E.J. Magnier: Pripremite se za uspostavu službenih odnosa Rijada i Tel Aviva

Bliski istok
17 komentara

“Ovo nije rat protiv Hezbollaha, Irana ili Libanona, nego priprema za otvorene odnose između Saudijske Arabije i Izraela”, izjavio je političar involviran u sukob Izraela i arapskih monarhija protiv Irana, piše Elijah J. Magnier, kolumnist i dopisnik kuvajtske medijske kuće Al-Rai.

U Jemenu Hezbollah nikada nije bio posebno prisutan. Poslano je samo nekoliko savjetnika kako bi  borcima u zemlji prenijeli iskustva dugogodišnje borbe protiv Izraela i terorista u Siriji. Instruktori specijalnih snaga  Hezbollaha su prisutni u Jemenu kako bi Huti borce naučili kako se učinkovito  braniti od koalicije koju vode SAD i Saudijska Arabija.

“Dužnost svakog muslimana je da brani potlačene, kao što je rekao imam Homeini kada je podržao libanonski narod tijekom izraelske invazije 1982. godine”, podsjeća Magnier.

Iranske vjerske vođe su rekle i da im je dužnost dužnosti i obveza podržati Irak u borbi protiv okupacijskih snaga 2003. godine, kao i afganistanske snage otpora.

Danas se Jemence istrebljuje, a svijet na sve gleda impotentno i bez osjećaja, dopuštajući Saudijskoj Arabiji uništenje zemlje i ubijanja. Međutim, danas postoji manje potrebe za iskustvom Hezbollaha u Jemenu. Lokalne snage su stekle dovoljno iskustva, iako se bore u drugačijem okruženju nego što je to u Libanonu, Siriji i Iraku.

Jemen - sukob
FOTO: Jemen – sukob

Nema potrebe da Hezbollah ostane u Jemenu ili Iraku, gdje je ISIL poražen i protjeran iz svih iračkih gradova. Danas Iračani imaju dovoljno ljudi, naprednih sredstava i veliko iskustvo da suzbiju svaku opasnost. Zato nema potrebe da Iran, Hezbollah ili američke snage ostanu u Iraku.

Sugovornik Elijaha J. Magniera kaže kako je Hezbollah tu na zahtjev predsjednika Bashara Al-Assada i bori se protiv takfirističkih ekstremista i terorizma.

S gradom Al-Bukamalom, koji je pod kontrolom sirijske vojske, ISIL je izgubio posljednji grad u Siriji, čak i ako je još uvijek prisutan na istoku Eufrata, području Badije, te u nekim džepovima na sirijskih južnim granicama.

“Međutim, još uvijek ima na tisuće terorista Al-Qaede u Idlibu i južnoj Siriji. Stoga samo na izravan zahtjev sirijskog predsjednika Hezbollah može ostati ili napustiti zemlju. Bez obzira koliko glasni bili Amerikanci, Izraelci i Saudijci, prisustvo Hezbollaha u Siriji ovisi o stavu sirijske vlade i nikoga drugoga”, izjavio je Magnierov izvor.

Libanonski premijer Saad Hariri je pušten iz saudijskog pritvora i vratio se u zemlju. Prema izvoru “nema arapskog rata protiv Irana u regiji ili rata Izraela protiv Libanona, što ne znači da se Hezbollah može vratiti kući i zaustaviti bilo kakve pripreme za mogući rat u budućnosti.

Saad Hariri
FOTO: Saad Hariri

Povratak Haririja je očito povezan sa saudijskim planom u kojem će zatražiti povlačenje Hezbollaha iz Sirije, Jemena i Iraka i da preda oružje vladinim snaga u Libanonu. Valja napomenuti da je Hezbollah pozdravio Haririjevo puštanje, jer su u vrhu libanonskog pokreta otpora od prvog dana tvrdili da je premijer zemlje, iako se u mnogim stvarima s njim ne slažu, bio ilegalno zatočen od strane Saudijske Arabije samo zato što je bio premijer Libanona.

Saudijskoj Arabiji se ne smije se dopustiti da Libanon tretira kao jednu od svojih pokrajina. Nakon svega, iluzorno je vjerovati da će Hariri biti dočekan kao heroj i da će u Libanonu provoditi saudijsku politiku i da će se ostvariti  želje Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Saudijske Arabije.

Ako doista bude inzistirao na saudijskoj agendi, može se vratiti u Saudijsku Arabiju kao bivši premijer. Saudijski pogled na Bliski istok jednostavno ne prihvaća multietničnost i prijateljski suživot svih religija i različitim političkih skupina i njihovih predstavnika u Libanonu”, nastavlja Elijah J. Magnier.

Beirut, Lebanon
FOTO: Lebanon

Nije riječ ni o zalihama oružja Irana ili Hezbollaha, niti njihovoj regionalnoj vojnoj intervenciji. Rat u Siriji je osvojila Osovina otpora, a SAD, EU, Katar, Jordan, Turska i Saudijska Arabija nisu uspjeli svrgnuti vladu, ni uništiti multietničku kulturu u Siriji.

Ovo je jednostavno pitanje Saudijske Arabije, koja se priprema za čvrst i otvoren odnos s Izraelom. Saudijska Arabija djeluje tako jer joj je potreban ovakav scenarij za pravdanje budućih odnosa s Izraelom. Svakodnevno vidimo akademike, pisce, pa čak i saudijske dužnosnike kako koriste izgovor “da se bore se protiv Irana, zajedničkog neprijatelja”. Time će se opravdati budući odnos s Tel Avivom.

U stvari, izraelsko javno mnijenje je već spremno pozdraviti Saudijsku Arabiju, i obrnuto. Ovaj novi saudijski projekt je jasan, a arapske su zemlje obećale da će uspostaviti službene odnose s Izraelom u zamjenu za glave čelnika Hezbollaha  i Irana. Zauzvrat su Sjedinjene Države i Izrael obećali da će se uključiti u arapsko-izraelski sukob.

To neće biti njegovo rješenje, jer Trump ne može ispuniti obećanja. Izrael neće dati Arapima ono što je dobio besplatno, a to je odnos sa zemljama Perzijskog zaljeva. Oni koji se trude uspostaviti veze s Tel Avivom čine to vlastitom voljom, a Izrael žele koristiti kao most prema Sjedinjenim Državama.

S druge strane, novi savez Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije nikome neće moći isporučiti čelnike Irana i Hezbollaha bez potonuća regije u sveopći rat. Jesu li ove zemlje spremne za rat u kojem će troškovi nadmašiti sve potencijalne dobitke?

Al-BukamalHezbollahISILIslamska državaKalifatLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ohrana
6 godine prije

da da ovaj elijah menadzer je svakako osoba kojoj treba vjerovati i prenositi njegove iskrene izjave i izljeve iskrenosti

elijah magnier
6 godine prije

A šta mu fali,po tvom mišljenju?

davor
6 godine prije

Nije ovo od jučer ovo traje već desetljećima ljudi moji. Saudijska i Izrael surađuju najmanje od kraja 70-ih ako ne i prije. A i brojni članovi arapske lige isto tako.

davor
6 godine prije

Odakle bi Mossad nabavljao sve one putovnice koje viđamo na wtc, charlie hebdo i svim ostalim takvim lokacijama da Izrael i Saudijska službeno ne surađuju?

Segota
6 godine prije

Tema članka me podsjeća na staru poslovicu, kad lopov viče , držite lopva!!

dalmata
6 godine prije

Riply ima novost u rubrici”virovali ili ne”.Mir je nezamjenjiv.Da su ovi(dvi drzave BI koje su jedna drugj do uva po zlocinu)povukle potez da je njihov odnos u paketu mira i stabilnosti.pozdravija bi ih ,iako su za mene u rangu Ausvica.Cionisti i vehabije su samo potvrdili beskicmenost,jer voda je dosla do guse.Pantagane(stakori)mislu da ce ih spasit rat.Veliko i dobro saznanje je da je legendarni Hezbolah prisutan u Jemenu,na strano slobode(sitimo se,kad je Hezbolah-instruktori-uskocija sa obukom Siriske vojske(i naravno svojim vrhunskim borcima)bila je to prvi poraz imbecila.Ovi Saudi picopevac je razridija konkurenciju,Ostaje pitanje,je li je unistija?Ne bi mu bija u kozi za cilu naftu u Saudiji,tamo je mrak gust, ka u Izraelu,ili jos gusci,a mrak nema oci

Gordan
6 godine prije

Pazi sad ovo: Amerikanci nastoje srusiti multietnicku Siriju. Jel’ to ista ona multietnicka Sirija u kojoj, prema jednom drugom nedavnom clanku s ovog istog portala, predsjednik ne moze smisliti Kurde ni u kakvom (zivom?) obliku? (No, to je navodno rekao Erdogan pa se moze uzeti s malo soli.)

Stribor Panov
6 godine prije

Zadnjom kupovinom oružija u vrijednosti od 40-80 ML$ Saudijska Arabija je htjela i još uvijek želi zapaliti regiju pa prodavati oružije (uz profit naravno).
Kako ih nešto neide u zadnje vrijeme sada u panici hvataju zadnji vlak za Libanon, spremni ćak i na savez sa mrskim im Izraelom u očaju gledaju crne oblake građanskog rata kako se nadvijaju nad SA.
Možda će svo to oružije naposlje poslužiti svrsi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI