Drama u Italiji: Desni centar na prvom mjestu – Socijaldemokrati pali na 23% (FOTO)

19 komentara

Prema posljednjim rezultatima od 11:00h, na parlamentarnim izborima održanim jučer u Italiji koalicija desnog centra, koju predvodi bivši premijer Silvio Berlusconi iz stranke Forza Italia, vodi s više od 37 posto glasova. Ako do kraja glasovanja uspije doseći 40% glasova, prema izbornom zakonu će osigurati natpolovičnu većinu i neće mu trebati koalicijski partner za sastavljanje vlade.

Na drugo mjesto je pao Pokret pet zvjezdica (M5S), s oko 31 posto, što ga čini najjačom pojedinačnom strankom na političkoj sceni u Italiji.

Koalicija lijevog centra koju predvodi Demokratska stranka (PD) bivšeg premijera Mattea Renzija trenutno ima 23 posto glasova, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Budući da niti jedna stranka ni koalicija nije osvojila većinu na temelju koje bi mogla samostalno formirati vladu, pretpostavlja se da će pregovori za formiranje vlasti vjerojatno biti dugi i teški, izvijestio je AP.

Najjača pojedinačna stranka prema preliminarnim rezultatima je Pokret pet zvjezdica (M5S), koja ne želi koalirati ni s jednom od stranka koje ulaze u parlament.

Euroskeptična Sjeverna liga Mattea Salvinija je osvojila je oko 18 posto, dok je Forza Italia osvojila manje od 14 posto glasova, ali u koaliciji sa strankom Fratelli d’Italia imaju spomenutih više od 37 posto glasova.

U nedjelju Talijani su glasovali za 315 članova Senata i 630 članova Zastupničkog doma.

Čelnik Sjeverne lige Matteo Salvini je izjavio da je koalicija sa strankom Silvija Berlusconija osvojila izbore i formirat će sljedeću vladu, isključujući “čudnu koaliciju” s drugim političkim snagama, javlja Politico.

Salvini je izjavio kako je njegovo pravo da bude sljedeći premijer, budući da je njegova stranka dobila više glasova nego Forza Italia. Također je isključio savezništvo između Sjeverne lige i Pokreta pet zvjezdica (M5S), prve talijanske stranke koja je prethodno negirala savez s drugim strankama.

ANSA je priopćila kako je Matteo Renzi odlučio podnijeti ostavku na dužnost glavnog tajnika Demokratske stranke (PD). Za sada to još nije potvrdio ni jedan drugi izvor. Renzi bi se trebao obratiti novinarima u popodnevnim satima.

Podsjetimo rezultati nisu konačni i ovo su glasovi iz 60 246 izbornih jedinica od ukupno  61 401. Od 11:00 je desni centar dobio još nekoliko desetina postotnih bodova i situacija u odnosu na 11:00 u 12:48 izgleda ovako:

Desni centar 37,51%,

Pokret pet zvjezdica (M5S) 32,10%

Lijevi centar 23,08%

Slobodni i jednaki (LEU) 3,28%.

FOTO – Službeni rezultati izbora u Italiji u 11:00h s prebrojanih 92% izbornih jedinica

Rezultati izbora Italija
Rezultati izbora Italija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Globalista
6 godine prije

Nista to novo nije sto se tice Italije.Italija je iscrpljena raznim zakonima EU,izbjeglicama i vrijeme je da Italija stane na noge i kaze EU i americkoj drzavnoj eliti da je dosta svega toga i ide preformacIja italije.Prlijepa zemlja koju su unistili prodane duse radi dolara i sitnih interesa.Vjerujem da ce nova vlast uspijeti rijesiti puno toga sto se u zadnjih godina desavalo u Italiji.

zlatan
6 godine prije

Ok, lijepo je čitati te brojke koliko je koja politička opcija osvojila glasova, ali mene daleko više zanima to, koliko je posto biračkog tijela uopće izašlo na izbore? To je daleko zanimljivije i važnije u cijeloj ovoj priči.
Ja osobno, sam prilično razočaran u tzv.predstavničku demokraciju. Davne, 1990 i kasnije, donekle sam vjerovao da je to jako dobro, ali više ne vjerujem. Ne vjerujem uopće u sposobnost ljudskog roda da izgradi pravedno društvo.
Možda u nekoj dalekoj imaginarnoj budućnosti. Za jedno milijun godina-:((( !!!

Dakle, koliko je posto birača uopće pristupilo tom “festivalu” demokracije? Da, festival demokracije,moš mislit, kako tepaju tom glupom ritualu. I festivali zabavne glazbe posvuda su nestali, i predstavnička demokracija je definitivno na umoru.

Alex
6 godine prije

Ma kakva drama.. U krajnjem slučaju Italija može postati “iritant”, nešto kao Madjaska i to je to. Italija nema ni snage ni resursa za ikakve radikalne poteze tipa brexita, izlaska uz euro zone i sl.

samo ćaća
6 godine prije

lijeka ima….ISLAND modus operandi

Georgij Žukov
6 godine prije

Da covjek ne povjeruje , izlaz iz neoliberalnog globalistickog kapitalizma talijanska stoka sitnog zuba euforicno zaziva izborom najveceg kapitaliste i mafijasa medju sobom Berlusconia u koaliciji sa fasistickim podrepasima , pa to je prestrasno!

“Ljudi su toliko jednostavni i toliko teze ispunjenju njihovih trenutnih potreba, da obmanjivacu nikada nece nestati metoda za njihovo obmanjivanje”. Machiavelli se okrece u grobu , ma sto okrece radi salto mortale.

Sinisa
6 godine prije

Dali ste vijest…extra ali clanak vam je mrtav i zadnji rezultat vam je u 11.00.

Son of Alerik
6 godine prije

Jedina promjena koja je bila moguća u Italiji dogodila bi se da je pokret Pet zvjezdica uspio osvojiti još 10% glasova i sam sastaviti Vladu.
Izborna pobjeda lijeve ili desne koalicije znači ‘ide se istim putem kao i do sada’.
Posebno razočarava da je izborni pobjednik Berlusconi, junior iz masonske lože Propagande due.
Venecijansko crno plemstvo je i dalje u sjedlu. Kako bi drugačije i moglo biti…

Georgij Žukov
6 godine prije

Austrijska vlada odlučila je produžiti do 2020. godine ograničenja koja na njenom tržištu rada postoje za radnike iz Hrvatske. To je danas objavio ured kancelara Sebastiana Kurza.

Isti ti austrijanci koji su u dealu sa domacim izdajnicima (hypo banka) opljackali pola SR Hrvatske ,perfidno unistili industriju i privredu bacili na koljena a sada milijunima hrvatskih glupana koji to jos uvijek ne shvacaju jos i zabranjuju trziste rada aha ako, ako .

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

eu mora imat izbore istovremeno u svim članicama ili će nestat

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

i nek nam taljani kad stanu na noge plate reparaciju zbog rimske,mletačke i taljanske okupacije…i rimskog genocida

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.