Dužnička apokalipsa danas: Evo što će se dogoditi ako SAD ostane na zadanim postavkama svog ogromnog duga

SAD u dugovima
26 komentara

U ponedjeljak su Republikanci u Senatu blokirali zakone kojima se podiže gornja granica duga i dopušta SAD-u izbjegavanje predstojećeg gašenja vlade i moguće neispunjenje obveza. GOP je u utorak također objedinio prijedlog Demokrata kako bi se omogućilo da se gornja granica duga podigne relativnom većinom glasova, umjesto 60 glasova koliko je obično potrebno.

Sjedinjene Američke Države napreduju prema povijesno neviđenoj perspektivi neispunjavanja dugova u visini desetaka bilijuna dolara, jer vladino financiranje ističe 30. rujna, na kraju tekuće fiskalne godine. Ministrica financija Janet Yellen upozorila je u utorak da je vlada na putu da ostane bez novca do 18. listopada ako se granica zaduživanja uskoro ne podigne.

“To bi bilo pogubno za američko gospodarstvo, [globalno] financijsko tržište i milijune obitelji i radnika čija bi financijska sigurnost bila ugrožena kašnjenjem plaćanja”, rekao je Yellen na saslušanju u Washingtonu. “Čak i približavanje roka bez podizanja gornje granice duga može narušiti povjerenje financijskih tržišta u kreditnu sposobnost Sjedinjenih Država”, upozorila je tajnica.

Yellen je sugerirala da bi slom vjere ulagača u sposobnost SAD-a u pogledu plaćanja svojih računa izazvao šokove na tržištima diljem svijeta, gurajući troškove posudbe na neviđene razine, što bi ugrozilo status dolara kao svjetske de facto rezervne valute.

Pozivajući Republikance da prepoznaju svoju “zajedničku odgovornost” u povećanju ogromnog duga zemlje, Yellen je naglasila da bi dopuštanje SAD-a u pogledu neispunjavanja svojih obveza bila potpuno “proizvedena kriza” koja se mora spriječiti po svaku cijenu.

Kako bi tehnički gledano uopće izgledala zadana vrijednost duga?

SAD imaju gornju granicu duga od 1917. godine, kada su tijekom Prvog svjetskog rata zakonodavci ograničili maksimalno dopušteno zaduživanje savezne vlade na 11,5 milijardi dolara. Podignuta je na 45 milijardi dolara 1939. godine, a od tada je ponovno podignuta više od 100 puta, sada iznosi preko 28,8 bilijuna dolara. Sjedinjene Države  prije nisu ispunile svoje obveze, osim manjeg incidenta 1979. godine koji je uključivao mali broj trezorskih zapisa tijekom obračuna duga, koji je gotovo odmah ispravljen, ali je ipak izazvao skok prinosa na državne zapise i pad samouvjerenosti ulagača.

U ovom trenutku američka Riznica ima obveze od gotovo 21 bilijuna dolara, a analitičari jednostavno ne znaju što će se dogoditi ako se dogodi neispunjenje obveza, čak i na tehničkoj razini.

“Ne vjerujemo i tržište ne vjeruje da je to vjerojatan scenarij”, rekao je za MarketWatch Rob Toomey, generalni direktor na tržištima kapitala u trgovačkoj skupini SIFMA (Securities Industryand Financial Markets Association). “Ali to bi bio pravi scenarij problema za sustav općenito, a posebno za operacije i poravnanje”, dodao je stručnjak.

Pripremajući se za mogućnost neispunjenja zadanih obveza s Fedwireom, sustavom prijenosa sredstava za podmirenje pričuva i regulatorom Korporacije za kliring fiksnih prihoda (FICC), SIFMA kaže da su moguća dva scenarija.

U prvom slučaju, Riznica bi shvatila da će propustiti plaćanje i najaviti je unaprijed kako bi se mogli promijeniti datumi dospijeća obveznica. To bi, kaže trgovačka grupa, uzrokovalo ogromnu tržišnu nesigurnost u pogledu budućih cijena trezorskih zapisa, ali spriječilo sustavnu katastrofu.

U drugom scenariju, Riznica ne daje unaprijed upozorenje, a dospjele obveznice jednostavno nestaju iz sustava, budući da se automatski pretpostavlja da su plaćene, a Riznica se mora složiti da će nadoknaditi gubitak, nudeći dodatne kamate, na primjer. Drugi scenarij “samo ilustrira činjenicu da sustav nije za to dizajniran”, prema SIFMA-i. Grupa vjeruje da je drugi scenarij udaljena mogućnost, ali “pravi scenarij problema” ako se to dogodi.

Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chase, najveće američke banke, potvrdio je da se ta institucija bavila “planiranjem scenarija” za “potencijalno katastrofalan događaj” neispunjenja obveza.

Status dolara u opasnosti

Sjedinjene Države uživaju status de facto svjetske rezervne valute od uspostave sustava u Bretton Woodsu 1944. Taj je status omogućio Washingtonu tiskanje novca u višku, kao i razmjenu dolara za stvarna fizička dobra, bez trpljenja inflacijske kazne i kolaps valute koje bi učinile druge zemlje da su učinile istu stvar.

U svom obraćanju Kongresu u utorak, Yellen je upozorila da, iako “Kina ima dug put u reformi svojih financijskih tržišta prije nego što je renminbi ozbiljan rival dolaru”, nije mogla smisliti “ništa štetnije za tu ulogu” dolara nego što nije uspio podići gornju granicu duga.”

Perry Adair, savjetnik u saveznoj tvrtki za lobiranje Becker Lawyers, ponovio je Yellenovu zabrinutost, rekavši za Cnet da će “na međunarodnom planu Sjedinjene Države po prvi put potkopati punu vjeru i kredit vlastite valute”, što je nanijelo “udarac” našem ugledu u svijetu i blagodat za naše protivnike poput Kine koji tvrde da su SAD u padu.”

Dolar je već zadobio udarac posljednjih godina uslijed napora zemalja uključujući Rusiju, Kinu, Iran i druge da se odmaknu od plaćanja dolara u trgovini, prelazeći na eure ili lokalne valute i smišljajući druge financijske alate pomoću kojih se mogu izbjeći sankcije i drugi oblici pritiska iz Washingtona.

Ranije ove godine, nakon što je svoje dionice u dolarima i državnim zapisima smanjila na gotovo nulu, Moskva je naglasila da će se uporaba novčanih dolara u globalnoj trgovini smanjiti kada zemlje počnu sumnjati u njezinu stabilnost. Trenutni obračun gornje granice duga Kongresa mogao bi poslužiti samo kao poticaj potreban za to.

Veći troškovi blagajničkih zapisa = Veći troškovi posudbe

Povećanje prinosa na trezorske zapise zbog većeg percipiranog rizika uzrokovalo bi veliki skok u troškovima zaduživanja običnih Amerikanaca i poduzeća. “Prinosi trezora, hipotekarne stope i ostale stope zaduživanja potrošača i poduzeća rastu, barem dok se ne riješi ograničenje duga i ne nastave plaćanja trezora”, napisao je Moody’s Analytics u izvješću objavljenom prošlog tjedna.

Rejting agencija upozorava da bi i nakon razrješenja krize kamatne stope ostale visoke tijekom dugog razdoblja, s obzirom na percipirane premije rizika povezane s američkim dugom, pri čemu bi se stambeni krediti potencijalno “nikada” vratili na mjesto na kojem su bili prije neizvršenja obveza, što je rezultiralo ekonomskom katastrofom koja je pogodila Amerikance kroz generacije koje dolaze. Očekuje se da će sličnu sudbinu doživjeti i drugi krediti, za tvrtke, potrošače, studente itd.

Moody’s izračunava da bi čak šest milijuna radnih mjesta u SAD-u moglo biti izgubljeno, dok bi se izbrisala 1/3 vrijednosti burze i ekvivalent od oko 15 bilijuna dolara bogatstva kućanstva.

Neispunjenje obveza gotovo bi potaknulo Moody’s, Fitch i druge rejting agencije da snize američki kreditni rejting, što bi SAD-u učinilo skupljim posuđivanje nove gotovine u inozemstvu ili servisiranje dugova koje već duguje.

BDP će postići veliki uspjeh čak i ako se nađe kompromis

Čak i ako Kongres u posljednjem trenutku postigne dogovor o gornjoj granici duga, kao što nije uspio u prethodnim prilikama, američko gospodarstvo i dalje će biti pogođeno gubitkom povjerenja ulagača i konzervativnom politikom zapošljavanja od strane tvrtki koje se boje najgoreg. Prema Moody’su, neizvjesnosti povezane s raspravama o ograničenju duga u 2011. i 2013. dovele su do toga da je BDP sredinom 2015. bio procijenjen na 180 milijardi dolara ispod onoga što bi bilo da je kriza riješena ranije. Do 1,2 milijuna manje Amerikanaca uspjelo je pronaći posao zahvaljujući kongresnim sukobima u to vrijeme, navodi agencija.

Svjetska kriza?

Za gospodarstva koja drže velike iznose američkog duga, kriza plaćanja duga u SAD-u uzrokovala bi povećanje i kamatnih stopa ovih zemalja. Japan, na primjer, drži više od 1,4 bilijuna dolara u američkim riznicama, što je ekvivalentno s više od 20 posto BDP-a azijske zemlje. Kina, Velika Britanija i Irska drže između 323 milijarde dolara i 1 bilijun dolara u blagajnama, a očekuje se da će se svaka zaraza uzrokovana krizom u SAD-u brzo proširiti i na ove zemlje.

Ekonomska recesija u SAD-u uzrokovana neispunjenjem obveza, uključujući gotovo zamrzavanje na kreditnim tržištima, gubitak radnih mjesta i pad BDP-a, utjecala bi na svjetsko gospodarstvo u bilo kojem scenariju, s obzirom na ogromnu potrošnju energije SAD-a i tržišne međusobne veze stvorene zahvaljujući globalizaciji.

“Nitko ne bi bio pošteđen”, rekla je nedavno za CNN Maya MacGuineas, predsjednica Odbora za odgovoran proračun, profit iz Washingtona. “To bi bila takva samonametnuta katastrofa od koje se ne bismo oporavili, sve u vrijeme kada se naša uloga u svijetu već dovodi u pitanje.”

Eurasia Group, konzultantska kuća za rizike sa sjedištem u New Yorku koju je osnovao bivši Obamin ekonomski savjetnik Ian Bremmer, procjenjuje da postoji oko 20 posto šanse da se sljedeći mjesec dogodi tehnička neispravnost, što je postotak koji savjetnici naglašavaju “neobično visok” s obzirom na rizike koji su uključeni. “Odbacivanje ovih rizika je pogreška”, upozoravaju konzultanti.

dugGOPSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
2 godine prije

Ništa se neće dogoditi, sve će se banda fino dogovoriti.
Mislim da su više zabrinjavajuće druge vijesti. Redukcije struje u Kini, europska cijena plina u nebesima, manjak SVIH vrsta energenata svuda osim u Rusiji i SADu.
Kako bi naš vidoviti Milanče rekao “Preformacija je počela”.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Da,sve ide k vragu.To znamo odavno!
Meni je samo zao da se portal okrenio k komentatorima kao sto je Djuro dok mene brisu…
Narativ necu promjeniti i poceti pisati kako se treba cjepiti da se spasimo…

Diego Delgado
2 godine prije

Ishod se već sada zna, podiže se granica duga i printa još više novaca, ništa nova u državi americi.

ledeno doba
2 godine prije

država SAD je u vlasništvu, onih koji u vlasništvu imaju i FED i štampaju bezgranične količine novca.
država SAD je najveći dužnik FED-u, to sve govori..

sve je u krugu iste ciokabaline mafije
ova babuskara Janet Yellen, (pripadnica bezgrešnog naroda) je ranije bila predsjednica FED-a, a sada je minsitrica financija…dakle, mafija samo premjeđta svoje ljude s položaja na položaj..

-ministar financija u vladi Busha-Henry Paulson,
-ministar financija u vladi Obame (1. mandat)-Timothy Geithner
-ministar financija u vladi Obame (2. mandat)-Jacob Lew
-ministar financija u vladi Trumpa-Steven Mnuchin
-ministar financija u vladi Bidena- Janet Yellen

pogodite, kojem narodu/religiji pripadaju svih ovih 5 ministara?

Praetorian
2 godine prije

Nije mi jasno kako netko privatan moze u drzavi SAD toj istoj drzavi printat novac, na nacin da drzava nije vlasnik npvaca nego joj ga printa firma i daje uz kamatu tako da ta drzava prakticki u kandzama tih istih provatnika.
To je kao da xy dodje nekome u kucu i ucjenjuje za npr namjestaj u toj njihovoj kuci..
Zasto drzava jednostavno ne pohvata i ne pobije te lihvare i preuzme opet svoje novce i duga nema..?
Mislim, to su vec s Gadafijem napravili, sta bi im bilo da ppnove i spase svoj i svjetski narod od kandzi

Legendarni Grk
2 godine prije

Leo Wanta je još 1989. iz tajnog crnog fonda američke vlade dobio oko 27 tisuća milijardi dolara (27 bilijuna) da sruši rusku rublju i to je radio nekoliko godina, za vrijeme Gorbačova i Jeljcina, s kojima je bio u dogovoru. Jeftinom kupovinom rublje, pa skupom prodajom na zapadu je umnožio tih 27 bilijuna na 1500 bilijuna dolara i onda je vratio taj novac mazad u crni fond američke vlade. Kada se otkrio taj ogromni novac, onda se taj novac prebacivao s Goldman Sachs na druge banke i račune, da se sakrije trag. Dakle, američka vlada ima više nego dovoljno novca da se svi ti dugovi vrate, ali oni jednostavno ne žele taj crni novac dati na raspolaganje narodu. Zato je sav taj cirkus oko američkog duga smiješan i insceniran i usmjeren na ekonomsko uništenje ljudi, jer masonska banda koja uništava egzistenciju ljudima nikako ne može propasti – oni štampaju i… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 godine prije

A kreditni rejting SAD-a oduvijek, pa i sada AAA ili AA+, hahaha, koji su to prodavači magle:

United States – Credit Rating (tradingeconomics.com)
Fitch Affirms United States at ‘AAA’; Outlook Negative (fitchratings.com)

SAD je već postao – što se generalne kvalitete života tiče – trećerazredna zemlja.

Nemaju socijalno zdravstveno osiguranje, izuzetno su im skupe medicinske usluge, svaki deveti Amerikanac je gladan:

Hunger in America – Farmers and Hunters Feeding the Hungry – Hunt Down Hunger! (fhfh.org)

Kako je krenulo, uskoro će imati i međusobni rat na svom teritoriju.

2 godine prije

milijarda, bilijarda, bilijun, trilijun, kad bi sve to bilo standardizirano, bilo bi dobro. ali, nered uzeo maha … .

neznanje
2 godine prije

Koji je ovo jezik i kakvom logikom se koriste njegovi govornici:”U svom obraćanju Kongresu u utorak, Yellen je upozorila da, iako “Kina ima dug put u reformi svojih financijskih tržišta prije nego što je renminbi ozbiljan rival dolaru”, nije mogla smisliti “ništa štetnije za tu ulogu” dolara nego što nije uspio podići gornju granicu duga.”

neznanje
2 godine prije

J(adna) V(olino) nauči pisati logikom našeg materinjeg jezika!!!

Max
2 godine prije

To je dio reseta

Scorpiorex
2 godine prije

Nista se nece dogodit.

Scorpiorex
2 godine prije

Je li zna iko ovdje sta je milijarda,sta billions, sta trilion? Ili se lupeta onako,ko maxim po diviziji,dajte malo self-control

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI