EKSKLUZIVNO: Amerikanci napuštaju Al-Tanf u Siriji?

SAD vojska odlazi
41 komentar

Iako je vijest objavljena prije nekoliko sati, sada kada je neslužbeno potvrdila Laura Rozen, koja piše za Al-Monitor, američke snage i njihovi saveznici skupine Maghawir Al-Thawra, koja ima nekoliko stotina boraca, navodno su napustili beznadan položaj u sirijskom pograničnom gradu Al-Tanfu i prebacili se u sjevernu sirijsku pokrajinu Hasaka.

Iako je američka vojska ranije bombardirala sirijske snage kada su se približavale tom položaju, sada napušta Al-Tanf, jer se našla odsječena od sjevera i zatvorena u beskorisno područje.

Američki je plan bio spojiti Al-Tanf s područjima na sjeveru i prema Eufratu, te tako kontrolirati cijeli jugoistočni dio Sirije. Ali su sirijska vojska i saveznici napravili neočekivani potez i spriječili taj plan. Agresori su sada odsječeni od Eufrata jer sirijska vojska drži velika područja u središtu zemlje i duž iračke granice. Na iračkoj strani su šiitske milicije pod zapovjedništvom iračke vlade, koje idu u susret sirijskim snagama na granici.

Američki instruktori i islamisti skupine Maghawir Al-Thawra su ostali sred komada beskorisne pustinje oko Al-Tanfa, gdje im je jedina mogućnost umrijeti od dosade ili se vratiti u Jordan odakle su došli.

Američka vojska je iz obližnjeg Jordana u Al-Tanf ranije premjestila raketni sustav HIMARS dometa 300 kilometara. To je bila smiješna odluka, jer su ranije ti sustavi bili samo nekoliko kilometara istočnije u Jordanu. No, netko je u američkoj vojsci povjerovao da će ovi sustavi impresionirati sirijske ili ruske snage i promijeniti njihove planove. Nije bilo tako i jasno je da je američka vojska morala otići.

Oko 150 boraca skupine Maghawir Al-Thawra bit će iz Al-Tanfa prebačeni u sjeveroistočnu Siriju, gdje će se pridružiti njima mrskim kurdskim snagama. Kasnije će pokušati doći do opkoljenog Deir Ez-Zora sa sjevera ili će se odlučiti na neku samoubilačku misiju protiv ISIL-a.

Sirijska vojska s juga nastavlja napredovati prema Deir Ez-Zoru, a kada učvrsti položaj na iračkoj granici,  uslijedit će napadi i s istoka.

Malo je vjerojatno da će nakon godina herojskih borbi pod opsadom oslobađanje Deir Ez-Zora prepustiti američkom kontingentu, koji će dijelom ići na sjever, a veći će se dio vratiti u Jordan.

Sirijske i iračke snage će preuzeti granični prijelaz između Al-Tanfa i Al-Waleeda na iračkoj strani, što je važno za nastavak redovnog komercijalnog prometa na autocesti Damask-Bagdad.

Razni propagandisti, koji su se zalagali za veliku američku misiju zauzimanja cijele iračko-sirijske granice, doslovno su ostali bez riječi i još uvijek ponavljaju kako kopnenu vezu između Irana i Libanona treba spriječiti svim sredstvima. Pritisak za američku okupaciju jugoistočne Sirije i poticanje većeg sukoba je za sada propao.


Karta Al-Tanf
Karta Al-Tanf
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
6 godine prije

dosadilo Jenkijima i idu da zauzmu maftna polja i to bas na granici sa crnim islamom…cuvena naftna polja Omar i Tanak…

Patriarch of Bosnia
6 godine prije

Jos da ih nesto pogodi u letu.

Alen
6 godine prije

Sad nek pjevaju ,put putuje moj jaran putujem i jaaaa…

Sinisa
6 godine prije

Mosul oslobodjen,u Damasku napreduje SAA,sada ovo….sve u svemu dobar dan.

fenix
6 godine prije

Al Tanf=Sajgon mada i ovo prebacivanje u Hasaku nije bezazleno.

Skarabej
6 godine prije

Ovi ameri su govna gora od isila ,naprijed sirijci svaka vam čast, vec godinama ratuju i pobjedili bi da nema ovih amera bolesnih

dalmata
6 godine prije

Uvik ista USrA sema.Priti,pa opet priti.A ako je protivnik slab e onda kukavice napadaju iz dajine.A kad pokazes zube,onda je trci lazi,cvili,prdi u latu(cabar) pa crta.Nemojmo mislit da ove spopade nisu spremne na beskrajna podmukla zla.A valjda in je ostalo toliko realnosti da moraju utuvit u prepotenta tintare da je doslo vrime kad ce sve redovitije i ucestalije dobivat po slinavoj surli.Morat cde se pocet nikavat na svoju metodu,karota(mrkva) i batina

Dreamer
6 godine prije

Hah,a kojim su to potezom prosli do Hasake!? Irak,Sirija ili zrakom?

Komentator
6 godine prije

Irak je okupira od strane usa i neka velika ocekivanja sta se pomoci od iraka i kojekakvih tamosnjih milicija tice ne treba imati.

Tadmur
6 godine prije

Da li su se povukli ili ne ISIl je u blickrigu zauzeo prostor sa Iračke strane i zarobio ogromne količine opreme od Iračkih snaga.Hebo te…koja koordinacija!!Hahaha..Da čovjek ne povjeruje.

stipa
6 godine prije

Sve mi je izglednije da određene USrA generalske glave igraju svoju igru gdje u određenim fazama stavljaju Trumpha pred gotov čin… A on dok poveže tko ga gdje j..e od doma, kuće, spavaće sobe, administracije, raznih demonstranata pred Bijelom kućom i diljem države, pa preko oceana razne vruće vojne glavešine… Treba to sve pohvatati i izregulirati

davor
6 godine prije

Da oće tako i iz Europe otić..

neutralni
6 godine prije

Rusi su popušili jako dobro u Siriji,Ameri su ih navukli na tanak led.Sada Putin nesmi priznati poraz radi svojeg ugleda u Rusiji.Tek je to početak,nije to ništa što će tek biti,Ameri Siriju neće tako jednostavno napustiti,previše su u to sve uložili sa zapadnim saveznicima da sve to preko noci napuste.

Dom svoj ljubim
6 godine prije

Čitav svoj život sam posvetio radu u SADu i borio sam se za ovu našu državu i sad vidim ove sve komentare koji uglavnom hvale Rusiju koja je Hrvatskoj, Sloveniji i BiH bila veliki neprijatelj devedestih godina. Nemoguće.

Antirus
6 godine prije

Dođe mi da zaplačem kada vidim da se SAD povlače iz Siriije, nadam se da će samo malo da traje. Idemo Ameri, pokažite da ste najjači na svijetu.

Paulo
6 godine prije

Ako zelis plakati otidji medju svoje u Jeruzalem, tamo imaju neki zid placa, pa placi nad izraelskim teroristima koji gube tlo pod nogama, zahvaljujuci majci Rusiji.

Roko
6 godine prije

Amerikancima je postalo jasno da ako žele uništiti Siriju, moraju ući u otvoreni sukob s Rusijom. Pošto su po prirodi notorni predatori koji napadaju samo kad je situacija čista, od svega ovog ništa. Možda će još koji puta iz očaja demonstrativno raketirati sirijsku vojsku, ali zato tu Rusi moraju ostati hladne glave i čekati svoj trenutak za konačno uništenje ISIL-a i svih SAD-ističkih skupina. Teroristima su dani odbrojani. “Američka koalicija” će jedino u očima Zapada pomoću sluganskih mainstream medija izaći kao pobjednik. Eto, sada znate kako je i zbog čega se vodio 2. svjetski rat – dok su jedni beskompromisno ginuli u od anglosaksonaca im nametnutom ratu, anglosaksonci su na kraju izašli bogatiji i moćniji uz minimalne gubitke. Neće Rusi dvaput nasjest!

milovan
6 godine prije

Da su Jenkiji istinski borci protiv terorista, sada ne bi morali da beze. Ali ko ce da digne ruku na svoje cedo…?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.