P. Escobar: Psi sankcija i rata mogu lajati, ali karavana euroazijske integracije ide dalje

Moskva - religija
42 komentara

Moskva je sebi za blisku budućnost postavila veliki i ambiciozni cilj – stvaranje Velike Eurazije, piše analitičar Pepe Escobar u kolumni za Asia Times. U toj potpuno novoj paradigmi Rusiji se dodjeljuje posebna uloga “mosta” koji će povezivati gospodarske, političke i kulturne sustave različitih zemalja. Zapad može kritizirati i demonizirati Moskvu koliko god želi, ali proces euroazijske integracije već je nepovratan.

“U akademskim krugovima i na najvišoj razini u Rusiji se već nekoliko godina raspravlja se o pojmu takozvane Velike Euroazije, što znači da će ova ideja biti temelj vanjske politike zemlje u blisko predvidivoj budućnosti. Zapravo, to je na gospodarskom forumu u St. Petersburgu 2016. godine predsjednik Vladimir Putin prihvatio kao inicijativu stvaranja “velikog euroazijskog partnerstva”, piše Pepe Escobar.

Koncept Velike Eurazije temelji se na ideji okretanja Rusije na Istok, u Aziju, dom ekonomskih i tehnoloških tržišta budućnosti. Slijedom toga, glavnu ulogu u provedbi te ideje treba igrati spajanje s kineskom inicijativom “Jedan pojas – jedan put”. Ali takvo usko strateško partnerstvo s Pekingom ne znači da je Moskva spremna napustiti svoje povijesne veze s Europom, podsjeća autor članka.

Naime, ruski stručnjaci, posebno na Dalekom istoku, svjesni su da je među velikim dijelom elite u zemlji eurocentrizam još uvijek jak. Uostalom, tijekom tri stoljeća je gotovo cjelokupni gospodarski, demografski i ideološki sustav Rusije bio usko isprepleten s Europom. Zemlja je od zapadnih susjeda posudila mnoge aspekte visoke kulture i sustav vojne organizacije. Ali je tek sada, prema zagovornicima Velike Eurazije, došlo vrijeme da Rusija zauzme njenu jedinstvenu poziciju na raskrižju civilizacija i postane ne samo mjesto na kojem će se odvijati trgovina i međusobno povezivanje, nego pravi “most” između  različitih kultura.

Tijekom svog boravka u Rusiji je Pepe Escobar razgovarao s mnogim analitičarima, od kojih najviše s ravnateljem Zaklade “Kluba Valdai”, Jaroslavom Lisovolikom, autorom knjige “Geoekonomska strategija Rusije za Veliku Euroaziju”, dr. Glennom Diesenom, dekanom moskovskog Fakulteta svjetske ekonomije i svjetske politike, te počasnim predsjednikom Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku Sergejom Karaganovim. Iz tih razgovora novinar je naučio “nešto zapanjujuće i gotovo potpuno zanemareno na Zapadu”. Prema onome što je čuo, Moskva nastoji stvoriti sasvim novu paradigmu, koja će utjecati ne samo na geopolitiku i geoekonomiju, već i na kulturu i ideologiju.

Danas već postoje vrlo povoljni uvjeti za to. Što se SAD više usredotočuju na zadržavanje Kine, to je jači “vakuum moći” u sjeveroistočnoj Aziji, a polako, ali sigurno, Japan i Južna Koreja se približavaju Rusiji.

Euroazijska ekonomska unija
FOTO: Euroazijska ekonomska unija

Za zapadne promatrače koji nisu upoznati s poviješću Rusije, vjerojatno će biti iznenađujuće saznati neke od argumenata zagovornika Velike Eurazije. Tako je Sergej Karaganov u nizu eseja “Naprijed u Velike oceane” razgovarao o utjecaju Bizanta na razvoj Rusije, koja je uspjela sačuvati klasičnu kulturu, ali i usvojiti najbolje istočne kulture, dok je Europa proživljavala razdoblje “mračnog srednjeg vijeka”.

S druge strane, Rusija, poput Kine, preuzela je neke aspekte političkog sustava od Mongola. Važno je napomenuti da dok Pariz ili Berlin ponavljaju da je ruski politički sustav autoritaran i “neliberalno”, vodeći ruski znanstvenici tvrde da tržišno gospodarstvo zaštićeno vojnom silom može biti učinkovitije od zapadne liberalne demokracije koja je previše ranjiva na krizu.

Smještena između Europe i Azije, Rusija postaje najlogičnija i praktično nužna ruta koja povezuje dva dijela svijeta. I ovdje je vrijedno razmišljati o važnosti Trans-sibirske željeznice, glavne euroazijske željezničke arterije današnjice. Modernizacija ove rute, zajedno s velikim kineskim projektom željezničke mreže velikih brzina, pružit će još učinkovitiju poruku.

Proces euroazijske integracije u cijeloj masi zajedničkih gospodarskih inicijativa postupno uključuje Iran, Tursku i Indiju. Kazahstan istodobno sudjeluje u Euroazijskoj ekonomskoj uniji i projektu “Jedan pojas – jedan put”. Naravno, ruske vlasti aktivno privlače partnere za razvoj regija Dalekog istoka, koje će morati igrati važnu ulogu u projektu Velike Eurazije.

Početkom XX stoljeća su geograf Peter Savicki, geopolitičar Georgij Vernadski i filozof Vladimir Iljin govorili su o konceptu euroazijatizma, gledajući na Rusiju kao složeni spoj istoka i zapada, a na Ruse kao na pripadnike naroda koji je “apsolutno jedinstvena euroazijska zajednica”. Pepe Escobar kaže kako je ovaj pristup danas posebno važan.

No, kako ističu moderni pristaše Velike Eurazije, njihov koncept nije usmjeren protiv Europe ili protiv Zapada. Naprotiv, on podrazumijeva zajedničku suradnju i ona je nužna.

Rad na konceptu Velike Eurazije još uvijek je u tijeku, ali već je jasno da je to vrlo hrabar i veliki projekt u kojem bi Rusija trebala postati veza koja ujedinjuje gospodarske sustave sjeverne Euroazije, srednje i jugozapadne Zapadne Azije, tvrdi autor.

Danas su Rusija i Kina, prema Escobarovim sugovornicima, postali “neizbježni saveznici”, jer su njihovi ciljevi stvaranja multipolarnog svijeta vrlo bliski.

“Postupak je nepovratan. Psi demoniziranja, odvraćanja, sankcija i čak rata mogu lajati koliko god žele, ali karavana euroazijske integracije putuje dalje”, zaključuje Escobar.

Asia Times

euroazija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

lajanje je najbolji opis američke politike do sada. šta amerikanci dobijaju od pravljenja novog “berlinskog zida” na ruskim granicama. meni to djeluje više na njihov strah I pokušaj čuvanja ekskluziviteta u europi. ali polako grudva snjega se kotrlja niz brdo

giordano bruno
5 godine prije

Potrebna je samo kriticna masa i promena ravnoteze bice trenutna. Ruska kultura je kultura zajednistva. Sve bi se to jasnije videlo da Zapadni uticaji ne pokusavaju da iskrive sliku.
Rusija je sastavni deo i Evrope i Azije.
Francuska mora biti ta koja ce Zajedno sa Rusijom uciniti Evropu nezavisnom od uticaja Anglosasa.
Zasto to ne moze da ucini Nemacka, pa zato sto nije Francuska.
Katolicka kultura u Juznoj Americi i Evropi mora da stane na stranu Rusije.

čokolino
5 godine prije

The United States – whose economic supremacy is based artificially on the dollar, until now the main currency for monetary reserves and world commerce – has increasingly been overtaken by China, both in capacity and production quality. The New York Times wrote that “The West was certain that the Chinese approach was not going to work. All it had to do was wait. It’s still waiting. China is planning a vast global network of commerce, investments and infrastructures, which will remodel financial and geopolitical relations”. This came about above all, though not entirely, along the New Silk Road that China is currently building across 70 Asian, European and African nations. The New York Times examined 600 projects which have been implemented by China in 112 countries, including 41 oil and gas pipelines, 199 energy centrals, most of them hydro-electric, (including seven dams in Cambodia which supply half of the country’s… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Polako, vidjet će se sada na primjeru ovih zio-nazi sankcija prema Teheranu kakva je zapravo integriranost te Euroazije – i dalje kalkuliraju sa poslovanjem u Iranu i Rusi i Kinezi, i Indijci…

preseren3
5 godine prije

Ovome, koji ponovo traži svoj komentar, koji je ponovo izbrisan, pokušat ču ja nešto pojasniti.
Ja sam stranac ovdje.
Pišem ovdje svoja razmišljanja, jer me u mojoj zemlji redoviti brišu.
Zato, što smo u NATO. Znate, koji smo to, Slovenci, Hrvati.
U tim zemljama imaju mediji direktivu, barem glavni, da promoviraju zločinačku organizaciju, pljuju po Rusili i Kini po defaultu.
Ako hočeš, da pljuješ, izvoli tamo.
Ovdje se piše o stvarima, koje su tamo zabranjene, neobrađene, misli nerazvijene, jer se nigdje drugdje razviti ne mogu…
Ovdje se osječam, kao kod kuče.
Onog, koji uđe u tu kuču i pljuje po podu, ljubazno molim, da ide u svoju…

Son of Alerik
5 godine prije

Kina i Rusija – saveznici u stvaranju multipolarnog svijeta. Ništa prirodnije. I jedni i drugi žele biti jedan pol od tih multi. Kad bi recimo Mongolija ili Kazahstan htjela biti jedan od polova, bi li i onda Kinezi i Rusi zagovarali multi-kulti? Ili bi sa svim sredstvima nasrnule na ‘nevrijedne’ i njihovu bahatost? Što određuje taj pol u multipolovima? Očito – moć. Ekonomska, vojna, po resursima kojima se raspolaže. SAD ima sve to. Rusija ima vojnu silu i resurse, Kina ima ekonomsku moć i ljudstvo. Kad bi samo resursi određivali tko će biti ‘pol’, onda bi s pravom polovi svjetskog poretka postali i Iran te Venezuela. Strateško rusko-kinesko partnerstvo u oblikovanju novog svjetskog multipolarnog poretka je jasno – Kinezi imaju ljudstvo i ekonomiju, Rusi imaju resurse i vojnu silu. U simbiozi će jedni i drugi postati (zapravo već jesu) centri svjetske moći. Europa je u tom poretku tek poprište. Sva… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Kina i Rusija – saveznici u stvaranju multipolarnog svijeta. Ništa prirodnije. I jedni i drugi žele biti jedan pol od tih multi. Kad bi recimo Mongolija ili Kazahstan htjela biti jedan od polova, bi li i onda Kinezi i Rusi zagovarali multi-kulti? Ili bi sa svim sredstvima nasrnule na ‘nevrijedne’ i njihovu bahatost? Što određuje taj pol u multipolovima? Očito – moć. Ekonomska, vojna, po resursima kojima se raspolaže. SAD ima sve to. Rusija ima vojnu silu i resurse, Kina ima ekonomsku moć i ljudstvo. Kad bi samo resursi određivali tko će biti ‘pol’, onda bi s pravom polovi svjetskog poretka postali i Iran te Venezuela. Strateško rusko-kinesko partnerstvo u oblikovanju novog svjetskog multipolarnog poretka je jasno – Kinezi imaju ljudstvo i ekonomiju, Rusi imaju resurse i vojnu silu. U simbiozi će jedni i drugi postati (zapravo već jesu) centri svjetske moći. Europa je u tom poretku tek poprište. Sva… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Puni smisao “Evroazija” dobija sinergijom Berlin-Moskva-Tokio.
“Di sam tu ja?- kaže ujka Sem, i onda razyebava planove!”

Moreno
5 godine prije

Brzezinski je nedavno partija, a njegova geostrategija o koju je provodila i provodi Amerika trokira . . . Brzezinski je sami koncentrat zla koji je uspija prij kojih desetak godin izjavit kako je lakše ubit nego kontrolirat miljun ljudi

Siniša
5 godine prije

30000 beba u migranata prošle godine rođeno u Njemačkoj.

bbbb
5 godine prije

Rusija baštini sve tekovine i gene velikog CCCP-a, velikog ruskog carstva i velikog Đingis kanovog carstva i ona je njihov nasljednik u bilo kom smislu…………….

kiki
5 godine prije

“… razgovarao o utjecaju Bizanta na razvoj Rusije, koja je uspjela sačuvati klasičnu kulturu, ali i usvojiti najbolje istočne kulture, dok je Europa proživljavala razdoblje “mračnog srednjeg vijeka”.
Čovjeku odmah padne napamet – Nižni Novgorod, gdje je u 13.st.svaki trgovac bio pismen…na Zapadu često ni kraljevi. E, ali svako malo neka – horda. Tatari, Mongoli.
Baš me zanima što bi bilo od Engleza, da su ih , primjerice, zaskočili Tatari, tijekom – Rata Ruža…
S druge strane, imali su Mongoli i svojih dobrih strana, npr.vjersku toleranciju…
Ne bih ja imala nešto protiv nekog povjesnog osvrta. Shvatila sam da povj. Eng. znam prilično dobro, za razliku od povjesti – Rusije.

tabula
5 godine prije

To je ta glupa i nelogična europska vazalna politika prema Rusiji, vođena od USA, koja će imati za posljedicu da umjesto da imamo Europu i u Aziji (Rusija se prostire na više od jedne trećine i Europe i Azije), imaćemo Aziju u Europi.

milivoje
5 godine prije

amerikanci su svesni da vise nisu ono sto su nekad bili i napadajuci svoje takmace a najvise rusiju i kinu misle da ce produziti svoje vladanje planetom. ali to ih samo jos vise srozava jer pravi borci odlaze dostojanstveno. usa nisu na tom nivou i otici ce sa trona posramljeni. a to su i zasluzili. mnogo zla su naneli po svetu i u svim ratovima od 1945 do danas amerikanci su bili glavni uzrocnici i ucesnici!!u nekim aktivno a nekim ratovima pasivno!kako im je odgovaralo. na tudjim nesrecama su gradili svoje bogatstvo( vojna industrija) i imidz posebnosti. evroazijski geopoliticki koncept nece tako lako da se ostvari ali ta prica je nezaustavljiva i to je buducnost za planetu. a to je i vizija de gola, evopa od la mansa do urala. i dalje od urala…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI