Detalji o američkom napadu na sirijske provladine milicije u Siriji

Eksplozija
25 komentara

Jučer je američka koalicija  bombardirala konvoj sirijskih provladinih snaga koji se u jugoistočnom dijelu Homsa kretao krema gradu Al-Tanfu na iračkoj granici, gdje je zapovjedništvo takozvane “Nove Sirijske Vojske”, koju obučavaju i čijim borbenim aktivnostima upravljaju američki i britanski instruktori.

Važno je napomenuti da područje u kojem se dogodio napad nije označeno kao zona za de-eskalaciju sukoba i američko zapovjedništvo, iako tvrdi suprotno, nikoga nije upozorilo o predstojećem napadu.

Pentagon je tvrdio da je sirijski vojni konvoj krenuo prema njihovim položajima, a kada su ih navodno upozorili, provladine milicije su upozorenje zanemarile. Nakon toga je koalicija napala konvoj.

Do sada, to je ono što je poznato da je američko ratno zrakoplovstvo u sirijski zračni prostor ušlo s jordanske granice.

Američka koalicija pogodila konvoj od pet tenkova T-62. Dva tenka su uništena i jedan samohodni protuzrakoplovni top sovjetske proizvodnje.

Šest boraca je ubijeno, a tri su ranjena. Konvoj se sastojao od vojnika iz sirijske vojske, boraca Nacionalnih obrambenih snaga, Hezbollaha, iako je glavnina ljudstva bila iz redova iračkog bataljuna “Imam Ali”.

SOHR tvrdi da je ubijeno osam boraca “režima “, a da ih je troje ranjeno, no informacije propagandnog londonskog ureda Ramija Abdel Rahmana treba uzeti s rezervom.

Druga stvar koju treba napomenuti je da područje napada nije bilo označeno kao jedna od zona za de-eskalaciju sukoba u kojima primirje nadgledaju i snage na terenu kontaktiraju Rusija, Iran i Turska.

Ako je Pentagon u pravu, obzirom na sastav boraca u konvoju, čak i da se radilo o zoni za de-eskalaciju sukoba, američko zapovjedništvo je moralo nazvati Iran ili Hezbollah, jer je poznato da ove jedinice često djeluju bez jasne koordinacije sa sirijskim Glavnim zapovjedništvom u Damasku.

Kao odgovor na američki napad, sinoć je sirijska vojska paravojnim snagama koje se bore na njenoj strani u to područje poslala pojačanja. Poslano je desetak jedinica vojne opreme, kako bi se ojačao kontingent na autocesti Damask-Bagdad, koji je oslabljen jučerašnjim zračnim udarima.

Nova pojačanja bi trebala predvoditi napredovanje sirijskih provladinih snaga prema Al-Tanfu i graničnom prijelazu s Irakom. Kao pojačanja su poslane Nacionalne obrambene snage (NDF), Hezbollah, nove snage bataljuna “Imam Ali”, te borci Sirijske narodne nacionalističke stranke (SSNP).

Međutim, navodno su provladine snage morale stati na isturenim položajima istočno od Damaska ​​i postaviti protuzrakoplovne jedinice, kako bi izbjegle ponovljene napade američkih zrakoplova i postrojbi takozvane Slobodne sirijske vojske koje se u društvu američkih instruktora kreću u tom ogromnom pustinjskom području.

FOTO – Mjesto gdje se dogodio napad američkih zrakoplovnih snaga

Mjesto napada SAD koalicije
Mjesto napada SAD koalicije

FOTO – Zone za de-eskalaciju sukoba, koje ne obuhvaćaju istočni Homs u kojem se dogodio napad

Mjesto napada SAD koalicije - karta Sirije
Mjesto napada SAD koalicije – karta Sirije

NapadSAD koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
6 godine prije

Ovo nije samo napad u Siriji i protiv Sirije, nego i protiv ženevskih pregovora.
SAD-isti su se uzrujali zato jer je ženevski proces pod kontrolom i, što je još gore, oni se boje da može biti uspješan

Sarajevo
6 godine prije

Nesto su morali uraditi naspram gubitaka koji su ih zadesili i onih koji tek dolaze. Daleko od toga da su cio-nacisti nemocni, ali ovo jest znak njihove nemoci. Svaki put kad USA ili izrael napadnu direktno, jasno je da proxiji nisu bili u stanju obaviti zadatak. Bit ce toga jos, jer im ne preostaje nista drugo.

Kartezij
6 godine prije

Izgleda da duh nacizma još uvijek postoji ali ne u onoj prvobitnoj formi. Sada se prerušio u ono protiv čega se borio: demokratije i ljudskih prava.

Michael Collins
6 godine prije

Da stvari pojednostavimo do kraja – iako ovo izaziva gađenje i bijes svakog iole normalnog čovjeka na svijetu, ipak su ovakvi napadi Al Nusre Airwaysa iznimka, a taracanje ruske avijacije po glavosječama je pravilo.
Mene više ljute iračke snage koje su trebali prije par mjeseci, kada se znalo da su ISIL-u u Iraku dani odbrojani, prijeći ove granične prijelaze sa Sirijom i ući na sirijski teritorij barem 30 kilometara, što mogu čak i po Međunarodnim konvencijama, ako im je iz susjedne države ugrožen teritorij a naravno da jeste, i osujete ovu jordansku FSA, najnovijih u nizu korisnih idiota.
Zašto Iran spava? Što se boji da će opet dobiti sankcije, kojih se pridržavaju samo balkanske podguzne muhe i slična kukavelj.

Roko
6 godine prije

Amerikanci se boje ući u totalni sukob i onda ovako provociraju sitnim napadima i bombardiranjima. Dajte Yenkiji uđite totalno u rat pa da vidimo vaše ratno umijeće 🙂

Simbad
6 godine prije

Svedske vlasti ukidaju istragu nad borcem za ljudska prava
( sorry, tako ga na zapadu ne zovu )
Assange, nakon sedam godina zatocenistva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Britanske vlasti kazu ako izadje vanka da ce ga ipak uhapsiti, nisu rekli na osnovu koje optuznice i da li je imaju.
To Britancima ne treba, oni su pravna drzava, tako kazu za sebe ( sorry, ponovo sprdacina ).

fenix
6 godine prije

Po meni Rusi trebaju reagirati jer je veliko ponizenje da ti netko bombarduje saveznike naravno netrebaju gadjati Us avione vec sastaviti jaku vojnu grupaciju sa Saa i Ruskim vojnicima i krenuti ka granicnom prelazu zatim obavjestiti Amerikance mi dolazimo i zauzecemo toliki i toliki goridor. Nevjerujem da bi Amerikanci tada ista pokusali da ucine.

cliff
6 godine prije

Prije jedan sat su zapoceli sukobi izmedju, na jednoj strani,
pro-zapadnih terorista Faylaq al-Rahman, Hay’at Tahrir al-Sham –
i na drugoj strani pro-zapadnih terorista Jaish al-Islam u mjestu al-Ashari.
Koji im je k***
da se kokaju medjusobno?
Radi pljena?

MilanCZ
6 godine prije

To je bílá provokacija pojedini jadtreba u americkoj vojsi sa ciljem dá americká drzavna elita srusi trupma kojí ima za cilj dá staví razbuzdanu elitu zeljnu krvi pod kontrolu.Kad citam pojedice komentáře nemogu Jos uvijek shvatiti dá neshvacate dá sví losí potezi u americi i amerike su potezi drzavne elite,to je sukom globálně elite i té americké drzavne elite.Drzavna elita nastoji isprovocirat sukob sa rusijom Ali im to nespijeva,polako ce njih Trump staviti pod kontrolu ili americi přijetí takav gradjanski rat dá čem Onda bití kasno,globalisti bez probléma taj rat u americi mogu realizirati..

barahmasa
6 godine prije

Ma da, samo se vi tješite i branite ruse, na kraju će sirija ostati bez cijelog istoka i granicr s irakom. Baš me zanima koji će onda biti izgovori. Rusi da su pravi saveznik na koga se može osloniti odavno bi poslali par tisuća specijalaca u tu pustinju i potaracali taj IS i ostale teroriste. To je upravo ono što bi Ameri napravili da je neki njihov saveznik ugrožen. Ruski saveznici se mogu nabrojati na prst jedne ruke, a nakon sirije ne znam baš da će im ijedna druga zemlja hrliti u naručje, osim ako se ne bude htjela riješiti dijela nekog teritorija

David
6 godine prije

Syria calls U.S. air strike ‘terrorism’, Russia says ‘unacceptable’
GENEVA/MOSCOW A U.S. military strike in Syria on Thursday was “government terrorism” and caused a massacre, Syrian government negotiator Bashar al-Ja’afari said on Friday, while Russia called it an unacceptable breach of Syrian sovereignty.

čitatelj portala
6 godine prije

Amerikanci samo zagovnavaju.

Sssr
6 godine prije

Navijam za siruju i ruse ali cinjenica je da ih
Ameri guze kad im se god prohtije i kad im se god digne

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI