‘Ekonomski NATO’ potreban da bi se suprotstavio Kini

Liz Truss
33 komentara

Bivša britanska premijerka Liz Truss pozvala je na “ekonomski NATO” kako bi se suprotstavio Kini usred rastućih tenzija oko Tajvana. Truss, koja je dala ostavku na svoju funkciju nakon 45 dana nakon što je umalo srušila britansku ekonomiju, pozvala je Zapad da “smanji ovisnost o Kini u svim sferama”, u komentaru think tanka u gradu Taipei u srijedu.

“Ne možemo se pretvarati da imamo smisleno odvraćanje bez čvrste moći,” rekao je Truss u glavnom govoru za Prospect Foundation, savjetodavnu ploču tajvanske vlade. „Ako ozbiljno razmišljamo o sprečavanju sukoba u Južnom kineskom moru, moramo se stvarno pozabaviti saradnjom u oblasti odbrane“, dodala je ona.

Truss je tvrdio da bi svaki sukob između Pekinga i Tajpeja predstavljao “ekonomski bol” i da će ga osjetiti “naši ljudi širom slobodnog svijeta”. Tvrdila je da bi to zahtijevalo “ekonomski NATO” koji bi uključivao zapadne zemlje kako bi koordinirao finansijsko odbijanje Kine i suprotstavio se onome što je nazvala “nasilništvom velikih razmjera” od strane Pekinga.

Visokopozicionirani član Konzervativne stranke, koji je najviši britanski političar koji je posjetio Tajvan od Margaret Thatcher 1990-ih, također je upozorio zapadne lidere da ne sarađuju s Kinom na pitanjima poput klimatskih promjena. Truss je ustvrdila da totalitarni režimi “ne govore istinu”, navodeći, kako je rekla, tajnoviti stav Pekinga tokom početka pandemije Covid-19.

Kina je označila Truss kao “promašenu političarku” u oštrom odgovoru na njeno petodnevno putovanje na Tajvan, koje je opisala kao “provokativnu”.

“Nedavna posjeta britanske političarke Liz Truss Tajvanu je opasna politička predstava koja neće učiniti ništa osim štete Velikoj Britaniji”, rekao je u utorak glasnogovornik ambasade Pekinga u Velikoj Britaniji. “Svako kršenje principa jedne Kine imat će ozbiljne posljedice po odnose Kine i Velike Britanije.”

Kina se često protivila sastancima između zapadnih političkih ličnosti i zvaničnika iz Tajvana. Prošle godine, Peking je održao vazdušnu i pomorsku blokadu ostrva i prekinuo komunikaciju sa Vašingtonom nakon posete Tajvanu tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Peking je također bio ljut kada se tajvanski lider Tsai Ing-wen sastao sa aktuelnim predsjednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji ranije ove godine.

Peking kaže da je Tajvan provincija Kine koja će jednog dana biti u potpunosti ujedinjena, silom ako bude potrebno. Velika Britanija formalno priznaje pekinški princip One China, koji kaže da postoji samo jedna prava kineska vlada, ali London održava nezvanične diplomatske veze sa Tajpejem.

kinaLiz TrussUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Ova baba definitivno uzima krivu terapiju

Grdi
11 mjeseci prije

Tipican mentalitet britanca kao i ostalih na zapadu …..

Trt
11 mjeseci prije

Game ower izuzetni..samo cvilit i režat ostalo…

alexosijek
11 mjeseci prije

Možda bude i četvrti britanski PM uskoro biran, nisu njegovi nikako sretni s njim (stalno negdje nestaje)….Ovdje se nedavno povela rasprava o ženama političarkama i ja kao žena moram isto dati svoj glas budućoj zabrani biranja ovakvih “žena” na čelne pozicije – ova javno rekla kako nema problem pritisnuti crveno dugme za nuklearni napad na RF…što su na kraju Britanci i htjeli izvesti (da nije pogođeno ovih nekoliko skladišta oružja zadnjih dana), naravno preko Ukrajine (kolega Jomla pročitala sam komentar o gama zračenjem, i priznajem kako mi je to što ste napisali – prvo palo na pamet)….

eks
11 mjeseci prije

Maknite ovu ćurku iz medija .

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Da podsjetimo – ova ljepotica se ugurala u visoku politiku preko kreveta i razorenog braka.

Njezin politički mentor, utjecajni torijevac Mark Field ju je karao 18 mjeseci (period 2004.-2005.), afera izašla u javnost 2006. godine.
Suprug joj je oprostio, još je s njom u braku.
Žena Marka Fielda nije, rastao se te iste 2006. godine.

Iako je tek 45 dana bila britanska premijerka, do kraja života ima temeljem toga pravo godišnje na isplatu od 115.000 funti.

Preporučam pogledati i što je javno Putin govorio za nju – Youtube, naziv je ‘The girl is a little out of her mind’: Putin criticises Truss on nuclear weapons stance’

Justin
11 mjeseci prije

Zasto zapadna media nesmu ovo objaviti? Lavrov je izjavio – Germany’s Leaders Have ‘Nazi Genes’
Njemacki lideri imaju nacisticke gene.

pinčunela
11 mjeseci prije

AngloSasi podižu oko sebe “političku žilet žicu” ne shvaćajući da sebe zatvaraju u rezervat propasti i urušavanja, istom kao što su se pred 2000 godina rimljani ograđivali obrambenim zidovima od nastupajući potentnih naroda sa Istoka ( koje su nazivali barbarima i neciliviziranima i nekulturnima –po njihovim Latinskim vrjednostima). Rimsko carstvo (kako mi na zapadu učimo) poznatoga svijeta je propalo, implodiralo, tako će i ovo sadašnje UK_US carstvo biti samo natuknica u nekoj budućoj povjesti, ako je bude….

Max
11 mjeseci prije

Nesretna žena melje gluposti dok na sebi nosi odijeću proizvedenu u Kini, Jede njihovim priborom telefonira mobitelom proizvedenim u Kini… Itd

Ivan
11 mjeseci prije

Mozes misliti kad to kaze ova konjoglava glupaca. Tko takvo sto dovlaci u politiku?

Zile
11 mjeseci prije

Pa ko če slušat ovu anglosaksonsku kuzlu

Ivan
11 mjeseci prije

Pa tko napravi takvu kobilu?

Dux
11 mjeseci prije

…..i onda je svizsc odmoto čokoladu…

jupiter
11 mjeseci prije

e ova je pravi autoritet….dugogodisnje vremw na celu vb je podupire….

gogo
11 mjeseci prije

evo opet ludare 1

Roccos
11 mjeseci prije

Kravetino,mnogi od nas žele slobodu od tvog”slobodnog svijeta”yebo te on.

Ico
11 mjeseci prije

Liz Truss, odi u Moskvu i klekni na koljena, Putin će otkopčati šlic!

burt
11 mjeseci prije

dolar ostaje glavna svjetska valuta

tatamata
11 mjeseci prije

Mladene ,, da ti je ovo bila jubav na Promini ,nikad nebi da gze KUnta Kinti , aaaa ajd priznaj??

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Idući premijer je ona Penny, koja je i bila u konkurenciji sa ovom i Sunakom.

Penny Mordaunt .

Nosila mač na krunisanju. Uspravan. Isti položaj tijela i ruku. Dva sata. Sunak ne bi izdržao ni 10 minuta ..

Ivan
11 mjeseci prije

Pa recite vi sada jesu li dijamanti za ovakve kobile?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI