Egipat – Teroristi “Vilajeta Sinaja” pojačali napade na vladine snage

Egipatska vojska
13 komentara

Već dva dana traju vojne operacije vladinih snaga protiv militantne skupine “Vilajet Sinaj”, egipatskog ogranka  takozvane “Islamske države”.

Borbe se vode u blizini grada Ismailije na sjeveru poluotoka Sinaja. Jučer je egipatska vojska ubila 14 terorista, dok je u dva dana borbi eliminirano 50 terorista i uništeno nekoliko jedinica vojne opreme, prenose vojni izvori u Egiptu.

Ozbiljne gubitke su pretrpjele i vladine snage. U prvom napadu je ubijeno najmanje 23 vojnika i časnika, a još 33 ih je ranjeno.

Naime, borbe su počele kada je egipatski ogranak “Islamske države”, samoproglašeni “Vilajet Sinaj“, u petak, 7. srpnja, proveo koordinirane napade na vojne kontrolne punktove na sjeveroistočnom dijelu Sinajskog poluotoka. Teroristi su napade počeli pomoću automobila napunjenih eksplozivom i bombašima samoubojicama. Nakon njih je na položaje egipatske vojske brze napade izvelo nekoliko desetaka militanata na terenskim vozilima, opremljenih teškim strojnicama, koji su iz neposredne blizine otvorili vatru na egipatske snage sigurnosti.

Kasnije je potvrđeno da je u napadu ubijeno 26 vladinih vojnika, uključujući visokog časnika specijalnih snaga, pukovnika Ahmed Al-Mansija.

Iako je porast radikalizma na Sinaju problem koji traje dugo vremena, stvaranje takozvanog “Vilajeta Sinaj” i napadi na egipatsku vojsku su porasli od svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Tada su se islamističkim skupinama na Sinaju pridružili ekstremni elementi “Muslimanskog bratstva” i drugih radikalnih skupina, koje su od uspostave novih vlasti sve proglašene terorističkim organizacijama.

ISIL je još u petak potvrdio da preuzima odgovornost za napad na egipatsku vojsku na Sinaju.

U posljednjih nekoliko mjeseci je ISIL je usredotočio svoje napade na egipatsku kršćansku manjinu i proveo najmanje četiri smrtonosna napada u kojima je ubijeno na desetke ljudi. Zbog učestalih napada na civile i položaje vladinih je predsjednik Abdel Fattah Al-Sisa proglasio izvanredno stanje u zemlji.

Sinajski ogranak ISIL-a je jedna od najvećih prijetnji izvan Sirije i Iraka, gdje ova teroristička skupina očigledno gubi teritorij i pitanje je vremena kada će biti potpuno poražena.

ISILNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Five Eyes
6 godine prije

Izgleda da ovi Egipcani ne mogu nista nauciti od ovih teroristickih akata…..a to je da dolazu po narudzhbi iz Izraela, Saudijske Arabije i UK+USA.
Da su naucili – do sad bi promjenili svoju politiku.

glaro
6 godine prije

– I still can’t believe they got the wrong guy
If they only knew it was me, a humble Mexican business man
CNN vs Internet, I know who my money’s on

Parodija VIDEO za valjati se od smija

https://www.youtube.com/watch?v=R80VYN6eObU

glaro
6 godine prije

Sve je zapocelo pri kraju Obaminog mandata, pojavio se neki clanak iz Ukrajine
da ruske novine fake news….. a poslije toga je sve CNN

CNN On Brink Of Collapse: Audience Numbers ‘Lowest Ever’
https://www.youtube.com/watch?v=HN0zvhLT7sY

CNN BLACKMAIL MEME WAR HILARIOUS DANK MEMES
https://www.youtube.com/watch?v=XfiU0QQw4II

Donald Trump vs CNN Best Memes Montage
https://www.youtube.com/watch?v=vbXNtpntN_c

TomRy
6 godine prije

Egipat ce tesko izaci na kraj sa teroristima, braneci pusti teritotij velicine Hrvatske, sa svojom regularnom vojskom i omladinom na odsluzenju vojnog roka. Kvalitetnu obranu i kontra ofenzivu mogu napraviti jedino profesionalnom vojskom na celu sa savjetnicima sa iskustvom iz Sirije i Iraka, koji su se dokazali u borbama sa IS.

fenix
6 godine prije

Nevjerovatno da Egipat sa svojih 90 miliuna stanovnika nemoze da se obracuna sa sakom terorista. Nazalost izgleda da na Bl istoku nepostoji koncept drzave i nacije kao kod nas recimo jedan primjer (mozda ruzan) 2 svjetski rat upornost Njemacke kao drzave i sposobnost i odlucnost Sssr. Izgleda da na svijetu postoji samo malo drzava i nacija u pravom smislu te rijeci i da odatle crpe svoju moc a ostale su drzave samo na papiru.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Je, Židovi i kompanija, ko lešinari i samo čekaju njihove znakove slabosti da im naprave kaos.

Tadmur
6 godine prije

Ovo će potrajati i biti još gore.Da je zapadu bio cilj stabilnost i prosperitet sjevera Afrike arapskog proljeća nebi ni bilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI