Ruske ustavne promjene odobrene na 77,93% od 99,9% izbrojanih glasačkih listića

Putin glasa za ruske ustavne promjene
33 komentara

Za izmjenu ruskog ustava glasalo je ukupno 77,93 odsto Rusa, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK) nakon obrade 99,9 odsto izbornih listića. Iz CIK-a kažu da je 21,26 posto glasalo protiv ustavnih amandmana.

Predsjednica ruske Centralne izborne komisije (CIK) Ella Pamfilova izjavila je u srijedu da bi, prema preliminarnim podacima, skoro 65 procenata ruskih građana glasalo o ustavnim amandmanima.

“Prema našim preliminarnim podacima, izlaznost bi bila 65 posto glasača koji su na spisku”, rekla je Pamfilova.

Predsjednica CIK-a je primjetila da je tokom glasanja otkriven izuzetno nizak broj prekršaja, dodajući da se internetski format glasanja koji je bio dostupan u Moskvi i Nizhny Novogorod regionu pokazao popularnim među njihovim stanovnicima.

Pamfilova je takođe rekla da će ruska CIK preduzeti sve potrebne mjere kako bi suzbila pokušaje dvostrukog glasanja.
Odziv uključuje glasove od 25. juna do zatvaranja birališta u 20:00. po lokalnom vremenu 1. jula. Ranije tog dana, šef Glavnog direktorata za političko-vojne poslove oružanih snaga Rusije Andrey Kartapolov izjavio je da je preko 99 odsto ruskih vojnika učestvovalo u glasanju o amandmanima.

“U oružanim snagama je sve – rusko glasanje o ustavnim amandmanima koje je predložio predsjednik Vladimir Putin već je gotovo. Mi smo, kao i obično, aktivno učestvovali u glasanju, više od 1,5 miliona ljudi je glasalo. Prema našim procjenama 99,991 procenat,” rekao je Kartapolov novinarima.

Komentarišući glasanje, Helene Laporte, članica Europskog parlamenta koja je posmatrala postupak, izjavila je da je u skladu sa svim demokratskim i sanitarnim standardima.

“Drugi krug opštinskih izbora upravo je završen u Francuskoj, i upoređujući ove izbore, mogu reći da glasanje ovdje u Rusiji ispunjava sve demokratske zahtjeve … Pravo glasa je dato apsolutno svima, čak i osobama sa invaliditetom i oni koji ne mogu da izađu na biralište mogu da glasaju kod kuće“, rekla je Laporte na brifingu u Ruskom građanskom domu.

Glasanjem se žele uvesti izmjene ruskog ustava iz 1993. godine, koje će uključivati zaštitu institucije braka kao zajednice muškarca i žene, postavljanje djece kao prioriteta ruske unutrašnje politike i obavezu podrške i zaštite kulture kao jedinstvene baštine ruske multietničke nacije. Ostali amandmani potvrdit će da Rusija čuva istorijsku istinu i odaje počast naporima branitelja otadžbine.

Izmjene predviđaju ograničenje od dva uzastopna šestogodišnja mandata za predsjednika Ruske Federacije. Odredba se odnosi na predsjednika u vrijeme kad zakonske promjene stupaju na snagu, ne uzimajući u obzir broj mandata prethodno službovanih na ovoj funkciji, čime se utire put da se predsjednik Vladimir Putin ponovo kandiduje kada njegov trenutni mandat okonča 2024. godine.

Predloženim promjenama takođe je cilj da se zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Rusije, zabranjujući bilo kakve pokušaje ili pozive da se otuđi dio njene teritorije.

Putinrusijaustavna reforma
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Rusi sada budu sretan národ.Oligarhove na celu sa Putinom moci vise kratsí, varátí nego do sada.Sve sto lose bude, reci ce:ví narode glasaliste za promjenu Ústava, sto ste htjeli to stě dobili.Rusima izgleda nije bílo dosta Staljinizma i komunizma, sada ih čeká oligarhizam kojí své rádi rádi pára.Bogati ce biti jos bogatiji u Rusiji, ovih 20 miliona jadnika ce biti jos jadniji a tek ce rusi shvatiti za pár godinea kóje naivně ovce sú bílí, biti ce kasno..budu Rusi radosni kako ih veliki manipulátor Putin napravil naivce.Nista novo , Putin je u KSB naucio dobro kako se manipulira ljudima.

LauerNalis
3 godine prije

Ajmo i mi raspisati referendum, da izađemo iz eu i nato i pripojimo majci rusiji.

MatijaVZHR
3 godine prije

“Glasanje je bilo u skladu sa svim demokratskim i SANITARNIM standardima”. Dakle, sada su ključni i sanitarni standardi kod glasanja. Ako nisu osigurani sanitarni standardi (što god to bilo) onda je glasovanje nevažeće i podložno je kolor-revolucijama. Eto nama ozakonjenog sanitarno-medicinskog terora gjde će nositelji bijelih kuta biti pozvani u svaku društvenu sferu da daju svoj pravorijek, onako kako su si to Kill Bill i Rockefeller shills zamislili. Internetski/digitalni format glasovanja je izuzetno podložan manipulaciji, što nam je dokazao DIEBOLD još kod glasovanja za Busha juniora. Ako ŽELITE: – još COVID-1984 farse – vladavinu neustavnih “stožera” – TV prijetnje dražesne Alemke Markotić – još iseljavanja iz Hrvatske – propast gospodarstva i novu krizu – teroriziranje malih i srednjih tvrtki i obrtnika od strane porezne uprave – obavezno cijepljenje za sve, i staro i mlado, svime i svačim, svake godine – vrlo restriktivne kvazizelene politike sa velikim povećanjem cijena i smanjenjem… Čitaj više »

miki iz USA
3 godine prije

Evo jos jedan dokaz kako je svijet mali,i oni imaju svog APIS-a.

žrec
3 godine prije

To je dugoročno loš potez. Umjesto da pripremi nasljednika, nastat će kaos kada ode s vlasti.

tihobl
3 godine prije

I ja sam cuo da Putin pije krv mladih djevica i da se zato dobro drzi.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Putin jaše dalje?!?
Pa šta…….
I ivica Račan je.
Izdržao je trideset i pet godina.
Na vrhu Partije i Stranke.
Zera kraće od Tita……
Ali duže od Staljina.

Pdn😎
3 godine prije

Nije da nešto pričam za ovu ili onu stranu ali nije ni zapad oličenje poštenih i fer referenduma … kako im paše tako tajne službe i NGO odrade!!!🙁😟

*Ime
3 godine prije

Ajmo sad navijat: Putin! Putin! Putin!
Ili: Putin košer! Putin košer! Putin košer!
Dođe na isto.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Dioklecijan je odredio da će poslije njegove smrti vladati kao tetrarsi dva Augusta i dva Cezara.
Normalno, čim je on vrisnuo, oni su se odmah poklali. Ostao je Konstantin.
Aleksandar Veliki je umro mlad, ali je mislio drugačije. Na samrtnoj postelji su ga pitali kome će ostaviti helensko cartsvo….. ”Najjačem!” Ni to nije pomoglo. I oni su se međusobno poklali…..
P.S.
Indonezijski vođa Sukarno npr. Kad je izgrađivao vojsku, želio je to učiniti što solidnije. Pa je podijelio uloge.
Zrakoplovstvo su mu školovali Sovjeti, a Mornaricu Jugoslavija. Kopnenu vojsku su mu školovali Amerikanci.
Normalno, sje*ao ga je Suharto (general Kopnene vojske).

Istrazuj
3 godine prije

Napisao sam poduzi koment santi007, ali u mejduvremenu izadje i ovaj clanak, pa samo cu kopirati koment, jer ima tu dosta poveznica – a sve one mi govore – da mozda izbor Putina i nije najbolje sto su Rusi mogli napraviti… Ali sta je tu je… Sad su glasali, pa kada budu bili prisiljeni da nastave sa patnjom – koju im je Betmen uzrocio ovom laznom pandemijom, kao i pljackom (u korist cionistickih fanatika Habada i banaka koji stoje iza njih i Betmena…pardon Putina) koja ce usljediti ubrzo uslijediti… sve do prisilne vakcinacije i “vaspostavljanja” – Svjetske Cionisticke Vlade “nasljednice” UN/WHO….. … imace vremena da se sjecaju…. @guest_442730 Kolega slazem se sa tvojom analizom, ali tu ima jos toga puno za dodati po mom misljenju…. Evo… Recimo da sam procitao ovaj uvodni clanak prije nekoliko godina, sve bi mi to izgledalo logicno – jer sam tada naivno vjerovao u tzv… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Narod je izabrao.

putnik83
3 godine prije

Vladimir Putin je se de iure trebao okruniti za ruskog cara.De facto on to je.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Amerima ostaje jedino da ga sruše.
Možda i uspiju.
Ako mu prije toga dignu spomenik….

NSU
3 godine prije

Država koja ima ovakvog “šefa” nema razloga za zabrinutost!

MaksimGorki
3 godine prije

Diktatorčić

Marko S.
3 godine prije

Fantazija, , 40 godina na čelu zemlje. Ali Rusi to vole. Pa što ga ne bi proglasili novim carem
Ja sam za to. Pa neka ima i titulu uz ono što je već. Bog i car tj. Vožd, nema ništa bez toga
A opozicija u demokratskoj Rusiji, ma ne , nije to demokratska zemlja, šut inače ćemo te smaknuti
A narod, voli, voli da bude ovca, a ovce su uvijek bile predviđene za klanje
Pa neka, slavenski narodi nikad nisu ni znali razmišljati svojom glavom, pa im i jeste onako kako je
Ali živjet će ti narodi, sve ih je manje, sve dok ne nestanu, ali to je normalan proces u historiji
Hvala Bogu, ima Kineza ko ………,!
A njima upravo i nedostaju plodne zemlje da se mogu prehraniti, da ne moraju tamaniti slijepe miševe

ionako necete objaviti
3 godine prije

Za izmjenu ruskog ustava glasalo je ukupno 77,93 odsto Rusa,
NE!!!!
glasalo je 77 posto od 65 posto koji su izašli na referendum
dakle malenkost preko 50 posto
a referendum je trajao tjedan dana
“da svi stignu izaći iglasati”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI