fbpx

E.J. Magnier: U najgorem slučaju će u Libanonu izbiti rat, a dobit će ga Hezbollah

Libanon - Bejrut

U Libanonu je glavni tajnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah upozorio da bi trajni antivladini prosvjedi mogli dovesti do “kaosa, kolapsa institucija i  građanskog rata”. Kakav je scenarij za građanski rat i je li to realna mogućnost?

Libanonci misle da su trenutni nemiri bili potaknuti mjesečnim porezima koji su uvedeni na aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp. U stvari, ovo je bila tek posljednja od niza mjera, počevši od američkih sankcija nametnutim  libanonskim bankama i bogatim pojedincima optuženim za povezanost s Hezbollahom.

Glasine, koje je kasnije potvrdila američka administracija, govorile su da je u planu još više sankcija protiv Libanona i očekuje se da će pogoditi više banaka i više libanonskih saveznika Hezbollaha među kršćanskim skupinama u libanonskom društvu. Mnogi Libanonci bogate i srednje klase panično su predviđali posljedice sankcija s kojima su SAD ciljale destabilizirati bankarski sustav zemlje, uništavajući povjerenje i stvarajući rizik od odljeva kapitala. Mnogi Libanonci povukli su gotovinu iz banaka i svoje bogatstvo prenijeli izvan zemlje.

Bez obzira na protivljenja, libanonski predsjednik Michel Aoun vršio je veliki pritisak na središnju banku da vrijednost libanonske lire zadrži 1500 o odnosu na dolar, umjesto da dopusti slobodni tečaj po predviđenoj stopi od 3000 do 5000 za jedan američki dolar. To je imalo posljedice po ugled predsjednika, ali prije svega po domaću valutu u državi u kojoj se kao osnova za svaku kupnju koristi dolar, čak i u kafiću ili supermarketu.

Štoviše, libanonski dug od 85 milijardi dolara u zemlji koja uvozi 16 milijardi dolara robe, a izvozi dvije milijarde dolara i zaražena je korumpiranim političarima, bio je sam po sebi teret za libanonsku liru kojeg je nemoguće ignorirati. Deficit i dug približavaju se 155% bruto domaćeg proizvoda.

U zemlji živi oko 6 milijuna Libanonaca, ali između 8 i 9 milijuna Libanonaca živi u inozemstvu. Mnoge se obitelji oslanjaju na financijsku potporu rodbine.

Ali budući da su na snazi strogi i kontinuirani progoni Hezbollaha i njegovih pristalica od strane Sjedinjenih Država, nijedan Libanonac se ne usuđuje poslati novac u Libanon. Zbog američkih sankcija je čak i banalni razlog „straha da će biti optužen za podržavanje terorizma” Libanonce u inozemstvu uplašio i sprečava ih da šalju novac rodbini.

Naravno da američke mjere nisu utjecale na Hezbollah kao organizaciju, koja redovito prima sredstva od Irana. Međutim, pogodile su libanonsko društvo, uključujući i one koji podržavaju Hezbollah, ali i trgovinu koja je znatno opala.

Poslovanje s nekretninama je gotovo je prestalo i došlo je do značajnog pada vrijednosti libanonske imovine u ovom sektoru. Male tvrtke zatvorile su vrata i ljudi se trude da sastave kraj s krajem. Električna energija redovito nedostaje, što otvara put za proizvodnju generatora, ali predstavlja teret libanonskim obiteljima koje moraju plaćati račune dva puta mjesečno. Isto vrijedi i za pitku vodu u cijeloj zemlji. Infrastruktura je slaba, prikupljanje smeća i recikliranje su sporadični, promet gust, more zagađeno, a cijene roba rastu bez ikakve vladine kontrole.

Nefunkcionalnost gotovo svega u Libanonu gura Libanonce da se ujedine i pobune protiv nezdravog političkog sustava, koji je sektaški. Ova kritična masa u najgorem scenariju libanonsko društvo čini vrlo ranjivim.

Mnoge zemlje Bliskog istoka su iz nekoliko razloga zaustavile su svoju uobičajenu novčanu potporu Libanonu. Glavni faktor je uvije da je  “vlada pod kontrolom Hezbollaha”. U stvari, zbog nedavnih ratova na Bliskom istoku, odnosno u Siriji, Iraku i Jemenu, iranski saveznici su dali ključni doprinos neuspjehu projekta Sjedinjenih Država i zaljevskih monarhija u svrgavanju vlada u tim zemljama, dajući prednost moćnim nedržavnim akterima koji slijede slične ciljeve kao Iran.

SAD i Saudijska Arabija se sa svim bijesom okomili na elemente “osovine otpora”, posebno na Hezbollah u Libanonu i Hashd Al-Shaabi u Iraku. Ni u kojem slučaju ne žele dozvoliti jačanje tih skupina, koje preciznim oružjem i vojnom moći stoje na samim granicama Izraela. Koristi se svaka pojedina mogućnost da se oslabi ova osovina.

Kako sve ostale nisu dale željeni rezultat, preostala je posljednja – građanski rat.

Glavni  tajnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah upozorio je da trajni antivladini prosvjedi mogu dovesti do “kaosa, kolapsa institucija i građanskog rata”. Ali koji su realni izgledi za građanski rat?

Libanonska vojska ima lagano oružje, jer zemlji nije dopušteno primanje obrambenog i ofenzivnog oružja koje bi moglo spriječiti kontinuirana izraelska kršenja njegovog suvereniteta. Za ovo su se pobrinuli američki i britanski „donatori“. Prisiljavaju vojsku Libanona da skladišti svoje oružje daleko od područja kontrole Hezbollaha. Libanonska vojska udovoljavala je željama donatora i skladištila oružje uglavnom na kršćanskom području Libanona.

Građanski rat je scenarij samo kao mogućnost, ali ga se ne može zanemariti. Ništa nije sigurno i postoje stranke koje vjeruju da SAD i Saudijska Arabija samo čekaju priliku da ga pokrenu.

Nema sumnje, međutim, da će smjer kojim Libanon vodi Hezbollah zemlju učiniti jačom nego ikad. Iran razvija sve sofisticiranije oružje pogodno za gerilsku uporabu i dijeli ga saveznicima u Libanonu, Iraku, Siriji i Jemenu. Stoga bi jedina mogućnost odvraćanja Hezbolaha i odvraćanja od podrške koju ova organizacija ima bila njeno uključivanje u građanski rat.

Saudijska Arabija više ne daje novac Libanonu jer premijer Saad Hariri odbija zauzeti čvrst stav protiv Hezbollaha. Hariri se ne može slagati s američko-saudijskim željama, jer Hezbollah i njegovi saveznici imaju prednost i većinu u parlamentu.

Ali SAD i Saudijska Arabija mogu uložiti puno novca u Libanon, kao i u Siriju, te tako pokušati postići svoj cilj, a to znači okrenuti veliki dio stanovništva protiv Hezbollaha, čak i ako uspjeh nije zajamčen.

Ako se to dogodi, najbolji kandidat za primanje oružja za početak rata može biti Samir Geagea, bivši izraelski saveznik kojeg danas financira američko-saudijski tim koji stoji protiv Hezbollaha. U ovom slučaju, a ako tijek događaja dovede do još jednog sektaškog rata kao onaj u Siriji i sukobe se Hezbollah i proameričke “libanonske sile”, Hezbollahovi saveznici neće oklijevati intervenirati.

Hezbollah će biti zaštitnik kršćana koji nisu dio snaga Samira Geagee. Kršćani igraju važnu ulogu ravnoteže ne samo u Libanonu, već i na cijelom Bliskom istoku.

Iran je u Siriju doveo saveznike iz Pakistana, Iraka, Afganistana, Sudana i Libanona. Ti isti saveznici koji su još u Siriji mogu se lako preseliti u Libanon kao podrška Hezbollahu.

U ovom će se slučaju postavljati mnoga pitanja i što će se dogoditi s libanonskom vojskom? Ako Hezbollah i njegovi saveznici preuzmu kontrolu nad vojskom, hoće li svijet bojkotirati i opkoliti Libanon, kao što su to učinili s Hamasom u Gazi?

Libanonska vojska, pod svojim trenutnim vodstvom, ne može izravno intervenirati u korist jedne ili druge strane. Međutim, njezini će časnici biti podijeljeni i poduzet će osobne inicijative, kao tijekom građanskog rata kada je vojska bila podijeljena. SAD će izvršiti svoj utjecaj da podrži one u vojsci koji će se boriti protiv Hezbollaha, nešto poput  „Slobodne sirijske vojske“ u susjednoj Siriji.

A ako pobijede Hezbollah i njegovi kršćanski saveznici, odgovor je jednostavan. Oni će u zemlju, da zaustavi sukob, definitivno dovesti Rusiju, supersilu smještenu odmah preko libanonske granice u Siriji. Sigurno neće zvati SAD.

Moskva je već uspjela u Siriji i može uspjeti pokvariti američke planove za svrgavanje vlasti u Libanonu. Može razviti libanonska naftna i plinska polja i spriječiti Izrael da krši njegov suverenitet, jer sada Libanon ne može obraniti ležišta u svojim teritorijalnim vodama.

U tom scenariju bi Hezbollah sa saveznicima, pozvavši Rusiju, donio veću stabilnost regiji i spriječio pogoršanje palestinskog sukoba, što je i politika Moskve u regiji.

Na gospodarskom planu, Iran gradi elektrane i infrastrukturu za električnu energiju, medicinske ustanove i razvija farmaceutsku industriju u Siriji. Sigurno jedva čeka da to učini i u Libanonu. Iran je već jasno rekao da je spreman isporučiti oružje libanonskoj vojsci. Rusija je obnovila svoju ponudu da učini isto, ali bezuspješno zbog američkih pritisaka na Libanon.

Iran, Rusija i Kina također mogu razviti ceste, komunikacijske objekte, obnoviti zemlju i izvući je iz srednjovjekovne infrastrukture. Kina čeka kako bi izgradila Novi put svile i željeznički prijevoz između svih libanonskih gradova i vanjskog svijeta i spremna je na dolazak istog trenutka nakon ukidanja američkog embarga na libanonsko-kineske odnose.

Hezbollah će postati jači nego ikad, jer je jedino libanonsko jamstvo protiv izraelskih napada. Rusija ima svoju politiku i možda se želi držati na distanci od borbe između Hezbollaha i Izraela. Ali u tom slučaju Hezbollah može lansirati rakete na Izrael bez straha od protivljenja u zemlji.

Pogrešno je reći da bi građanski rat u Libanonu bio na štetu Hezbollaha. Naprotiv. Međutim, pokretanje građanskog rata ne ide u prilog Hezbollahu jer je Libanoncima dosta rata. Međutim, ako i kada se nametne takav sukob, Hezbollah ga neće izgubiti. Ostaje pitanje jesu li SAD svjesne da sa svakom pogreškom Libanon guraju u naručje Hezbollaha?

E. J. Magnier

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mister x
Gost
Mister x
1 godina prije

Dobili ili izgubili,najveći dobitnik je Izrael,koji muti vodu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Nema straja za Libanon, tamo je već pobjednička hrvatska vojska koja će stat između zaraćenih strana i koja će, kako kaže ministar Ugroza, profesionalno izvršit svaku zadaću koja joj se postavi . . . a naročto onu o obrani demokracije . . . 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ako izbije rat u Libanonu, dobit će ga –IZRAEL!!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Jack

Nece.
Liban je trebao biti zavrsen 2016. Ali dodjose rusi i pokvarise planove. Bili bi ludi da zakuvaju rat pa da rusi dobiju jos dvije baze.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  tihobl

@tihobl

Dođoše 2006. godine (dakle, cijelo desetljeće prije Rusa) Iranci i Hezbollah… i ostadoše 😉

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kora

nitko neće napasti izrael u klasičnom smislu
sitan terorizam i potencijalne prijetnje da
ali napad nikako
imaju suviše jake mentore

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

“Hezbollah će biti zaštitnik kršćana …”

Iako se ne slažem s pojedinim (tipično rusofilskim) predviđanjima izrečenim u ovom članku, slažem se s činjenicom da Hezbollah već jest zaštitnik Kršćana na Bliskom Istoku, odnosno Maronita (Katolika) u Libanonu. Kako ne postoji način (pogotovo to nisu sankcije) da se spriječi povećanje utjecaja Hezbollaha izvan Bliskog Istoka, Hezbollah će postati najutjecajniji zaštitnik Kršćana (Katolika) u Južnoj Europi, što će reći i u BiH i u Hrvatskoj.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kora

Hezbollah je teroristička organizacija
koja se financirala prodajom narkotika
nikad radikalni muslimani nisu bili zaštitnici kršćana
kršćani se trebaju organizirati i naoružati
na takav način da ih nitko ne može ugroziti

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ha ha

@Ha ha

Vi živite u nekom prošlom vremenu.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora
ako nešto nije jasno
slobodno pitajte

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ha ha

@Ha ha

“Hezbollah je teroristička organizacija koja se financira prodajom narkotika”

To su, prepostavljam, informacije “iz prve ruke” koje ste dobili od američke vojske 😉

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kora

informacije “iz prve ruke”
izjavio hezbolah da prekida sa takvom praksom
u vrijeme kad je došao sadašnji rukovoditelj

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ha ha

@Ha ha

Eto… tko prizna (i odrekne se svojih grijeha), (barem) pola mu se prašta 😇

Btw, mnogi su na to pozvani, ali malobrojni se odazivaju. Ne znam zašto je tomu tako. U svakom slučaju, trebali bi slijediti primjer Hezbollaha.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, vi živite u Požegi!!!??

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack
Pajdo, možeš ti bolje od ovoga….
Nije fora to što radiš…..
Kora ima vrlo definiran stav u i oko Irana i konzistentno ga zastupa.
Oponiraj joj, ali uloži malo više truda.
Da i nama sa strane bude zanimljivo pratiti dijalog.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Đeki je neka kapacitet za nesto ozbiljno ka ni hahahahahahah. Njima daju zute cigle i kazu im da su plave.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nemojte sumnjati ni trena, Hrvatska se brani i u Libanonu, pored Afganistana, Ukrajine, Iraka i td. Srce mi raste od srece, kad vidim koliki je medjunarodni uticaj moje domovine.

ray
Gost
ray
1 godina prije
Reply to  nessy

LOL….

korisne budale/topovsko meso za tudje interese.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ako doista izboje građanski rat naravno da će pobjediti Hezbolah, jer će iza njega stajati Ira, a iza Irana …
A poslje toga moglo bi doći i sjedinjena Libanona i Sirije.
To bi bila Nightmare , zna se za koga.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  čitalac

Nema “noćne more” za Izrael jer za njega, što se tiče sukoba u Libanonu vrijedi ona: Što gore, tim bolje (za Izrael)!!

puf
Gost
puf
1 godina prije

Liban može da bude stabilan jedino ako bude propagirao punu neutralnost u geopolitičkim pitanjima, te da se vrati trgovini, čime se libanski preci bave hiljadama godina. Uz jako kompleksnu etno-religijsku sliku je jako teško postići unutrašnji mir. Još pogotovo kada imaju ustav po kojom je zakonska obaveza da se svi doslovno pretvaraju da je sve uredu, te imaju glupi sistem po kojem tri najbrojnike vjerske grupacije- Maroniti, suniti i šiti – imaju ulogu presjednika države, premijera i predsjednika vlade.

Onda, kada se uzme u obzir jako komplikovana situacija sa Izraelom, s kojim nemaju baš nikakvih odnosa, onda nekako vazalski odnos prema Siriji, pa uplitanje među šitsku populaciju od strane Irana, kao i među sunitsku od strane Saudijske Arabije.

Mišljenja sam da bi za njih bilo najbolje da vladu oforme na način na koji to Švicarska čini, da izaberu 10-ak osoba koje će da čine Vijeće koje će da upravlja državom, gdje nijedna grupacija ne bi imala pravo da preglasa drugu. Time bi se mogli održavati stvarni izbori, a izbjeglo bi se sadašnje zamrznuto stanje gdje se doslovno favoriraju određene grupacije na određenim pozicijama.

Zatim je tu grupacija poput Hezbolaha, koji su u suštini država u državi koja ima svoju vlastitu vojsku koja je jača od državne. Hezbolahu se mora odati priznanje gdje doslovno drže Izrael po strani, ali je taj isti Hezbolah i veliki teret po sve Libance.

U sadašnjoj situaciji u Libanu može doći do građanskog rata, može se sve više tonuti u recesiju i inflaciju, ili se mogu pokrenuti strukturne promjene koje su Libancima prijeko potrebne. U suprotnom će Libanci sav svoj novac da premjeste u inostrane banke, bogata i srednja klasa, kao i mlađa obrazovana klasa će i dalje da napušta državu, a ostatak će da živi u sve većoj bijedi izložen sve većim tenzijama i nepovjerenju. Libanci su svuda poznati kao dobri trgovci, svuda se brzo integriraju u lokalna društva, te ni ovim novim to neće biti problem.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puf

Maroniti, wiki
“Na čelu Maronitske Crkve je maronitski patrijarh od Antiohije. Kada se izabere novi patrijarh on traži pričest od pape[3] i na taj način održava veze sa Rimom. Dijele istu doktrinu sa katolicima, ali imaju vlastitu liturgiju i hijerarhiju. Kardinal Sfeir je proveo liturgijske reforme tijekom 1980-ih i 1990-ih, vraćajući se izvornom obliku uklanjajući latinizirane dijelove liturgije. Liturgijski jezik je starosirijski i arapski. Svećenici i biskupi se mogu ženiti, međutim njihovi svećenici u Americi se moraju držati celibata.”

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

Izvrsno napisano. Dodala bih još i da je Patrijarh Maronitske crkve u nekim stvarima izjednačen (u pravima) s predsjednikom Libanona, što će reći da Libanonci u načelu podržavaju teokratski sustav, baš kao i mnogi drugi narodi s Bliskog Istoka. Međutim, prosječni zapadnjački um to nije u stanju razumjeti jer “svijet se treba demokratizirati” pod svaku cijenu 😉

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  puf

@puf

Čitajući Vaš komentar, na trenutke pomislih da govorite o Hrvatima 😉

Inače, uvijek me intrigiralo pitanje zašto je samo Švicarskoj dozvoljeno da bude Švicarska.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  puf

@puf

P.S. – Vaš komentar odaje tipično zapadnjački pogled na unutarnja pitanja bliskoistočnih zemalja i naroda, što je (antropološki gledano) potpuno pogrešan pristup. Osim toga, današnji prosječni Zapadnjak nije kadar razumjeti ni mudrost ni tradiciju koju su (srećom) do neke mjere još uvijek uspjeli zadržati potomci starih Feničana. Stoga bi Zapadnjaci trebali riješavati prvenstveno probleme koje imaju “u svom dvorištu”, a drugima prepustiti da sami riješavaju svoje.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Zar zaista libanoncima treba novi građanski rat ? Koliko god da je sektaška i korumpirana država u koju se miješaju sva go*na svijeta, koja priželjkuju međusobna klanja libanonaca. Zato da bi Hezbollah pobijedio?
I što nakon rata ? Novi građanski rat ?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Čak ni libanonski sektaši poput Džadže, Džumblata, Haririja i inih nisu toliko ludi da idu u otvoren sukob. Uništilo bi ih politički, moralno, duhovno i fizički. Ova balansiranja, politiziranja i manipulacije su u biti njihov kranji doseg, a da pritom ozbiljnije im se ne uruši reputacija. Sve ostalo ide u novo doba nemira i nestabilnosti.

Max
Member
Max
1 godina prije

Šijti i kršćani u Libanonu su i previše mudri da bi digli oružje jedni na druge u korist neprijatelja.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Max

@Max

Slažem se s Vama.

Inače, neki očajnički priželjkuju da Katolici i Muslimani u BiH dignu oružje jedni protiv drugih… no to se neće ponoviti jer će ovaj put šijiti kontrolirati teritorij BiH… i pokvariti Rusima i Anglosaksoncima “party time” 😉

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kora

usa kontrolira teritorij bih
irance su izbacili iz bosne sami bošnjaci
na kaju rata kad im više nisu trebale džihadije

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ha ha

@Ha ha

Opet Vi s tim anakronizmom “USA kontrolira svijet, Hezbollah je teroristička organizacija”. Dajte se malo uključite u aktualna geopolitička i društvena zbivanja pa onda komentirajte.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Ako Hezbollah i njegovi saveznici preuzmu kontrolu nad vojskom, hoće li svijet bojkotirati i opkoliti Libanon…”
Takvog ” svijeta” je već svima dosta…srećom, promjene su vidljive…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik