Erdogan napao Kurde i spašava “kalifat” – YPG snage još vjeruju u pomoć američke vojske

Kurdi i Amerikanci
21 komentar

Ranije ovog tjedna, 25. i 26 travnja, tursko zrakoplovstvo je bombardiralo baze Kurda i Jezida na sjeverozapadu Iraka i sjeveroistoku Sirije. I dok turski Glavni stožer govori o više desetaka ubijenih “kurdskih terorista “, najmanje 40 u Iraku i 30 u Siriji, te uništavanju njihovih skladišta i zapovjednih centara, kurdske YPG snage navode kako im je u turskim udarima uništena radio stanica, medijski centar sirijske prokurdske Stranke demokratske unije (PYD), a stradalo je 20 boraca YPG snaga. U napadima u Iraku je ubijeno 5 iračkih Kurda, pripadnika Peshmerga snaga.

Sirijski Kurdi su u Iraku provodili obuku obrambenih snaga lokalnih Jezida, a turski borbeni zrakoplovi su uništili i spomenik palim Kurdima u borbama protiv terorista “Islamske države”.

Turski predsjednik Erdogan je u intervjuu za Reuters rekao kako se nova kampanja “Štit Tigrisa” neće zaustaviti sve dok se potpuno ne unište “kurdski teroristi”. No, ako se pogledaju borbene aktivnosti Kurda protiv “Islamske države” i turski napadi protiv YPG snaga u Siriji, najviše u kantonu Afrin i duž tursko-sirijske granice, primjećuje se da je obustavljena kampanja koju su kurdske snage vodile protiv ISIL-a u Raqqi, dok je u zastoju i ofenziva kojoj je cilj bio od terorista “kalifata” očistiti grad Al-Tabqu.

Nevjerojatna je “podudarnost” da su turski zračni napadi blokirali napredovanje YPG snaga u Raqqi, gdje su takozvane “Sirijske demokratske snage” ujutro 25. travnja u samo jednom napadu ubile 18 terorista ISIL-a.

Čelnik kurdske Stranke demokratske unije (PYD), Salih Muslim, kao da je ostao zatečen ovim napadima. Rekao je “kako  turski borbeni zrakoplovi ne mogu letjeti u prostoru sjeverne Sirije bez odobrenja koalicije”, misleći pri tom na takozvanu međunarodnu koaliciju koju predvode SAD.

“Koalicija se mora izjasniti. Je li znala za napad? Što misle?”, pitao je Salih Muslim.

Ilham Ehmed, vođa Sirijskog demokratskog vijeća (SDC), političkog krila sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, također je komentirao napade.

“Dok YPG sudjeluje u operaciji “Gnjev Eufrata” da oslobodimo Raqqu, Turska napada naše centre. Ne prihvaćamo zračne napade na naše snage, bilo da su turski, ruski ili sirijski”, rekao je Ilham Ehmed.

Nakon toga je tursko topništvo počelo sa zračnim udarima i topničkim granatiranjima po cijelom teritoriju kantona Afrin, sjeverno od Aleppa. U međuvremenu su kurdske snage uzvratile na napad i ubile 15 proturskih militanata koji su proteklih mjeseca sudjelovali u iscrpljujući borbama protiv terorista “Islamske države” za nadzor nad gradom Al-Bab u sjevernoj Siriji. Proturske islamističke milicije su uzvratile na napad i napale Kurde u svim područjima sjeverno od Aleppa, uključujući branu Al-Shahba, zrakoplovnu bazu Menagh i grad Tall Rifat, kojeg je krajem prošle godine oslobodila sirijska vojska i predala na čuvanje YPG snagama.

Kurdi i Američke vojne snage
Kurdi i Američke vojne snage

Sjedinjene Države su izrazile “duboku zabrinutost” zbog turskih napada na kurdske borce u Siriji i Iraku, tvrdeći da napadi nisu dobili zeleno svjetlo američke koalicije.

“Mi smo izrazili zabrinutost i izravno se obratili turskoj vladi. Ti napadi nisu odobreni od strane koalicije i doveli su do nesretnog gubitka života naših partnerskih snaga u borbi protiv Islamske države”, potpuno neuvjerljivo je izjavio glasnogovornik američkog State Departmenta.

Turci su rekli kako su izvijestili u SAD i Rusiju da će provesti zračne napade, a Pentagon je u odgovoru pozvao “da se poštuje teritorijalni integritet Iraka”. U svom prvom priopćenju američka vojska ne spominje Siriju.

Za razliku od Rusije, koja je sirijsku vojsku upozorila na predstojeći američki napad na bazu u istočnom Homsu, Washington svoje kurdske “saveznike” u Siriji nije upozorio o nadolazećim turskim zračnim udarima. Osim toga, turski su zrakoplovi gađali kurdska svetišta i područja za koja je američka vojska upozorila Damask da ih ne smije bombardirati, jer su tamo američki instruktori koji provode obuku kurdskih YPG snaga.

Amerikanci imaju vojne baze južno od Ayn Al-Araba, blizu Qamishlija na sjeveroistoku Sirije, gdje je raspoređena 75. pukovnija američkih “Rendžera”, specijalnih snaga koje su uključene u kampanju YPG snaga u borbama protiv terorista kalifata u Raqqi i Tabqi.

Sve se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je Rusija ponovno aktivirala telefonsku liniju između ruske i američke vojske u Siriji, što se dogodilo nakon upozorenja Pentagonu da njegove zračne operacije u Siriji ovise u ruskom sporazumu i da ih Rusija neće dopustiti ako bude bilo daljnjih napada na sirijsku vojsku. Linija je aktivirana 21. travnja, dan nakon što od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova ponovnu uspostavu kontakta pitao američki državni tajnik Rex Tillerson.

No, turski je predsjednik Erdogan je odlučio igrati sam i boriti se isključivo protiv Kurda, čime zapravo spašava ISIL, koji je bio u vrlo nepovoljnoj situaciji. Proteklih dana je bilo glasina i poluslužbenih informacija da su vođe “kalifata” zbog kurdske ofenzive planirale izmjestiti glavni grad iz Raqqe u Deir Ez-Zor, ali sada za to nema potrebe.

Situacija ostaje napeta. Arapska plemena na sjeveru Sirije su zaprijetila da će zaustavi ofenzivu na Raqqu, što se na kraju i dogodilo. U video poruci koju su objavili na internetu su plemenske vođe zatražile da zapadna koalicija uspostavi zonu zabrane leta i da zaustavi bombardiranje turskog zrakoplovstva u regiji. U suprotnom su obećali da će napustiti svoje položaje u Raqqi i sami se braniti od turskih napada.

Dan ranije je obustavu ofenzive na Raqqu najavio kurdske YPG snage, koji s arapskim plemenima čine udarnu silu u “Sirijskim demokratskim snagama” koje podržava Pentagon.

“SAD nam trebaju dati prava jamstva da Turska neće napadati naše položaje”,  rekao je glasnogovornik YPG snaga Redur Xalil, no ta jamstva još nisu stigla.

Nakon napada su je Washington službeno upozorio Tursku da ne napada kurdske snage, ali su turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu i turski predsjednik Erdogan poručili “da će kampanja trajati dok se ne uništi i posljednji kurdski terorist”.

“Ako je sve što SAD, koalicija ili glasnogovornik američkog State Departmenta mogu reći: “Mi smo zabrinuti, mi smo tužni”, to je neprihvatljivo za nas. Ne prihvaćamo takvu reakciju. To znači da se slažu s onim što se radi protiv nas”, rekla je zapovjednica kurdskih ženskih YPJ snaga, Nisreen Abdullah.

“Turska vojna akcija protiv Kurda pokazuje da Turska može biti naš saveznik, ali ne i partner. Vrijeme je za strateški pregled američke politike”,  napisao je na Twitteru direktor američkog Vijeća za inozemne odnose, Richard Haas.

Nakon turskih udara u sjevernoj Siriji je pogođeno područje posjetio predstavnik američke vojske, a iznad su cijelo vrijeme letjela dva američka borbena helikoptera. Međutim, reakcije Washingtona su još uvijek ograničene.

Kurdski aktivisti i novinari javljaju da su se sve kurdske formacije našle na udaru, čak i Peshmerga snage u Iraku, koje inače nisu u sukobu s Ankarom.

Ovdje je također znakovito da je predsjednik iračkog Kurdistana Massoud Barzani bio svjestan predstojeće operacije, ali se za njega zna da je saveznik Turske i na terenu nikoga nije obavijestio. Osim toga, društvene mreže koje se koriste uslugama Korek Telekoma, kompanije vlasništvu Barzanija, tijekom zračnih udara nisu bile dostupne, što potvrđuje kurdski novinar iz Švedske Kovan Direj.

U međuvremenu stižu izvješća da su se kurdske YPG snage počele osvećivati Turskoj, a Ankara šalje i gomila snage na tursko-sirijskoj granici. Zapovjedništvo YPG snaga je priopćilo da će, ako turska vojska nastavi granatirati kurdska sela u Siriji, borci YPG napasti turske vojne ciljeve. Prema podacima s nove fronte u nastajanju je u sukobima između kurdskih i turskih snaga bilo gubitaka u ljudstvu i tehnici.

U posljednjih nekoliko mjeseci su “Sirijske demokratske snage” došle vrlo blizu Raqqe i zauzele područja zapadno, sjeverno i istočno od grada. Takozvano “Sirijsko demokratsko vijeće”, koje kontrolira autonomne kurdske enklave u Siriji, priopćilo je da Turska pokušava zaustaviti napad na Raqqu i pomoći teroristima “Islamske države“. S druge strane, turski predsjednik Erdogan je u više navrata tražio da grad od “Islamske države” ne oslobode kurdske snage, nego militanti “umjerene sirijske oporbe” koji su djelovali pod krinkom kampanje “Štit Eufrata”.

NapadYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
krivA
6 godine prije

…e moji Kurdi…Salahudin se okrece u grobu!

elijah magnier
6 godine prije

Amerikanci su obična govna koje napadaju samo nemoćne i slabe,od
1948 podrivaju,ubijaju i podrivaju države po cijelom svijetu.Poslije WW2
IZRAVNO su odgovorni za smrt oko 50 milijuna ljudi.
SAD=HITLEROVA NJEMAČKA.
Kurdi,igrali ste na kartu kurvinih sinova.

Hezbollah
6 godine prije

Ako ovo nije znak Kurdima da su samo pijuni američkim interesima, i da se trebaju pridružiti SAA u borbi protiv DAEŠ-a i ekipe na čelu sa Al Qaedom, onda su stvarno kreteni i ne zaslužuju ni autonomiju koju im je predsjednik Assad obećao.

Pen
6 godine prije

Bivsi ukrajinski predsjednik vlade koji je dosao na vlast uz pomoc Amerikanaca i nasilja – Arseniy Yatsenyuk
je ucestovao u ubijanju i mucenju Rusa u Cecniji godine 1995.

The committee has evidence that Ukraine’s former Prime Minister Arseniy Yatsenyuk participated in at least two armed conflicts on the Minutka square in Grozny city on December 31, 1994 and on February, 1995, while he was also involved in torture and execution of captured Russian servicemen in the Oktyabrsky district of Grozny on January 7, 1995,” the spokeswoman said.

Laki Topalović
6 godine prije

E jbg, sad….. Salih Muslim, takav političar, pa nije znao zbrojiti 2 + 2 , barem 2013. kada su stvari krenule na bolje

Kan Horde
6 godine prije

Izjaba ovog Ilhama Ehmeda je posebno podla.

Hezbollah
6 godine prije

Ako ovo nije znak sirijskim Kurdima da su samo pijuni i topovsko meso za američke interese, i da se trebaju pridružiti SAA u borbi protiv zajedničkih neprijatelja DAEŠ-a i ekipe na čelu sa Al Qaedom, odje..ti amere, onda su stvarno kreteni i ne zaslužuju obećanu autonomiju.

mario
6 godine prije

Naravno da vjeruju u americku pomoc kad im jedino oni pomazu,nakon upozorenja turci su naglo zaustavili napade ,ameri su poceli patroliratu duz tursko sirijske granice i nema vise nikakvog govora o nekim vecim napadima.

Tadmur
6 godine prije

Za Erdu je ovo možda preveliki zalogaj.Ovo sada sa kurdima ne može se porediti sa onom lakrdijom kod Džarablusa i Al Baba.

Osoba C
6 godine prije

Da li netko zaista vjeruje da je za Amere i NATO važniji kurdski problem od Turske kao članice NATO-a. Ovo je problem samo u tome što su Kurdi Amerima potrebni kao kopnene snage i njihova uloga je ograničenog trajanja, a Erdoganu je sve u vezi Kurda crvena krpa. Da su se Kurdi dogovorili sa Asadom, danas-sutra su mogli imati rješeno svoje pitanje, najvjerojatnije vrlo širokom autonomijom. Ali, šta je tu je.

Jupiter
6 godine prije

Turska nije Balkanska buranija koja bledo gleda na stvaranje velike Albanije već sila koja nikako neće dozvoliti stvaranje kurdistana na svojoj teritoriji niti u okruženju.

Michael Collins
6 godine prije

Ameri su poslali svoje trupe na granicu Sirije i Turske kako bi “spriječili rat dvaju najvjernijih saveznika”. Eto i Osmanlije, uz vehabije i cioniste.
Zato sam i napisao da je ovo zapravo više dobra nego loša stvar, a i bedasta je bila i ruska ideja da SAA glumata UNPROFOR u i oko Manbija, između Kurda i Turaka.
Ovo je blagoslov – kao i međusobna makljaža glavosječa u istočnoj Ghouti, koja je izbila jer više nema šverca sa Vladinom stranom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI