fbpx

P. Escobar: Psi sankcija i rata mogu lajati, ali karavana euroazijske integracije ide dalje

Moskva - religija

Moskva je sebi za blisku budućnost postavila veliki i ambiciozni cilj – stvaranje Velike Eurazije, piše analitičar Pepe Escobar u kolumni za Asia Times. U toj potpuno novoj paradigmi Rusiji se dodjeljuje posebna uloga “mosta” koji će povezivati gospodarske, političke i kulturne sustave različitih zemalja. Zapad može kritizirati i demonizirati Moskvu koliko god želi, ali proces euroazijske integracije već je nepovratan.

“U akademskim krugovima i na najvišoj razini u Rusiji se već nekoliko godina raspravlja se o pojmu takozvane Velike Euroazije, što znači da će ova ideja biti temelj vanjske politike zemlje u blisko predvidivoj budućnosti. Zapravo, to je na gospodarskom forumu u St. Petersburgu 2016. godine predsjednik Vladimir Putin prihvatio kao inicijativu stvaranja “velikog euroazijskog partnerstva”, piše Pepe Escobar.

Koncept Velike Eurazije temelji se na ideji okretanja Rusije na Istok, u Aziju, dom ekonomskih i tehnoloških tržišta budućnosti. Slijedom toga, glavnu ulogu u provedbi te ideje treba igrati spajanje s kineskom inicijativom “Jedan pojas – jedan put”. Ali takvo usko strateško partnerstvo s Pekingom ne znači da je Moskva spremna napustiti svoje povijesne veze s Europom, podsjeća autor članka.

Naime, ruski stručnjaci, posebno na Dalekom istoku, svjesni su da je među velikim dijelom elite u zemlji eurocentrizam još uvijek jak. Uostalom, tijekom tri stoljeća je gotovo cjelokupni gospodarski, demografski i ideološki sustav Rusije bio usko isprepleten s Europom. Zemlja je od zapadnih susjeda posudila mnoge aspekte visoke kulture i sustav vojne organizacije. Ali je tek sada, prema zagovornicima Velike Eurazije, došlo vrijeme da Rusija zauzme njenu jedinstvenu poziciju na raskrižju civilizacija i postane ne samo mjesto na kojem će se odvijati trgovina i međusobno povezivanje, nego pravi “most” između  različitih kultura.

Tijekom svog boravka u Rusiji je Pepe Escobar razgovarao s mnogim analitičarima, od kojih najviše s ravnateljem Zaklade “Kluba Valdai”, Jaroslavom Lisovolikom, autorom knjige “Geoekonomska strategija Rusije za Veliku Euroaziju”, dr. Glennom Diesenom, dekanom moskovskog Fakulteta svjetske ekonomije i svjetske politike, te počasnim predsjednikom Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku Sergejom Karaganovim. Iz tih razgovora novinar je naučio “nešto zapanjujuće i gotovo potpuno zanemareno na Zapadu”. Prema onome što je čuo, Moskva nastoji stvoriti sasvim novu paradigmu, koja će utjecati ne samo na geopolitiku i geoekonomiju, već i na kulturu i ideologiju.

Danas već postoje vrlo povoljni uvjeti za to. Što se SAD više usredotočuju na zadržavanje Kine, to je jači “vakuum moći” u sjeveroistočnoj Aziji, a polako, ali sigurno, Japan i Južna Koreja se približavaju Rusiji.

Euroazijska ekonomska unija

FOTO: Euroazijska ekonomska unija

Za zapadne promatrače koji nisu upoznati s poviješću Rusije, vjerojatno će biti iznenađujuće saznati neke od argumenata zagovornika Velike Eurazije. Tako je Sergej Karaganov u nizu eseja “Naprijed u Velike oceane” razgovarao o utjecaju Bizanta na razvoj Rusije, koja je uspjela sačuvati klasičnu kulturu, ali i usvojiti najbolje istočne kulture, dok je Europa proživljavala razdoblje “mračnog srednjeg vijeka”.

S druge strane, Rusija, poput Kine, preuzela je neke aspekte političkog sustava od Mongola. Važno je napomenuti da dok Pariz ili Berlin ponavljaju da je ruski politički sustav autoritaran i “neliberalno”, vodeći ruski znanstvenici tvrde da tržišno gospodarstvo zaštićeno vojnom silom može biti učinkovitije od zapadne liberalne demokracije koja je previše ranjiva na krizu.

Smještena između Europe i Azije, Rusija postaje najlogičnija i praktično nužna ruta koja povezuje dva dijela svijeta. I ovdje je vrijedno razmišljati o važnosti Trans-sibirske željeznice, glavne euroazijske željezničke arterije današnjice. Modernizacija ove rute, zajedno s velikim kineskim projektom željezničke mreže velikih brzina, pružit će još učinkovitiju poruku.

Proces euroazijske integracije u cijeloj masi zajedničkih gospodarskih inicijativa postupno uključuje Iran, Tursku i Indiju. Kazahstan istodobno sudjeluje u Euroazijskoj ekonomskoj uniji i projektu “Jedan pojas – jedan put”. Naravno, ruske vlasti aktivno privlače partnere za razvoj regija Dalekog istoka, koje će morati igrati važnu ulogu u projektu Velike Eurazije.

Početkom XX stoljeća su geograf Peter Savicki, geopolitičar Georgij Vernadski i filozof Vladimir Iljin govorili su o konceptu euroazijatizma, gledajući na Rusiju kao složeni spoj istoka i zapada, a na Ruse kao na pripadnike naroda koji je “apsolutno jedinstvena euroazijska zajednica”. Pepe Escobar kaže kako je ovaj pristup danas posebno važan.

No, kako ističu moderni pristaše Velike Eurazije, njihov koncept nije usmjeren protiv Europe ili protiv Zapada. Naprotiv, on podrazumijeva zajedničku suradnju i ona je nužna.

Rad na konceptu Velike Eurazije još uvijek je u tijeku, ali već je jasno da je to vrlo hrabar i veliki projekt u kojem bi Rusija trebala postati veza koja ujedinjuje gospodarske sustave sjeverne Euroazije, srednje i jugozapadne Zapadne Azije, tvrdi autor.

Danas su Rusija i Kina, prema Escobarovim sugovornicima, postali “neizbježni saveznici”, jer su njihovi ciljevi stvaranja multipolarnog svijeta vrlo bliski.

“Postupak je nepovratan. Psi demoniziranja, odvraćanja, sankcija i čak rata mogu lajati koliko god žele, ali karavana euroazijske integracije putuje dalje”, zaključuje Escobar.

Asia Times

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

lajanje je najbolji opis američke politike do sada. šta amerikanci dobijaju od pravljenja novog “berlinskog zida” na ruskim granicama. meni to djeluje više na njihov strah I pokušaj čuvanja ekskluziviteta u europi. ali polako grudva snjega se kotrlja niz brdo

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

“šta amerikanci dobijaju od pravljenja novog “berlinskog zida” na ruskim granicama.”
Meni to djeluje kao kao opkoljavanje i priprema za uništenje i komadanje rusije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Šok

meni više djeluje da od europe prave tor kojim će oni vladati nad svojim vazalima. povremeno će iz toga tora sebi uzimati krv u obliku financija dok vazali ne pokrepaju. francuska je samo poćetak biti će u tome toru još toga. jedino da moj zemljopis mene laže pa da ne vidim to što ti vidiš

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

“europe prave tor kojim će oni vladati”
Ovo je napravljeno još 45′. Do danas se malo proširio na istok i sjever ali tu nema ništa novog,osim izlaska britanije. Trik je u pojasu rimlanda na taj način Amerika dolazi do pozicije vladara svijeta. čitaj malo o tome pa ćeš vidjeti zašto se vode ratovi u tom dijelu svijeta kroz zadnjih 50 do 100g. i zašto se usa neće povući iz afgana sirije iraka koreje japana i ostalih zemalja tog pojasa, gledaj duga razdoblja.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Šok

Drugim riječima razumljivijim valokracija želi ukrasti zemljokraciju iako je valokracija, fajv ajs, vlasnik zemlje veće nego sama Rusija………..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Šok

samo što im lome kičmu a o tome se nemože u toru ništa pročitati. rusi su jedina supersila u svome dvorištu čitaj euroaziji. samo što rusi ne ruše vlade drugih država nasilnim putem kao što to rade ameri a mogli bi ako im se digne. samo budale mogu misliti da se rusija može okružiti

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Priče o moralu i etici ne spadaju u način širenja vlasti i uticaja. postoje samo interesi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Šok

slažem se ali znaš medu. medo spava a kada se dirne u njegovo on te šapom. dirali su u siriju I medo ih šapicom razbacao

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Tako je. Jedino tu mogu još ‘gnjavit’. A i isplativo je.

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije
Reply to  Šok

To komadanje Rusije ti traje jos od unistenja Khazarije, to znaci, vise od 1000 godia. Pitaj Rotchilda.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Potrebna je samo kriticna masa i promena ravnoteze bice trenutna. Ruska kultura je kultura zajednistva. Sve bi se to jasnije videlo da Zapadni uticaji ne pokusavaju da iskrive sliku.
Rusija je sastavni deo i Evrope i Azije.
Francuska mora biti ta koja ce Zajedno sa Rusijom uciniti Evropu nezavisnom od uticaja Anglosasa.
Zasto to ne moze da ucini Nemacka, pa zato sto nije Francuska.
Katolicka kultura u Juznoj Americi i Evropi mora da stane na stranu Rusije.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Nikad nasi dideti I none nisu isli trbuhom za kruhom prema putu svile,
Vec su isli prema Americi,I slali dolare obitelji doma,
Nasi preci su prodavani ko roblje na bliski istok i dalje

U nasem rjecniku svaka druga rijec vuce Tursko podrjetlo.
Kina je kroz citavu povjest bila gladna, takva ce nazalost I ostat,
Jer se ne radi o novcu vec stanju duha.

Doce vrjeme kad ce mo ponovno blagoslivljat Ameriku,
Premda ta zemlja ima temelje u bolu indijanaca,I ostalih
Izgradena na bolu robova iz afrike

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Brate moj slatki, USA ima kancer. (Cancer is a group of diseases involving abnormal cell.)
Kultura je se iz Indije prostirala prema Zapadu, preko Perisije, Vavilona, Egipta do Spanije i Venecije, a prema Severu do Kine i Japana. Kultura je najmocnije oruzje coveka, jer bez kulture covek bi bio obican Computer hardware.
Породица индоевропских језика је једна од најпроширенијих језичких породица, која обухвата готово све европске језике.

Šest predsednika Južne Amerike obolelo od kancera. Rak kosi lidere Južne Amerike, a od koga su to dobili.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

@giordano- Malo je @Njonjo pretjerao ali nemoj, ko Boga te molim, o indijskoj kulturi. Ako je nekad, a ne kažem da nije, i bilo danas nije od te kulture ostalo puno. Mnogo veći trag u kulturnom (i kulinarskom) dijelu na nas su ostavili Turci (prije njih Bizant) od Indijaca. Ali realno mi ipak pripadamo europskoj kulturi. Europskoj pa tako i ruskoj. Amerika za sada i nema svoju kulturu. Prekratko postoji pa se oslanja uglavnom na europsku.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Pa da…. Mi sve naše pretke možemo, da zgužvamo u zadnjih 200 godina….. Na kraju svijet i postoji svega okolo 223 godine ili koji mijesec više…… I što mudrom oku ne može, da skrene sa pažnje je, koliko se svijet uopšte ne mijenja…. Sve je uvijek isto i niko ne propada i niko ne raste…..

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Njonjobobo Ali vrime nemore ić unazad. Te Amerike više nema. Neznan ko je ovde plaka za Rimskim carstvom, Habsburškom monarhijom . . . i oni koju su plakali ti plač im nije pomoga . . . ne pomaže ni plač za Jugoslavijom . . . tako ni plač za zapadnim carstvom nikome neće pomoć . . .

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Bojim se da neće doći ta vremena, došla su vremena kada se zahvaljuje Rusiji kao poslednjem bastionu slobode. Taj istok što spominješ je ostao takav istok, negativna uloga u vremenu ali USA jeste imala sveopštu pozitivnu ulogu ali je za to svijet debelo platio;generalno Zapad ipak ima negativnu ulogu na sve oko sebe a i hiljade km od njih.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

The United States – whose economic supremacy is based artificially on the dollar, until now the main currency for monetary reserves and world commerce – has increasingly been overtaken by China, both in capacity and production quality. The New York Times wrote that

“The West was certain that the Chinese approach was not going to work. All it had to do was wait. It’s still waiting. China is planning a vast global network of commerce, investments and infrastructures, which will remodel financial and geopolitical relations”.

This came about above all, though not entirely, along the New Silk Road that China is currently building across 70 Asian, European and African nations.

The New York Times examined 600 projects which have been implemented by China in 112 countries, including 41 oil and gas pipelines, 199 energy centrals, most of them hydro-electric, (including seven dams in Cambodia which supply half of the country’s needs in electricity), 203 bridges, roads and railways, plus several major ports in Pakistan, Sri Lanka, Malaysia and other countries.

All of this is regarded by Washington as “an aggression against our vital interests”, as declared by the Pentagon in the National Defense Strategy for the United States of America 2018. The Pentagon defines China as a “strategic competitor which uses a predatory economy to intimidate its neighbours”, willfuly overlooking the series of wars waged until 1949 by the United States, including against China, to strip these countries of their resources.

While China is building dams, railways and bridges, useful not only for its commercial network, but also for the development of the countries concerned, in the US wars, dams, railways and bridges are the first targets to be destroyed. China is accused by the Pentagon of “intending to impose, in the short term, its hegemony in the Indo-Pacific region, and catch the United States off-guard in order to achieve future global pre-eminence”, together with Russia, accused of wanting to “crush NATO” and “sabotage the democratic process in Crimea and Eastern Ukraine”.

This is the source of the “incident” in the Kerch Strait, provoked by Kiev under the command of the Pentagon, intended to sabotage the meeting between Presidents Trump and Putin at the G-20 (which is what happened) and force Ukraine into NATO, of which it is already a de facto member.

“Long-term strategic competition with China and Russia” is considered by the Pentagon to be a “main priority”. For this purpose, “we shall modernise our nuclear forces and reinforce the trans-Atlantic Alliance of NATO”.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije

Zbližavanje Rusije i Kine je nužan preduvjet za balansirani svijet! Ako se ovo dvoje ne povežu u smislu savezništva, Ameri zajedno sa svojim vazalima iz EU će raditi što god žele!
Dublja EU integracija značila bi diktaturu Bruxellesa!
Kako i što god bilo malim narodima se loše piše!

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Polako, vidjet će se sada na primjeru ovih zio-nazi sankcija prema Teheranu kakva je zapravo integriranost te Euroazije – i dalje kalkuliraju sa poslovanjem u Iranu i Rusi i Kinezi, i Indijci…

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Ovome, koji ponovo traži svoj komentar, koji je ponovo izbrisan, pokušat ču ja nešto pojasniti.
Ja sam stranac ovdje.
Pišem ovdje svoja razmišljanja, jer me u mojoj zemlji redoviti brišu.
Zato, što smo u NATO. Znate, koji smo to, Slovenci, Hrvati.
U tim zemljama imaju mediji direktivu, barem glavni, da promoviraju zločinačku organizaciju, pljuju po Rusili i Kini po defaultu.
Ako hočeš, da pljuješ, izvoli tamo.
Ovdje se piše o stvarima, koje su tamo zabranjene, neobrađene, misli nerazvijene, jer se nigdje drugdje razviti ne mogu…
Ovdje se osječam, kao kod kuče.
Onog, koji uđe u tu kuču i pljuje po podu, ljubazno molim, da ide u svoju…

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  preseren3

Lijepa alegorija preseren3, hvala! I nisi ti nikakav stranac ovdje nego jedan od domaćina.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kina i Rusija – saveznici u stvaranju multipolarnog svijeta. Ništa prirodnije. I jedni i drugi žele biti jedan pol od tih multi. Kad bi recimo Mongolija ili Kazahstan htjela biti jedan od polova, bi li i onda Kinezi i Rusi zagovarali multi-kulti? Ili bi sa svim sredstvima nasrnule na ‘nevrijedne’ i njihovu bahatost?
Što određuje taj pol u multipolovima?
Očito – moć. Ekonomska, vojna, po resursima kojima se raspolaže.
SAD ima sve to. Rusija ima vojnu silu i resurse, Kina ima ekonomsku moć i ljudstvo.
Kad bi samo resursi određivali tko će biti ‘pol’, onda bi s pravom polovi svjetskog poretka postali i Iran te Venezuela.
Strateško rusko-kinesko partnerstvo u oblikovanju novog svjetskog multipolarnog poretka je jasno – Kinezi imaju ljudstvo i ekonomiju, Rusi imaju resurse i vojnu silu. U simbiozi će jedni i drugi postati (zapravo već jesu) centri svjetske moći. Europa je u tom poretku tek poprište. Sva tri pola će se nadmetati preko Europe, Afriku će raskomadati, Južnu Ameriku također između sebe – dio Rusima (Venezuela), dio Kinezima, dio Amrikancima. Naftonosni dio Afrike i Azije također razdijeliti. Iran Kini, Sirija Rusiji, Arabija, Angola Amerikancima, ostatak Kinezima.
U cijeloj toj priči najviše stradavaju Slaveni (kao i uvijek, u svakom ratu). Rusi se odriču uloge čuvara slavenstva, ostali Slaveni se odriču Rusije i u doglednoj budućnosti Slaveni (koje nitko nikad nije volio) nestaju.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Na multipolarni svijet gledas kroz britanske naocare. Zato i ne razumijes o cemu se radi. Umjesto potlacivanja i izrabljivanja ide se na saradnju. Rusi i kinezi ne planiraju da uspostavljaju svoju dominaciju i da prave podjelu svijeta. Niti hoce da namecu svoju kulturu. Sasvim je drugaciji koncept od anglosaksonskog koji su ubjedjeni da imaju misiju od boga da civilizuju varvare.

U globalistickoj viziji jedni su izuzetni, a ostali moraju biti posluzsni vazali i robovi. U multipolarnom svijetu nema centra uprave. Niko ne brani nekoj maloj zemlji da postane centar u necemu (recimo zdravstva). U dosadasnjem poretku kada bi neka mala zemlja napravila proboj u nekoj oblasti razvoj bi joj bio ugusen, a znanje i strucnjaci bi bili premjesteni u centralu.

Ili da ti slikovitije objasnim koncept multipolarnosti: ti imas pekaru, a ja mesaru. Dogovorio se i ne samo da ti meni dajes hljeb, a ti meni meso, vec pocnemo prodavati burek. Zar to nije bolje od globalistickog koncepta po kome ti ces praviti burek, ja cu ga prodavati, a tebe cu isplacivati u burecima koji ostanu nepojedeni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kina i Rusija – saveznici u stvaranju multipolarnog svijeta. Ništa prirodnije. I jedni i drugi žele biti jedan pol od tih multi. Kad bi recimo Mongolija ili Kazahstan htjela biti jedan od polova, bi li i onda Kinezi i Rusi zagovarali multi-kulti? Ili bi sa svim sredstvima nasrnule na ‘nevrijedne’ i njihovu bahatost?
Što određuje taj pol u multipolovima?
Očito – moć. Ekonomska, vojna, po resursima kojima se raspolaže.
SAD ima sve to. Rusija ima vojnu silu i resurse, Kina ima ekonomsku moć i ljudstvo.
Kad bi samo resursi određivali tko će biti ‘pol’, onda bi s pravom polovi svjetskog poretka postali i Iran te Venezuela.
Strateško rusko-kinesko partnerstvo u oblikovanju novog svjetskog multipolarnog poretka je jasno – Kinezi imaju ljudstvo i ekonomiju, Rusi imaju resurse i vojnu silu. U simbiozi će jedni i drugi postati (zapravo već jesu) centri svjetske moći. Europa je u tom poretku tek poprište. Sva tri pola će se nadmetati preko Europe, Afriku će raskomadati, Južnu Ameriku također između sebe – dio Rusima (Venezuela), dio Kinezima, dio Amrikancima. Naftonosni dio Afrike i Azije također razdijeliti. Iran Kini, Sirija Rusiji, Arabija, Angola Amerikancima, ostatak Kinezima.
U cijeloj toj priči najviše stradavaju Slaveni (kao i uvijek, u svakom ratu). Rusi se odriču uloge čuvara slavenstva, ostali Slaveni se odriču Rusije i u doglednoj budućnosti Slaveni (koje nitko nikad nije volio) nestaju.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Ideja panslavizma koje se dotičeš je neiskorištena prilika. Prilika s početka XIX st. i prilika s kraja 1. sv. rata koju smo olako prokockali da bi danas pjevali: Danke Deutschland. Pa imamo umjesto jednog duha puno mržnji. Na balkanu među južnim Slavenima, Česi i Slovaci, Poljaci i Rusi i tako dalje do tko zna koga i gdje. Lakše nam je kad se mrzimo međusobno a volimo s nekim koji je par tisuća kilometara daleko. Sjajne odnose imamo s Japanom ili Novim Zelandom dok istovremeno ne možemo riješiti trivijalnosti sa Slovenijom ili Srbijom.
P.S. Da, nestat ćemo, sigurno, no za to nam neće biti krivi ni germani ni anglo-saksi nego mi sami. Nestat ćemo zbog bijele kuge.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis
Ti kao da ne znaš da nikad nismo krivi mi, nego netko sa strane?
Imam o tomu jasnu sliku koju je teško prepričati – dolje na Zemlji je preslika ideje koja je iznad. Ne dolazi bijela kuga tek tako, iznenada. Dolazi od kidanja veza s idejom. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su Slaveni sasvim sigurno bijelci, svi ostali možda jesu možda nisu. Događa nam se ono najgore – sami odustajemo od sebe pa nam neprijatelji i ne trebaju.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Gdje ti je taj multipolarni svijet, ja vidim samo jedan pol i njegove satelite, multipolarni svijet je kao gledanje u grah ili tarot karte, skup neostvarenih želja.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok

Ko god želi sebe istestirat da li je za unipolarnu ili multipolarnu planetarnu političku koncpepciju neka sebi postavi par pitanja kao npr:

-jesi li za svijet u kojem se vlada iz jednog ili iz više svjetskih centara moći?

-jesi li za svijet robovlasništvo ili si za svijet slobodnih, jednakih i ravnopravnih civilizacija, religija, naroda i kultura?

-jesi li za svijet protekcionizma i umišljene posebnosti ili si za svijet suštinske ravnopravnosti?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da li je odozgo ili odozdo neznam. Ali znam da relevantne studije pokazuju pad plodnosti spermija u ‘five eyes’ i eu. Za 52%

Macan.
Gost
Macan.
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis: Klikno sam na tvoj + , sa time si dobio 22- i drugi poen. Nazalost samo je moguc 1 poeon dodjeliti, inace bi ti dao jos 22 poena.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Suma suamrum, slažem se s ovim komentarom. Ljudi smo, ne pingvini. Neke povijesne promjene su nužne, nezaustavljive i logične. Civilizacijsko provjetravanje je poželjo više na duhovnom nego na materijalnom planu.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Puni smisao “Evroazija” dobija sinergijom Berlin-Moskva-Tokio.
“Di sam tu ja?- kaže ujka Sem, i onda razyebava planove!”

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Weteran

A zasto si ispustio Kinu i Indiju ?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Brzezinski je nedavno partija, a njegova geostrategija o koju je provodila i provodi Amerika trokira . . . Brzezinski je sami koncentrat zla koji je uspija prij kojih desetak godin izjavit kako je lakše ubit nego kontrolirat miljun ljudi

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

30000 beba u migranata prošle godine rođeno u Njemačkoj.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Siniša

Kada su se germani naseljavali po rimskom carstvu onda su se razmnožavali kao kunići danas to čine migranti. Zapadno rimsko carstvo su uništili germani, germaniu će uništiti migrant koji se množe kao kunići. Povijest se ponavlja u ovom slučaju

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Rusija baštini sve tekovine i gene velikog CCCP-a, velikog ruskog carstva i velikog Đingis kanovog carstva i ona je njihov nasljednik u bilo kom smislu…………….

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

“… razgovarao o utjecaju Bizanta na razvoj Rusije, koja je uspjela sačuvati klasičnu kulturu, ali i usvojiti najbolje istočne kulture, dok je Europa proživljavala razdoblje “mračnog srednjeg vijeka”.
Čovjeku odmah padne napamet – Nižni Novgorod, gdje je u 13.st.svaki trgovac bio pismen…na Zapadu često ni kraljevi. E, ali svako malo neka – horda. Tatari, Mongoli.
Baš me zanima što bi bilo od Engleza, da su ih , primjerice, zaskočili Tatari, tijekom – Rata Ruža…
S druge strane, imali su Mongoli i svojih dobrih strana, npr.vjersku toleranciju…
Ne bih ja imala nešto protiv nekog povjesnog osvrta. Shvatila sam da povj. Eng. znam prilično dobro, za razliku od povjesti – Rusije.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  kiki

Ako znas cirilicu imas ovde u 30 kratkih epizoda sa prevodom:
https://www.youtube.com/channel/UCryefGnj7OC06j4vhSr90fg
Kad ih pogledas vidjeces da se kod njih istorija ponavlja ciklicno cak i u dijelu koji nije obuhvacen (poslije 1918.). Jedino je ona mala svabica napravila izuzetak i ubrzala ciklus postavsi Katarina Velika.

tabula
Gost
tabula
2 godine prije

To je ta glupa i nelogična europska vazalna politika prema Rusiji, vođena od USA, koja će imati za posljedicu da umjesto da imamo Europu i u Aziji (Rusija se prostire na više od jedne trećine i Europe i Azije), imaćemo Aziju u Europi.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  tabula

Sitna dopuna. Netko drugi vodi usa politiku…

milivoje
Gost
milivoje
2 godine prije

amerikanci su svesni da vise nisu ono sto su nekad bili i napadajuci svoje takmace a najvise rusiju i kinu misle da ce produziti svoje vladanje planetom. ali to ih samo jos vise srozava jer pravi borci odlaze dostojanstveno. usa nisu na tom nivou i otici ce sa trona posramljeni. a to su i zasluzili. mnogo zla su naneli po svetu i u svim ratovima od 1945 do danas amerikanci su bili glavni uzrocnici i ucesnici!!u nekim aktivno a nekim ratovima pasivno!kako im je odgovaralo. na tudjim nesrecama su gradili svoje bogatstvo( vojna industrija) i imidz posebnosti. evroazijski geopoliticki koncept nece tako lako da se ostvari ali ta prica je nezaustavljiva i to je buducnost za planetu. a to je i vizija de gola, evopa od la mansa do urala. i dalje od urala…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik