvene mreže, odnosno Facebook Audience Network, uključen u razmjene izvan Googlea.

Slučaj od srijede druga je opsežna parnica po redu koja dovodi u pitanje Googleovu monopolističku praksu, a koja je nastala u samo dva mjeseca. Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je Google u listopadu. Tada je Google bio optužen za korištenje anti-konkurentske taktike za održavanje i širenje svojih monopola u pretraživanju i oglašavanju.

Google
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
3 godine prije

reko sam ja gasi struju motaj kablove neka zadnji zaključa vrata aj ća

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI