Emmanuel Macron: “Francuzima treba kralj!”

Macron Kralj
39 komentara

Želeći uništiti “Petu Republiku”, “super predsjednik” Emmanuel Macron jača svoje ovlasti na štetu Parlamenta, tražeći manje zastupnika, gdje će građani i dalje biti isključeni.

Emmanuel Macron je već rekao da Francuzima nedostaje kralj. Bilo je to 2015. godine. Od dana kada je preuzeo funkciju predsjednika, ponaša se kao da vlada monarhijom, a ne republikom. Organizira sastanke, kada mu premijer predstavlja buduće planove, a ni sjaj dvorca Versailles ne izbjegava kad god za to ima priliku. Čak je i “hiperaktivni” Nicolas Sarkozy bio diskretniji!

Ustavne promijene nagovještavaju logiku koja ide puno dalje. Emmanuel Macron se suprotstavlja Petoj Republici. “Republike” označavaju velike promjene ustava Republike Francuske i način vladanja. Njegov premijer Edouard Philippe jasno je rekao: “Sveobuhvatna filozofija aktualne vlasti bit će sačuvana. Nema povratka na Četvrtu Republiku, ali neće biti ni Šeste Republike”. Super-predsjednik će izaći ojačan, parlament će imati manje zastupnika, a građani će imati puno manje mogućnosti odlučivanja.

Od početka petogodišnjeg razdoblja, Emmanuel Macron želi zaobići Parlament. Parlamentarna demokracija, koja je vrlo nesavršena u Francuskoj, za Macrona predstavlja nered koji svakog časa može ugroziti njegovu vlast. Korištenjem prava na odluku predsjednika bez glasanja zastupnika i senatora, nastoji izbjeći parlamentarne procedure. Prisilna primjena Zakona o visokom obrazovanju i prije nego što je Parlament usvojio konačni prijedlog, bio je još jedan udar na demokraciju i demonstracija moći. Smanjenjem broja parlamentaraca stanje će biti još gore. Francuski mediji pišu da će od sadašnjih 577 zastupnika ostati samo 404 – koliko želi Emmanuel Macron. Francuska će biti druga zemlja u Europi s najmanje zastupnika po broju stanovnika.

Uvjeravanje da će manje zastupnika bolje kontrolirati vladu je obična prijevara. Čuvanjem aktualnog izbornog sustava 85 posto zastupnika će pokrivati puno veći teritorij čime će izgubiti bliskost s izbornom bazom, time i moć. Ništa u ovoj reformi ne dopušta jačanje sredstava za kontrolu i istragu zastupnika.

Usput, smanjenje broja zastupnika može čak rezultirati značajnim padom prava Parlamenta. Danas je potrebno 15 zastupnika da se formira grupu koja može pokrenuti istražno povjerenstvo, 58 zastupnika za podnošenje prijedloga za osporavanje i 60 zastupnika za obraćanje Ustavnom vijeću. Ovime je ugroženo demokratsko funkcioniranje.

S reformom će također biti oslabljen i politički pluralizam. Manje zastupnika izabranih u većim izbornim jedinicama su jamstvo neumoljivog zagušenja različitih mišljenja. Predložena proporcionalnost na budućim izborima neće promijeniti ovu prijetnju. Većina će biti zadovoljna s mrvicama bez sredstava za djelovanje. Ne treba zaboraviti da Premijer misli da bi “bilo potrebno ograničiti amandmane” parlamentaraca.

Ovom reformom građani će ostati sklonjeni od vlasti. Metoda Macron ih drži na distanci. Reforma je izašla iz šešira vlade. Predsjednik Republike također odbija sazvati referendum kako bi se njegova reforma usvojila, dok bi takav postupak trebao biti norma za izmjenu temeljnih zakona. Macronova reforma i ideja nije modernizacija, nego konzervacija i jačanje već vrlo čvrste pozicije predsjednika. Živio Kralj!

ustavna reforma
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Izgleda da je bolest uzela maha!

Adriana
6 godine prije

Prethodna dva francuska predsjednika bili su, ah…to što su bili, ali ovaj probija dno.
Bio jednom davno, u Francuskoj i neki Luj XVI, pun sebe, s iskrivljenim ogledalom i hm, osebujnom suprugom, autoritarni, apsolutni monarh. U to doba, postojao je i francuski narod, koji je uz LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE Luja smjestio u ropotarnicu hm, povijesti. Francuzi su u više navrata pokazali svojim monarsima i “monarsima” crtu preko koje nema tolerancije. Pametni znaju gdje je crta, neki i ne.

MajorJS1
6 godine prije

Sve ide u ciklosima pa tako i tip vlasti

Laki Topalović
6 godine prije

Luj XIV.: “Država to sam ja”
Ali ako mama Brigita da..
hahahaha, hahaha

Ive
6 godine prije

DEMOKRACIJA = FARSA Demokratska prava svakog pojedinca ovise o njegovoj financijskoj snazi. Parlamenti su nepotreban trosak odluke se dodnose drugdija a parlament ih samo amenuje.

Ana
6 godine prije

Ne znam jesam li vec ovdje navodila, ali sjecam se jedne “cvjecke” koja je dosla protestirati protiv predsjednicke kandidatkonje LePen , sva puna pravednog gnjeva (mislim da ste shvatili ironiju) kaze otprilike: Ma jeste li vi svjesni!!!! AKo nam se nesto ne bude svidjalo kod Macrona, izaci cemo na ulice…. (blabla)/ Sjecam se kako sam pomislila:e jadna glupaco! Ali kladim se da bi ista ameba, kada bi danas imala izbora, opet glasala za njega, i poslije ovog “predjela” sto je spremio svom stadu. Nema brige, on ce napraviti sve sto zeli, a zeli puno

Dan Dare
6 godine prije

Kako je Francuska, kojom je jednom upravljao veliki patriot i heroj Charles de Gaulle, spala tako nisko da je dobila ovo bankarsko smece za predsjednika?

Tonci
6 godine prije

Nadam se da su Francuzi sačuvali giljotine 🙂

maliboro
6 godine prije

Jačanje demokracije na zapadni način.

Duki
6 godine prije

Joj ekipa,jeli vidite kakve budale vode svijet pa ovaj je kod Trumpa tek 2.dan i aj,ča odo’ ja na kvasinu !!
Pa da kralj ,pa sljedeća faza CAR i onda fuhrerr
I udri na Rusiju zašto ?pa Putin je kriv što je ovaj totalni debil !???

tedi
6 godine prije

Mali Napoleon,za to ga spemaju,dobiti ce titulu Kralja i pravac Rusija.Povijest se ponavlja.

bbbb
6 godine prije

Imaju gali kralja bobroka od kad postoje samo toga nisu svjesni nesvjesni.

Spartak
6 godine prije

Radujte se narodi, rodio se kralj… Makro Anglocion I.

Konstantin
6 godine prije

Svata *urac uradi … ali i svasta *icka rodi! Izvinite na vulgarnoj asocijaciji!

dobagan rogić
6 godine prije

Je je imala je Francuska i više kraljeva (koliko ono Lujeva?) i careva ali i tada je bila običan drek kao što je i sada,

Alen
6 godine prije

S obzirom da je nasao sebi dobrog druga sigaran sam da ce francusku odvesti u propast skupa sa drugovom zemljom…

Mel Brux
6 godine prije

Demokracija završava činom ubacivanja glasačkog listića u kutiju.

promijenio nick neugodno mi
6 godine prije

ne znam kako vi, ali ja bih bas oprobao tu Bregitu…. zanima me bas kakva joj je zabica i ima seksi noge mislim da bih joj i stopala polizao ako se dovoljno napalim. eto moro sam

wetzer maja
6 godine prije

macron je izbore dobio jasnom manipulacijom. sad kad narod izlazi u protest na ulice, on suzava obruc. parlamentarne demokracije su ionako na izmaku svuda, politika se vodi drugdje, van granica. a glupi narod, tko jos ista pita. macron stvara eu-nwo, za to treba njemacku – ali i kao financijera francuskog bankrota. zato politicka unija, zato duznicka unija i nova raspodjela pinezov – medju velikima. vodi osvajacke ratove a prca o stvaranju mira ….tipicni nwo-politicar. kao novcanica sa dvije glave. kako okrenes.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI