Erdogan najavio veliku vojnu kampanju protiv sirijskih Kurda

Erdogan prijeti Kurdima
29 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je najavio veliku vojnu operaciju protiv snaga sirijskih Kurda istočno od Eufrata.

“Nećemo dopustiti da najprije gurnu Idlib, a potom cijelu Siriju u vatru i krv, izazivajući režim i oživljavajući ISIL. Nećemo se zaustaviti i uništit ćemo terorističku skupinu istočno od Eufrata”, rekao je Erdogan na velikom skupu svoje AKP stranke.

“Nećemo samo uništiti terorističku organizaciju na istoku Eufrata. Razradili smo naš plan i nedavno smo ga počeli provoditi. Uskoro idemo na sam vrh terorističke skupine. Jedne noći možemo iznenada doći”, rekao je Erdogan, misleći na kurdske YPG snage na sjeveru Sirije.

Prije dva dana, 28. listopada, mediji su izvijestili kako je turska vojska teško granatirala položaje kurdskih YPG snaga istočno od Eufrata u regiji Zor Maghar u Siriji, zapadno od grada Ayn Al-Arab, kojeg su Kurdi preimenovali u Kobani.

Agencija Anadolu je izvijestila da su turske snage bombardirale pozicije YPG / PKK snaga u Zor Mağara.

“Napad je proveden kako bi se priječile terorističke aktivnosti u regiji, a prema lokalnim izvorima turske oružane snage ciljale kurdske rovove i utvrde na brdu Zor Mağar”, piše turski list.

Glavni stožer turske vojske je naveo da je  bombardiranje “provedeno u okviru samoobrambenih operacija protiv terorističkih položaja i nakon dobivenih snimaka koje otkrivaju izgradnju vojne infrastrukture neposredno uz južnu tursku granicu”.

Ahaber

NapadPKKYPGZor Mağara
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
5 godine prije

Amerikanci će opet pobjeći kao kukavice, kao mnogo prije do sada. Ako ipak neće, biti će sveopćeg rata.

velebit
5 godine prije

Ako Erdy održi obećanje onda bi ovo mogao biti početak kraja kurdske države u siriji, moguće da će biti svedena nešto na oblik onoga u iraku.

Dub Miroslav
5 godine prije

Svi se nešto kao brane razarajući druge države. Zašto 40.000.000 kurda ne može imati svoju državu i djeca mirno i sretno djetinjstvo? Tamo je velika količina “terorističkih ” sirovina jednako kao i u Iranu, Iraku Libiji… Bem ti “američki stil života” i “domovinsku sigurnost”!

Mister ?
5 godine prije

Niske pobude cine cuda. Svi smo mi jedno pleme…

fiveri
5 godine prije

To je smece koje je podlo i prevrtljivo. Od sekularne drzave stvorio je vjersku. Povjest ne oprasta pa nece niti njemu, samo mi je zao naroda ali on ga je ipak izabrao. Nije Ataturku ni do koljena. Oteo se americkoj uzici ali Rusima je u dometu a Kinezi mu pusu za vrat a Evropa zatvorila vrata.

DijasporA
5 godine prije

Smeće fašističko. Od americkog zagrljaja pobjegao u rusko narucje, od jednog zla, drugom

Znase
5 godine prije

Jedini politicar koji zna stvari na Bliskom Istoku i jedini koji ce rijesiti pitanje Bliskog Istoka. Kurdi mogu da pakuju kofere pa put pod noge i svojim gazdama Izraelu i SAD a sada slusaju i najvece muslimansko zlo porodicu Saud.

Šule
5 godine prije

Ti Erdogan češ da napadneš kurde koje USA štiti-to samo mogu pomislit djeca u vrtiću..nitko nesmije napast bazu AL_TANF čitavo vrijeme rata u Siriji a ti prijetiš USA saveznicima..svašta bolje se pobrini za svoje ISIL vojsku u Idlibu jer bi sin mogao ostat bez nafte..jer se Rusi boje ofenzive makar ih Asad moli ovih dana..

Šule
5 godine prije

On je za vas islamiste heroj…za druge smrdljivac

MilanCZ
5 godine prije

Erdogan ce rijesiti pitanje Kurda ,to je sada jasno kao danNa susretu u Istanbulu na kojem su bili Putin,Macron,Merkel i Erdogan, rola Turske se promjenila .Tursku treba stabilizirati ,to znači otpis Sudijske Arabije preko ubistva novinara kako bi Iran mogao preuzeti centar upravljanja muslimanskim svjetom .Turska je partner za riješenja mnogih problema u Evropi i da nebi doslo do rata na dva načina:kroz Ukrajinu i preko emigranata,treba ojacati Normandijski format i zato treba ojacati Erdogana.Putin je glavni igrač u obadva oblika i postaje ključna figura oko upravljanja globalnim procesima.Erdogan je dobio zeleno svjetlo sto se tice kurda,jer najvise kurdi bjeze do Njemacke,evrope,da se to sprijeci,treba to pitanje rijesiti a Idlib je ostavljen za americke izbore,tada ce to biti rijeseno.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

..”izazivajući režim i oživljavajući Isil”..?!? Interesantno.Prvi puta kao prvog i glavnog krivca za sve patnje u Siriji nije etiketirao legalnu vlast u Damasku.

Herz
5 godine prije

izmišlja glupe razloge da bi opravdao svoju zlu nakanu. Ti isti Kurdi su oslobodili taj prostor od DAESHA, kojeg je on u to vrijeme podržavao. Nažalost pitanje je vremena kada će Kurdi doživjeti sudbinu Armenaca.
I ne budite oholi pa da navijate za ovog tiranina samo zato što su Kurdi saveznici Amerikanaca.

Weteran
5 godine prije

Puna podrska Erdoganu, i njegovim potezima, od moje malenkosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI