fbpx

Erdogana tjeraju na opciju da napadne Siriju i tako zarati s Rusijom

Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin

Kao što je u nekoliko točaka sažeo ruski stručnjak Boris Rožin, situacija u Idlibu je prilično jednostavna za razumjeti. Ono što je nepoznanica je ponašanje turskog predsjednika Erdogana i hoće li na kraju izazvati 13. tursko-ruski rat? No, pođimo redom.

Rusija je i službeno optužila Tursku za neispunjavanje niza odredbi iz Sporazuma iz Sočija, posebno one koje se odnose na deblokadu autoputa Hama-Aleppo i Latakija-Aleppo, te razdvajanje “umjerenih” militanata od “tvrdolinijaša” i osiguravanje zone deeskalacije. Ovaj demarš se vidio 17. i 18. veljače, tijekom pregovora, kada se dvije delegacije nisu dogovorile o sadržaju, već su Rusi podsjetili Tursku da nije ispunila svoj dio sporazuma. Erdogan ipak inzistira na svojim zahtjevima i traži nemoguće, odnosno da se sirijske vladine snage povuku na linije prije početka kampanje u Idlibu.

O ovom će se problemu razgovarati u proširenom obliku tijekom pregovora Erdogana, Putina, Merkel i Macrona.

Sastanak još nije službeno potvrđen i Rusija je samo rekla da podržava ideju, dok je Erdogan izjavio da će se održati 5. ožujka u Istanbulu. Iz Moskve još uvijek nema potvrde da će Vladimir Putin tog dana letjeti za Tursku.

Usput bi se trebalo pregovarati i o Libiji, budući da su ti ratovi usko povezani, posebno uzimajući u obzir Erdoganovu praksu uzimanja militanata iz Sirije i njihovog slanja u Libiju, možda istih onih koje je na početku pokušaja svrgavanja Assada iz Libije preko Turske slao u Siriju.

U međuvremenu se preteća retorika nastavlja, neprijateljstva u Idlibu ne prestaju, a ruske zrakoplovne snage nastavljaju aktivno djelovati.

Aktivnosti ruskih zračnih snaga su sada koncentrirane južno od magistrale M-4, što nagovještava da se sirijska vojska, uz podršku Rusije i Irana, još uvijek nada da će brzo slomiti obranu militanata zapadno od autoceste M5 i planinskim terenom napredovati sve do ravnice Al-Ghaab.

Teroristi razumiju ovu prijetnju, pa je Islamska stranka Turkestana pozvala na opću mobilizaciju na jugu Idliba koji je još uvijek pod kontrolom militanata.

Glavni problem za teroriste je što nemaju posebne utvrde na liniji fronta ispred sirijskih snaga i moraju se osloniti samo na brdoviti teren da uspore napredovanje siirjske vojske i da rusko ratno zrakoplovstvo ne nanese tako bolne gubitke ovim “herojima džihada”.

Uz autoput M5 se nastavlja jačanje sirijske borbene skupine, raspoređene protiv Turaka duž autoceste Hama- Aleppo. Pojačanja nisu tako velika kao ona kod Turaka, ali se primjećuje prebacivanje tenkova, oklopnih borbenih vozila i teškog topništva, uključujući sustave „Golan“ i višecijevne raketne sustave ruske proizvodnje.

Na turskoj strani, uz tenkove i oklopna borbena vozila, zabilježen je veći broj samohodnih haubica, višecijevnih raketnih sustava i prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava.

Militanti također šalju pojačanja iz sjeverne Sirije, kako bi nadoknadili velike gubitke u „topovskom mesu“ tijekom proteklog mjeseca.

Općenito, potencijal za razvoj krize vrlo je velik, iako s druge strane nikome ne treba izravna vojna eskalacija. Glavni potencijalni problem je što bi Erdogan negdje mogao otići predaleko i događaji će izmaći kontroli. To je moguće iako su mu nedavni događaji u Idlibu trebali jasno pokazati da će avanturu u Idlibu platiti znatnim brojem turskih života.

Ovo je problem koji se ne smije zanemariti, jer su nakon poraza turske vojske i militanata u blizini Nairaba turski nacionalisti počeli tražiti odlučniju akciju i krv od Erdogana.

Budući da je to okosnica Erdoganovih birača, on ne može zanemariti njihovo raspoloženje. Uz činjenicu da šalje dodatne turske trupe i oružje do granica Sirije i dalje u Idlib, Erdoganove prijetnje su i dalje glasne, a birači ga podsjećaju kako je obećao „da će u Siriji djelovati odlučnije“.

Činilo se da bi mogao biti „odlučniji“ već od ofenzive i poraza na Nairabu i pokušaja turskih vojnika uhvaćenih u kadru kako ruske avione gađaju sustavima „Stinger“, ali sve do sada nije Ergoganu pomoglo da zadovolji bijes jastrebova.

Demonstrativno iživljavanje nad mrtvim tijelom visokog sirijskog časnika, koji je letio helikopterom kojeg je oborio turski MANPAD, već se smatralo galantnim činom zadovoljavanja bijesa i poklon nacionalistima.

Rusi se sjećaju da su isti ti ljudi isto postupili s mrtvom ruskom posadom koju su obirili u Idlibu na putu iz Aleppa za Hmeymim i zato je reakcija ruske vojske bila trenutna. U napadu na položaje terorista, među kojima su bili iturski vojnici, preovedeni su zračni udari, ali su korišteni i sustavi ТОS-1, koji su spalili cijelo područje, uključujući i „neprijateljsku živu silu“.

Čini se da je Erdogan postao „odlučniji“ nakon nedavne boli od turskog poraza, ali to postaje stvar mazohizma, a ne zdravog razuma.

Istodobno je turski čelnik najavio „konkretne mjere“, ali nije rekao o kojim se konkretnim mjerama radi. Samo je napomenuo da se Ankara “neće pokoriti scenarijima globalnih sila”.

Takvo razmišljanje ga navodi da daje izjave o pobjedničkom pohodu turskih trupa do Idliba, iako planovi Rusije nisu dizajnirani da zadovolje turske nacionaliste.

No, Erdogan i dalje pokazuje nepoštovanje prema svima, čak i onima o kome mu ovisi politička budućnost,  uvjeren da će svi i dalje puzati na koljenima do Ankare ili Istanbula. Vjeruje kako samo treba vršiti pritisak i ucjenjivati i svi će odustati. Na primjer, ucjene kako će blokirati Bospor ili premjestiti vojnu opremu tamo i ovdje duž granice sa Sirijom ida će ponovo koristiti sustave „Stinger“ samo su dio tog repertoara. Naravno, za Macrona i Merkel ima spremnih dva milijuna izbjeglica, ali to nije problem Damaska i Moskve.

Moguće je da će pokrenuti ofenzivu upravo u razdoblju kada NATO započne vježbe u blizini Rusije, ali to neće biti dovoljno. U svakom slučaju, ove avanture neće proći bez reakcija Rusije.

No, pitanje je kako Erdogan misli pregovarati s onima koje je nedavno ucjenjivao ili prijetio im. Za EU ne znam, ali je Rusija odbila sve Erdoganove demarše i svaki dan ga podsjeća da “nije ispunio Sporazume iz Sočija o Siriji”.

Ovo je ujedno manevar koji će Rusiju osloboditi obveza ako Erdogan pokrene sukob. Stoga Rusija tiho bilježi bespilotnim letjelicima sve akcije turskih trupa.

Kao i obično, tijekom sve većih sukoba izraelski zračni napadi na Damask postaju sve učestaliji i jučer je sirijska protuzračna obrana odbila još jedan napad iz zrčnog prostora okupiranog Golana. Uobičajene scene. Priopćenje i snimke djelovanja sustava protuzračne obrane, koji presreću nekoliko projektila nad Damaskom, a onda muk i „No comment“ izraelske vojske.

Prema nekim izvorima, čak i sirijske zrakoplovne snage aktivno reagiraju na vatru turske vojske, a kasnije su se pojvaile fotografije mrtvih turskih vojnika na internetu. Onda turski tenkisti i artiljerija uzvraćaju vatru. Bijes Erdogana, koji gubi kontrolirani teritorij, vojsku i opremu, razumljiv je, ali je sve uzalud, usprkos činjenici da svoje saveznike opskrbljuje oružjem i municijom. On nema puno vremena za donošenje odluka, za koje mu Moskva kategorički savjetuje da to ne čini.

Sudeći prema trupama koje je Turska dovukla na granicu i formiranju različitih ofenzivnih skupina, ako Turska odluči izvršiti invaziju velikih razmjera, borbe će se razviti za zauzimanje strateških ruta i punktova, a zatim bi preostale trupe trbale protjerati sirijsku vojsku, čiji bi se dijelovi mogli naći u okruženju. Da, to su lijepi snovi turskih generala, ali je stvarnost nešto drugačija.

Ali ako se odluka donese, treba paziti da Amerikanci ne blokiraju stratešku rutu M-4 i druge koje Amerikanci pod bilo kakvim izgovorom mogu blokirati, samo kako bi pomogli Turcima u tako snažnoj ofenzivi. Ali to je moguće samo teoretski, jer su Amerikanci na više načina odgovorili na Erdoganov zahtjev da podržavaju Tursku, ali da ne traži vojnu pomoć.

Budući da se ofenziva sirijske vojske nastavlja, vremenski pritisak dovodi Erdogana do nervoze pred gomilom bijesnih nacionalista koji traže krv Assadovih vojnika i ruske vojske, jer je već tri puta obećao najdrastičnije mjere cijelom svijetu. Sada, što god da uradi, bit će presudno i radikalno, a kako će se izvući iz ove situacije, samo on zna.

I na kraju, ne zaboravimo da Erdogan morati mjeriti rajčice, plin, turističku industriju, ugovore i tursku građevinsku poduzetničku elitu i druge faktore istočnog tržišta, koje ima svoje aršine.  Iako nije prvi u povijesti da su Turci vjerovali da mogu pobijediti u ratu protiv Rusije, možda će Erdogan ipak neko vrijeme trebati pričekati s obnovom Osmanskog carstva?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
117 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Ubijaj Turke … koliko god ih pobiju, malo je.

Smeće okupatorsko

Tony
Gost
Tony
7 mjeseci prije

Ringo 10 Idi ti ubijaj umni bolesnice lako je iz misije rupe navijati

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

KROKODILE Ringo

PiriReis
Gost
PiriReis
7 mjeseci prije

@guest_370985
Koliko god ti izbrišu tih nenormalnih komentara, malo je!

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

SAmo treba ubijat Turke … a ti plači za svakim Turčinom

Malo li su nam jada napravili na Balkanu kroz povijest

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Jeli to ronis KROKODILSKE suze

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Breaking news: Kako javljaju agencije militanti iz Idliba uz podršku turske vojske ponovo su osvojili strateški grad Nairab i prijete izbijanjem na ključnu prometnicu M5. Hm, možda smo se ipak malo zahebali o snazi turske vojske ili je Erdo iz zatvora pustio neke svoje, malo bolje generale, pa sad oni planiraju i vode vojne operacije!

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Nisu oni osvojili ništa

Rabotnik
Gost
Rabotnik
7 mjeseci prije

Ovo sa trazenjem brisanja komentara je slučajno. Vidim zastavicu, pritisnem da vidim šta je, kad ono “zahtjev za brisanjem komentara”. Slučajno. Zahtjev za brisanje komentarora? Hmmm.

volim_glumiti_budalu
Gost
volim_glumiti_budalu
7 mjeseci prije

Ringo ti si jedan mali imbecil koji zbog Turskog politickog vrha pobio bi sve one koji pripadaju Turskom narodu.Vidis ja citam logicno.com svaki dan ali se ne javljam (ili uopce rijetko se javim). Ja da radim za ovaj portal banirao bih ti IP adresu jer u tebi nema humanosti u tebi stoji zvijer koju ce neko kad tad anulirati i poslati u pakao. I ja sam u slucaju Sirije na strani Asada i protiv svih sam koji su nepozvani u toj drzavi. L.P.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Ma kakav Turski narod ko govori o narod … ja pricam o okupatorskoj soldateski. A sta se radi sa okupatorskom silom … pa zna se

yea
Gost
yea
7 mjeseci prije

Da si napisao Rusi umjesto Turaka, obrisali bi post… zašto admin ne obriše ovo???

asdfghj
Gost
asdfghj
7 mjeseci prije

Pa zato jer je napisao Turke, a ne Ruse … sam si si odgovorio.

Sultanisti protiv barbarom
Gost
Sultanisti protiv barbarom
7 mjeseci prije

Erdogan mora da brani turske geopoliticke interese …

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Misliš NATO interese?

Zoran
Gost
Zoran
7 mjeseci prije

Ne, Turska je na braniku slobodnog svijeta i demokratije i oni ne smiju biti ubijani

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Sarkazam , nadam se ?

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Izvoz baklave ?

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Turska jedina ima muda od svih NATO zemalja

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Tursku treba balkanizirati, izbaciti iz evrope i uzeti im prolaze. I vratiti ime Konstantinopolju.

Marshal
Gost
Marshal
7 mjeseci prije

Mozda ima muda ali nema pameti.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Turska ima jakog saveznika

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Uskoro ni Turska nece imati saveznika a ni saveznici Tursku .

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Ni muda , ni pameti , samo podmuklost .

njofra
Gost
njofra
7 mjeseci prije

Erdogan; manipulator i muljator u jednom. Je.eni igrac definitivno. Srusio avion rusima, ubio ambasadora Ruskog ubija ruska specijalce itd itd i jos je uvijek suradnik Rusiji u poslu oko stabilizacije Sirije nakon americke kolorne muljavine.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Erdogan se navikao da svako cvika od njegove galame i njegovih prijetnji …

E pa dosta je

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Cuj KROKODILA njemu je dosta

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Z.A & Co, Aaaaa, lijep danas dan a zelembaci imigoljili iz svojih Jupa.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

10ljudi na svijetu ima vise bogatstava negoli 85najsiromasnijih drzava zajedno!
Zar vam je toliko tesko shavtiti da nas namjerno djele na ove ili one uz pomoc korumpiranih politicara i uvlace nas u ratove jedne protiv drugih u kojima uopce nije bitan pobjednik, vec da se borimo i ginemo medusobno umjesto da njih skinemo!??
Nije im vazan ni pobjednik jer su nakon ratova sve strane duzne za obnovu i oruzije te posuduju od njih i zaduzuju svoja pokoljenja!

Zowa
Gost
Zowa
7 mjeseci prije

Emilijano
Podržavam 100%, to je bio stav Bill Gats na sastanku u Minhenu prije 3 godine. Da previše ima ljudi u svijetu i da treba smanjivati 10-15 %. Kako drukčije nego ratovima ,

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
7 mjeseci prije

Korona virus maybe?

Onako usput
Gost
Onako usput
7 mjeseci prije

Cjepivima možda?

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

U ratu protiv Rusije svatko gubi…Ako i ostvare početne ponake,Turci će,u konačnici,dobiti teške batine,od kojih se neće oporaviti godinama. Erdogan to zna i zato radi buku. U Idlibu nema ničega čime bi mogao platiti troškove ratovanja. Vjerojatno želi borce prebaciti u Libiju,ali mu treba vremena i traži način kako da se elegantno izvuče iz go*ana,koja je sam nas*ao, ponajprije iz unutarnjih političkih razloga. Očito je da je loš strateg… borci iz Idliba bi bili idealni za borbu protiv Kurda,ali je invaziju na sjeveru Sirije već proveo.

Trt
Gost
Trt
7 mjeseci prije

Prebacuje ih u Libiju ali tamo ih cekaju Haftar i Rusi,dakle – sljedeca stanica je raj sa 250 000 djevica.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Tko je ptebrojao te djevice?!? Skoro,skoro,pa bih i ja u taj aj😂😂😂

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Koliko vidim , tih cetvrt miliona devica ce i ostati device .

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
7 mjeseci prije

Strateski katastrofalna mu je i frizura .

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Mogao b i mu se dogoditi vojni udar.
Od nezadovoljnog dijela komandnog kadra koje gura u rat.
A ovima bi mogao netko i pomoći pri tome.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Vjerojatno bliska budućnost ako se ne smiri.
Nakon neuspjelog puča prije nekoliko godina napravio je ogromnu čistku u vojsci.
A politička prevaga mu je u Turskoj i prije ovoga bila slaba.
Kemal Ataturk je stvorio Republiku Tursku, napravio od nje modernu sekularnu industrijsku državu na ostacima propalog Otomanskog carstva, a Erdogan izgleda želi vratiti povijest unatrag.

iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
Gost
iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
7 mjeseci prije

Atanosonjaturk………..

Zvrk
Gost
Zvrk
7 mjeseci prije

I prije puca je radio čistku.

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije

Rusija je jaka vojna sila, ali ni Turska nije za podcjenjivanje. Prednost Turske je njezina blizina Siriji. Ruski i turski interesi u Siriji su oprečni i tenzije će rasti, a neće se smirivati. Osvajanje dijelova Sirije ne garantira i dugoročni nadzor nad tim dijelovima. Upitna je budučnost tog dijela svijeta. Tko je izišao iz sukoba, spasio se. Tko je ostao, čeka ga dugogodišnje ratovanje.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Ad zasra

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Ico, stara pico, ne piši gluposti!

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Komutator, kontaminator, kenjator, prosvjetitelju nas. Prosvijetli nas svojim velikim mislima zelembatju si jedan.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
7 mjeseci prije

Ti o glupostima? Citas li za sobon? Top 3 si sigurno. Gledas turske serije? Bujna ti je masta 😂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Al Zasra……
baš je zasmrdelo…..

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Jedini spas za Erdogana je, otići u Izrael, pasti na koljena pred Bibijem i iskreno reći “mea culpa” i obnoviti Tursko Izraelsko prijateljstvo namjestiti nekoliko izraelskih eskadrila na turskom teritoriju isto kako je sve to bilo prije i onda zajednički stisnuti Asada u kliješta sa dvije ili sa tri strane, ali Erdogan to neće napraviti i nastaviti će se ovo mrcvarenje još mjesecima, dok turskoj vojsci ne dokhurchi i u drugom pokušaju ga pučem zbaci sa vlasti. on na prvi pogled i prvi utisak djeluje kao lukav i odlučan državnik, ali ustvari, on je obični psihopat, koji ide glavom kroz zid. I kad Kurdi u Turskoj osjete, da je došao njihov trenutak, dići će ustanak i Erdo će dobiti dvije ili tri fronte, na kojima će se morati boriti, ali u svakom slučaju, on je već sada politički “walking dead” i imat će sreću, ako ga odmah ne ubiju nego da ga zatvore i sude mu.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

“… i obnoviti Tursko Izraelsko prijateljstvo namjestiti nekoliko izraelskih eskadrila na turskom teritoriju isto kako je sve to bilo prije i onda zajednički stisnuti Asada u kliješta sa dvije ili sa tri strane…”
O kako jednostavno, povući Izrael u rat sa Rusijom?!?
Misliš da su Izraelci glupi?
Recimo da neki “njihov” Erdogan to napravi (moguće samo na papiru), dobili bi od Rusa i oni. A u prvom redu Iran to ne bi ni pod točkom razno gledao sa strane: dogodilo bi se da Hezbolah ispali barem polovicu od svojih 150.000 raketica i ozbiljnijh raketa (ako ne sve) i Izrael je gotov. Njihov sustav nije mogao zaustaviti niti trećinu hamasovih napravi-sam raketica a Hezbolah ima u arsenalu sigurno i iranske malo jače koje do sada nije ispaljivao.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Bilo je namenjeno Komentator-u

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Tvoji mokri turski snovi…..

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Komutator, kontaminator, kenjator,, paz’ da TEBE nebi Putko zabio Erdi i Bibiju u PIIIIIP.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Limitirajući faktor turske u Siriji je u naj većoj mjeri sam Erdogan. Ovi mladići što ih on ovako bez zračne zaštite šalje na SAA i Ruse, koji ga poslije uništavaju svojom avijacijom, nemaju nikakve volje da se bore za njega. Kažem, “za njega” a ne za Tursku.
On je pozatvarao mnogo njihovih drugova rođaka i vojnih zapovjednika i tako im oduzeo sav moral i spremnost za borbu, a pošto je pozatvarao i vjerovatno naj bolje zapovjednike turske vojske ta vojska sada trpi od slabog planiranja i vođenja borbenih operacija. Erdogan stalno naglašava, da se u nikakvom slučaju neće boriti sa Rusima, što je isto tako velika greška, jer ovi ne rade to isto i nemilosrdno prže, kako Tahirovce, kao i turske vojnike. Erdogan bi morao shvatiti, kad je rat onda je rat i udariti po svima ili se povući iz Sirije.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Gledaj manijaka šta govori. Ovako su neki govorili prije 80 godina i znamo kako je to završilo po njih same

https://twitter.com/VviewSsonicMair/status/1232179072261750784

I onda kad ja kažem da njih treba poubijat što više i da je to jedini lijek za ovakve manijake onda sam ja ekstremista

Neootomanizam je nova vrsta fašizma i nacizma. I ako ga se sad ne zaustavi kasnije će biti mnogo gore i uz mnogo veća krvoprolića

Luđak ovdje spominje Krim. JA sam već rekao da je on imao namjere prema Krimu i zato je on zapeo da Krim bude u sastavu raspadajuće Ukrajine jer od moćne Rusije ga ne može preoteti.

farre
Gost
farre
7 mjeseci prije

Ovo je dokaz da Erdo radi sve ispravno

https://de.global-rates.com/zinssatze/zentralbanken/zentralbanken.aspx

U Turskoj su kamate CB pale sa skoro 18% prijenekih godinu dana na sadasnjih 10.75%. uz inflaciju od nekih 12%. Ko ovo ne razumije, ne bi uopce trebao da daje bilo kakve komentare o Geopolitici.

Za one koji ne razumije o cemu se ovdje radi, ukratko, i u Libiji i u Siriji Turska izvrsava NATO misiju, lize guzicu Amerima. Ako neko misli da je moguce na drugi nacin ocuvati koliko toliko suverenita od ocijukanja malo sa jednim (Amerima) pa malo sa drugima (Rusima) nek slobodno kaze.

Rusi su naravno sa pravom bili za to da Turci umjesto Amera dodju u Siriju, sa nadom da ce svi kreirati Win-Win situaciju. Turci ce se rijesiti Kurda (kurdskog teroriznm), a Rusi i Sirijci ce se rijesiti svojih terorista. Ameri su isto tako pomislili da bi mogli Turcima prepustiti svoju ulogu, naime “zabavljanju” Rusa i destabilizaciji Sirije u cilju daljnje pljacke.

Sirija (ali i Ukrajina) su samo prve bitke treceg svjetskog rata i svaki od aktera igra jako komplikovane igre da taj rat ne bi presao u sve-globalnu fazu. To je kada se dva boksera pred mec mrko gledaju preko stola, a ispod stola pokusavaju protivnika sto jace udariti po jajima

Snicla
Gost
Snicla
7 mjeseci prije

Erdogan ne smije popustiti inače mu se trese stolica. Svoju vladavinu temelji na neoosmanizmu i ukoliko ni u svom dvorištu ne uspije pokazati snagu i odlučnost može se pakovati. Putin ukoliko popusti izgubit će skoro svu reputaciju koju je stekao angažmanom u Siriji. Uz probleme sa Izraelom, Kurdima i USA Assadu ne treba još i rat sa Turcima. Ako niko ne popusti eto najvećeg rata od WW2 sa potencijalom eskalacije. Inače se sjećam da su popuštali nekom manijaku zvanom Adolf kako ne bi došlo do rata. Znamo kako je to završilo.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

A možda je stigao trenutak da se Tursku uništi i da joj se oduzme i Konstantinopol i Kuirdistan. I da ostane na ostacima ostataka.

Tako to obično biva sa megalomanijama

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Polako KROKODILE udavit ce se od zderanja

Segota
Gost
Segota
7 mjeseci prije

Konstantinopol??
U kojem stoljeću živiš??????

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

On kako izgleda živi još uvjek u Bizantu! Konstantinopol??? Hahahahaha!

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Koji Krokodil izgleda da ce se pridruzit F.Gulenu.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

DA Konstantinopol uzeti nazad a Seldžuke najuriti preko Bosfora, to je oko 5% današnje Turske.

A onda im uzeti Kurdistan pa da Kurdi imaju državu, to je oko 35% današnje Turske. Pa onda komad vratiti Armencima 35%.
Onda Grcima vratiti cijelu Egejsku obalu sa otocima a to je oko 25%.

A ono što ostane nek bude OSmanlijama.

Čekaj, onda njima ostane 0%. E jebi ga, onda ih najuriti natrag u Mongoliju ako Mongoli hoće da ih prime.

A neće ih ni Mongoli. E pa jebi ga onda, nek ostanu gdje jesu ali ovaj put da oni budu u ulozi Kurda.

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Erdogan voli dolaziti nocu KROKODILE mogo bi i tebe KROKODILA posjetiti. Opasan si KROKODILE po okolinu.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Da je erdigan bio saučesnik u zlu koje je nanešeno siriji ,nije sporno , kao sto nije sporno da su u istom zličinačkom podhvatu učestvovali evropa , amerika , nato , ksa , izrael oa ovi teroristi u idlibu nisu samo erdoganova briga ,no njemu je uvaljen vruć krompir , a to nije slučajno..
Rat Rusije i Turske je mokri san ostatka ove ekipe koja se je mudro povukla očekujući da se isti dogodi , ratovaće rusi i turska i i onako ih obe mrze , sirijska agonija se moze nastaviti u beskraj ,mozda i izazvati 3 rat , a ostatak ekipe moze mirno da sjedi i uziva kako su opet namagarcili i ruse i turke i okrenuli stvari u svoju korist .. Fantastičan plan..
No jesu li i rusi i turci nedorasli da vide kakav scenario im se sprema ,

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
7 mjeseci prije

Rusima je jasno sto se zeli napraviti zato I uporno odgadjaju sukob umjesto da ih sastave sa zemljom. Za Turcina nisam siguran jel mu doslo iz guzice u glavu, al on je ionako vec na putu da nude pusten niz vodu, sto god napravio bit ce mu jebeno, to je tako kad sjedis na tri stolice, ide al do jednom. Izgleda da ce igrati na prebacivanje sukoba I obranu turskih interesa u Libiji, kako ce to ici vidili bumo.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

U medjuvremenu :

Russian Ministry of Defense:
Turkish forces resume joint patrols with Russian military police in northern Syria

no name
Gost
no name
7 mjeseci prije

Sultan priziva nevolju!
Rusi lako mogu zameniti vojni poligon Kapustin jar Turskom i na Turskoj isprobati delotvornost novih oružanih sistema!
Sem toga, sankcijama prema Turskoj, potpuno bi uzdrmali tursku ekonomiju!
Na Turcima je izbor!

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Putin bi se trebao pojaviti na sastanku s merkel i makron i istima nabiti na nos njihove teroriste koji su u idlibu i da ih ekspres poštom vode sebi kući jer odstle su ih i poslali ..

iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
Gost
iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
7 mjeseci prije

Nosferatu to neće nikad uraditi jer je dio iste te ekipe, da nije zauzeo bi sve do Pridnjestovlja i tako smanjio razmak od Moskve, pa več su im došli na prag iste, što je 500 km za rakete a uskoro i iste punjene mikro i nano dronovima. Da je Staljin živ ili Ivan veliki misliš da bi dozvolio da se tako približe, pa istoćne jewropske države i jesu bile ta tampon zona da se drugi, prvi i svi prije ratovi protiv Rusije ne ponove. Zašto je dozvoljeno da im dođu pred Moskvu da nebi ponovili grešeke Napija i Šikija i tko je to dozvolio? Onaj koji vodi toliku državu može zaprijetiti miševima koji dozvoljavaju stvorovoj vojsci da im zaposjedne teritorij i približi se Moskvi da će ih uništiti u slučaju da uđu u savez sa stvorovom vojskom! Zašto to nije zaprijetio i dozvoljava sve to, pa vrlo jednostavno, stvorovo je čedo.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Multipolarni svijet drug , to ti je njegova suština , sam biraj svoje odluke i snosi posljedice istih..
Hoćeš na mig amerike uvesti sankcije ka rusiji i tako samo sebi naskoditi tvoja stvar , isto tako i za rasporedjivanje oruzja..
Rusija uma kapacitete da za par minuta sravni s zemljom sve potencijalne napadače..
Pa ko voli neka izvoli , budalama i onako objašnjavati je gubitak vremena..

Multipilarni svijet – misli svojom glavom

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

Misliš da si mnogo pametan, a ti si diletant. Voditi politiku danas tako, kako ti zamišljaš, može se samo u holivudskim filmovima.

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

eto ti nisi diletant de malo prosipaj iz supljeg u prazno kad si vec toliko pametan…

Glas razuma
Gost
Glas razuma
7 mjeseci prije

Procitah ovaj naslov teksta i krenuse mi suze,ne za zagorske brege,vec za osmanskim carstvom.Tekst naravno nisam citao jer poznavajuci autorove serenade,unapred znam da Erdogana na rat u siriji i protiv dobrih rusa tjera truli zapad.Steta za tako dobrog covjeka poput erdogana,trebao se vise druziti sa putinom koji mu je navodno spasio zivot od tog istog trulog zapada koji ga sad eto spasava od istog tog putina,cudni su putevi gospodnji i logika logicnog.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Eto kad sve znaš, a nigdje se uopće ne spominju ni SAD ni NATO, ali to je kad glupan zna sve, samo pročita naslov

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Laki, znači tebi moraju text napisati, ubaciti reči “NATO” i “SAD” da bi shvatio o čemu se radi?

Mali
Gost
Mali
7 mjeseci prije

Za sve ostalo imaš Večernji list, uživaj!

iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
Gost
iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
7 mjeseci prije

Ne tjeraju njega ništa on samo radi za svog tatu stvora i sluša SVE………………

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Ako si u pravu , onda znaš kud će to da dovede , ono što je bitnije je brzina kojom ćemo ići ka tome , a onda ti je to 6 brzina..
Kako zapad i vladari i stanovnistvo nije spremno za multipolarni svijet , gabariti dogadjaja su mastodontski..

iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
Gost
iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
7 mjeseci prije

Draj kinder vor traje od napada na South-u izgleda da nazočimo njegovom razbuktavanju, njima se ne žuri mogu to i za godinu ili deset uraditi kad požele jer upravljaju svima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Kako će biti u pravu, sanja Hazare i reptile, i ti se upuštaš u polemike i diskusije s bolesnikom

Trubadur
Gost
Trubadur
7 mjeseci prije

Nema ništa od rata u Siriji …. Možda je Erdogan lud ali nije glup…. Ne može Turska armija u stanju kakvom je danas na tlu Sirije, da porazi ni SAA samu a gdje, če Rusiju, SAA, Iran i Hezbolah zajedno… Da o Kurdima, što čekaju u nizkom startu ni ne pričam…. A o nekom teoretskom ratu između Rusije i Turske, nemojte ni, da sanjati… Jedina nacija danas, koja može, da ratuje protiv Rusije je USA i obrnuto… Svi ostali su u vojno, tehnološkom i strateškom smislu sitna boranija…

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Bas tako Trubadur prve dvije sile su neprikosnovene pa dolazi treca koja jos nije u rangu ove dvije ali je mnogo jaca od cetvrte , pete itd. A onda se upale krokodili i komentarisu ko je slab a ko jak .

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

To jeste tačno , djelom , da ne ulazimo sad u vojne rasprave , ono sto je bitno je geopolitička arhitektura i zasto i rusija i turska ni pod razno ne bi smjele da ratuju u ovom jako osjetljivom vremenu u kojem živimo..

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

truba dur

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Tako je Trubadur – ukoliko Erdogan nije dobio zadatak da pokrene rat. On samo da baci žišku…

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Kakvu žišku ? Kome da baci ?
Pa vidiš da su ga napustili svi partneri i ostavili da se nosi s hiljadama zajedničkih terorista .
Kud ćeš veće spketke od toga..
Ko kome baca spletke ..

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

“Pred zoru se mrzne”

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Turke izbaciti iz Europe. Kako su došli tako trebaju i otići. Nek uzgajaju rajčice u arabiji

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
7 mjeseci prije

Koga onda izbacit iz Sjeverne i Južne Amerike?!!

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Ali prvo ih masovno pubijat

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Svojim delovanjem Rusija, Kina i Iran, postavljaju temelje multipolarnog sveta koji ce se zasnivati na postovanje medjunarodnog prava, principijelnost i konziztentnost u medjusobnim odnosima i na kraju, reklo bi se, na fizickim zakonima vezanih sudova. Manje vise, ovakvim pravilima igre, priklanjaju se i Indija i Pakistan, jedino Turska svojim ponasanjem propusta sansu da zauzme svoju poziciju. Sve druge opcije za Tursku su gubitnicke. Evroazijske integracije su buducnost sveta isto kao i multipolarni svet.

Otvorite oci
Gost
Otvorite oci
7 mjeseci prije

Indija je jucer docekala trumpa kao mesiju,doslovno su klecali pred njegovin nogama,o cemu ti pricas,ako si bezuhov nisi bezokov.

iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
Gost
iefnivnewiugvneiurngfuewnrfnweurfwerf
7 mjeseci prije

Kafeni nikad nisu pobjegli od onih fajv ajs, oni su ono zex ajs.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

MA pusti Indijce oni pred svakim tako a onda guraju po svome

Trubadur
Gost
Trubadur
7 mjeseci prije

Posle “Kaspijskog pakta”, mislim, da je svakome jasno, da je kraj snova Brzezinskog, da USA kontrolira Evrazijski hartland…. Mislim, da je i Turcima jasno, da ako se ne pridruže multipolarnosti i ne pripoznaju novi raspored snaga u globalu, dugoročno gube izuzetno mnogo…. Problem je, da Erdogana kao lutka navijaju Muslimanska brača, kao naslednici vekovne osmanlijeske elite, pa je zato puno teže, da i sam Erdogan usvoji neminovnu realnost…. Puno lakše bi mu bilo, kad bi, kao njegov kolega Asad ( BAAS ), temeljio svoju podstat, na radničkoj ( bivša osmanlijska fukara ) partiji… Ali što je tu je…. Bit če još puno koprcanja ali historiju težko, da možeš, da izbegneš, pa makar bio i Erdogan…

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Jadni ljudi na svim stranama.
Znali sotonjara erdogan kako je prosao Berlin sa Rusima?

Fenix
Gost
Fenix
7 mjeseci prije

Demokratski borci al qaide uz pomoć Turaka usli u Najrab ovaj put nije dejstvovala Rusko zrakoplovstvo. Ali je SAA u izdanju pomoć VKS pokrenula ofanzivu na jug Idliba i vec zauzela oko 15 sela i izbila na autocestu M4.

Trubadur
Gost
Trubadur
7 mjeseci prije

Trajalo je zauzeče Nairaba samo nekoliko sati… Več juče kasno na veče, su napustili poluumjereni đihadisti Nairab, sa 15 KIA i nekoliko razbusane tehnike….Kažu ANNA news i Bosnjo…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Nairab je situacija da se SAA povukla u istočni obod sela, Rusi tuku centar , a zeleni se zalijeću, pa se vrate na početak , na ulaz sa zapada, Blohin se javio ležerno iz istočnog dijela Nairaba, gdje je SAA sada u onim hodnicima i podrumima, dobro zaštićeno i gledaju ih dronovima i direktno navode artiljeriju Ništa od Nairaba, osim mrtvih zelenih ko u priči.

Poli
Gost
Poli
7 mjeseci prije

Zar ne ulaze u gradic sa sjevera (iz smjere Sarmina)?

Znaju da je Neyrab ulazak za Saraqib, a i SAA tu moze napredovati duz M4 na zapad, pa tako uporno navaljivaju (mada sumnjam u neku vecu ofanzivu SAA prema unutrasnjosti u ovom trenutku – prvo se ocistiti sve juzno od M4, ali od juga).
Plus teroristi iskoristili trenutnu SAA ofanzivu na jugu, no Tirgrovci su ostali “neiskoristeni” pa ce ubrzo dobiti nov zadatak (valjda su znali da mogu ocekivati i nesto tu na osrednjom frontu, za sada samo sjever koliko toliko miruje).

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
7 mjeseci prije

Znači možemo do 5. ožujka očekivati intezivan nastavak borbenih djelovanja.
SAA će nastojati osloboditi M4 a HTS uz tursku pomoć osvojiti Saraqib i presjeći oba magistralna pravca.

Erdina pozicija je kompromitirana i nastoji je popraviti s bilo kakvim operacionim uspjehom . Trebaju mu aduti za sljedeće pregovore.

Rebelsi očito imaju oslabljene kapacitete i pored sve turske pomoći. Prije bi pomnije planirali ofenzive i udarali istovremeno na više mjesta i razvlačili SAA. Sad sve nade polažu napadom na jednu točku.
SAA je dovoljno samopuzdana u svoje mogućnost da su maknuli Tigrove sa pravca glavnog rebelskog napada i koriste ih za proboj na južnom kraku.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
7 mjeseci prije

Ima mali sultan vagicu doma, znat će on već odvagati koja mu je opcija od koje lošija. Jasno je malom sultanu da nije predsjednik USA i da Rusija nije Iran niti kilava Europa, te da si može priuštiti ne poštivativanje dogovorenog a istodobno obvezati drugu stranu, pod prijetnjom sile i sankcija, na striktno poštivanje potpisanog. Ako mu je vagica slučajno pogrešno odvagala, u što ja osobno čisto sumnjam, inače prigodu da mu je Rusija uštima, da ubuduće bude ispravno pokazivala.

edi
Gost
edi
7 mjeseci prije

Erdogame je doveden pred savrsen cin -od svojih gazda.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Da dođe do direktnog rata između Rusije i Turske, Rusi u tom slučaju naoružavaju 20 milijona turskih Kurda i Turska o današnjim granicama prestaje postojati….

Patetika
Gost
Patetika
7 mjeseci prije

Dobro da je Rusija etnicki homogena i po njoj nema ovakvih i onakvih turskih plemena, pa im Turci ne mogu uzvratiti po istom principu.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

I da Rusija izgubi nekih par procenata teritorija naseljenog sa islamistima, ne može teritorialno razpasti i prestati biti jaka svetska sila.. A Turska može razpasti u tren oka, pogotovo zbog genocida nad Jermenima i Kurdima. Kurdi u Turskoj zauzimajo 40% teritorije i njihovo odcepljenje bi značilo kraj Turske, kakvu poznajemo danas. A turskih plemena u Rusiji praktički nema. Ne ovakvih in ne onakvih. Nisu svi muslimani Turci, niti svi muslimani obožavaju Turke. U stvari veoma mali broj muslimana podržava turske imperialistične apetite. Večina je protiv njih.

Patetika
Gost
Patetika
7 mjeseci prije

Ono… Jesi li provjerio ijednu od svojih tvrdnji ili samo lupas napamet? Tvoje “znanje” o ovom predmetu bi se moglo okarakterizirati jednom od meni omiljenih narodnih izraza… “drek na sibici.”

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Ako je moje znanje drek na šibici, onda je tvoje znanje debelo govfno na grani……..
Meni ne treba provjeravati svoje tvrdnje. To moraš učiniti ti, jer o geografskom i etničnom sustavu Rusije i Turske nemaš pojma. Sve možeš nači na internetu, a ne da lupaš neke svoje proturske navijačke želje.
Tvoj Erdo može Putinu in Asadu samo da popuši onu stvar….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Ajd sad ti nam lepo nabroji, koja su to turska plemena koja žive u Rusiji. Nemaš ti blage veze…….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Turci nek radije prestanu sa okupacijom i oduzimanjem sirskog teritorija. U suprotnom se rat prenosi na turski teritorij.
EuroAzija nikad neče poduprijeti tursku teritorialnu ekspanziju i nastajanje novog otomanskog imperija.

karma
Gost
karma
7 mjeseci prije

Kad vidi jato bijelih labudova nad gradom i kad se poklopci otvore sa poklonima par sekundi poslije teren dolje ima mjeseceve kratere i isto toliko zivota. Samo budaletine mogu medu za jaja vuci. https://www.youtube.com/watch?v=G276EKjfJGw

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Ne može Erdogan ništa ako započne rat Rusi Sirijci i Iran bi ga satralli a vrli zapad ne bi prstom maknuo da mu pomogne. E sad jedino ako Erdogan ima tajni plan kako da pogine što više Turaka onda bi mu ovaj rat dobro došao jer bi upropastio sultanat do kraja

Tomislav
Gost
Tomislav
7 mjeseci prije

Klasičan sindrom odlazećeg diktatora, svaka odluka pogrešna, iz goreg u gore.

Povrs
Gost
Povrs
7 mjeseci prije

Sirija nema S400. Ili je meni možda promaklo da su ga dobili ili ti namjerno ovdje mlatiš praznu slamu. Sirijci su dobili samo S300, a 400 se nalazi u ruskoj bazi ,tako da Sirijci ne upravljaju njim

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Izraelski avioni ne lete u sirskom vazdušnom prostoru. Siriju gađaju sa libanonskog neba, sakriveni iza putničkih aviona.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

“Erdogana tjeraju na opciju da napadne Siriju i tako zarati s Rusijom”
Shvaća li on to, naročito ako je danas čuo Pompea…?

Ali, vjerojatno, uvjeren je, kao i oni oko njega, da je to duboka želja njega samoga…” jer će bolje biti (za početak) Turkmenskoj manjini iz Sirije…a nakon toga…gdje je kraj? Osmansko carstvo, arapski svijet, srednja Azija, Balkan…
Najidealnije je kad taj kojeg se gura misli da je njegova ideja da ide u tom pravcu.

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Rat dolazi…..to nije vise pitanje, vec samo koliko ce uzeti jos vrimena (Malo vrimena)…A Turcima dolazi naplata onih 500 godina nabijanja na kolac ,,,, i ne samo Turci……..Nakupilo ae vise oruzja nego zita .
Zao mi je svih dobrih Ljudi…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
117
0
()
x