Države EU izdale ultimatum Wagneru u Bjelorusiji

Wagner grupa Rusija
38 komentara

Poljska i baltičke zemlje zatražile su od Minska neka istjera rusku privatnu vojnu kompaniju koja se ondje nalazi

Skupina zemalja EU koje graniče s Bjelorusijom zahtijevala je od Minska neka istjera rusku privatnu vojnu tvrtku Wagner i neka vrati ilegalne migrante koji se navodno gomilaju u zemlji na njihovim granicama. Govoreći u ponedjeljak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim kolegama iz Latvije, Estonije i Litve, poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski upozorio je da bi zemlje mogle zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom.

“Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira je li na poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sada otvoreni bit će zatvoreni”, rekao je Kaminski. Označio je Wagnerovu grupu kao “ekstremno opasnu”, ali “demoraliziranu” silu, za koju je tvrdio da je “sposobna za sve”.

”Zahtijevamo od vlasti u Minsku neka trenutno istjeraju Wagnerovu grupu, kao i to da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i da ih bjeloruske vlasti vrate u njihove izvorne zemlje”.

Poljska je učestalo optuživala Bjelorusiju za omogućavanje ilegalne migracije, navodeći da je namjerno usmjeravala protok ljudi s Bliskog istoka i Afrike u EU.

“Ova situacija eskalira. Već nekoliko mjeseci bavimo se pokušajima nelegalnog prijelaza migranata preko granice”, rekao je Kaminski. Prema poljskoj graničnoj straži, oko 19.000 migranata pokušalo je dosad ove godine ući u Poljsku iz Bjelorusije godine, u usporedbi sa 16.000 tijekom cijele 2022. godine.

Ultimatum Minsku uslijedio je nakon smrti čelnika Wagner grupe Evgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji prošlog tjedna. Nekoliko drugih viših članova privatne vojne tvrtke također je ubijeno u incidentu. Minsk do sada nije odgovorio na zahtjeve Poljske i baltičkih država. Wagnerova skupina ponovno je raspoređena u Bjelorusiju nakon pokretanja kratkotrajne pobune u Rusiji krajem lipnja. Prisutnost skupine u Bjelorusiji potaknula je dugogodišnje napetosti između Minska i Varšave. Poljska je tvrdila da je privatna vojna tvrtka aktivna duž granice i da protiv nje vodi “hibridni rat”. Minsk je odbacio optužbe, dok je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdio da je Varšava “pretjerala” u vezi nagađanja oko Wagnera.

BjelorusijalitvanijaPoljskaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
7 mjeseci prije

Padaju maske, rastu apetiti, vremena sve manje….na pomolu je frka!!!

eks
7 mjeseci prije

Čovek se mora nasmejati Poljacima i baltičkim patuljcima . Baltičke podguzne mušice NATO zločinaca i Poljska – perjanica NATO rusofobije su frustrirani ? Evo , sad će Lukašenko, samo što nije …

Sir Oliver
7 mjeseci prije

Ma da Bjelorusija ih je pozvala. Ko je pozvao SAD u Siriju.

Ante
7 mjeseci prije

Čudno da nema ovih zagovornika ljudski prava koji se zalažu za ove izbjeglice??? Zagovornici ljudski prava čuju se samo kada Europa treba napraviti pritisak na neku zemlju ili političku stranku neke zemlje koje se pobuni protiv takozvanih izbjeglica.

nastran
7 mjeseci prije

Označio je Wagnerovu grupu kao “ekstremno opasnu”, ali “demoraliziranu” silu,- a usraše se u gaće!?

Darko
7 mjeseci prije

Pa što države EU najprije ne istjeraju američku vojsku sa svojeg teritorija kad si već daju pravo suflirati Bjelorusiju? Jebo im pas mater dvoličnu šugavu..

Zlovenac
7 mjeseci prije

Pa onda znamo ko je ubio Prigožina.

Dux
7 mjeseci prije

Potpisujem, bravo!

BlueZg
7 mjeseci prije

Jel gori pod guzicom? Ni Poljska ni Baltik nisu u poziciji da prigovaraju. Nitko ih neće doći spašavati, pogotovo ne njihov sveti nato. Nato je amerika i samo im je to važno, Trumpu također.

Grdi
7 mjeseci prije

Opet se bahate ….. i opet ce izvuc kraci kraj ……

Alex Keller
7 mjeseci prije

Kakva je litvanska vojska Wagnerovci ni zauzeli Litvu za dva dana.
Ono što sam vidjeo u Afganistanu je za umrijet od smjeha.

Max
7 mjeseci prije

Novo ratno žarište.

Mamajev Kurgan
7 mjeseci prije

Tri mini pribalticke ko bajagi drzave su vlasnistvo Carske Rusije 1/1 a Poljska ovakav kakva je cudesni poklon JVStaljina. Sta ce Putinova Rusija da u vezi ova 4 proliv Jada da uradi ostaje da vidimo. Jednom je sasvim sigurno…bice promjena I to vrlo brzo.

Red Dog
7 mjeseci prije

Batko je dobio dar od boga wagnerovcima.
Trenutno najiskusniji borci da treniraju njegovu neiskusnu armiju.

nekoime
7 mjeseci prije

Sada konačno Bjelorusija ima razlog zahtijevati od zemalja EU izbacivanje USA vojnih snaga.

Bruno
7 mjeseci prije

Jake sile . Boje se par tisuće plaćenika, a udomili su desetke tisuća, kauboja, švaba, Croata itd. Hrabri nema šta.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

🤣 🤣 🤣 Kakovi luđaci !? Zašto ih vi sami nebi istjerali ?!

abc
7 mjeseci prije

Čivavica preti lavu.

Vukmirica Goran
7 mjeseci prije

Tito je preminuo pre nego što je to objavljeno. Milošević je preminuo kasnije nego što je to objavljeno. Prigožin je živ. Šta ćemo sad?!

xxy
7 mjeseci prije

Hrvati i Rusi brača zauvijek!

goran
7 mjeseci prije

vi poljaci litvanci letonijci i estonci nemate šta zahtijevati od minska otvoreno ste stali protiv bjelorusije i nemate nikakva prava išta tražit.
lukašenko bi trebao povečati broj wagnerovih vojnika u državi i nakrcati državu sa još više imigranata na vašim granicama

Antee
7 mjeseci prije

Ko vas jebe sluge nacizma.

Gad
7 mjeseci prije

Mnogo ti EU jadnici uobražavaju, daju si značenja. Misle da su neki faktor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI