Desetak država tuži Bidena zbog pokušaja izračunavanja „socijalnih troškova“ gasova sa efektom staklene bašte

Biden
8 komentara

U izvršnom nalogu o klimatskoj politici, američki predsjednik Joe Biden podržao je utvrđivanje “socijalnih troškova” emisije ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, rekavši da će to pomoći agencijama da utvrde “socijalne koristi” smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Generalni pravobranioci 12 američkih država podnijeli su u ponedjeljak tužbu protiv administracije Joea Bidena nakon njegove januarske izvršne naredbe koja je posebno predviđala utvrđivanje “socijalnih troškova” gasova sa efektom staklene bašte.

Države koje tuže Bidenovu administraciju su Misuri, Arizona, Arkanzas, Indiana, Kanzas, Montana, Nebraska, Ohajo, Oklahoma, Južna Karolina, Tenesi i Juta. Pravni postupak vodi generalni državni tužilac u Misuriju Eric Schmitt.

„Određivanje ‘socijalnih troškova’ gasova sa efektom staklene bašte inherentno je špekulativan, opterećen politikama i neodređen zadatak, koji uključuje pokušaj predviđanja takvih nesagledivih nepredviđenih okolnosti kao što su buduće ljudske migracije, međunarodni sukobi i globalne katastrofe stotinama godina u budućnost“, bilježi se u tužbama. „Dodjeljivanje takvih vrijednosti suštinski je zakonodavna radnja koja spada u isključivu nadležnost Kongresa.“

Prema tužbi, zakon će imati “ogromne posljedice” na američku ekonomiju i ljude.

„U teoriji, proračun Bidenove administracije „socijalnih troškova“ opravdao bi nametanje biliona dolara regulatornih troškova američkoj ekonomiji svake godine kako bi se nadoknadili ti navodni troškovi“, sugeriše se u tužbi. „U praksi, naredba predsjednika Bidena nalaže saveznim agencijama da koriste ovu ogromnu cifru kako bi opravdale jednako ogromno širenje savezne regulatorne moći koja će zadirati u svaki aspekt života Amerikanaca – od njihovih automobila, njihovih frižidera i domova, do njihovih namirnica i računa za električnu energiju“.

Najavljujući tužbu za „socijalne troškove“ na svom Twitter nalogu, Shmit je Bidenov izvršni nalog nazvao „nezakonitim saveznim prekršajem“.

“Izvršni nalog o zaštiti javnog zdravlja i životne sredine i obnavljanje nauke za suzbijanje klimatske krize” izdala je Bidenova administracija 20. januara. Opisao je „socijalni trošak“ kao „unovčenu štetu povezanu sa postupnim povećanjem emisija stakleničkih gasova“, koja će se koristiti u zakonodavstvu agencija i za „tačno određivanje socijalnih koristi“ od smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Prema izvještajima, očekuje se da će privremeni troškovi ugljen-dioksida iznositi oko 51 USD po metričkoj toni. U vrijeme Obamine administracije govorilo se da su socijalni troškovi ugljenika 50 dolara po metričkoj toni, dok je Trumpov kabinet tu procjenu spustio na 7 dolara po metričkoj toni.

Bidenklimatske promjenesocijalni troskovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

Nije slučajno dementni starčić na silu proguran za potus..Odluke i onako donosi generalni sekretar ck… A pod klimatskim promjenama možeš gurati šta hoćeš ..

tihobl
3 godine prije

51 USD po metričkoj toni…

Malo je to. Bajden treba opaliti amerikancima 5100$ pa da se malo smire oni BLM, me too, antife, feministkinje, LGBTQ i ostali sto su ga podrzavali (mislili su da ce biti izuzeti i da to za njih ne vazi). Udri Bajdene ruka ti se pozlatila.

tuf
3 godine prije

Dok se “Bidenova” administracija bavi šarlatanskim uvođenjem financijskih obveza po principu babe vračare – prosječni amerikanac se počinje pitati imaju li zapravo predsjednika na vrhu, obzirom da sve razgovore s ostalim svjetskim državnicima obavlja Harris, a tzv. predsjednik još nije obavio niti jednu novinsku konferenciju niti odgovorio na jedno direktno pitanje javnosti.

3 godine prije zadnji put uredio tuf
Max
3 godine prije

Treba ga tužiti jer uništava Američki narod.

bauštelac
3 godine prije

ugljen dioksid metan azot oksid staklena bašća koda on zna šta je to

bauštelac
3 godine prije

đuturum

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI