Donald Trump protiv svoje Amerike uspješno gradi “Euroazijsku tvrđavu”

SAD protiv Euroazije
21 komentar

Uz brojne druge problematične teme u svijetu, jedna od gorućih su odnosi američke adiminstracije i Kine.

Za početak, Trump je u svom trgovinskom ratu protiv Kine potpisao dekret o uvođenje drugog vala od 10% carina na kineski uvoz u SAD vrijedan oko 200 milijardi dolara. Naplata ovih carina je stupila na snagu 24. rujna 2018. godine. Od 1. siječnja 2019. se na robe s tog popisa planira povećanje carina s 10 na 25 posto.

Istovremeno je Trump poručio Kinezima: “Nemojte se usuditi odgovoriti, jer ćemo vam uvesti treći val carina.” To će biti uvođenje carina na ukupan kineski uvoz u SAD koji premašuje vrijednost 500 milijardi dolara.

Ali je Donald Trump malo precijenio  svoju snagu i sposobnosti. Budući da Kina nije obraćala pozornost ne njegove prijetnje, odgovorila je Washingtonu.

Trump bi volio da se carine mogu uvoditi jednostrano, a da ne bude odgovora s druge strane. Na njegovu žalost, to ne može funkcionirati trgovini s Kinom.

Američka državni tajnik za trgovinu Wilbur Ross je rekao “kako Kina nema dovoljno izvoza u SAD da uvede recipročne carine i da Sjedinjenim Državama prodaje robe za manje od 150 milijardi dolara godišnje”.

“Zato su u tom smislu nenaoružani”, rekao je Wilbur Ross, misleći da će Kinezi, jednom kada ispucaju “bonus reciprociteta”, sjediti ne radeći ništa.

Međutim, Trump zaboravlja SAD ne mogu Kinu potpuno ukloniti s američkog tržišta, a posebno ne mogu svojim proizvodima zamijeniti sve kineske proizvode s europskim zemljama, Rusiji i drugim dijelovima svijeta. Jednako tako je nemoguće kinesku masovnu i jeftinu kinesku robu izgurati iz tržišta u drugim dijelovima svijeta. Međutim, pragmatično razmišljanje i realna politika su rijetko bili karakteristika američke “idiokracije”.

Točno, Peking će jednom uvesti recipročne carine na ukupan američki uvoz u Kinu vrijedan oko 150 milijardi dolara. No, povijest nas uči da Peking uvijek razmišlja dugoročno rijetko donosi “ad hoc” rješenja.

Kina će, prije svega, sada pogoditi omiljenu američku temu – trgovinu ukapljenim plinom. Kina kupuje oko trećinu ukupnog LNG izvoza iz Sjedinjenih Država, a uvođenje carina na ovaj plin bi jednostavno pokopalo industriju.

Drugi primjer negativnih posljedica za SAD zbog uvođenja carina protiv Kine može dovesti do osjetnog povećanja troškova otklanjanja posljedica uragana “Florence”, koji je devastirao Sjevernu i Južnu Karolinu i Virginiju. Izvođači i građevinske tvrtke koje je kontaktirao The New York Times tvrde da će se troškovi radova na obnovi, nakon uvođenja novih carina, povećati za oko 20 do 30%, a to neće platiti Kinezi, već Amerikanci.

Dodajte tome i brojne tužbe u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u kojima Kina  optužuje SAD da krši pravila koja je sama uvela u međunarodnoj trgovini.

Tada su SAD pokrenule novi rat i najavile nametanje sankcija protiv Kine zbog kupnje ruskog oružja, borbenih zrakoplova i sustava protuzračne obrane S-400. Kina je to napravila zato što je dobila jeftina i učinkovita oružja, a po mišljenju Bijele kuće i vojno-industrijskog kompleksa je trebala kupiti skupa i neučinkovita iz Amerike.

“Kineska strana izražava svoj duboki prezir prema gore navedenim postupcima. Akcije američke strane grubo su kršenje temeljnih načela međunarodnih odnosa”, rekao je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Geng Shuang.

“Nastavit ćemo raditi s ruskom stranom kako bi se postigao konsenzus kojeg su dogovorili čelnici naših dviju zemalja, a podići ćemo stratešku interakciju dviju zemalja na novu razinu”, dodao je Shuang.

Mnogi su nakon ove izjave rekli kako SAD samo jače i brže guraju Rusiju i Kinu prema strateškom savezu. On će biti ekonomski, obrambeni i politički. Općenito će se moći govoriti sveobuhvatnom savezu protiv hiperagresivnih povezanih država.

Pokušajmo se sjetiti tko je u povijesti bio posljednji vođa koji je pokrenuo rat na drugoj fronti, a da nije završio onaj na prvi? Čini se da je to bio Alois Schicklgruber, ali nije dobro završio.

Idemo dalje. Objavljeno je analitičko izvješće Instituta za strateške studije američkog Sveučilišta u Pennsylvaniji u kojem stoji kako su “Rusija i Kina glavna prijetnja američkim snagama u svemiru”.

Ma što se to dogodilo s “nepremostivim tehnološkim jazom” u kojem SAD prednjače u odnosu na svoje ruske i kineske kolege, što desetljećima trubi liberalna propaganda.

Je li i ovo slučaj u kojem se desetljećima naglašava svoja “ekskluzivnost” i “progresivnost”, ali u praksi je nešto pošlo po zlu?

Posljednja vijest o toj temi je procurila na portalu Axios na kojem je objavljena informacija “kako insider iz Washingtona u idućih nekoliko tjedana planira optužiti Kinu za štetne aktivnosti i kibernetičke napade u području krađa intelektualnog vlasništva i za intervenciju u predstojećim američkim izborima”.

Kao i obično, obećava se “puno dokaza” i “tona podataka”, ali one se neće nikome pokazivati, jer su to tajne. Dakle, morat ćemo im vjerovati na riječ.

Dakle Kino, dobrodošla u klub “neprijatelja demokracije”. Ništa ne brini, tamo je već polovica svjetskog stanovništva.

Usput, govoreći o dominaciji. Donald Trump je ponovno zatražio, nije nazvao, pitao, ponudio, zamolio, nego je zahtijevao, da se smanji cijena nafte.  OPEC i Rusija su ponovno ignorirali njegov zahtjev.

Zar malog Donnia ništa nisu naučili u  vojnoj akademiji koju je pohađao? Da bi nekome prijetio, svoje zahtjeve nečim mora i podržati, jer ovako podsjeća na glupog policajca koji je pokušao uhititi zločinca Simona Phoenixa i rekao mu “Stavite ruke iza glave, inače…”. Inače što? Ništa.

Nakon svega se pojavio Kim jong-un, koji je prijetnju hegemona pretvorio u lakrdiju. Hegemon se malo izvikao i sada se smirio, misleći da je mali “Rocket Man” na njegovoj strani, samo zato što je uništio nekoliko drvenih koliba i tunela na starom poligonu za testiranje balističkih projektila.

Zapravo je čak i mala Sjeverna Koreja na kraju na sve načine doprinijela stvaranju strateškog saveza između dviju velikih sila.

Smiješno, ali je se čini da je Donald Trump čvrsto odlučio da u najkraćem mogućem roku dobije titulu “Heroja Rusije”.

euroazija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pavelic
5 godine prije

Američkom carstvu se blizi kraj
Hehehe

Tupko Glupko
5 godine prije

Trecina potreba za ukapljenim plinom Kini dolazi iz SAD-a.
Jako zanimljiv podatak.
Kina ima ogromne potrebe za plinom, koje brzo rastu, jer i oni sve vise traze energent koji ne zagadjuje.

Gazprom je izgradio preko 90 posto plinovoda Power of Siberia iz Sibira prema kineskoj granici, operabilno ce postati krajem 2019., ugovor sa kineskim CNPC-om na 30 godina. U planu je Power of Siberia 2.
Tako da ce SAD u kratko vrijeme izgubiti i ovo trziste sa svojim LNG-em.

MilanCZ
5 godine prije

Trump je i postavljen zato dá raznim zakonima,sankcijama srusi monopol amerike kako bi srusio americku drzavna elitu i njen monopol u svijetu na principu parazitske politike.Za sada mu to ide dobro iako se elita brání svim silama.

eu kolonija
5 godine prije

treba ove poteze trumpa više prmatrati kroz njegov sukob sa “deep state”. malo je tema, zapravo nema ih nikako o ključnim ljudima “deep state” I koje funkcije obnašaju. trump je regularni predsjednik amerike I prvi takav nakon nekoliko desetina godina. vjerujem da pola ovih poteza trumpa nebi bilo da je trumpu dopušteno da obnaša svoju legitimnu funkciju predsjednika amerike. kako I zašto se to rusija mješala u izbore u americi a trgovina između rusije I amerike je na niskim razinama a nisu se mješali njemačka, kina, velika britanija itd. koji imaju preko 1000 milijardi dolara suficita godišnje u trgovini sa amerikom I tako svake godine. ima tu dosta pitanja ali odgovora nema. umjesto odgovora imamo salve napada na trumpa

Ante
5 godine prije

Neka Kina uvede carine na proizvodnju ajpona to će biti dovoljno da amerikanci polude.

Aragorn
5 godine prije

svaka cast Babicu za tekst,a posebno na ovom sarkazmu: “Dakle Kino, dobrodošla u klub “neprijatelja demokracije”. Ništa ne brini, tamo je već polovica svjetskog stanovništva.” krepo sam hahahaha

Skasela
5 godine prije

Tramp je za Ruse uspješan manager. Nitko do sada nije prodao toliko Ruskih S300 i S400, Migova 31 itd. kao Tramp. Kako on otvori novi sukob, tako Rusi nešto prodaju, da se prijetnja neutralizira. Ako to Putin i Trumpeto, nisu dogovorili kao biznis, onda je Trumpeto velika budaletina. Sada slijedi sinergijdki učinak Kine i Rusije sa dijelom EU( ne svi). Nitko ih nije tako uspješno zbližio i jasno definirao ciljeve , kao Tramp.

Ех Ју
5 godine prije

Не допада ми се горе написано. Грубо казано постоје 4 силе: 1. Концептуална власт који воде глобализацију на исток. 2. Америчка елита неокони, хиларисти који желе стари тип глобализације са центром САД. 3. Трамп са део америчких патриота који не желе да САД падну до нулу, много поларност са делимичном америчкој хегемонији. 4. Русија са свој поглед на глобализацију. Ако те силе које доста одавно покрећу глобализацију, праве ратове, избијају индијанце, месте центар глобализације са Британије у САД, а сада у Кину, дали ми то треба да се радујемо када све тече по њиховом плану? Много добро знамо какве добричине су биле досада, очекујемо мед и млеко у светло будуће под водством Пекинга. Горе написане 4 силе имају међусобне свезе, међусобни интересе и конфликте, али и сарађују, рецимо сви против Русију или 1 и 3 против 2, да небуде рата. Трамп жели да американци имају дом, посао, да живе добро… Čitaj više »

slagerpjevac
5 godine prije

Sve super samo Alois Schicklgruber je Adolfov otac. Carinik.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ona Krležina: ”Mnogopoštovanoj gospodi MRAVIMA…….”, po meni, najbolje opisuje odnos SAD prema ostatku svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI