Erdogan u tajnom razgovoru s Tillersonom za prevoditelja uzeo Cavusoglua

Zamišljeni Erdogan
26 komentara

Jučer su se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Rex Tillerson sastali u Ankari i razgovarali više od tri sata. Agencije prenose kako su teme razgovora bila razna pitanja, uključujući bilateralne odnose i razvoj situacije u regiji, osobito u Siriji i Iraku.

Turska agencija Anadolu citira izvor iz ureda Erdogana, koji je zbog ograničenja razgovora s medijima govorio pod uvjetom anonimnosti, a rekao je “kako su Erdogan i Tillerson razmijenili mišljenja o borbi protiv terorizma”.

“Tijekom sastanka u predsjedničkoj plači je Erdogan izričito naveo Tillersonu turske prioritete i očekivanjima iz Sjedinjenih Država o bilateralnim pitanjima i razvoju situacije u regiji”, dodao je izvor.

Sastanak, koji je zatvoren za medije, trajalo je tri sata i 15 minuta.

Tillerson se nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Turskoj i očekuje se da će se danas sastati se s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, posebice o američkoj potpori “terorističkoj grupi YPG / PKK i međunarodnim zbivanjima”. Mediji  očekuju da će nakon sastanka Tillerson i Cavusoglu održati zajedničku konferenciju za novinare.

Razne agencije su prenijele nekoliko informacija o sastanku, ali nijednu ne treba uzeti za ozbiljno, obzirom da je ovo bio jedan od najvažnijih sastanaka između američkog državnog tajnika i turskog predsjednika, a više od tri sata su razgovarali sami, zanemarujući protokol, čak i bez prevoditelja.

Na sastanku iza zatvorenih vrata su nazočili Rex Tillerson, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, bez prevoditelja,  pomoćnika ili osoblja zaduženog za pisanje bilješki. Dakle, vrlo neuobičajen susret, kojeg su američki mediji nazvali “kršenjem diplomatskog protokola”.

Zapravo, prevoditelj je bio Cavusoglu, a CNN i Anadolu prenose da je State Department kasnije naveo kako je Tillerson bio “sretan”.

Prema riječima Johna Kirbya, koji je u upravi Baracka Obame bio službeni predstavnik State Departmenta, odsutnost tumača je bio “krajnje neugodan korak”. Kao što je objasnio Kirby, prevoditelj ne samo da je mogao dati točan prijevod, nego i biti svjedok onoga što je izrečeno na sastanku, što je Erdogan, kako se čini, htio izbjeći pod svaku cijenu. Uzimajući Cavusoglua za službenog tumača turski je čelnik znao da ne riskira ništa, što se vidi iz današnjih izvješća o sastanku u kojim nema ničega.

Nakon više od tri sata i Tillerson je nakon sastanka s Erdoganom odbio dati izjavu za medije.

Podsjetimo, Erdogan je ranije izjavio kako će Ankara odgovoriti na američki odluku da se povećaju sredstva za kurdske YPG milicije u Siriji. Kakav odgovor priprema Ankara, nije točno poznato i američki državni tajnik ima još jedan dan na raspolaganju da pokuša uvjeriti Tursku da promijeni stav, iako je vjerojatnost da će se to dogoditi neznatna.

HezbollahISILNATOPKKState DepartmentYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Doslovno ništa ne znamo. Ok, nek bude tako, vidjet će se.

Mate
6 godine prije

Nešto jako prljavo se sprema, kad se toliko brinu da ne postoji svijedok razgovora. Nešto za što se valjda ide u zatvor, gubi glava, gubi vlast, biva optužen za veleizdaju. Sad je li u USA ili u turskoj, ili u obje zemlje, ili je nešto što ni UN ne bi uspjeli relativizirati.

mars
6 godine prije

Tilerson pokušao objasniti i rastumačiti Erdoganu kako je dešavanja iz jula 2016. godine, sam Erdogan vrlo “osobno”, možda čak i pogrešno shvatio! :::)))

Ivo
6 godine prije

lik koji je na svojoj funkciji pred otkazom dolazi prodavati priču erdi kako je moguće istovremeno razhebati Siriju, izvršiti naređenja cionističkih gazda, zadovoljiti kurde i zadovoljiti turke, te izbjeći direktni rat s Rusijom. Good luck with that.

Son of Alerik
6 godine prije

Bilo bi čudo da je sultan razgovarao bez ikakvog prevoditelja. Vjerojatno zna samo turski, a i to onoliko koliko diktatoru treba.

Edo
6 godine prije

Ništa se iz toga ne može dobro izroditi, pogotovo ako je Tillerson zadovoljan.

Oko
6 godine prije

Kakav spin ! Da su zaista dogovorili nesto tajno nema sanse da bi bacali koske u vidu ” tajnost je tolika da nije bilo prevodioca” . U prevodu ako dogovaras nesto top secret onda neces celom svetu pokazivati da si to uradio

Alen
6 godine prije

Da mu nije odvalio ritualni otomanski samar dok su bili nasamo hehe..obeco je…

dOb
6 godine prije

ti ljudi se dogovaraju samo osobno ili putem ovlastenih kurira kao što je npr kolin da i to u sigurnim sobama a one iformacije koje dobiva javnost su dogovoreni spin jer o tome što se oni dogovaraju možete doći samo analizom dogadjanja i dubokog poznavanja aktera jer to se ne snima ine prenosi isključivo usmeno bez svjedoka

Jaran..
6 godine prije

Trojac da kormilarom…pitanje pitanja?tko je kormilar.

max
6 godine prije

Ne zabrinjava me toliko potencijalni dogovor vec pomisao da turci vuku poteze na koje su prinudjeni a radi obrane svoje egzistencije i sprecavanja stvaranja kurdske drzave. U takvim okolnostim biti ce se jako tesko drzati dogovora sa rusima ukoliko uopce postoji. Moje misljenje je da se kurde potice taman toliko koliko je potrebno da se daju naslutiti njihove pretenzije za vlastitom drzavom a bez da im se dozvoli osnivanje iste. S druge strane ih se naoruzava opet taman toliko da predstavljaju prijetnju ali da ne postanu neovisni. Spoj navedenog s jedne strane daje ulazak turske na teritirij sirije, a s druge osigurava ostanak amerikanaca kao zastitnika kurda sa svim losim posljedicama za siriju. Pitanje je sto ce na ovu taktiku napraviti rusi, iranci i sirijci jer amerikanci za sad imaju igrace koji igraju kako oni sviraju.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

dobro ga je t rex oprao nigdje u afrinu se nepuca

davor
6 godine prije

FSB je imao oči i uši na tom sastanku tako da Tillerson nije imao puno manevra za manipulaciju. Naravno isključiva tema je bila ruski utjecaj.

Baba Vanga
6 godine prije

Petar Petrovic Njegos poslije mnogo pregovora sa Turcima je napisao Nevjeruj Turcinu ni kad kaze da mlijeko bijelo je.Nisu moje rijeci ali treba sacekati pa vidjeti zasto je Tilerson presretan.?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI