EU ima radikalnije džamije od Sirije

Salafisti - @Badische Zeitung
12 komentara

Uvriježeno je mišljenje da u Europsku uniju radikalni islamisti dolaze s Bliskog istoka ili sa sjevera Afrike. Međutim, istraživanja govore kako su džamije u Europi sve radikalnije, uglavnom pod utjecajem salafističkog učenja islama koje dolazi iz Saudijske Arabije.

Ne samo u Molenbeeku u Belgiji, nego diljem EU, nalaze se džamije u kojima se sve više uči radikalni islam. Kako piše Le Figaro, 2015. godine ih je u Francuskoj bilo barem osamdeset devet. Četrdeset i jedna džamija je bila označena kao mjesto visokog rizika.

Slične situacije se događaju diljem Starog kontinenta, a izvanredne okolnosti s imigrantskom krizom pogoršavaju situaciju.

Uzmimo slučaj Abu Obayda Al-Tunisia, radikalnog islamista koji se 2014. godine raznio blizu Ayn Al-Araba. Otkriveno je da se ovaj mladić nije radikalizirao u Tunisu, nego u zemlji iz koje je došao, civiliziranoj Belgiji, ali u salafističkoj džamiji.

Opasnost radikalizacije se prelila i na Njemačku, koja je prošle godine bila pogođena brojnim napadima radikalnih islamista. Prije nekoliko mjeseci je postao poznat slučaj Jabera Al-Bakra, sirijskog islamista koji je pripremao napade u stilu onog u zračnoj luci u Bruxellesu. Nakon što je uhićen od strane policije, pronađen je misteriozno obješen u zatvoru.

Prošli mjesec The Independent piše kako su sirijske izbjeglice šokirane učenjem islama koje se prakticira u džamijama Starog kontinenta.

Hani Salam bježi od rata u Siriji, dolazi do Egipta, a zatim do Europe. U Kölnu upoznaje ljude koji nose duge brade i pohađaju svoju džamiju. Ne radi se samo o estetskom detalju, jer Hanija ovi muškarci podsjećaju na islamističku terorističku skupinu Jaish Al-Islam u Siriji, zbog kojih je bio prisiljen pobjeći i napustiti svoje selo u blizini Damaska. Hani ima brkove, ali nema bradu. To se ne sviđa europskim islamistima koji kažu: “Dobar musliman mora nositi bradu.”

Hani nije jedini slučaj. Mnoge sirijske izbjeglice govore o prisutnosti islamista u njemačkim džamijama. Ne iznenađuje da se u rujnu 2015. godine Saudijska Arabija ponudila da će u Njemačkoj izgraditi 200 džamija, jednu za svaki izbjeglički centar.

Gesta dobre volje koja ne škodi nikome? Ne baš, ako podsjetimo da je “Belgistan” izgrađen upravo na ovaj način 70-ih, kada je tadašnji belgijski kralj Baldwin velikodušno otvorio vrata Saudijcima.

Salam se žali na učenje njegovog imama, koji kaže: “Čast je biti prozvan selafijom. Nas samo zanima da našu zajednicu učimo pravom islamu.”

Islamisti u potrazi za izbjeglicama

Kako izvještava Hans-Georg Maassen, čelnik njemačkih tajnih službi, “najmanje 90 islamističkih džamija se bavi pomaganjem izbjeglicama, a sve su pod utjecajem salafista”.

Isto se događa u džamiji Al-Nur u Berlinu, gdje se prakticira vrlo rigidno čitanje Kurana.

“Svaka novost u vjeri je inovacija, a svaka inovacija je zastranjenje, a svako zastranjenje vodi u vatre pakla”, riječi su koje je čuo sirijski izbjeglica od četrdeset i dvije godine, koji je htio ostati anoniman, a tvrdi kako ih nikada nije čuo u džamijama u Siriji.

Upravo u berlinskoj džamiji, a ne u Siriji,  ispran je mozak  mladom Jaberu Al-Bakru, koji je planirao podmetnuti bombu u zračnoj luci. On je svoj put “mučenika” misteriozno skončao u njemačkom zatvoru.

Narodi “kalifata” u svijetu

Ovog ljeta su teroristi “Islamske države” objavili novu grafiku na kojoj su označene zemlje u kojima su uporišta kalifata. Osim Iraka i Sirije, ISIL tvrdi da kontrolira Afganistan i Jemen na Bliskom istoku, Somaliju, Nigeriju, Egipat i Libiju Africi, Čečeniju i Dagestan u istočnoj Europi i Filipine na Dalekom istoku.

ISIL je priopćio kako ima tajne jedinice, spremne za napade u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Turskoj, Španjolskoj i Rusiji, ali i Maroku, Alžiru i Tunisu.

Takozvana “Islamska država” od muslimana u poruci traži da se zakunu na vjernost “kalifatu” i da odgovore “na invaziju križara, ma gdje bili”. Mnoge od tajnih ćelija mogu biti operativne u zemljama koje su već pogođene terorističkim napadima, kao što su Francuska, Tunis i Turska.

Osim propagandnog aspekta, “Islamska država” je već pokazala sposobnost svojih ćelija i svoju sferu utjecaja. Dovoljno je podsjetiti na napad na zračnu luku u Istanbulu, koji je počinjen kako bi se proslavila druga godišnjica stvaranja “islamskog kalifata”. Gotovo sigurno se više treba bojati napada na koje potiče ISIL, a manje ratnih planova vođa “kalifata” na Bliskom istoku.

Manjak kontrole u europskim salafističkim džamijama i slobodno djelovanje pripadnika “Islamske države”, sve dok ne počine zločin, kao što je bio napad u Istanbulu, opasna su mješavina. Podsjetimo da je organizator napada u Istanbulu imao status “čečenskog disidenta” i od EU je dobio politički azil.

Na kraju je modus operandi uvijek isti.  Teroristima je cilj maksimalna šteta, koju čine svojim samoubilačkim misijama. Radi se o osobama koje nemaju plan za bijeg, jer oni sebe, prije odlaska u “dženet”, ionako smatraju već mrtvima.

Oni su zabrinuti samo da ubiju što više civila, jer je to konačni zalog potreban u prelasku iz njihova zemaljskog u vječni život. Moda napada visokog profila je postala prošlost. ISIL se odlučio na “meke mete”, bilo gdje i u bilo koje vrijeme, a svu potrebnu logističku, materijalnu i “duhovnu” pomoć će dobiti od svojih saudijskih nalogodavaca, koji u ime ljudskih prava i slobode vjeroispovijesti i dalje nesmetano djeluju i jačaju u brojnim zemljama, kao što je prikazano na mapi dolje.

Karta rizika
Karta rizika
molenbeekradikalizacijasalafistički pokret
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Sve to uzgaja isti stvor.

PS
7 godine prije

znade li netko -što uče u ZG džamiji? možda bi vrijedilo zaviriti tamo… Imaju li propovijedi (??) svi zajedno, ili posebno ‘azilanti’.

Alen
7 godine prije

Evropa odbija prihvatiti islam prakticno ,znaci ucestvivati aktivno u pomoci muslimanima evrope u organiziranju vjerskog dijela zivota..konkretno izgradnji dzamija ,. Tu ulogu su pustili ili lokalnim muslimanima da skupe pa da izgrade sto je manje moguce zbog velijih troskova ili pustili vehabijskoj sekti da financira iste i s tim pustili ideologiju i svebprobleme koje imaju danas..slucajno iz neznanja ili namjerno ,pitanje je… Inace muslimani sveje vjerske obaveze ne moraju nuzno ispunjavati u dzamiji i ista ako vec se pravi ne mora biti uber nabrijana i velicine stadiona,dovoljno bi bilo zavisno od broja vjernika u okrugu napraviti vise manjih..no onda bi se evropa pobunila da malo lice na teheran hehe… Ignorisanje i nerazumjevanje vjerskih potreba te ustupanje rjesavanja problematike vjerskog dijela zivota muslimana u evropi saudijskoj bagri je dovelo do ove sadasnje situacije..opet kazem slucajno ili namjerno procjenite sami…

Laki Topalović
7 godine prije

Džamija u ZG je OK, jer mora i biti, a i odavno je tamo od, YU. Novu u Rijeci je izgradio Katar, a u Sisku, Osijeku i Puli treba vidjet donatore. Gunja, najstarija, kod Županje, je također odlična. Ali što se uči u ZG u Turskom islamskom centru, novootvorenom ove godine, ne zna se???

nisam robot
7 godine prije

Ljepo bi bilo kada bi postovanje bilo obostrano. Naprimjer ne samo djamije u Katolickim zemljama nego i crkve u Islamskim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI