fbpx

Emmanuel Macron otkrio broj francuskih nuklearnih glava

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron poželio je 7. veljače da Europljani zajedno predlažu “međunarodnu agendu kontrole naoružanja”, istovremeno podsjećajući da nuklearni arsenal Francuske ima manje od 300 nuklearnih glava.

Emmanuel Macron obratio se časnicima Ratne škole u Parizu kako bi održao govor iz petogodišnjeg mandata o obrambenoj strategiji zemlje i nuklearnom odvraćanju.

Tijekom svog govora, predsjednik je pozvao Europljane da se ne “ograničavaju na ulogu promatrača” pred trkom nuklearnog naoružanja za koju Stari kontinent riskira da ponovno postane “kazalište”.

„Europljani moraju kolektivno shvatiti da bi se, zbog nedostatka pravnog okvira, mogli vrlo brzo naći izloženi ponovnom uspostavljanju konvencionalne ili čak nuklearne utrke naoružanja na svom tlu. Europljani se ne mogu se ograničiti na ulogu gledatelja”, upozorava Macron.

Šef države želi da Europljani zajedno predlože “…međunarodni program kontrole oružja. Francuska će mobilizirati europske partnere koji su najviše zabrinuti kako bi postavili temelje za zajedničku međunarodnu strategiju koju možemo predložiti na svim forumima u kojima Europa djeluje”, objašnjava francuski predsjednik.

Nuklearni arsenal manji od 300 nuklearnih glava

Predsjednik je, međutim, pojasnio da je Francuska smanjila veličinu svog nuklearnog arsenala na manje od 300 glava:

“Francuska ima jedinstveni pristup u svijetu, u skladu sa svojim odgovornostima i interesima, jer je nepovratno demontirala svoju zemaljsku nuklearnu komponentu, svoje nuklearne poligone, postrojenja za proizvodnju nuklearnog materijala za oružje, te je smanjila veličine svog arsenala, koji danas broji manje od 300 nuklearnih glava.

“Potpisnici sljedećeg ugovora”

Emmanuel Macron zatražio je da se Europljani uključe u buduće pregovore s nuklearnim silama srednjeg dometa i “potpisnicima” sporazuma.

“Budimo jasni: ako su mogući širi pregovori i sporazumi, to želimo […]. Europljani moraju biti kreatori i potpisnici sljedećeg sporazuma, jer je naše tlo ugroženo”, rekao je u svom govoru.

Prema predsjedniku Macronu, europski partneri koji to žele mogu biti “povezani” kroz participaciju pri vježbama nuklearnog odvraćanja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Dali je manje od 300 puno ili malo, kako za koga.
Kao da ce predsjednik reci istinu o naoruzanju svoje drzave.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Makaro treba dati zapovijed da se broj nuklearnih glava poveć 5 puta, a sve za dobrobit Francuza

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Želi istisnuti Amere iz biznisa? Ako se dogovori sa Švabama,sve je moguće…Pa i novo Framačko carstvo…Makar teško da je Makron Karlo Veliki.

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

A onda je Pipin Mali.

MedoMajka
Gost
MedoMajka
8 mjeseci prije

Mali Makro 💐

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
8 mjeseci prije

….francuska i atomsko oruzje !? ah , to zvuci tako otmeno i glamurozno……

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

I još ako sa njim rukuje i konroliše neki Alžirac ili Marokanac ebali smo čvorka.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
8 mjeseci prije

Sporazum dici na visi nivo, gdje bi bile ukljucene sve zemlje koje posjeduju nuklearno oruzje, kao i sve ostale zainteresovane zemlje. Jer to je globalni problem, i predvidjeti kazne ko se povuce iz sporazuma, a ne kao do sada, kad mi ne odgovara, e ja necu vise da to postujem.

Spektator
Gost
Spektator
8 mjeseci prije

Žalosno je da od svih EU političkih ulizica (ili SAD podguznih muha) jedino Macron i Orban pokazuje natruhe EU suverenizma. Jadna Europa, niti 2 svjetska rata u 100 godine na našem tlu nisu dovoljna opomena da se ne srlja u treći.

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Malo se zna da atomske bombe nisu vječne i da sadržaj treba obnavljati. Poradi toga neke države i imaju atomske elektrane. Francuska ih u evropi ima naj više a njemačka ih se odrekla.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
8 mjeseci prije

Off topic.
Imam jedan prijedlog.
Ako mi komentatori imamo ocjene, pluseve i minuse i to poprilično dobro funkcionira, možda ste trebali uvesti i ocjene za članke.
Možda ne istim sistemom, možda ocjenama od 1 do 5. Ili do 10.
Sami broj reakcija nije nužno znak da je članak posebno dobar. Atraktivan za komentiranje, da.
Punukan nekim vanserijski odličnim tekstovima (Babić) i možda lakšim surfanjem po najboljim člancima kasnije, koji nekad odlaze u povijest neprimjećeni od ljudi koji nisu svaki dan ovdje.
To tehnički ne bi trebao biti veliki problem.
Pozz redakciji.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
8 mjeseci prije

Francuska ima vrlo respektabilne nuklearne snage.
Od 1999. g. počela ih je smanjivati na način da je napustila kopnenu komponentu, zrakoplovnu svela na taktičku, a samo je pomorska komponenta zadržala stratešku ulogu. Francusko nuklearno naoružanje je oko 80% u Oceanskim strateškim nuklearnim snagama, FOST (Force Oceanique Strategique), na nuklearnim podmornicama. Balističke rakete, M-45 (četvrte generacije, u upotrebi od 1997. nosi 6 termonuklearnih bojevih glava snage 100 KT, dometa 6.000 km) i M-51 (pete generacije, na čvrsto gorivo, u upotrebi od 2010. g. nosi 6 MIRV bojevih glava, svaka 150 KT, dometa 6 – 8.000 km).
Zrakoplovi Mirage 2000N i Rafale B,C i M (mornarička verzija), mogu nositi raketu ASMP i njenu usavršenu verziju ASMP-А (u upotrebi od 2009. g. brzina 2-3 Maha, jedna termonuklearna bojeva glava 300 KT, dometa 80 – 300 km).

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
8 mjeseci prije

Ima i tko rermonukarni brak?
U prevodu To je Ruskinja sa engleskim softverom

MedoMajka
Gost
MedoMajka
8 mjeseci prije

@veći Dalton mislim da im je to sve više nego dovoljno da vladaju sa EU.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
8 mjeseci prije

Švabe su bile izašle sa nekom idejom o EU vojsci…… Uglavnom, kad razgrneš dimnu zavjesu, oni bi šefovali, uloživši nešto (izbacili bi drške od metle, a valjda ubacili bicikle što im je kupila ona van der nešto, jer slabo šta drugo imaju ispravno). Ostali neku siću od onoga što oni imaju, a Francuzi upravo ovo o čemu govorimo. Švabe zamislili biti adžije sa francuskim nuklearnim oružjem iza leđa. Tuđim….. njim, gloginje mlatili.
Sad kad je UK izašla, Francuska je jedina ozbiljna vojna snaga u EU.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Nijedan Francuski predsjednik niije bio ovoliko omražen u svojoj državi kao Macron.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

A nuklearno oružje je prijetnja ljudskom opstanku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x