Direktor OPCW zabrinut da će istina o izvještaju o „hemijskom napadu“ u Siriji ojačati „ruski narativ“

OPCW
6 komentara

Pohvaljujući integritet i profesionalnost uzbunjivača OPCW, jedan direktor se zabrinuo da bi traženje istine o izmijenjenom izvještaju o “hemijskom napadu” u Siriji moglo da pomogne Rusiji, koju je proglasio neprijateljem.

„Bojim se da malo toga može da se uradi, jer je izvještaj konačan i objavljen – osim ako neko ne želi da se hrani ruskim narativom, a ja to ne bih nikada učinio, jer oni zaista nisu dobronamjerni prijatelji ove organizacije, to je sigurno“, ovo je direktorova poruka za dr. Brendana Whelana, jednog od uzbunjivača koji je osporio „privremeni“ izvještaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da je dorađen u političke svrhe.

Ovo je prema mejlovima koje je u ponedjeljak objavio Grayzone, istražno mjesto koje od početka prati priču o uzbunjivačima OPCW.

Direktor – čije je ime redigovano da bi zaštitili njegovu privatnost – isti je onaj koji je 2018. godine pohvalio Whelana zbog njegovih prvobitnih primjedbi na izvještaj, rekavši da je njegov mejl bio „vrlo pažljivo izrađen, bez emocija, ne optužujući nikoga, već iznoseći činjenice i nedoumice vrlo jasno“. Whelanov mejl od 22. juna 2018. „preduzeo je sve korake da zadrži vaš moralni i profesionalni integritet“, dodao je, prema dokumentima koje je objavio Grayzone.

Robert Fairweather, britanski diplomata, koji je u to vrijeme bio šef kabineta OPCW, zatražio je da se Whelanov mejl “povuče” – izbriše iz dokumenata i arhiva organizacije – bez obrazloženja, prethodno rekavši da izvještaj nije “redigovan” po nalogu generalnog direktora OPCW i da je samo tražio „da se u izvještaju ne spekuliše“.

Tada je „osnovni“ tim imenovan iz novo angažovanih u OPCW dobio zadatak da napiše konačni izvještaj, ali je očigledno sačekao dok Whelanov mandat u organizaciji ne istekne u septembru 2018. godine da objavi svoju verziju izvještaja. Ironično, izvještaj nije ništa drugo osim nagađanja – prikladno izostavljajući sve dokaze koje su inspektori iz Dume zapravo prikupili da bi vladu predsjednika Bashara Asada u Damasku okrivili za ono što je mogao biti napad „hlora“ na grad koji su držali militanti Jaysh al-Islama. Fairweather je kasnije postao oficir Reda Britanskog carstva (OBE) za „usluge u međunarodnim odnosima“.

Od tada su se četiri uzbunjivača javila da ospore izmjene OPCW u početnom izvještaju. Odgovor organizacije bio je da ih se okleveta kao nezadovoljne zaposlenike, dok je Bellingcat, izdavač pod rukovodstvomNATO, zapravo oklevetao Whelana.

Veteran organizacije sa 16-godišnjim stažom, kojeg je više direktora pohvalilo za njegovu profesionalnost i integritet – kako je dokumentovao Grayzone – tako je ostavljen na cjedilu, jer bi osporavanje izvještaja pomoglo „ruskim narativima“.

I nije bio jedini. U oktobru su SAD, Velika Britanija i Francuska blokirale generalnog direktora osnivača OPCW Josea Bustanija da se obrati Savjetu bezbjednosti UN – istim zemljama koje su pokrenule raketne udare na Siriju ne čekajući istragu u Doumi i optužene za pritisak na OPCW da objavljivanjem izvještaja retroaktivno potvrdi tu akciju.

Gore pomenuti direktor OPCW takođe je rekao Whelanu da je razgovor o izvještaju „teško izvoditi na otvorenom, znajući da ga već vode stranke koje sigurno nisu dobronamjerne pristalice Konvencije o hemijskom oružju“. Ovo je prema mejlu od 17. aprila 2019.
„Stranka“ na koje se ovdje pozivaju vrlo vjerovatno je Rusija, koju je Velika Britanija optužila za hemijski napad na bivšeg špijuna u Salisburiju, bez ikakvih dokaza, ali na osnovu špekulacija Bellingcata. SAD se nisu baš protivile, odlučivši da vjeruju Londonu na riječ.

Zapadne vlade pokušavaju da politizuju OPCW i, „u stvari, pretvore ga u poslušno oruđe za ostvarivanje svoje vojne i političke agende“, rekao je prošlog mjeseca ruski izaslanik u OPCW Aleksandar Šulgin. Čini se da ovi mejlovi podržavaju njegovu procjenu.

U međuvremenu, redovno medijsko izvještavanje o žalbama uzbunjivača iz OPCW sastojalo se od ponavljanja zvaničnih klevetničkih tvrdnji o njima ili citiranja Bellingcat, prepuštajući posao istraživanja stvarnih dokumenata medijima poput Grayzone i drugim nezavisnim novinarima.

hemijski napadiOPCWrusijasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rimtu
3 godine prije

Govna lažljiva, nikakvog napada nije bilo.

Max
3 godine prije

Boje se da bi istina mogla nadjačati njihove laži jer ta organizacija plasira samo krivotvorine.

Rijeka-9
3 godine prije

Taj koruptirani OPCW je bio angaziran protiv Rusije i u slucajevima Litvinenko, Skripal, Navalny, Sirija
…nema one organizacije koja ne radi za London i Washington.
WADA koja u sportu kontrolira navodni antidoping je isto upregnuta protiv Rusije.

3 godine prije zadnji put uredio Rijeka-9
Ringo10a
3 godine prije

Drugim rijecima – bojimo se da sve nase pokvarene zlocinacke zapadnjacke lazi ne izadju na vidjelo
Ne trebaju se plasiti, sve se zna

Duki
3 godine prije

E smeće ljudsko,ako si ti ” neovisni “naučnik ja sam Albert Einstein !
Ko te plaća-taj ti i piše takve proturuske pamflete !🖕🖕🖕🖕

3 godine prije zadnji put uredio Duki
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI